z czasów mojej pracy pedagogicznej (ech...zamienionej na biznesy...): wyszywanie na kartonikach dziurkowanych- narysowanie prostego wzory krzyżykowego lub płaskiego, wydziurkowanie pinezką z główką plastikową na styropianie, wyszycie metodą przewlekania nici prze dzoirki). Dobre na zajęciach świetlicowych albo w małej grupie dzieci, dzieci chętnie szyją, mają mało ku temu okazji. 2. malowanie po rozlanym kleju- smarujemy kartkę klejem całą, ale musi być przezroczysty, ale nie białym szkolny- plakatówką po mokrym kleju malujemy 3. kolaże- z kolorowych gazet, potem obrysowujemy kontury jednym kolorem markera- fajny komiksowy efekt 4. kolaże z włóczki- rysujemy kontury, smarujemy klejem, tniemy pęczki włóczki. Klej najlepszy "uniwersalny" - nie ma zapachu a dobrze trzyma. Ta technika do kolorowych projektów- drzewa jesienne, stroje karnawałowe, egzotyczne ptaki etc. 5. zimą- kolaże z koronek, kupowany w szmateksach- to wspaniałe źródło zaopatrzenia plastycznego............. pozdrawiam, tęskniąc trochę za tą pracą....
ja bym chciała zaproponować 1. malowanie ale nie na papierze tylko na kamykach, koszulkach- czasem mozna kupic za pare groszy, na butelkach 2. może coś z masy solnej 3, może robienie strojów karnawałowych - przebrań z papieru 4. malowanie rękoma
1. wyklejanka z kawaleczków papieru kolorowego( ale wyrywany a nie wycinany) 2. wyklejanka z kuleczek z bibuły 3. my na plastyce w szkole robilismy sałatke i kanapki( to byly pyszne zajecia!) 4. robienie kalendarza, np kazdy by przynosil ulubione zdjecie i naklejał je na duza kartke pod spodem pisalby kolejne m-ce i dni 5.drzewo genealogiczne(najblizsza rodzina-rodzice, rodzenstwo,babcie i dziadki) ale nie ze zdjeciami tylko narysowane 6.lepienie w plastelinie, modelinie etc(ale konkretnego tematu np dary jesieni(owoce warzywa) lub letnie smaki itp 7.robienie sztucznego kwiatka , np z bibuły,kolorowych materiałow,koronek( potrzebne by byla doniczka, jakis patyczek na którym mialo by to powstac specjalna gabka w której wbity bylby kwiatek w doniczce, no i rózne ozdby) 8.zajecia w plenerze, malowanie farbami, kredkami lub szkic ołowkiem(odrazu spacer beda miec:) 9.robienie witrazy, z takiego przezroczystego papieru 10.robienie kartek okolicznosciowych,przy okazji swiat , dnia nauczyciela,walentyek, dnia matki, etc 11.robienie motyli-kompozycja symetryczna np na talerzach tekturowych (malowanie plakatówkami) 12.tworzenie konkretnego tematu z wykorzystaniem piasku,makarony,ryzu kaszy itp naklejane na tekture( np kawalek tektury) 13.malowanie a raczej stepmle z gabki, zgniecionego papieru, materialy itp(oczywiscie farbami) 14. stepmle z ziemniaków (farbki) 15.przed swietami Wielkanocy robienie palmy z bibuły(kolorowe kwiatki , listki ale wszystko z bibuły) 16. rysunek plastelina, czyli obraz z lepienia plastelina(taka cienka warstwa)
tyle przyszlo mi na mysl a raczej przypomnialo mi sie z moich czasów szkolnych:)
kochani.. potrzebuję pomysłow na zajecie plastyczne dla dzieci w wieku szkolnym - tak zeby im to zajelo godzinke do poltorej.. macie jakies pomysły???
z czasów mojej pracy pedagogicznej (ech...zamienionej na biznesy...): wyszywanie na kartonikach dziurkowanych- narysowanie prostego wzory krzyżykowego lub płaskiego, wydziurkowanie pinezką z główką plastikową na styropianie, wyszycie metodą przewlekania nici prze dzoirki). Dobre na zajęciach świetlicowych albo w małej grupie dzieci, dzieci chętnie szyją, mają mało ku temu okazji.
2. malowanie po rozlanym kleju- smarujemy kartkę klejem całą, ale musi być przezroczysty, ale nie białym szkolny- plakatówką po mokrym kleju malujemy
3. kolaże- z kolorowych gazet, potem obrysowujemy kontury jednym kolorem markera- fajny komiksowy efekt
4. kolaże z włóczki- rysujemy kontury, smarujemy klejem, tniemy pęczki włóczki. Klej najlepszy "uniwersalny" - nie ma zapachu a dobrze trzyma. Ta technika do kolorowych projektów- drzewa jesienne, stroje karnawałowe, egzotyczne ptaki etc.
5. zimą- kolaże z koronek, kupowany w szmateksach- to wspaniałe źródło zaopatrzenia plastycznego.............
pozdrawiam, tęskniąc trochę za tą pracą....
ja bym chciała zaproponować
1. malowanie ale nie na papierze tylko na kamykach, koszulkach- czasem mozna kupic za pare groszy, na butelkach
2. może coś z masy solnej
3, może robienie strojów karnawałowych - przebrań z papieru
4. malowanie rękoma
1. wyklejanka z kawaleczków papieru kolorowego( ale wyrywany a nie wycinany)
2. wyklejanka z kuleczek z bibuły
3. my na plastyce w szkole robilismy sałatke i kanapki( to byly pyszne zajecia!)
4. robienie kalendarza, np kazdy by przynosil ulubione zdjecie i naklejał je na duza kartke pod spodem pisalby kolejne m-ce i dni
5.drzewo genealogiczne(najblizsza rodzina-rodzice, rodzenstwo,babcie i dziadki) ale nie ze zdjeciami tylko narysowane
6.lepienie w plastelinie, modelinie etc(ale konkretnego tematu np dary jesieni(owoce warzywa) lub letnie smaki itp
7.robienie sztucznego kwiatka , np z bibuły,kolorowych materiałow,koronek( potrzebne by byla doniczka, jakis patyczek na którym mialo by to powstac specjalna gabka w której wbity bylby kwiatek w doniczce, no i rózne ozdby)
8.zajecia w plenerze, malowanie farbami, kredkami lub szkic ołowkiem(odrazu spacer beda miec:)
9.robienie witrazy, z takiego przezroczystego papieru
10.robienie kartek okolicznosciowych,przy okazji swiat , dnia nauczyciela,walentyek, dnia matki, etc
11.robienie motyli-kompozycja symetryczna np na talerzach tekturowych (malowanie plakatówkami)
12.tworzenie konkretnego tematu z wykorzystaniem piasku,makarony,ryzu kaszy itp naklejane na tekture( np kawalek tektury)
13.malowanie a raczej stepmle z gabki, zgniecionego papieru, materialy itp(oczywiscie farbami)
14. stepmle z ziemniaków (farbki)
15.przed swietami Wielkanocy robienie palmy z bibuły(kolorowe kwiatki , listki ale wszystko z bibuły)
16. rysunek plastelina, czyli obraz z lepienia plastelina(taka cienka warstwa)
tyle przyszlo mi na mysl a raczej przypomnialo mi sie z moich czasów szkolnych:)
witraz! Pomalowac kartke na czarno-narysowac wzor na lewej stronie, wyciac, podkleic bibulka-pajeczynka fajnie wychodzi :-)))))
Kochane, WIELKIE DZIĘKI :)