drodzy Forumowicze:-) Prosze o sugestei w jaki sposób przyrządzacie klasyczną golonkę? Kupiła na jutrzejszy obiad taka golonke peklowana w siateczce i chciałąbym podać z zmiemniaczkami z kapustą, ale nie jestem pewna jak ugotować samo mięso? Czy wystarczy w osolonej wodzie z zielem angielskim i lisciem laurowym?
Przygotuj ze 30 dag warzyw miesznych (marchew,pietruszka,seler,por,2 cebule. Peklowaną golonkę włóż do wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 1/2 godziny. Warzywa mieszane umyj,obierz, opłucz i dodaj do gotującej się golonki. Ugotuj je do miękkości. Ugotowaną golonkę pokrój w plastry, ułóż na półmisku i obłóż warzywami. Najlepiej podać ją z dodatkiem sosu chrzanowego, ziemniaków puree i sałatek warzywnych.
Mozesz gotowac golonke wlasnie z przyprawami (ale nie za duzo,skoro jest peklowana) i warzywami.Nie dawaj soli,bo pewnie jej nie zalowali.Mozesz ja upiec,najlepiej w rekawie (podlac nieco wody do srodka) lub w naczyniu zaroodpornym.Moze skusisz sie nastepnym razem o samodzielne napeklowanie golonki czy innego miesa?Nigdy kupne nie beda takie smaczne,jak przyzadzone wlasnorecznie.Najczesciej sa przesolone i z dodatkiem saletry,ktora jest w ogole zbedna.Skusilam sie dwa lata temu na peklowany boczek.Wygladal pieknie,ale nie dalo sie go zjesc,taki byl slony.Ekspedientki nie przyjely reklamacji stwierdzajac,ze nie jest slony (ze im szczeki nie wykrzywilo od tego ''nieslonego''?).
Ja robie w taki sposób http://wielkiezarcie.com/recipe40614.html moim męskim znajomym smakuje, nie zdążyłam wstawić zdjęcia, ale niedługo będę ją robić to dołącze fotke.
drodzy Forumowicze:-) Prosze o sugestei w jaki sposób przyrządzacie klasyczną golonkę? Kupiła na jutrzejszy obiad taka golonke peklowana w siateczce i chciałąbym podać z zmiemniaczkami z kapustą, ale nie jestem pewna jak ugotować samo mięso? Czy wystarczy w osolonej wodzie z zielem angielskim i lisciem laurowym?
Przygotuj ze 30 dag warzyw miesznych (marchew,pietruszka,seler,por,2 cebule. Peklowaną golonkę włóż do wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 1/2 godziny. Warzywa mieszane umyj,obierz, opłucz i dodaj do gotującej się golonki. Ugotuj je do miękkości. Ugotowaną golonkę pokrój w plastry, ułóż na półmisku i obłóż warzywami. Najlepiej podać ją z dodatkiem sosu chrzanowego, ziemniaków puree i sałatek warzywnych.
Myszko tyle swietnych przepisow znajdzesz przy pomocy wuzetowej wyszukiwarki: Kliknij tutaj
Mozesz gotowac golonke wlasnie z przyprawami (ale nie za duzo,skoro jest peklowana) i warzywami.Nie dawaj soli,bo pewnie jej nie zalowali.Mozesz ja upiec,najlepiej w rekawie (podlac nieco wody do srodka) lub w naczyniu zaroodpornym.Moze skusisz sie nastepnym razem o samodzielne napeklowanie golonki czy innego miesa?Nigdy kupne nie beda takie smaczne,jak przyzadzone wlasnorecznie.Najczesciej sa przesolone i z dodatkiem saletry,ktora jest w ogole zbedna.Skusilam sie dwa lata temu na peklowany boczek.Wygladal pieknie,ale nie dalo sie go zjesc,taki byl slony.Ekspedientki nie przyjely reklamacji stwierdzajac,ze nie jest slony (ze im szczeki nie wykrzywilo od tego ''nieslonego''?).
Ja robie w taki sposób http://wielkiezarcie.com/recipe40614.html moim męskim znajomym smakuje, nie zdążyłam wstawić zdjęcia, ale niedługo będę ją robić to dołącze fotke.
Tak,Zeta,na pewno jest to smaczna golonka,ale tu chodzi o golonke juz zapeklowana.Nie ma tu zbyt wiele miejsca na wlasna inwencje.