Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Lepiej samemu czy zamówić catering?

  • Autor: Kąsek Data: 2010-02-05 19:53:24

    Można samemu takie pyszności przyrządzić? Doradzcie co powinno się na tak zastawionym stole znaleźć: http://slubowisko.pl/produkt/osada-augustow/catering,3697 ?
    Wszelkie propozycje mile widziane:)

  • Autor: alfa_beta Data: 2010-02-05 20:02:35

    Pewnie że mozna samemu zrobić.Zobacz przepisy All, Niebieskiej Rózyczki czy Tineczki , nie obrazając innych uzytkowników WŻ:))
    Na stole powinno być to co pasuje Tobie i co powinno wszystkim  smakować.

  • Autor: moni01011 Data: 2010-02-05 20:19:48

    Zgadzam się z tobą alfa-beto , wszystko można samemu zrobić trzeba tylko skorzystać ze wspaniałych przepisów dostępnych na WŻ . W bref pozorom to nic nadzwyczajnego tylko wszystko pięknie podane i to zmienia postać rzeczy . Wszystko zalerzy też od naszych zdolności , nie karzdy je ma i potrafi wyczarować takie cudeńka . Życzę powodzenia :)

  • Autor: crisen Data: 2010-02-05 20:16:17

    Kąsek ja myślałam,że już jesteś szczęliwą żonką a Ty dopiero szukasz menu na wesele?

  • Autor: Kąsek Data: 2010-02-05 20:26:45

    Użytkownik crisen napisał w wiadomości:
    > Kąsek ja myślałam,że już jesteś szczęliwą żonką a Ty dopiero szukasz
    > menu na wesele?

    Niestety musiałam przełożyć ze wzgledów osobistych. Trudno mi o tym mówić, dopiero sie pozbierałam;(
    Chciałam się zająć menu i całą resztą żeby nie myśleć, bo zwarjuje. :(:(

  • Autor: crisen Data: 2010-02-05 20:48:13

    Szkoda ,ale nie załamuj się ,wszystko się ułoży czego Ci życzę z całego serca.

  • Autor: Olciaa Data: 2010-02-05 20:23:34

    napewno wędliny,sery i ozdoby z warzyw i owoców. moga tez byc ryby wedzone typu łosoś, mozesz tez wypozyczyc fontanne czekoladowa i to tego pokrojone owoce(takie na jeden kes) ja na slubie mialam banany,tryskawki,pomarancze, winogrona, ananasy

    jeżeli sery to zółte, pleśniowe, brie,camembert, gorgonzola,feta,mozna to udekorowac oliwkami i winogronami oraz pomidorkami koktajlowymi
    wędliny to juz wedle gusty ale nie powinno zabraknas salami(moze kilku rodzajów) , szynki, kabanosy(pokrojone w krótkie odcinki) , i miesa pieczone podane na zimno np pieczen z karczku czy boczku zawinietego

    w plastry łososia mozesz pozawijac jakas paste np czosnkowa(ale delikatna) czy smietanowa ze szczypirkiem,koperkiem itp, albo porobic takie mini sakiewki

    na taki stół mozesz takze podac szynke zz zawinietymi w srodek np szparagami a to oblane jakims sosem, lub półmisek jakis zawijańców z szynki i ozodobione jajkiem i warzywami -w galarecie.

    ryba po grecku na zimno

    jajka faszerowane(w majonezie lub jajka z pasta czosnkowa, orzechowa, chrzanowa itp)

    półmisek warzyw typu pomidorki i ogórki(w plastrach), pieczarki marynowane, papryczki takie małe dlugie marynowane, ogóreczki,grzyby leśne itp

    "zimne nózki" tradycyjne lub z kurczaka(tylko jezeli maja dluzej postac musisz dodac wiece zelatyny do galarety)

    i jakies sosy na zimno do polewania przekąsek.

    tyle przyszlo mi n amysl

    pozdrawiam

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-02-05 20:47:52

    Jeśli możesz sobie pozwolić to ja prpopnowałabym kupić - wygląda bardzo zachęcająco. Pewnie że można zrobić samemu ale myślę że przed ślubem będziesz miała ważniejsze sprawy na głowie. Stworzenie takich dań jest pracochłonne i chyba nie wszystko można zrobić z wyprzedzeniem. Ja polecam jednak kupno.

  • Autor: Alll Data: 2010-02-06 05:51:49

    Oczywiście, że można, ale.....
    Kilka uwag przed planowanym przyjęciem:
     
    -Czy masz warunki do przechowania już zrobionych półmisków?
    - Ilość osób
    - Menu- ilość dań ( przekąska, zupa, danie główne, deska serów, zakąski, ciasta, deser, napoje gorące, zimne, alkohol )
    - Zastawa stołowa- talerze, sztućce, szkło, obrus, krzesła, dekoracja stołu
    - Możliwości techniczne(rodzaj posiadanego sprzętu)
    - Umiejętności-przestrzegam przed przygotowywaniem nie wypróbowanych potraw
    - Pomoc osób do podania potraw czy mycia w kuchni

    Wesele to duża impreza. Sama masz być gwiazdą dnia, nie kucharką. Może warto poszukać tanią firmę cateringową?
    No chyba, że masz warunki i sporo osób do pomocy.

  • Autor: tineczka Data: 2010-02-06 12:50:28

    Bardzo madre rady, bo zrobic samemu mozna wszystko, ale potrzebna jest wiedza o higienie zywnosci, warunki na natychmiastowe chlodzenie gotowych potraw......
    Jeszcze jedno, bylam na paru polskich weselach, stoly zalamywaly sie od polmiskow z roznosciami i tak sobie zalamywaly te stoly prawie nie ruszone przez gosci, na poprawiny znowu te same polmiski wystawione i znowu prawie nie ruszone przez gosci.
    Ja nigdy nie podam zimnych dan stojacych mase godzin na stolach na drugi dzien, sama nie wezme do buzi takiego jedzenia.
    Wydaje mi sie , ze lepiej zaplanowac solidne meny z 3 -4 dan, potem ciasta , tort weselny a pozno w nocy podac jedno gorace danie, na przyklad bigos, bo ile mozna zjesc? Wesele to rowniez zabawy :)

  • Autor: as Data: 2010-02-06 15:45:31

    U nas ostatnie danie w nocy na weselu to jest zawsze barszcz czerwony do picia z paluszkami czy innym dodatkiem. Mój wujek zawsze sobie żartuje, że dopiero po barszczu  idzie do domu.

  • Autor: tineczka Data: 2010-02-06 17:28:35

    A u nas parowki na goraco podawane ze specjalnymi bulkami i dodatkami, widzisz bardziej po amerykanskiemu, ale szwedzi tez znaja barszcz i bardzo go lubia:)

  • Autor: bbaassiiaa1971 Data: 2010-02-07 15:24:21

    U nas na koniec wesela podają flaki albo zupę gulaszową ,ja bardzo lubię.

  • Autor: Ala06 Data: 2010-02-08 15:26:01

    a propo wesel jak u Was podaje sie tort weselny tzn: o jakiej
    porze spotkalam sie ze zwyczajem podawania torta zaraz po obiedzie
    jak rowniez tort zaczynal wieczorna
    uroczystosc jak podziekowanie rodzicom i pozniej na koncu
    oczepiny Napiszcie jak jest u Was

  • Autor: Ala06 Data: 2010-02-08 22:58:47

    Użytkownik Ala06 napisał w wiadomości:
    > a propo wesel jak u Was podaje sie tort weselny tzn: o jakiej porze spotkalam
    > sie ze zwyczajem podawania torta zaraz po obiedzie jak rowniez tort zaczynal
    > wieczorna uroczystosc jak podziekowanie rodzicom i pozniej na koncu oczepiny
    > Napiszcie jak jest u Was

    prosze napiszcie

  • Autor: nonka4 Data: 2010-02-09 12:46:34

    Spotkałam się,że był tort po oczepinach, ale był również w tej części "wieczornej" tzn najpierw tort,podziekowania i potem oczepiny.

    Wiele też zalezy,o której zaczyna się uroczystość weselna. Jedno  wesele zaczyna się 0 17.00,albo i wcześniej  a inne np o 19.30.

    Osobiście jestem za tym, żeby podawać po daniu głównym, czyli obiedzie. Wtedy są jeszcze wszyscy goście i nie są rozproszeni zabawą. Ten moment jest przecież uroczysty:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu