Zaczęliśmy pracować nad Polecanymi. To chyba dobry moment, aby zastanowić się, czy nasze drzewko przepisów (spis treści poszczególnych działów kulinarnych) jest kompletne, a jednocześnie maksymalnie ekonomiczne (czy to się da w ogóle osiągnąć?)
Poniżej pierwsza propozycja zmodyfikowania działu ciast i ciasteczek. Bardzo proszę o opinie, sugestie (czego brakuje lub czego za dużo - i dlaczego ) Bardzo proszę na razie dyskutować TYLKO na temat CIAST i CIASTECZEK. Posty dotyczące innych działów gotowania będą usuwane, aby nie wprowadzały w błąd. Na razie lista nie uwzględnia kolejności alfabetycznej) Gdy tylko uporamy się z rzeczami słodkimi, zabierzemy się za kolejne.
Na niebiesko zaznaczone są ciasta/ciastka, których według Was brakowało. Zobaczymy, czy na koniec dyskusji nie będziemy usuwać podgrup z powodu nadmiaru :)
Moja sugestia jest by przepisów nie można było przyporządkować do tematów głównych. Czyli nie można było dać je do ciasta czy ciasteczka tylko bezpośrednio do podkategorii np biszkoptowe czy bez pieczenia. . Było by łatwiej wyszukiwać dany przepis. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe co napisałam?
Tak, tak, jak najbardziej zrozumiałe - rozmawiałam już na ten temat kilka razy z Pampasem - na razie takie przyporządkowanie odbywa się automatycznie, nawet jeśli ktoś nie zaznaczy grupy głównej. Przyznam ze wstydem, że sama nie potrafię zdecydować, którą opcję uznać za "słuszniejszą".
Skoro automatycznie przypisuje do kategorii ciasta czyli wszystkie ciasta tam są to może tak być ale pod warunkiem że trzeba zaznaczyć w nich jakąś podkategorię.
W ciastach brakuje wg mnie "ucieranego". Zastanawiam się jak będziemy kwalifikować np. ciasto drożdżowe z owocami i ciasto ucierane z owocami ? - do grupy ciast owocowych i drożdżowych czy tylko do jednej grupy ? albo pączki ? - czy do ciasta drożdżowego, czy do ciasteczek smażonych ? Pozdrawiam !
Ja mialabym problem z wybraniem grupy dla mojego tortu jogurtowego, lekkiego zupelnie. Wszak to tort..ale rozni sie od tortu z masa maslana. Proponuje: * Lekkie torty * z galaretka, zelatyna
Ogolnie bardzo fajnie, ze probujecie to jakos rozpracowac.
nie wiem czy ma sens ale moze warto dodac gdzes jeszcze ciasta polfrancuskie i krucho-drozdzowe. Niekoniecznie osobno moze jako pod-dzial. Osobno moze ciasto serowe? Jest takie wlasnie z dodatkiem sera bialego.
Mi we wszystkich przepisach brakuje pozycji "Orientacyjny koszt" oraz "Na ile osób - wydajność". Aby przez szukajkę można było znaleźć np. <tort 30zł>, a wydajność to przez ile mnożyć/dzielić ilość składników aby wyszło na nasze potrzeby. Czeslaw
wydajnosc... nawet bym sie przychylila z drugiej stony tylko przy niektorych potrawach bo przy ciastach taka forme ma juz podana wielkosc blaszki. Jezeli potrawa ma na przyklad podane "wez dwa kotlety czy jednego kurczaka" to, jak dla mnie, porcje tez sa jasne. Podanie kosztow jest problematyczne gdyz , jak zaowazylam, sa rozne ceny w roznych czesciach Polski nie mowiac juz o Swiecie a duze grono Zarlokow jest wlasnie "ze Swiata".
Oj Ups - wydaje mi sie ze ten temat :-)) troche w tym watku "nie na temat" Sorrki...
Zaczęliśmy pracować nad Polecanymi. To chyba dobry moment, aby zastanowić się, czy nasze drzewko przepisów (spis treści poszczególnych działów kulinarnych) jest kompletne, a jednocześnie maksymalnie ekonomiczne (czy to się da w ogóle osiągnąć?)
Poniżej pierwsza propozycja zmodyfikowania działu ciast i ciasteczek. Bardzo proszę o opinie, sugestie (czego brakuje lub czego za dużo - i dlaczego )
Bardzo proszę na razie dyskutować TYLKO na temat CIAST i CIASTECZEK. Posty dotyczące innych działów gotowania będą usuwane, aby nie wprowadzały w błąd. Na razie lista nie uwzględnia kolejności alfabetycznej)
Gdy tylko uporamy się z rzeczami słodkimi, zabierzemy się za kolejne.
Na niebiesko zaznaczone są ciasta/ciastka, których według Was brakowało.
Zobaczymy, czy na koniec dyskusji nie będziemy usuwać podgrup z powodu nadmiaru :)
A więc:
Ciasta:
ciasteczka:
Moja sugestia jest by przepisów nie można było przyporządkować do tematów głównych. Czyli nie można było dać je do ciasta czy ciasteczka tylko bezpośrednio do podkategorii np biszkoptowe czy bez pieczenia. . Było by łatwiej wyszukiwać dany przepis. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe co napisałam?
Tak, tak, jak najbardziej zrozumiałe - rozmawiałam już na ten temat kilka razy z Pampasem - na razie takie przyporządkowanie odbywa się automatycznie, nawet jeśli ktoś nie zaznaczy grupy głównej. Przyznam ze wstydem, że sama nie potrafię zdecydować, którą opcję uznać za "słuszniejszą".
Skoro automatycznie przypisuje do kategorii ciasta czyli wszystkie ciasta tam są to może tak być ale pod warunkiem że trzeba zaznaczyć w nich jakąś podkategorię.
W ciastach brakuje wg mnie "ucieranego". Zastanawiam się jak będziemy kwalifikować np. ciasto drożdżowe z owocami i ciasto ucierane z owocami ? - do grupy ciast owocowych i drożdżowych czy tylko do jednej grupy ? albo pączki ? - czy do ciasta drożdżowego, czy do ciasteczek smażonych ? Pozdrawiam !
Ucierane dodałam do ciast, a potem zamiast skopiować do ciasteczek, wycięłam.
Pączki można by dodawać do ciastek drożdżowych oraz smażonych.
Jak sa serniki to moze i makowce? Moja sugestia jest taka, zeby dodac opcje inne zarowno do ciast i ciasteczek...Pozdrawiam :)
Tak, ciasta z makiem powinny być wyszczególnione. No i chyba czekoladowe (lub z dodatkiem czekolady) też bym widziała jako wyszczególnione
Ja mialabym problem z wybraniem grupy dla mojego tortu jogurtowego, lekkiego zupelnie. Wszak to tort..ale rozni sie od tortu z masa maslana.
Proponuje: * Lekkie torty
* z galaretka, zelatyna
Ogolnie bardzo fajnie, ze probujecie to jakos rozpracowac.
nie wiem czy ma sens ale moze warto dodac gdzes jeszcze ciasta polfrancuskie i krucho-drozdzowe. Niekoniecznie osobno moze jako pod-dzial. Osobno moze ciasto serowe? Jest takie wlasnie z dodatkiem sera bialego.
Wydaje mi się, że wystarczy dodać tylko ucierane i makowce. No może jeszcze rożki, bo bardzo dużo jest przepisów na rogale.
Mi we wszystkich przepisach brakuje pozycji "Orientacyjny koszt" oraz "Na ile osób - wydajność". Aby przez szukajkę można było znaleźć np. <tort 30zł>, a wydajność to przez ile mnożyć/dzielić ilość składników aby wyszło na nasze potrzeby.
Czeslaw
wydajnosc... nawet bym sie przychylila z drugiej stony tylko przy niektorych potrawach bo przy ciastach taka forme ma juz podana wielkosc blaszki. Jezeli potrawa ma na przyklad podane "wez dwa kotlety czy jednego kurczaka" to, jak dla mnie, porcje tez sa jasne. Podanie kosztow jest problematyczne gdyz , jak zaowazylam, sa rozne ceny w roznych czesciach Polski nie mowiac juz o Swiecie a duze grono Zarlokow jest wlasnie "ze Swiata".
Oj Ups - wydaje mi sie ze ten temat :-)) troche w tym watku "nie na temat" Sorrki...
Zresztą dyskusje o podaniu kosztu już były i w każdej dochodziliśmy do wzniosku, że nie należy go podawać.
W ciasteczkach dodałabym pierniczki