Forum

Kuchenne porady

mrożenie pyz

• Autor: barbami Data: 2010-01-29 21:29:30

Czy pyzy po przygotowaniu można mrozić? Chcę przygotować te z przepisu Wkn, sa tak zachwalane. Tylko chcę zrobić większa procję i zamrozić, a w komentarzach nie za bardzo jest napisane czy można je mrozić na surowo czy trzeba najpier obgotować.

• Autor: hira Data: 2010-01-29 21:31:57

ja zawsze robię ich więcej, też z przepisu Wkn i mrożę już podgotowane, potem rozmrażam i podgrzewam na parze

• Autor: jolka60 Data: 2010-01-30 08:13:17

Zazwyczaj,gdy robie pyzy,knedle,czy pierogi,staram sie przygotowac wiecej i czesc zamrazam.Zawsze gotowane.Trzeba je tylko dobrze wystudzic,mozna przelac tluszczem po odcedzeniu,aby sie nie sklejaly.Pierogi mozna i surowe,ale wole gotowac.Pozniej mozna je podgrzac(lub podsmazyc) bezposrednio na patelni,albo na parze(zwakle sitko na garnek z wrzaca woda,przykryc) i sa jak swiezo gotowane.W wodzie nie odgrzewam,aby sie nie ''rozciapaly'' i nie stracily smaku.Jesli zamrozimy surowe,oczywiscie musimy je gotowac.

• Autor: piszczalka Data: 2010-01-31 16:31:56

Zawsze mroze (czy to pyzy, kopytka, pierogi, kluski) surowe. Układam na deseczce i gdy sie zamroza wkładam do woreczka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu