Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Storczyk

• Autor: jacqueline Data: 2010-02-07 13:30:58

Dostałam na urodziny storczyka miniaturkę.
    Ale niestety nie potrafimy się zaprzyjaźnić, czyli krótko mówiąc ja nie potrafię go hodować.
    Stracił już wszystkie kwiatki, został przelany i odratowany (mam nadzieje).
    Jak często nalezy takiego storczyka bezkwiatkowego podlewać? czy obciąc pozostałości, nazwijmy to te łodygi po kwiatkach?
    Jeśli macie jakieś swoje doświadczenia, rady to bardzo proszę o pomoc.

• Autor: MARTA84 Data: 2010-02-07 13:40:28

polecam stronke 

http://www.storczyki.pl/forum/table_view.php3?bn=storczyk_storczyki1&key=1169946521

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-02-07 13:50:26

Nie obcinaj łodyg. Podlewaj systematycznie a raczej conajmniej raz w tygodniu wstaw doniczkę do wody na kilka godzin tak żeby woda była powyżej doniczki. Ja używam tylko wody deszczowej. Co jakiś czas zasil nawozem do storczyków. Jeżeli ma małą doniczkę przesadź teraz do większej ale przezroczystej w podłoże do storczyków. Mam kilka storczyków i zawsze po przekwitnięciu wypuszczają nowe łodygi i kwiaty. To, że kwiaty szybko opadły może być spowodowane zmianą warunków w których rosły.

• Autor: jacqueline Data: 2010-02-07 14:01:42

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam,a nie chce go skrzywdzić ponownie. Chodzi mi o podlewanie. Moja minaturka jest w takiej no nie ma co beznadziejnej doniczce z otworkiem na dole. Zanim zdobęde się na przesadzenie mam ją wstawiać (opisze to obrazowo) do miseczki wypełnionej wodą tak aby woda była powyżej poziomu doniczki?

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-02-07 14:28:58

Dokładnie tak ale wyjmnij po jakichś 2 godzinach jak się napije

• Autor: aggusia35 Data: 2010-02-07 16:23:49

- Ja tak nie robie. Podlewam od góry mniej więcej raz na 1,5 tygodnia. Wodę która przeleci przez doniczkę wylewam. Raz na miesiąc wstawiam wszystkie storczyki do miski i wlewam od góry do każdego wodę z nawozem do storczyków ( wyjątek te ktore dopiero co przekwitły). Pozstawiam storczyki w misce z wodą na około 1,5 godziny. Po czym wyjmuję i kładę do wanny aby dobrze obcciekły. Wszystkie storczyki mam piękne. Storczyk to mało wymagająca roślina. gałązek po przekwitnięciu nie obcinaj. Jak zobaczysz że sama usycha to dopiero obetnij 2 cm poniżej suchego miejsca. Czasem się zdarza że usycha cała a czasem tylko jakiś kawałek i po obcięciu strrczyk dalej kwitnie.

Pozdrawiam

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-02-07 17:05:21

Widać obydwa sposoby się sprawdzają bo ja też mam piękne storczyki

• Autor: aggusia35 Data: 2010-02-07 17:24:48

tak jak pisałam nie jest to wymagająca roślina :):):) Ważne też jest aby samemu bserwować metodą prób i błedów dochodzi się do pewrfekcji :)

• Autor: Regina Florczak Data: 2010-02-08 08:45:42

http://www.storczyki.pl/?pokaz=gallery_list_foto
    Tutaj poszukaj swojego storczyka i zobacz co lubi

• Autor: aggusia35 Data: 2010-02-08 09:22:16

http://www.storczyki.pl/?pokaz=gallery_list_foto aktywny

• Autor: walczak72 Data: 2010-02-07 18:17:54

ja też podlewam raz na tydz.  ale łodygi obcinam po przekwitnięciu między 3-4 pierścieniem i wtedy na tej łodydze wypuszcza nową i ponownie zakwita

• Autor: urszulka Data: 2010-02-08 09:44:57

A jak z nawozeniem moj przekwitł teraz po 3 msc wypuszcza łodyge przez te 3msc nie nawoziłam a  teraz ile razy nawozic raz w miesiacu czy czesciej

• Autor: aggusia35 Data: 2010-02-08 13:22:21

urszulko trudno odpowiedzieć na to pytanie gdyż każdy nawóz jest inny ,na opakowaniu Twojego powinno być napisane jak często go stosować

Pozdrowionka

• Autor: nonka4 Data: 2010-02-09 16:07:00

w tym wątku gadalismy trochę o storczykach:)

http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=301249&post=301249&offset=0

• Autor: amelia_z Data: 2010-02-14 18:46:06

Swoje storczyki podlewam w okresie kwitnienia około raz w tygodniu - w zależności od stanu wilgoci w doniczce. Robię tak jak niektóre osoby powyżej napisały: wkładam na około 1-2 godziny do wody z nawozem do storczyka tak aby doniczka była zanurzona.
     Storczyki mają przeważnie przezroczyste doniczki i łatwo zaobserwować kiedy trzeba znowu go podlać. Ja swoje podlewam jak już w doniczce nie ma rosy. Lepiej go lekko przesuszyć niż za bardzo podlewać. Kiedyś podlewałam kranówką i raz w roku wymieniałam im podkład. Teraz podlewam wodą odstaną przegotowaną i podkład utrzymuje się w dobrym stanie ponad dwa lata. Na niektórych forach dotyczących storczyków są pokazane zdjęcia korzeni i wytłumaczone jaki wygląd ma korzeń wymagający nawodnienia a jak wygląda zgniły, za mocno podlewany.

Przejdź do pełnej wersji serwisu