Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Zlewozmywak franco (franko)

• Autor: ekkore Data: 2010-01-28 14:08:58

Tytuł roboczy, bo cąłosć trochę długawa.

Stoję przed koniecznością wymiany zmywarki, a przy okazji i szafek kuchennych - na już. Zołza (zmywarka) zaczęła przeciekać potajemnie - nie blokując dopływu wody, nie wypływajac za szafkami - pewnie dosyć długi czas. Pierwszy raz, że woda wycieka zauważyłam w święta - ale z racji zwiększonej ilości mycia zmywarką i mrozu za oknem, złożyłam to karb pocenia się ścian i podłogi (mamy dosyć wilgotne mieszkanie) - woda nie lała się strumieniem, aby wywołać alarm, tylko przy szafkach było wilgotno... Jako, że zaraz potem wyjeżdżaliśmy, wszystko zdążyło wyschnąc. I spokój był do teraz...

Woda raczej stoi pod szafkami, nie ma tego za wiele, ale jak już przyjrzałam się szafkom są rozmoczone od dołu i spodu. Nawet boję się tego ruszyć, aby mi sie nie rozpadło. Do wymiany są dwie 60 i 40, stojace przy zmywarce, woda spływa w jedną stronę. A na nowe muszę czekać miesiąc - aby mieć w takim samym kolorze co reszta mebli. Mogę też kupic na allegro - bo są, sprawdzałam.

A teraz wracam do zlewu.
    Mam franco (lub franko) - długości 120 cm. Jest on nakładany na szafki - ale z racji, że 120 cm producenta mebli nie równa się 120 cm producenta zlewozmywaka - przez cały czas był tylko położony na wierzchu. Wszystko było kupowane w czasach, gdy nie było wielkiego wyboru i nikt nie zastanawiał się nad idealnym dopasowaniem tego.
    I teraz pytanie - dookoło rantu (pod spodem) zlewozmywak ma listwę - grubości i szerokości jakieś 2 cm. Czy była to listwa zakładana przez nas czy przez producenta- nie pamiętam - było to dawno. I moje pytanie - może ktoś ma taki nakładany na szafki zlew, zamontowany jak potrzeba i powie mi czy te listwy mają zostać - jeżeli tak muszę zamówić szafki węższe o te jakieś 4 cm.

• Autor: Kazik45 Data: 2010-01-28 15:07:32

U mnie też temat na czasie. Wymienilismy kuchenkę Amica na Mastercooka i to juz z nowszej generacji(przecież kupuje się na pare lat) po pierwszych próbach z 15 programów wykorzystane na pieczenie 5, bez zarzutu, na zmywarkę czekam, jutro ma też być, też z serii "future" i właśnie zlewozmywak  za pare dni1,5 komorowy również jak reszta "metal", nie białe, emaliowane.. Wymiar mniejszy anizeli szafka, dlatego blat muszę dokupić i odpowiednio wyciąc otwór na zlewozmywak, tak aby umieszczona pod nim uszczelka spełniała swoja rolę. 
     Kasiu, z tego co wyczytalem ten "franco" jest to granitowy zlewozmywak(?) więc lepiej połozyć go na blacie z wycieciem na zlewozmywak, podobnie jak ja swój, metalowy. Mam nadzieję ze maja one też podkład z uszczelki gumowej.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-01-28 15:20:49

Wlasnie tak samo ogladam i sie zawahalam,ale franke chyba taka jest nazwa chyba,maja nakladane tez.Zerknij tam gdzie pisze po lewej,nakladane http://www.franke.pl/franke-499-zlewozmywaki.html Moze cos wiecej pomozesz ekkore,bo ja za bardzo nie wiem,ale wygodniejsze sa te wpuszczane w blat,bo zawsze mozesz wyciac taki otwor jaki potrzebujesz.

• Autor: ekkore Data: 2010-01-28 15:46:13

Masz rację - franke - mój zlew ma ponad 15 lat...stąd i pamięć zawodzi

• Autor: ekkore Data: 2010-01-28 15:58:28

pooglądałam sobie - jest dokładnie taki jak mój. Zapytam sie u nich.

I powiem Ci, że gdybym miałą wybierać nowy - pewnie byłby to franke - co więcej ten sam model. Moze tylko - gdyby się dało byłby osadzany w blacie

Dzięki wielkie!

• Autor: ekkore Data: 2010-01-28 15:48:50

Zlewozmywak jest metalowy dwie komory plus ociekacz - nie da się go połozyć na blacie - ma być nasadzony na szafki, z góry - jakby szafki były głębsze mógłby obejmować całe - ale standardowe mają 45 cm głębokości (plus drzwi)

• Autor: avea Data: 2010-01-29 10:20:29

Mam taki zlewozmywak i faktycznie listwa była montowana przez producenta ,a mój "dopasował " mi do szafki  Pan ,który robił  meble do kuchni i wg. jego opini pozostawił tą listwę dla jakichs istotnych celów , w każdym razie wszystko jest ok. a ja jestem zadowolona z takiego obrotu sprawy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu