Witam, prosze o poradę.zrobiłam ciato naleśnikowe z piwem i niestety niemogłam odwrócić naleśnik gdyż cały sie rwie,dlaczego?( patelnia rozgrzana, itd. )ale to ciasto było takie spieniowe, puszyste z pęcherzykami powietrza
Czy do nalesnikowego ciasta dodasz piwa czy gazowanej wody mineralnej, nie ma to wpływu na przywieranie naleśnika do patelni. Bardzo częstą przyczyną są niewidoczne gołym okiem mikroelementy, które wcześniej przywarły do patelni. Nasyp na patelnię sporo soli i podgrzej ją bardzo moco. Później zalej gorącą wodą (uwaga! może parząco pryskać) Po kwadransie umyj patelnię miękką ściereczką, spłucz czystą wodą i wytrzyj ją do sucha. Ponownie rozgrzej patelnię i nalej oliwki (np.) słonecznikowej (uwaga, patelnia nie ma prawa być aż tak goraca aby olej dymił!) Gdy olej zacznie się "marszczyć" zlej go do spodeczka i wtedy cienko nalej ciasta. Powinno poskutkować.
Tak,moglo byc za malo maki lub jajek.Poza tym patelnia mogla byc za malo rozgrzana,ew.za slabo natluszczona.Mozna wlac odrobine oleju(ew.wlac troche do samego ciasta),ruszajac patelnia natluscic cala jej powierzchnie,a nadmiar zlac.Najlepiej jednak przed wlaniem ciasta natluscic ja smarujac skorka lub kawalkiem sloniny.Dobrze podsmazony nalesnik ''chodzi'' latwo po patelni,gdy nia ruszymy i lekko przy tym ''szelesci''.Dobrze ,gdybys umiala odwrocic go samym ruchem patelni,wtedy nie polamie sie.
Witam, prosze o poradę.zrobiłam ciato naleśnikowe z piwem i niestety niemogłam odwrócić naleśnik gdyż cały sie rwie,dlaczego?( patelnia rozgrzana, itd. )ale to ciasto było takie spieniowe, puszyste z pęcherzykami powietrza
Spróbuj dodać więcej mąki:) Pozdr.
dodaj jajko
Czy do nalesnikowego ciasta dodasz piwa czy gazowanej wody mineralnej, nie ma to wpływu na przywieranie naleśnika do patelni.
Bardzo częstą przyczyną są niewidoczne gołym okiem mikroelementy, które wcześniej przywarły do patelni.
Nasyp na patelnię sporo soli i podgrzej ją bardzo moco. Później zalej gorącą wodą (uwaga! może parząco pryskać)
Po kwadransie umyj patelnię miękką ściereczką, spłucz czystą wodą i wytrzyj ją do sucha.
Ponownie rozgrzej patelnię i nalej oliwki (np.) słonecznikowej (uwaga, patelnia nie ma prawa być aż tak goraca aby olej dymił!)
Gdy olej zacznie się "marszczyć" zlej go do spodeczka i wtedy cienko nalej ciasta.
Powinno poskutkować.
Tak,moglo byc za malo maki lub jajek.Poza tym patelnia mogla byc za malo rozgrzana,ew.za slabo natluszczona.Mozna wlac odrobine oleju(ew.wlac troche do samego ciasta),ruszajac patelnia natluscic cala jej powierzchnie,a nadmiar zlac.Najlepiej jednak przed wlaniem ciasta natluscic ja smarujac skorka lub kawalkiem sloniny.Dobrze podsmazony nalesnik ''chodzi'' latwo po patelni,gdy nia ruszymy i lekko przy tym ''szelesci''.Dobrze ,gdybys umiala odwrocic go samym ruchem patelni,wtedy nie polamie sie.