Forum

Kuchenne porady

Młynek elektryczny do pieprzu-warto?

• Autor: monciakrk Data: 2010-01-27 04:29:43

Witam i mam pytanie czy warto zakupić młynek do mielenia soli i pieprzu ,czy ktoś taki posiada ? i czy to dobre sprzęty czy szybko się psują?Czy faktycznie ładnie mielą? To dość drobi sprzęt i nie chcę niepotrzebnie wydać pieniędzy.

• Autor: ekkore Data: 2010-01-27 08:04:58

Nie wiem jak jest z żarnami w takim młynku - na ile starczą.
    Mam stary młynek ręczny do pieprzu - jakiś spadkowy po rodzinie - praktycznie nie mieli.
    Ja sama używam jednorazowych. Kiedyś na forum była instrukcja jak otworzyć, aby nie wydawać na nowy młynek - tyle, że u mnie w połowie pierwszego dosypu soli (bo akurat dosypywałam młynek solny) żarna zużyły się w stopniu doskonałym i nic nie leci.

Ja ze swej strony wiem, że nie kupię sobie młynka wielorazowego, nie ważne czy ręcznego, czy elektrycznego - żadnego, wolę wydać te 5 -7 zł na jednorazowy,

• Autor: agacia3323 Data: 2010-01-27 08:30:21

Użytkownik monciakrk napisał w wiadomości:
    > Witam i mam pytanie czy warto zakupić młynek do mielenia soli i pieprzu ,czy
    > ktoś taki posiada ? i czy to dobre sprzęty czy szybko się psują?Czy
    > faktycznie ładnie mielą? To dość drobi sprzęt i nie chcę niepotrzebnie
    > wydać pieniędzy.

A ja mam taki młynek :http://www.jhm.pl/product_info.php?products_id=49 ,już drugi rok i jestem z niego zadowolona ,a wcale nie jest drogi ,pieprz świeżo mielony tak pięknie pachnie ,że teraz już nie wyobrażam sobie potraw bez takiego pieprzu. Kupuj młynek i nie zastanawiaj się!!!

• Autor: asiula76 Data: 2010-01-27 09:22:57

Moja mama ma taki juz trzeci rok i tez nic z nim sie nie dzieje.

• Autor: sanella* Data: 2010-01-27 09:32:25

Jo osobiscie nie toleruje zadnych urzadzen na baterie w kuchni. Po pierwsze dodatkowe koszty, po drugie (dla mnie bardzo wazny punkt!) zanieczyszczenie srodowiska, tak samo jak "jednorazowki"!!!
    Mam mlynek reczny, chyba juz z 10 lat i jest "nie do zdarcia":
    http://www.wmf.de/pfeffermuehlen_82511315/gewuerzmuehle-pfeffer-schwarz-trend_11634.html?sid={399DC5A9-F538-4C23-8F50-498C531E061E}

• Autor: Scooby Data: 2010-01-27 16:43:28

Moim zdaniem to zbyteczna rzecz,gdyż pieprz można kupic już mielony,sól miałkąlub grubą.To po co wydawac pieniądze na młynek,zwłaszcza,że piszesz,że jest drogi,ale to twój wybór.Ja osobiście bym nie kupiła.

• Autor: agacia3323 Data: 2010-01-27 18:25:24

Użytkownik Scooby napisał w wiadomości:
    > Moim zdaniem to zbyteczna rzecz,gdyż pieprz można kupic już
    > mielony,sól miałkąlub grubą.To po co wydawac pieniądze na
    > młynek,zwłaszcza,że piszesz,że jest drogi,ale to twój
    > wybór.Ja osobiście bym nie kupiła.

Za darmo nie chcę tego pieprzu mielonego kupnego .............

• Autor: ekkore Data: 2010-01-28 08:50:25

To nie to samo. W paczce otrzymujesz zwietrzały pył.
    Z racji alergii źle znosiłam pieprz mielony z paczki - jak był ugotowany - ok, jak dodany do czegoś po wierzchu - od razu napad kaszlu.
    Mój mąż bardzo chciał samodzielnie mielić. Pierwszy młynek kotanyi kupił gdzieś na delegacji... Ile sie musiał nasłuchać - a po co, kiedy zużyjesz, skoro ja nie mogę, te 5 zł to taki majątek...I inne w podobnym tonie.
    I nagle okazało się, że pieprz świeżo zmielony, mimo, że intensywniej pachnie, kompletnie nie podrażnia moich dróg oddechowych. Od tego czasu mamy młynki ze wszystkimi dostępnymi kolorami pieprzu, zioła. Gdy się kończy - wyrzucam i kupuję nowy. I te 5 (czy obecnie często już 7) zł to żaden pieniądz - hehehee

• Autor: jaska2503 Data: 2010-01-27 17:07:46

A nie lepiej kupić "ręczny"? Koszt 10-25 zł.Mam taki już kilka lat i jeszcze się nie wyrobił,a i mieli dobrze.

• Autor: Scooby Data: 2010-01-27 17:10:11

Właśnie ręczny. Ja też taki mam i nie narzekam,dobrze mieli i oczywiście dużo tańszy.

• Autor: lubczyk69 Data: 2010-01-28 17:37:08

Rozsądek wskazuje na rozpatrzenie celowości takiego zakupu.
    Jeżeli za Twoim stołem, od rana do wieczora, regularnie zasiada po kilkanaście osób i wszyscy preferują pieprz prosto z młyka, wtedy tak. Przyspieszy obsługę jedzących.
    W sumie elektryczny młynek do pieprzu w przeciętnym gospodarstwie domowym jest luksusem, nazwijmy - nieco zbytecznym.
    W każdym innym przypadku, pomyśl proszę ile razy dziennie przyjdzie Ci go stosować?
    Ile pieprzu na raz musisz zmielić?

Kto już posiada taki na baterię i się z niego cieszy - chwała za radość.
    Natomiast jesli się wahasz czy kupić czy nie, to ja daję swój podpis pod rezygnacją z takiego zakupu.

Młynek do pieprzu może uatrakcyjnić smakowe życie rodzinne i przez to mieć sens zastosowania.
    Kupowanie już zmielonego, jest wejściem w posiadanie czegoś podobnego do tabaki.
    Ostro wierci w nosie ale nie ma już żadnego aromatu. Takim pieprzem można podnieść tylko ostrość potrawy. Wrażeń przyprawowych już tam nie będzie.

Biorąc pod uwagę same młynki, to ich napęd (ręczny czy elektryczny) praktycznie nie ma żadnego wpływu na ich funkcjonalność, a co za tym idzie i na ich żywotność.
    Albo trafisz na dobry produkt albo na bubel. Sama cena jeszcze o niczym nie świadczy.
    Nie wiem jakie młynki są do nabycia na polskim rynku więc nie potrafię Ci żadnego polecić.
    Od ponad 30 lat stosuję ręczne młynki firmy Peugeot (tak, z tej samej fabryki, która produkuje samochody)
    Nie były tanie ale stale są niezawodne.

I jeszcze jedno! Nie powinno się doprawiać potraw prosto z młynka bezpośrednio nad parującym garnkiem, bo na dolnej części młynka wtedy zbiera się wilgoć, która sprzyja nie tylko tworzeniu się rdzy, co i rozwojowi różnych paskudnych bakterii.
    Należy zebrać pieprz z młynka na talerzyk i z niego sypać przyprawę do potrawy.
    I młynek będzie żył dłużej i my też

Przejdź do pełnej wersji serwisu