W wielu przepisach jest podane:"opakowanie ciasta francuskiego"...chciałabym jednak takie ciasto zrobić sama a nie zadowolić się gotowcem ze sklepu.Może ktoś z Was ma wypróbowany przepis na takie ciasto?
jak to kiedys powiedziala Nigella: zeby uzyskac idealne ciasto francuskie kucharze starali sie kilka lat. kilka lat metoda prób i błędów starali sie uzyskac idealne ciasto francuskie. skoro udalo sie i mozna je kupic jako gotowe po co samemu eksperymentowac? ja jestem takiego samego zdania.cisto francuskie jest bardzo tanie( 3 zł ) wiec po co eksperymentowac i w razie W wyrzucic go w kosz ?
ale skoro chcesz to znalazłam cos takiego w internecie: na stronie moje wypieki.pl
Składniki na około 1 kilogram płatów ciasta:
200 ml zimnej wody
14 g (1 łyżka) miałkiej soli
500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
150 g mąki krupczatki
250 g zwykłej mąki
Krok 1:
Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.
2.Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 3:
Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.
Krok 4:
Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm (wałkowałam cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta.
Krok 5:
Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.
Krok 6:
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.
Krok 7:
Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 8:
Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
Muszę przyznać, że nie trzymałam się sztywno wyznaczonego czasu chłodzenia. Po 4 z kolei wałkowaniu zastała mnie noc, więc dokończyłam rano :). Nie miało to jednak wpływu na jego jakość.
Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut.
Tez raz robilam takie ciasto sama... i nigdy wiecej juz nie. Wyszlo dobrze jdnak strasznie duzo roboty i potrzeba w domu odpowiednich warunkow a nie zawsze je mamy. Trzeba walkowac w zimnym miejscu.. a co zrobic jak kuchnia mala?? Do kupnych dodaje zawsze troche masla i smakuja jak swojskie. Jedno na co sie jeszcze z pewnoscia skusze to ciasto polfrancuskie, czyli drozdzowe - francuskie.
Jest przy tym duzo roboty...i czasu trzeba poswiecic na wieczne wkkladanie i wykladanie z lodowki....i problem...czy wyjdzie? kupne sa dobre, wystarczy znalezc odpowiednia marke...
Mam właśnie jedno kupne w zamrażarce. Mężuś zabrał kluczyk od spiżarki do pracy więc z dżemikiem odpada, mam mrożone owoce - wisienki, śliwki, pożeczki i chyba truskawki, mam też trochę gotowej masy makowej, kilka jabłuszek więc może jakiś pomysł tak przy okazji tematu. Jakiej marki gotowe ciasta francuskie kupujecie?
Kupiłam "biedronkowe" ciasto,podsmażyłam cebulę i kiszoną kapustę,włożyłam parówkę,zawinęłam jak strucel, upiekłam i spróbowałam.Smakowało jak francuskie ciasto z kapustą i parówką.Jestem zadowolona,ale i tak kiedyś spróbuję je zrobić sama.
Witam. Tutaj http://wielkiezarcie.com/recipe4048.html jest przepis na ciasto francuskie tzn "trójkąciki pseudo francuskie". Jest bardzo proste i nie trzeba tyle wałkować i schładzać jak oryginalne ciasto francuskie. Dodaje się zimne piwo do ciasta i to cała tajemnica. Przepis jest świetny. Wychodzi jak prawdziwe ciasto francuskie, tak samo się listkuje i smakuje identycznie. Jestem ciastkarzem z zawodu i zamiłowania , nie raz próbowałam w domu zrobić oryginalne i nigdy mi nie wychodziło. A według tego przepisu to wychodzi idealnie. Ale z doświadczenia wiem, że musi być zimne piwo będzie lepszy efekt. Bardzo polecam. Wystarczy poczytać komentarze, wszystkim wychodzi. Pozdrawiam Lusia
W wielu przepisach jest podane:"opakowanie ciasta francuskiego"...chciałabym jednak takie ciasto zrobić sama a nie zadowolić się gotowcem ze sklepu.Może ktoś z Was ma wypróbowany przepis na takie ciasto?
jak to kiedys powiedziala Nigella: zeby uzyskac idealne ciasto francuskie kucharze starali sie kilka lat. kilka lat metoda prób i błędów starali sie uzyskac idealne ciasto francuskie. skoro udalo sie i mozna je kupic jako gotowe po co samemu eksperymentowac? ja jestem takiego samego zdania.cisto francuskie jest bardzo tanie( 3 zł ) wiec po co eksperymentowac i w razie W wyrzucic go w kosz ?
ale skoro chcesz to znalazłam cos takiego w internecie: na stronie moje wypieki.pl
Składniki na około 1 kilogram płatów ciasta:
Krok 1:
Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.
2.Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 3:
Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.
Krok 4:
Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm (wałkowałam cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta.
Krok 5:
Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.
Krok 6:
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.
Krok 7:
Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 8:
Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
Muszę przyznać, że nie trzymałam się sztywno wyznaczonego czasu chłodzenia. Po 4 z kolei wałkowaniu zastała mnie noc, więc dokończyłam rano :). Nie miało to jednak wpływu na jego jakość.
Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut.
Raz robiłam ciasto francuskie i powiedziałam, nigdy w życiu. Szkoda czasu i roboty. Kupne są też dobre. Baaaa, niektóre wręcz pyszne.
no właśnie dokladnie o tym pisze :) hi hi szkoda nerwow, czasu i wysiłku,
Tez raz robilam takie ciasto sama... i nigdy wiecej juz nie. Wyszlo dobrze jdnak strasznie duzo roboty i potrzeba w domu odpowiednich warunkow a nie zawsze je mamy. Trzeba walkowac w zimnym miejscu.. a co zrobic jak kuchnia mala?? Do kupnych dodaje zawsze troche masla i smakuja jak swojskie.
Jedno na co sie jeszcze z pewnoscia skusze to ciasto polfrancuskie, czyli drozdzowe - francuskie.
Jest przy tym duzo roboty...i czasu trzeba poswiecic na wieczne wkkladanie i wykladanie z lodowki....i problem...czy wyjdzie? kupne sa dobre, wystarczy znalezc odpowiednia marke...
Mam właśnie jedno kupne w zamrażarce. Mężuś zabrał kluczyk od spiżarki do pracy więc z dżemikiem odpada, mam mrożone owoce - wisienki, śliwki, pożeczki i chyba truskawki, mam też trochę gotowej masy makowej, kilka jabłuszek więc może jakiś pomysł tak przy okazji tematu. Jakiej marki gotowe ciasta francuskie kupujecie?
Ja mieszkam we Wloszech...wiec Ci nie pomoge...ale wiem, ze dziewczyny sobie chwala te z biedronki...
Z biedronki nie mialam, ale lidlowskie jest swietne!
Kupuje w biedronce i jestem zadowolona :)
Kupiłam "biedronkowe" ciasto,podsmażyłam cebulę i kiszoną kapustę,włożyłam parówkę,zawinęłam jak strucel, upiekłam i spróbowałam.Smakowało jak francuskie ciasto z kapustą i parówką.Jestem zadowolona,ale i tak kiedyś spróbuję je zrobić sama.
Witam. Tutaj http://wielkiezarcie.com/recipe4048.html
jest przepis na ciasto francuskie tzn "trójkąciki pseudo francuskie". Jest bardzo proste i nie trzeba tyle wałkować i schładzać jak oryginalne ciasto francuskie. Dodaje się zimne piwo do ciasta i to cała tajemnica. Przepis jest świetny. Wychodzi jak prawdziwe ciasto francuskie, tak samo się listkuje i smakuje identycznie. Jestem ciastkarzem z zawodu i zamiłowania
, nie raz próbowałam w domu zrobić oryginalne i nigdy mi nie wychodziło. A według tego przepisu to wychodzi idealnie. Ale z doświadczenia wiem, że musi być zimne piwo będzie lepszy efekt. Bardzo polecam. Wystarczy poczytać komentarze, wszystkim wychodzi. Pozdrawiam Lusia
U mnie nie mogę otworzyć linku więc dla pewności go uaktywnię jeszcze raz http://wielkiezarcie.com/recipe4048.html