Forum

Gawędy o jedzeniu

Krysztaly cukru w konfiturze

  • Autor: Mari Data: 2010-01-29 22:59:18

    Otworzylam sloik konfitur z nektarynek  a tu niespodzianka. Duze /wielkosci paznokcia/ krysztaly cukru i to nie na dnia a na sciankach sloika.
    Wyglada to ciekawie ale w jedzeniu juz nie bardzo!  Dlaczego????? 

  • Autor: lubczyk69 Data: 2010-01-30 08:39:21

    Przypuszczam, że przyczyną jest zbyt duża ilość cukru. To co się skrystalizowało, to jest ta ilość, która  nie zdołała się rozpuścić w już nasyconym roztworze.
    Jeżeli nie ma śladów pleśni (aflatoksyny są uznane za rakotwórcze!) konfitury powinny być zjadalne. Kwestia walorów smakowych jest tu "drugoplanowa".

  • Autor: Mari Data: 2010-01-30 10:10:45

    Dziekuje lubczyku za odpowiedz - kiedy gorace konfitury wkladalam do sloika byly "normalne". Teraz krysztaly /piekne! przezroczyste!/ sa tylko na sciankach i na dnie sloika, srodek jest "normalny", kawalki nektarynek takie jak powinny byc, smak tez prawidlowy. Pomyslalam ze moze nektarynki maja w sobie "cos" co powoduje
    krystalizacje cukru.    

Przejdź do pełnej wersji serwisu