Witam! Czy ktos moze mi doradzic co zrobic z nadmiarem cebuli? Mam jej 10 kilo i zupelnie nie mam pomyslu. Nie chcialabym zeby sie zepsula.Pomozcie prosze!
witaj, ja zawsze obieram cala paczke (kupuje 3-5 lbs), maz drobno kroi (ja mam okropnie wrazliwe oczy i strasznie placze), a potem do malych woreczkow ziploc i mroze, gdy potrzebuje do zup, sosow itd. mam juz gotowa, pozdrawiam serdecznie
Moja babcia trzymała ziemniaki, marchew, cebulę... w piwnicy. Druga, na wsi, miała komorę. Ja nie mam ani jednego ani drugiego więc grzecznie nie przyjmują tego typu "prezentów". Przy okazji: co wyjdzie taniej? Mrozić tą cebulę czy ją wyrzucić i kupować co jakiś czas świeżą?
Jeżeli w tej zamrażarce miała by być sama cebula to oczywiście nie było by to opłacalne ale raczej zamrażarka będzie chodzić nawet jak tej cebuli w niej nie będzie więc jeżeli już ją ma to nie ekonomicznie było by ją wyrzucić.
Witaj! Ja nie widzę tutaj problemu. Czy nie możesz poprostu trzymać jej w chłodzie? Cebula teraz jest sucha i utrzymuje się do wiosny. Nie wyrasta. Ja kupiłam 20 kg w listopadzie i mam aż do wiosny do różnych potraw. Zawsze tak kupuję i nic się nie dzieje. Cebuli używa się do wielu potraw więc szybko ubywa. Tylko nie wolno jej trzymać w foliowym worku.Najlepsza jest siatka lub płytkie pudełko tekturowe. .
Gdzieś tam głęboko w szpargałach mam przepis na "kompot z cebuli". Ów "kompot" rzeczywistości jest czymś w rodzaju konfitury z cebuli, którą daje się zawekować. Coś takiego podają na austriackiej wsi (nawet na ciepło) do smażonej kaszanki. Jeśli Cię to zainteresuje to poszukam
A ja proponuje wsadzić kilka cebul do doniczki z ziemią,po kilku dniach będziesz miała zieloną cebulkę na chlebek ,do jajecznicy itp U mnie już jest zielona.
Zdrowa, sucha cebula moze spokojnie lezec w ciemnym miejscu, nie koniecznie w chlodzie, mam cebule od jesieni i jest super, jeszcze na 2 miesiace wystarczy, bardzo lubie miec miske w kuchni z cebulami jako "dekoracja"
Jestescie kochane! Tyle swietnych propozycji! Wiem juz jak zagospodaruje moja cebulke! Z pewnoscia jakas czesc zamroze, to swietny pomysl. Drugi wspanialy pomysl to cebulka prazona, nigdy bym na to nie wpadla! Wsadze tez kilka do doniczki, rzeczywiscie dawno nie hodowalam szczypiorku. Reszte wykorzystam przygotowujac rozne potrawy. Jeszcze raz bardzo dziekuje!
Najlepsza jest gdy w czasie wzrost (rozwoju) jest mało nawadniana. Wówczas pierścienie strukturalne są bardziej ścisłe, co ma niebagatelny wpływ na moc aromatu.
Składować należy w temperaturze 2 - 4°C bez dostępu światła!
Niewielki mróz (minus 1 - 2°C) mniej szkodzi składowanej cebuli niż wyższe temperatury w granicach 10 - 15°C, bo wtedy dochodzi do inicjacji nowego rozwoju wegetatywnego.!
Witam! Czy ktos moze mi doradzic co zrobic z nadmiarem cebuli? Mam jej 10 kilo i zupelnie nie mam pomyslu. Nie chcialabym zeby sie zepsula.Pomozcie prosze!
http://wielkiezarcie.com/recipe21675.html jedna z moich ulubionych zup :)
witaj,
ja zawsze obieram cala paczke (kupuje 3-5 lbs), maz drobno kroi (ja mam okropnie wrazliwe oczy i strasznie placze), a potem do malych woreczkow ziploc i mroze, gdy potrzebuje do zup, sosow itd. mam juz gotowa, pozdrawiam serdecznie
Oto moja propozycja: http://wielkiezarcie.com/recipe46123.html
Moja babcia trzymała ziemniaki, marchew, cebulę... w piwnicy. Druga, na wsi, miała komorę. Ja nie mam ani jednego ani drugiego więc grzecznie nie przyjmują tego typu "prezentów". Przy okazji: co wyjdzie taniej? Mrozić tą cebulę czy ją wyrzucić i kupować co jakiś czas świeżą?
Jeżeli w tej zamrażarce miała by być sama cebula to oczywiście nie było by to opłacalne ale raczej zamrażarka będzie chodzić nawet jak tej cebuli w niej nie będzie więc jeżeli już ją ma to nie ekonomicznie było by ją wyrzucić.
Nie wiem jaką masz zamrażarkę. W mojej, 10 kg cebuli by się nie zmieściło:)
Możesz też zrobić to http://wielkiezarcie.com/recipe21154.html
Witaj! Ja nie widzę tutaj problemu. Czy nie możesz poprostu trzymać jej w chłodzie? Cebula teraz jest sucha i utrzymuje się do wiosny. Nie wyrasta.
Ja kupiłam 20 kg w listopadzie i mam aż do wiosny do różnych potraw. Zawsze tak kupuję i nic się nie dzieje. Cebuli używa się do wielu potraw więc szybko ubywa. Tylko nie wolno jej trzymać w foliowym worku.Najlepsza jest siatka lub płytkie pudełko tekturowe.
.
Gdzieś tam głęboko w szpargałach mam przepis na "kompot z cebuli".
Ów "kompot" rzeczywistości jest czymś w rodzaju konfitury z cebuli, którą daje się zawekować.
Coś takiego podają na austriackiej wsi (nawet na ciepło) do smażonej kaszanki.
Jeśli Cię to zainteresuje to poszukam
Recepturę znalazłem szybciej niż myślałem. Wkleiłem ją w >moje przepisy<.
Kiedyś robiłam to i było bardzo pyszne - zobacz: http://wielkiezarcie.com/recipe13214.html
A ja proponuje wsadzić kilka cebul do doniczki z ziemią,po kilku dniach będziesz miała zieloną cebulkę na chlebek ,do jajecznicy itp U mnie już jest zielona.
Zdrowa, sucha cebula moze spokojnie lezec w ciemnym miejscu, nie koniecznie w chlodzie,
mam cebule od jesieni i jest super, jeszcze na 2 miesiace wystarczy,
bardzo lubie miec miske w kuchni z cebulami jako "dekoracja"
polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe26600.html
paj z cebula i pieczarkami
Moze to http://wielkiezarcie.com/recipe49432.htm l
Jestescie kochane! Tyle swietnych propozycji! Wiem juz jak zagospodaruje moja cebulke! Z pewnoscia jakas czesc zamroze, to swietny pomysl. Drugi wspanialy pomysl to cebulka prazona, nigdy bym na to nie wpadla! Wsadze tez kilka do doniczki, rzeczywiscie dawno nie hodowalam szczypiorku. Reszte wykorzystam przygotowujac rozne potrawy. Jeszcze raz bardzo dziekuje!
Cebula
Najlepsza jest gdy w czasie wzrost (rozwoju) jest mało nawadniana.
Wówczas pierścienie strukturalne są bardziej ścisłe, co ma niebagatelny wpływ na moc aromatu.
Składować należy w temperaturze 2 - 4°C bez dostępu światła!
Niewielki mróz (minus 1 - 2°C) mniej szkodzi składowanej cebuli niż wyższe temperatury w granicach 10 - 15°C,
bo wtedy dochodzi do inicjacji nowego rozwoju wegetatywnego.!
łał. Jestem pod wrażeniem. Nie wiedziałam o tym:)