Forum

Kuchenne porady

papryka kiszona( w kapuście)

• Autor: mamamisi Data: 2010-02-01 19:15:29

Witam, Proszę o pomoc . Może ktoś z Was ma przepis na paprykę kiszoną. Kilka lat temu, podczas pobytu w Eger zajadaliśmy sie z mężem taką papryką. Pamiętam, że była w słojach z kapustą. To znaczy kapusta, wypełniala środek papryki i dodatkowo wypełniała przestrzenie pomiędzy paprykami w słoju. Z góry dziękuję.

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-01 20:28:15

Papryke,z kapusta w srodku,jadlam konserwowa,ale nie bylo kapusty pomiedzy paprykami.Z kolei kiszona papryke (bez kapusty ) robilam wielokrotnie,jutro postaram sie znalezc dokladny przepis.Pamietam,ze podobnie,jak kiszone ogorki,(bez lisci typu wisnie,winogron,dab itp,ale chyba nie bylyby zabronione).Na wierzch wlewalo sie troche oleju,ktory odcinal dostep powietrza.

• Autor: mamamisi Data: 2010-02-02 20:02:47

Dziękuję, byłbym wdzieczna za znalezienie tego przepisu.

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-03 15:59:13

Znalazlam przepis.Wyprobowalam go wielokrotnie,ale od ostatniego razu uplynelo kilka latek.Otoz:
    Papryka,czosnek,chrzan,suchy koper;
    Zalewa:1 l. wody.4 dag soli (proporcja).
    Papryke (zolta,zielona lub czerwona) dokladnie umyc,odciac nasady razem z ogonkami,usunac nasiona.
    Ulozyc papryke w slojach,pomiedzy nia wlozyc przekrojone zabki czosnku,wiorki chrzanu,suche lodygi kopru,zalac goraca zalewa.Na powierzchnie wlac olej-tyle,aby pokryl powierzchnie zalewy jednolita warstwa.Sloje zamknac,pozostawic kilka dni w temperaturze pokojowej,nastepnie wyniesc do chlodu.
    Pamietam,ze dla oszczednosci miejsca wkladalam czasem papryki jedna w druga,gdy byly roznej wielkosci.

Chyba mialam jeszcze jeden przepis:Jesli go znajde,udostepnie,ale ten jest sprawdzony i uniwersalny.Poza tym mozna przeciez eksperymentowac.
    .

• Autor: as Data: 2010-02-03 16:23:58

Próbowałaś może ta paprykę kroić w paski do słoika? Czy lepiej tak nie robić? Pytam bo zainteresował mnie ten przepis a moje dzieci paprykę lubią ale robię marynowaną z dodatkiem miodu. Pewnie w tym roku spróbuję Twojego przepisu.

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-04 07:44:47

Nie,nie kroilam,chociaz wlasciwie nie ma chyba przeciwskazan.Zawsze robilam te spiczasta-dobrze sie uklada w sloikach (wlasnie mozna wkladac te ''rozki'' jeden w drugi,zalezy od wysokosci sloika).W oryginale podali tylko zielona i zolta papryke,ale czerwona tez kisilam.Najdluzej ''trzyma sie''jednak zielona.
    Te marynowana z kapusta robilam wg przepisu kolezanki-zalewa jak do korniszonkow-ostrosc wg gustu.Poza tym,ze smaczna,ladnie sie prezentuje na talerzu.Jesli chcesz do kiszenia dodac kapuste,to moze dac tez troche marchewki? Co prawda papryka ma w sobie dosyc cukrow,ale chyba nie zaszkodzi?Czy ta,ktora jadlas,byla z marchwia?

• Autor: as Data: 2010-02-04 10:13:07

Coś źle przeczytałaś mój post. Ja nie robiłam i nie jadłam papryki razem z kapustą. Kapustę kiszę. Papryki jeszcze nigdy. Pewnie w tym roku ukiszę parę słoików papryki a jak nam posmakuje to może wtedy poeksperymentuję i ukiszę razem. Wydaje mi się, że że marchewka jest dobrym pomysłem do tego mixu. W bardzo starej książce czytałam o kiszonej papryce i pisali, ze smakuje jak 90% spirytus. Nie wiem czy to prawda.

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-04 20:46:28

Tak,masz racje,to napisala mamamisi,ale nie ma tego zlego...moze z tej mieszanki przepisow wyjdzie cos interesujacego.

• Autor: mamamisi Data: 2010-02-03 17:08:15

Witaj jolka60, bardzo Ci dziękuję za przepis, napewno go wykorzystam, i masz rację- poeksperymentuję. Spróbuje " wcisnąć" w papryki, poszatkowaną kapustę, zalewa jak najbardziej nadaje się do kiszonki. Dziękuję jeszcze raz.To dopiero jesienia, napisze co mi wyszło. Do miłego.

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-12 08:20:33

Znalazlam jeszcze jeden przepis,ale nie wyprobowany przeze mnie osobiscie.

5 kg strakow papryki, sol-300 g,olej,ocet winny,liscie laurowe,pieprz czarny ziarnisty,ziele angielskie

Papryke oczyscic z nasion,przekrajac na pol,ulozyc w kamiennym garnku.Zalac zalewa przygotowana z przegotowanej wystudzonej wody polaczonej z octem winnym 1:1 i pozostawic w chlodnym miejscu na 5 godzin.Nastepnie odcedzic,garnek ponownie umyc,wyparzyc.Nalozyc papryke (bardzo scisle,ugniatajac,aby usunac powietrze) przesypujac sola i zmiazdzonymi przyprawami.Nalac warstwe oleju na grubosc ok 1 cm,aby odciac doplyw powietrza.
    Pozostawic na ok 7 dni w cieplym miejscu do fermentacji.Po jej zakonczeniu przykryc wymytym i wyparzonym denkiem,obciazyc,nakryc gaza lub sciereczka,wyniesc do chlodnego miejsca.Tak ukiszona mozna przechowywac ok 2 miesiecy.

• Autor: jolka60 Data: 2010-03-07 08:43:44

Akurat natknelam sie na jeszcze jeden przepis,ale papryka z ogorkami-bardzo prosty.Skladniki:ogorki,kilka zabkow czosnku,koper do kiszenia,liscie cz.porzeczki,debu chrzanu,wiorki chrzanu.Proporcje:na 75 dag ogorkow-25 dag papryki,na 1 l wody-3 dag soli.
    Najpierw zakisic ogorki,a gdy minie pierwsza fermentacja i beda ledwo zakiszione,dodac straki papryki (bez gniazd nasiennych)-cale lub pokrojone.Mozna kisic w garnku lub przelozyc do slojow,ktore po pewnym czasie mozna (niekoniecznie) zapasteryzowac.Kto lubi bardziej ostre,moze dodac do kazdego sloika po 1 straczku ostrej papryczki-daje czasem do kiszonych ogorkow,ale ilosc to sprawa indywidualna.

Przejdź do pełnej wersji serwisu