Forum

Kuchenne porady

Ciasto francuskie własnej produkcji-proszę o przepis

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-02-01 09:03:25

    W wielu przepisach jest podane:"opakowanie ciasta francuskiego"...chciałabym jednak takie ciasto zrobić sama a nie zadowolić się gotowcem ze sklepu.Może ktoś z Was ma wypróbowany przepis na takie ciasto?

  • Autor: Olciaa Data: 2010-02-01 09:58:05

    jak to kiedys powiedziala Nigella: zeby uzyskac idealne ciasto francuskie kucharze starali sie kilka lat. kilka lat metoda prób i błędów starali sie uzyskac idealne ciasto francuskie. skoro udalo sie i mozna je kupic jako gotowe po co samemu eksperymentowac? ja jestem takiego samego zdania.cisto francuskie jest bardzo tanie( 3 zł ) wiec po co eksperymentowac i w razie W wyrzucic go w kosz ?

    ale skoro chcesz to znalazłam cos takiego w internecie: na stronie moje wypieki.pl

    Składniki na około 1 kilogram płatów ciasta:

    • 200 ml zimnej wody
    • 14 g (1 łyżka) miałkiej soli
    • 500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g mąki krupczatki
    • 250 g zwykłej mąki

      Krok 1:

      Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.

      2.Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Krok 3:

      Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.

    Krok 4:

    Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm (wałkowałam cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta.

    Krok 5:

    Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.

    Krok 6:

    Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.

    Krok 7:

    Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

    Krok 8:

    Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.

    Muszę przyznać, że nie trzymałam się sztywno wyznaczonego czasu chłodzenia. Po 4 z kolei wałkowaniu zastała mnie noc, więc dokończyłam rano :). Nie miało to jednak wpływu na jego jakość.

    Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut.

  • Autor: danand140 Data: 2010-02-01 12:17:13

    Raz robiłam ciasto francuskie i powiedziałam, nigdy w życiu. Szkoda czasu i roboty. Kupne są też dobre. Baaaa, niektóre wręcz pyszne.

  • Autor: Olciaa Data: 2010-02-01 13:27:44

    no właśnie dokladnie o tym pisze :) hi hi szkoda nerwow, czasu i wysiłku,

  • Autor: Glumanda Data: 2010-02-01 18:08:26

    Tez raz robilam takie ciasto sama... i nigdy wiecej juz nie. Wyszlo dobrze jdnak strasznie duzo roboty i potrzeba w domu odpowiednich warunkow a nie zawsze je mamy. Trzeba walkowac w zimnym miejscu.. a co zrobic jak kuchnia mala?? Do kupnych dodaje zawsze troche masla i smakuja jak swojskie.
    Jedno na co sie jeszcze z pewnoscia skusze to ciasto polfrancuskie, czyli drozdzowe - francuskie.

  • Autor: anna702 Data: 2010-02-01 18:56:03

    Jest przy tym duzo roboty...i czasu trzeba poswiecic na wieczne wkkladanie i wykladanie z lodowki....i problem...czy wyjdzie? kupne sa dobre, wystarczy znalezc odpowiednia marke...

  • Autor: asieksza Data: 2010-02-02 14:47:47

    Mam właśnie jedno kupne w zamrażarce. Mężuś zabrał kluczyk od spiżarki do pracy więc z dżemikiem odpada, mam mrożone owoce - wisienki, śliwki, pożeczki i chyba truskawki, mam też trochę gotowej masy makowej, kilka jabłuszek więc może jakiś pomysł tak przy okazji tematu. Jakiej marki gotowe ciasta francuskie kupujecie?

  • Autor: anna702 Data: 2010-02-02 17:18:28

    Ja mieszkam we Wloszech...wiec Ci nie pomoge...ale wiem, ze dziewczyny sobie chwala te z biedronki...

  • Autor: agus2404 Data: 2010-02-02 18:04:55

    Z biedronki nie mialam, ale lidlowskie jest swietne!

  • Autor: piszczalka Data: 2010-02-02 18:46:06

    Kupuje w biedronce i jestem zadowolona :)

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-02-19 21:03:37

    Kupiłam "biedronkowe" ciasto,podsmażyłam cebulę i kiszoną kapustę,włożyłam parówkę,zawinęłam jak strucel, upiekłam i spróbowałam.Smakowało jak francuskie ciasto z kapustą i parówką.Jestem zadowolona,ale i tak kiedyś spróbuję je zrobić sama.

  • Autor: lusiaa Data: 2010-02-20 03:22:43

    Witam. Tutaj http://wielkiezarcie.com/recipe4048.html jest przepis na ciasto francuskie tzn "trójkąciki pseudo francuskie". Jest bardzo proste i nie trzeba tyle wałkować i schładzać jak oryginalne ciasto francuskie. Dodaje się zimne piwo do ciasta i to cała tajemnica. Przepis jest świetny. Wychodzi jak prawdziwe ciasto francuskie, tak samo się listkuje i smakuje identycznie. Jestem ciastkarzem z zawodu i zamiłowania , nie raz próbowałam w domu zrobić oryginalne i nigdy mi nie wychodziło. A według tego przepisu to wychodzi idealnie. Ale z doświadczenia wiem, że musi być zimne piwo będzie lepszy efekt. Bardzo polecam. Wystarczy poczytać komentarze, wszystkim wychodzi. Pozdrawiam Lusia

  • Autor: as Data: 2010-02-20 09:54:16

    U mnie nie mogę otworzyć linku więc dla pewności go uaktywnię jeszcze raz http://wielkiezarcie.com/recipe4048.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu