Witam, Proszę o pomoc . Może ktoś z Was ma przepis na paprykę kiszoną. Kilka lat temu, podczas pobytu w Eger zajadaliśmy sie z mężem taką papryką. Pamiętam, że była w słojach z kapustą. To znaczy kapusta, wypełniala środek papryki i dodatkowo wypełniała przestrzenie pomiędzy paprykami w słoju. Z góry dziękuję.
Znalazlam przepis.Wyprobowalam go wielokrotnie,ale od ostatniego razu uplynelo kilka latek.Otoz: Papryka,czosnek,chrzan,suchy koper; Zalewa:1 l. wody.4 dag soli (proporcja). Papryke (zolta,zielona lub czerwona) dokladnie umyc,odciac nasady razem z ogonkami,usunac nasiona. Ulozyc papryke w slojach,pomiedzy nia wlozyc przekrojone zabki czosnku,wiorki chrzanu,suche lodygi kopru,zalac goraca zalewa.Na powierzchnie wlac olej-tyle,aby pokryl powierzchnie zalewy jednolita warstwa.Sloje zamknac,pozostawic kilka dni w temperaturze pokojowej,nastepnie wyniesc do chlodu. Pamietam,ze dla oszczednosci miejsca wkladalam czasem papryki jedna w druga,gdy byly roznej wielkosci.
Chyba mialam jeszcze jeden przepis:Jesli go znajde,udostepnie,ale ten jest sprawdzony i uniwersalny.Poza tym mozna przeciez eksperymentowac. .
Próbowałaś może ta paprykę kroić w paski do słoika? Czy lepiej tak nie robić? Pytam bo zainteresował mnie ten przepis a moje dzieci paprykę lubią ale robię marynowaną z dodatkiem miodu. Pewnie w tym roku spróbuję Twojego przepisu.
Nie,nie kroilam,chociaz wlasciwie nie ma chyba przeciwskazan.Zawsze robilam te spiczasta-dobrze sie uklada w sloikach (wlasnie mozna wkladac te ''rozki'' jeden w drugi,zalezy od wysokosci sloika).W oryginale podali tylko zielona i zolta papryke,ale czerwona tez kisilam.Najdluzej ''trzyma sie''jednak zielona. Te marynowana z kapusta robilam wg przepisu kolezanki-zalewa jak do korniszonkow-ostrosc wg gustu.Poza tym,ze smaczna,ladnie sie prezentuje na talerzu.Jesli chcesz do kiszenia dodac kapuste,to moze dac tez troche marchewki? Co prawda papryka ma w sobie dosyc cukrow,ale chyba nie zaszkodzi?Czy ta,ktora jadlas,byla z marchwia?
Coś źle przeczytałaś mój post. Ja nie robiłam i nie jadłam papryki razem z kapustą. Kapustę kiszę. Papryki jeszcze nigdy. Pewnie w tym roku ukiszę parę słoików papryki a jak nam posmakuje to może wtedy poeksperymentuję i ukiszę razem. Wydaje mi się, że że marchewka jest dobrym pomysłem do tego mixu. W bardzo starej książce czytałam o kiszonej papryce i pisali, ze smakuje jak 90% spirytus. Nie wiem czy to prawda.
Witaj jolka60, bardzo Ci dziękuję za przepis, napewno go wykorzystam, i masz rację- poeksperymentuję. Spróbuje " wcisnąć" w papryki, poszatkowaną kapustę, zalewa jak najbardziej nadaje się do kiszonki. Dziękuję jeszcze raz.To dopiero jesienia, napisze co mi wyszło. Do miłego.
Papryke oczyscic z nasion,przekrajac na pol,ulozyc w kamiennym garnku.Zalac zalewa przygotowana z przegotowanej wystudzonej wody polaczonej z octem winnym 1:1 i pozostawic w chlodnym miejscu na 5 godzin.Nastepnie odcedzic,garnek ponownie umyc,wyparzyc.Nalozyc papryke (bardzo scisle,ugniatajac,aby usunac powietrze) przesypujac sola i zmiazdzonymi przyprawami.Nalac warstwe oleju na grubosc ok 1 cm,aby odciac doplyw powietrza. Pozostawic na ok 7 dni w cieplym miejscu do fermentacji.Po jej zakonczeniu przykryc wymytym i wyparzonym denkiem,obciazyc,nakryc gaza lub sciereczka,wyniesc do chlodnego miejsca.Tak ukiszona mozna przechowywac ok 2 miesiecy.
Akurat natknelam sie na jeszcze jeden przepis,ale papryka z ogorkami-bardzo prosty.Skladniki:ogorki,kilka zabkow czosnku,koper do kiszenia,liscie cz.porzeczki,debu chrzanu,wiorki chrzanu.Proporcje:na 75 dag ogorkow-25 dag papryki,na 1 l wody-3 dag soli. Najpierw zakisic ogorki,a gdy minie pierwsza fermentacja i beda ledwo zakiszione,dodac straki papryki (bez gniazd nasiennych)-cale lub pokrojone.Mozna kisic w garnku lub przelozyc do slojow,ktore po pewnym czasie mozna (niekoniecznie) zapasteryzowac.Kto lubi bardziej ostre,moze dodac do kazdego sloika po 1 straczku ostrej papryczki-daje czasem do kiszonych ogorkow,ale ilosc to sprawa indywidualna.
Witam, Proszę o pomoc . Może ktoś z Was ma przepis na paprykę kiszoną. Kilka lat temu, podczas pobytu w Eger zajadaliśmy sie z mężem taką papryką. Pamiętam, że była w słojach z kapustą. To znaczy kapusta, wypełniala środek papryki i dodatkowo wypełniała przestrzenie pomiędzy paprykami w słoju. Z góry dziękuję.
Papryke,z kapusta w srodku,jadlam konserwowa,ale nie bylo kapusty pomiedzy paprykami.Z kolei kiszona papryke (bez kapusty ) robilam wielokrotnie,jutro postaram sie znalezc dokladny przepis.Pamietam,ze podobnie,jak kiszone ogorki,(bez lisci typu wisnie,winogron,dab itp,ale chyba nie bylyby zabronione).Na wierzch wlewalo sie troche oleju,ktory odcinal dostep powietrza.
Dziękuję, byłbym wdzieczna za znalezienie tego przepisu.
Znalazlam przepis.Wyprobowalam go wielokrotnie,ale od ostatniego razu uplynelo kilka latek.Otoz:
Papryka,czosnek,chrzan,suchy koper;
Zalewa:1 l. wody.4 dag soli (proporcja).
Papryke (zolta,zielona lub czerwona) dokladnie umyc,odciac nasady razem z ogonkami,usunac nasiona.
Ulozyc papryke w slojach,pomiedzy nia wlozyc przekrojone zabki czosnku,wiorki chrzanu,suche lodygi kopru,zalac goraca zalewa.Na powierzchnie wlac olej-tyle,aby pokryl powierzchnie zalewy jednolita warstwa.Sloje zamknac,pozostawic kilka dni w temperaturze pokojowej,nastepnie wyniesc do chlodu.
Pamietam,ze dla oszczednosci miejsca wkladalam czasem papryki jedna w druga,gdy byly roznej wielkosci.
Chyba mialam jeszcze jeden przepis:Jesli go znajde,udostepnie,ale ten jest sprawdzony i uniwersalny.Poza tym mozna przeciez eksperymentowac.
.
Próbowałaś może ta paprykę kroić w paski do słoika? Czy lepiej tak nie robić? Pytam bo zainteresował mnie ten przepis a moje dzieci paprykę lubią ale robię marynowaną z dodatkiem miodu. Pewnie w tym roku spróbuję Twojego przepisu.
Nie,nie kroilam,chociaz wlasciwie nie ma chyba przeciwskazan.Zawsze robilam te spiczasta-dobrze sie uklada w sloikach (wlasnie mozna wkladac te ''rozki'' jeden w drugi,zalezy od wysokosci sloika).W oryginale podali tylko zielona i zolta papryke,ale czerwona tez kisilam.Najdluzej ''trzyma sie''jednak zielona.
Te marynowana z kapusta robilam wg przepisu kolezanki-zalewa jak do korniszonkow-ostrosc wg gustu.Poza tym,ze smaczna,ladnie sie prezentuje na talerzu.Jesli chcesz do kiszenia dodac kapuste,to moze dac tez troche marchewki? Co prawda papryka ma w sobie dosyc cukrow,ale chyba nie zaszkodzi?Czy ta,ktora jadlas,byla z marchwia?
Coś źle przeczytałaś mój post. Ja nie robiłam i nie jadłam papryki razem z kapustą. Kapustę kiszę. Papryki jeszcze nigdy. Pewnie w tym roku ukiszę parę słoików papryki a jak nam posmakuje to może wtedy poeksperymentuję i ukiszę razem. Wydaje mi się, że że marchewka jest dobrym pomysłem do tego mixu. W bardzo starej książce czytałam o kiszonej papryce i pisali, ze smakuje jak 90% spirytus. Nie wiem czy to prawda.
Tak,masz racje,to napisala mamamisi,ale nie ma tego zlego...moze z tej mieszanki przepisow wyjdzie cos interesujacego.
Witaj jolka60, bardzo Ci dziękuję za przepis, napewno go wykorzystam, i masz rację- poeksperymentuję. Spróbuje " wcisnąć" w papryki, poszatkowaną kapustę, zalewa jak najbardziej nadaje się do kiszonki. Dziękuję jeszcze raz.To dopiero jesienia, napisze co mi wyszło. Do miłego.
Znalazlam jeszcze jeden przepis,ale nie wyprobowany przeze mnie osobiscie.
5 kg strakow papryki, sol-300 g,olej,ocet winny,liscie laurowe,pieprz czarny ziarnisty,ziele angielskie
Papryke oczyscic z nasion,przekrajac na pol,ulozyc w kamiennym garnku.Zalac zalewa przygotowana z przegotowanej wystudzonej wody polaczonej z octem winnym 1:1 i pozostawic w chlodnym miejscu na 5 godzin.Nastepnie odcedzic,garnek ponownie umyc,wyparzyc.Nalozyc papryke (bardzo scisle,ugniatajac,aby usunac powietrze) przesypujac sola i zmiazdzonymi przyprawami.Nalac warstwe oleju na grubosc ok 1 cm,aby odciac doplyw powietrza.
Pozostawic na ok 7 dni w cieplym miejscu do fermentacji.Po jej zakonczeniu przykryc wymytym i wyparzonym denkiem,obciazyc,nakryc gaza lub sciereczka,wyniesc do chlodnego miejsca.Tak ukiszona mozna przechowywac ok 2 miesiecy.
Akurat natknelam sie na jeszcze jeden przepis,ale papryka z ogorkami-bardzo prosty.Skladniki:ogorki,kilka zabkow czosnku,koper do kiszenia,liscie cz.porzeczki,debu chrzanu,wiorki chrzanu.Proporcje:na 75 dag ogorkow-25 dag papryki,na 1 l wody-3 dag soli.
Najpierw zakisic ogorki,a gdy minie pierwsza fermentacja i beda ledwo zakiszione,dodac straki papryki (bez gniazd nasiennych)-cale lub pokrojone.Mozna kisic w garnku lub przelozyc do slojow,ktore po pewnym czasie mozna (niekoniecznie) zapasteryzowac.Kto lubi bardziej ostre,moze dodac do kazdego sloika po 1 straczku ostrej papryczki-daje czasem do kiszonych ogorkow,ale ilosc to sprawa indywidualna.