szukam przepisu na takkie właśnie ciasto - kupuje je w cukierni i goście sie za nim zawsze zabijają, chciałabym coś takiego wyczarować na sobotnie urodzinki albo może jakieś inne kawowe ciacho...
To mi sie kojarzy z ciastem o nazwie "Hiszpanka". Tam jest ciemny biszkopt, potem masa kawowa z bezami w środku, a na to na wierzch bita śmietana posypana kawą. Próbowałam zrobic takie ciasto, posiłkując sie masą cappucino z przepisu Ilki76 http://wielkiezarcie.com/recipe17699.html, jednak bezy po włożeniu w masę rozpuszczają sie i przestają byc chrupiące. Moze ktoś ma jakiś pomysł co zrobic zeby bezy pozostały bezami, wtedy ciacho byłoby pyyyycha.
kochni, a mocie może jakiś sprawdzony przepis na biały krem ale raczej nie na bazie budyniu bo bezy mogą się w nim rozpuścić... taki krem żeby nie był zbyt rzadki i wilgotny
pozdrawiam jednocześnie dziękując za dotychczasowe propozycje...
utrzeć margaryne i masło na puszystą masę odstawić,i ubić całe jaja na parze z cukrem.ubitąmase z jaj powoli dodawać do utartej margaryny z masłem ciągle ucierając margaryne,na końcu dodać aromat i spirytus.
a wracając do naparu z kawy
do szklanki nasypać 2-3 łyżki kawy i zalać wrzącą wodą,ale tej wody to tylko 3-4 łyżeczki tak aby zaparzyła sie kawa.napar musi być sypki i odstawić do wystygnięcia a potem dodać do kremu.pozdrawiam
szukam przepisu na takkie właśnie ciasto - kupuje je w cukierni i goście sie za nim zawsze zabijają,
chciałabym coś takiego wyczarować na sobotnie urodzinki
albo może jakieś inne kawowe ciacho...
macię coś może na oku???
cieplutko pozdrawiam
my w cukierni parzylismy kawe i dodawalismy do białego kremu i kruszylismy beze do środka.pozdrawiam
witam
ale do kremu daje się tylko "fusy" czy cały napar???
a masz może jakiś ciekawy przepis na biały krem...
jakaś zakręcona jestem - mam treme bo wiem że wszyscy będą porównywać z tym "kupnym"...
co prawda nie jest kawowe ale ...
http://wielkiezarcie.com/recipe13337.html
A to?
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=32136&post=33614
(niestety, nie umiem uaktywnić linka :)
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=32136&post=33614 -link aktywny
http://wielkiezarcie.com/recipe37986.html
Kawowe i z bezą:-))) Polecam robiłam nie raz ,pychota:-))
To mi sie kojarzy z ciastem o nazwie "Hiszpanka".
Tam jest ciemny biszkopt, potem masa kawowa z bezami w środku, a na to na wierzch bita śmietana posypana kawą.
Próbowałam zrobic takie ciasto, posiłkując sie masą cappucino z przepisu Ilki76
http://wielkiezarcie.com/recipe17699.html, jednak bezy po włożeniu w masę rozpuszczają sie i przestają byc chrupiące. Moze ktoś ma jakiś pomysł co zrobic zeby bezy pozostały bezami, wtedy ciacho byłoby pyyyycha.
kochni, a mocie może jakiś sprawdzony przepis na biały krem ale raczej nie na bazie budyniu
bo bezy mogą się w nim rozpuścić...
taki krem żeby nie był zbyt rzadki i wilgotny
pozdrawiam
jednocześnie dziękując za dotychczasowe propozycje...
my w cukierni mieliśmy białą margaryne ale w sklepach to jej chyba nie ma.ja mam tylko przepis na krem koloru margaryny.
6 jaj
1 masło
2 margaryny
10 łyżek cukru
2 łużki spirytusu
aromat rumowy
utrzeć margaryne i masło na puszystą masę odstawić,i ubić całe jaja na parze z cukrem.ubitąmase z jaj powoli dodawać do utartej margaryny z masłem ciągle ucierając margaryne,na końcu dodać aromat i spirytus.
a wracając do naparu z kawy
do szklanki nasypać 2-3 łyżki kawy i zalać wrzącą wodą,ale tej wody to tylko 3-4 łyżeczki tak aby zaparzyła sie kawa.napar musi być sypki i odstawić do wystygnięcia a potem dodać do kremu.pozdrawiam
Ewa28 dziękuję za cenne wskazówki - już druknęłam je sobie,
zastanawiam się tylko czy lepiej pasuje jasne czy ciemne ciasto ???
bardzo się cieszę że mogłam pomuc.ja jadłam na jasnym sieście.pozdrawiam