Forum

Kuchenne porady

ciasto kawowe z bezą

  • Autor: kaki1020 Data: 2010-02-03 22:07:27

    szukam przepisu na takkie właśnie ciasto - kupuje je w cukierni i goście sie za nim zawsze zabijają,
    chciałabym coś takiego wyczarować na sobotnie urodzinki
    albo może jakieś inne kawowe ciacho...

    macię coś może na oku???

    cieplutko pozdrawiam

  • Autor: ewa28 Data: 2010-02-04 00:07:43

    my w cukierni parzylismy kawe i dodawalismy do białego kremu i kruszylismy beze do środka.pozdrawiam

  • Autor: kaki1020 Data: 2010-02-04 10:58:29

    witam

    ale do kremu daje się tylko "fusy" czy cały napar???

    a masz może jakiś ciekawy przepis na biały krem...

    jakaś zakręcona jestem - mam treme bo wiem że wszyscy będą porównywać z tym "kupnym"...

  • Autor: jola995 Data: 2010-02-04 08:33:27

    co prawda nie jest kawowe ale ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe13337.html

  • Autor: santina Data: 2010-02-04 08:55:47

    A to?
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=32136&post=33614

    (niestety, nie umiem uaktywnić linka :)

  • Autor: bozena28 Data: 2010-02-04 09:31:54

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=32136&post=33614 -link aktywny

  • Autor: łOSOS Data: 2010-02-04 20:24:50

    http://wielkiezarcie.com/recipe37986.html

    Kawowe i z bezą:-))) Polecam robiłam nie raz ,pychota:-))

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-02-04 21:26:02

    To mi sie kojarzy z ciastem o nazwie "Hiszpanka".
    Tam jest ciemny biszkopt, potem masa kawowa z bezami w środku, a na to na wierzch bita śmietana posypana kawą.
    Próbowałam zrobic takie ciasto, posiłkując sie masą cappucino z przepisu Ilki76
    http://wielkiezarcie.com/recipe17699.html, jednak bezy po włożeniu w masę rozpuszczają sie i przestają byc chrupiące. Moze ktoś ma jakiś pomysł co zrobic zeby bezy pozostały bezami, wtedy ciacho byłoby pyyyycha.

  • Autor: kaki1020 Data: 2010-02-05 09:28:58

    kochni, a mocie może jakiś sprawdzony przepis na biały krem ale raczej nie na bazie budyniu
    bo bezy mogą się w nim rozpuścić...
    taki krem żeby nie był zbyt rzadki i wilgotny

    pozdrawiam
    jednocześnie dziękując za dotychczasowe propozycje...

  • Autor: ewa28 Data: 2010-02-05 14:42:32

    my w cukierni mieliśmy białą margaryne ale w sklepach to jej chyba nie ma.ja mam tylko przepis na krem koloru margaryny.

    6 jaj
    1 masło
    2 margaryny
    10 łyżek cukru
    2 łużki spirytusu
    aromat rumowy


    utrzeć margaryne i masło na puszystą masę odstawić,i ubić całe jaja na parze z cukrem.ubitąmase z jaj powoli dodawać do utartej margaryny z masłem ciągle ucierając margaryne,na końcu dodać aromat i spirytus.



    a wracając do naparu z kawy

    do szklanki nasypać 2-3 łyżki kawy i zalać wrzącą wodą,ale tej wody to tylko 3-4 łyżeczki tak aby zaparzyła sie kawa.napar musi być sypki i odstawić do wystygnięcia a potem dodać do kremu.pozdrawiam

  • Autor: kaki1020 Data: 2010-02-05 17:45:30

    Ewa28 dziękuję za cenne wskazówki - już druknęłam je sobie,
    zastanawiam się tylko czy lepiej pasuje jasne czy ciemne ciasto ???

  • Autor: ewa28 Data: 2010-02-06 22:53:44

    bardzo się cieszę że mogłam pomuc.ja jadłam na jasnym sieście.pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu