Forum

Zdrowie i uroda

Pytanie? problemy z wątrobą

• Autor: bunia Data: 2010-02-05 21:48:53

Czy ktoś z Was wie jak poprawić wyniki wątrobowe, dokładnie chodzi o:

Aminotransferaza alaninowa (ALT)

Aminotransferaza asparaginianowa
    (AST)

Gamma-glutamylotranspeptydaza
    (GGTP)

Gotowane warzywa i mieso nie pomagają. Może macie jakieś rady. Zgóry dziękuję za odpowiedz, ­

• Autor: as Data: 2010-02-05 22:05:58

Może tu cos znajdziesz http://zapytaj.echirurgia.pl/pyt1136.htm

• Autor: Zośka Data: 2010-02-06 01:10:38

Bunia, trudno brać na siebie odpowiedzialność, choć bardzo chciałoby się pomóc. Problem w tym,  że są w naturze rośliny, które sa aktywne w problemach wątrobowych, ale nie są uniwersalnymi regulatorami. Mam nadzieję, że lekarz widział te wyniki i przepisal leki, ponieważ nieprawidłowości w poziomach tych enzymów może wskazywać na poważną chorobę.
       Powiem Ci jednak, że w razie potrzeby swoją wątrobę wspieram  miętą, dziurawcem (nie latem) i ostatnio czarną rzepą ( zawierającą raphanol, tj raphacholin) w postaci surówek. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy któreś z nich napewno unormowałoby Twoje enzymy. 
        Idź do dobrego lekarza!!! 

• Autor: Beata500 Data: 2010-02-06 10:17:31

Jeżeli chodzi o GGTP to należałoby odstawić całkowicie alkohol.Jeżeli wynik podwyższony ma osoba nie pijąca alkoholu,to znaczy,że przyjmuje jakiś lek ,który daje efekt,a wtedy należaloby to skonsultować z lekarzem.To akurat wiem,na przykładzie mojego męża,bo jak tylko lekarz spojrzał na wynik,to od razu zapytał się ile pan pije?Okazało się ,że to leki tak podwyższyły GGTP.Ale w środowisku laborantek na ten wynik,mówi się "test pijaka".

• Autor: hanah30 Data: 2010-02-06 10:59:13

Karczochy sa dobre z nich produkuje się silimarol ponadto należy jeść dużo białka (odbudowa wątroby) pić wodę mineralną zmienić klimat, sanatorium wyjazd w góry np. Dlługopole Zdrój mikroklimat dla wątrobowców jest tam woda zdrojowa leczy właśnie takie problemy.A po za tym dieta i jeszcze raz dieta.Na odbudowę miąszu wątroby i poprawę winików należy liczyć aż pół roku.Grejfruty jabłka winogrona te owoce odtruwają wątrobę.

• Autor: jareksz Data: 2010-02-06 12:02:29

sylimarol jest z ostropestu . Co widać na opakowaniu

• Autor: hanah30 Data: 2010-02-06 18:36:51

Fakt pomyliłam się ale karczoch jest dobry na wątrobę ,tyle że lek nazywa się cynarex.

• Autor: amelia_z Data: 2010-02-06 15:44:24

Swego czasu miałam  podwyższony alat i aspat (wyniki oscylowały w okolicach 500-600). Okazało się, że to polekowe zapalenie wątroby (skutki brania pigułek). Dostałam do stosowanie essenciale forte: przyjmowałam 3 x dziennie po dwie tabletki. Teraz ten lek można kupić bez recepty w aptece. Unikałam też alkoholu we wszelkiej postaci oraz produktów mogących powodować obciążenie wątroby ( mi nie przyjało jedzenie cebuli, czosnku, fasolek wszelkiej masci i cieme pieczywo). Przy chorej wątrobie  stosuje się dietę wysokobiałkową - z tym, że wątroba musi być wydolna. Jak wątroba jest niewydolna to trzeba zastosowac dietę niskobiałkową. Leki przeciwbólowe tylko w postaci czopków lub zastrzyków. Po 3 miesiącach wyniki były bardzo dobre. Ale przede polecam Ci wizytę u lekarza bo z wątrobą nie ma żartów.

• Autor: as Data: 2010-02-06 16:12:58

Może Ci się przyda http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_wątrobowa

• Autor: anna702 Data: 2010-02-08 19:50:40

Radze rowniez skontrolowac nerki (poziom mocznika i kreatyniny) i wizyta u kardiologa. Czesto niewydolnosc watroby powoduje "slabe" serce.

• Autor: Kluko Data: 2010-02-08 21:33:45

Faktycznie! "Słabe" serce może powodować zmiany z wynikach prób wątrobowych. Jednak głównie podwyższony jest wtedy aminotrasferraza alaninowa (Alat). Żeby wykluczyć chorobe serca: dobrym testem jest zrobienie sobie dodatkowego badania: kinaza kreatynowa (CK). Natomiast jeśli podwyższone są jeszcze Aspat i GGTP wskazuje to tylko i wyłącznie na problemy czysto wątrobowe.

• Autor: Kluko Data: 2010-02-16 18:27:45

No i niestety zrobiłem błąd.... Chyba. Teraz już mi się wszystko pokręciło:) Transaminazy w choroach serca przedstawiaja się inaczej. Ast jest wyższe w stosunku do Alt.

• Autor: Kluko Data: 2010-02-08 21:39:53

Głównie należy ograniczyć do minimum ilość spożywanych tłuszczów (przypominam, że tłuszcz jest także w czekoladzie ;) ) i kategoryczne odejście od alkoholu!!! Nie można nawet jeść cukierków z alkoholem, bo nawet minimalna ilość działa drażniąco na chorą wątrobę. Trzeba także ograniczyć spożywanie jakichkolwiek leków, a jeśli już trzeba to uważnie trzeba czytać  ulotki! Żeby dieta  zaczęła działać trzeba czasu..... Niestety... Dodatkowo można brać dostępne w wolnym handlu preparaty działające regenerująco na wątrobę np Hepatil (ja biorę 3 razy dziennie po jednej tabletce).

Przejdź do pełnej wersji serwisu