Forum

Kuchenne porady

Nadmiar cebuli!

  • Autor: jule Data: 2010-02-06 22:55:58

    Witam! Czy ktos moze mi doradzic co zrobic z nadmiarem cebuli? Mam jej 10 kilo i zupelnie nie mam pomyslu. Nie chcialabym zeby sie zepsula.Pomozcie prosze!

  • Autor: till Data: 2010-02-06 23:17:32

    http://wielkiezarcie.com/recipe21675.html jedna z moich ulubionych zup :)

  • Autor: ursula Data: 2010-02-06 23:27:33

    witaj,
    ja zawsze obieram cala paczke (kupuje 3-5 lbs),  maz drobno kroi (ja mam okropnie wrazliwe oczy i strasznie placze), a potem do malych woreczkow ziploc i mroze, gdy potrzebuje do zup, sosow itd. mam juz gotowa, pozdrawiam serdecznie

  • Autor: mint Data: 2010-02-07 04:01:29

    Oto moja propozycja: http://wielkiezarcie.com/recipe46123.html

  • Autor: jareksz Data: 2010-02-07 10:01:25

    Moja babcia trzymała ziemniaki, marchew, cebulę... w piwnicy. Druga, na wsi, miała komorę. Ja nie mam ani jednego ani drugiego więc grzecznie nie przyjmują tego typu "prezentów". Przy okazji: co wyjdzie taniej? Mrozić tą cebulę czy ją wyrzucić i kupować co jakiś czas świeżą?

  • Autor: as Data: 2010-02-07 10:07:53

    Jeżeli w tej zamrażarce miała by być sama cebula to oczywiście nie było by to opłacalne ale raczej zamrażarka będzie chodzić nawet jak tej cebuli w niej nie będzie więc jeżeli już ją ma to nie ekonomicznie było by ją wyrzucić.

  • Autor: jareksz Data: 2010-02-07 15:42:44

    Nie wiem jaką masz zamrażarkę. W mojej, 10 kg cebuli by się nie zmieściło:)

  • Autor: toffik Data: 2010-02-07 10:16:00

    Możesz też zrobić to http://wielkiezarcie.com/recipe21154.html

  • Autor: crisen Data: 2010-02-07 11:00:51

    Witaj! Ja nie widzę tutaj problemu. Czy nie możesz poprostu trzymać jej w chłodzie? Cebula  teraz jest sucha i utrzymuje się do wiosny. Nie wyrasta.
    Ja kupiłam 20 kg w listopadzie i mam aż do wiosny do różnych potraw. Zawsze tak kupuję i nic się nie dzieje. Cebuli używa się do wielu potraw więc szybko ubywa. Tylko nie wolno jej trzymać w foliowym worku.Najlepsza jest siatka lub płytkie pudełko tekturowe.
    .

  • Autor: Puchatek Data: 2010-02-07 12:14:55

    Gdzieś tam głęboko w szpargałach mam przepis na "kompot z cebuli".
    Ów "kompot" rzeczywistości jest czymś w rodzaju konfitury z cebuli, którą daje się zawekować.
    Coś takiego podają na austriackiej wsi (nawet na ciepło) do smażonej kaszanki.
    Jeśli Cię to zainteresuje to poszukam

  • Autor: Puchatek Data: 2010-02-07 12:39:26

    Recepturę znalazłem szybciej niż myślałem. Wkleiłem ją w >moje przepisy<.

  • Autor: Alicja9 Data: 2010-02-07 15:12:25

    Kiedyś robiłam to i było bardzo pyszne - zobacz: http://wielkiezarcie.com/recipe13214.html

  • Autor: walczak72 Data: 2010-02-07 18:13:17

    A ja proponuje wsadzić kilka cebul do doniczki z ziemią,po kilku dniach będziesz miała zieloną cebulkę na chlebek ,do jajecznicy itp U mnie już jest zielona.

  • Autor: tineczka Data: 2010-02-07 17:16:40

    Zdrowa, sucha cebula moze spokojnie lezec w ciemnym miejscu, nie koniecznie w chlodzie,
    mam cebule od jesieni i jest super, jeszcze na 2 miesiace wystarczy,
    bardzo lubie miec miske w kuchni z cebulami jako "dekoracja"

  • Autor: tineczka Data: 2010-02-07 17:22:15

    polecam
    http://wielkiezarcie.com/recipe26600.html
    paj z cebula i pieczarkami

  • Autor: Alicja64 Data: 2010-02-07 17:41:33

    Moze to http://wielkiezarcie.com/recipe49432.htm l

  • Autor: jule Data: 2010-02-07 23:59:36

     

    Jestescie kochane! Tyle swietnych propozycji! Wiem juz jak zagospodaruje moja cebulke! Z pewnoscia jakas czesc zamroze, to swietny pomysl. Drugi wspanialy pomysl to cebulka prazona, nigdy bym na to nie wpadla! Wsadze tez kilka do doniczki, rzeczywiscie dawno nie hodowalam szczypiorku. Reszte wykorzystam przygotowujac rozne potrawy. Jeszcze raz bardzo dziekuje!

  • Autor: Puchatek Data: 2010-02-08 09:36:00

    Cebula

    Najlepsza jest gdy w czasie wzrost (rozwoju) jest mało nawadniana.
    Wówczas pierścienie strukturalne są bardziej ścisłe, co ma niebagatelny wpływ na moc aromatu.

     

    Składować należy w temperaturze 2 - 4°C bez dostępu światła!


    Niewielki mróz (minus 1 - 2°C) mniej szkodzi składowanej cebuli niż wyższe temperatury
    w granicach 10 - 15°C,
    bo wtedy dochodzi do inicjacji nowego rozwoju wegetatywnego.!          

  • Autor: as Data: 2010-02-08 10:55:58

    łał. Jestem pod wrażeniem. Nie wiedziałam o tym:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu