Sok z czerwonej kapusty jest jak papierek lakmusowy. W środowisku kwaśnym jest czerwony, zasadowym zielony a nawet żółty. Normalnie jest niebieski. "Czerwona" jest pewnie dlatego, że zwykle doprawia się ją octem lub kwaskiem cytrynowym a nie sodą.
Puchatku dałeś dobry temat.Tutaj osoby coś mówią o zabarwieniu,ale ja na targu widziałam kapustę kolor buraczkowy.Ona już była kolorowa i czym ona różni się od białej?(Chodzi mi o tą w główce).Pewnie to już jej odmiana jest taka.
A ja kupiłam nasiona rzodkiewki "negatywa"- w środku czerwona, a skórka biała. Jestem ciekawa co z nich wyrośnie. Ludzie lubią ciekawostki . Jest popyt jest też podaż. A co do modrej kapusty - nie szukałabym etymologii jej nazwy w pH podłoża, a w kuchniach regionalnych . Ślązaczki zawsze gotowały na obiad rosół z nudlami, rolady, czorne kluski i modro kapusta, a moja oma na pewno nie wiedziała co to pH - ocet zaś w kuchni był wszechobecny. I jeszcze jedno na sfaczyna był kołocz z posypką i od święta bonkawa - wspomnienia ...
Użytkownik Scooby napisał w wiadomości: > Puchatku dałeś dobry temat.Tutaj osoby coś mówią o zabarwieniu,ale > ja na targu widziałam kapustę kolor buraczkowy.Ona już była kolorowa i > czym ona różni się od białej?(Chodzi mi o tą w > główce).Pewnie to już jej odmiana jest taka.
To może pytanie należy odwrócić i zapytać, czemu modrą kapustę nazywa się także - czerwoną
Prawdziwy kolor czerwonej kapusty (przede wszystkim) zależy od pH gleby, na której wyrosła.
Jeżeli rosła na kwaśnym podłożu, jej kolor będzie bardziej czerwony.
Wyrośnięta a podłożu alkalicznym, będzie miała odcień niebieskawy.
Stąd (prawdopodobnie?) to doszukiwanie się modrego koloru
Czy może to jest zupełnie inaczej?
Puchatku. U nas na Śląsku modra kapusta to niebieska kapust! Czyli modry kolor to niebieski kolor!
Sok z czerwonej kapusty jest jak papierek lakmusowy. W środowisku kwaśnym jest czerwony, zasadowym zielony a nawet żółty. Normalnie jest niebieski.
"Czerwona" jest pewnie dlatego, że zwykle doprawia się ją octem lub kwaskiem cytrynowym a nie sodą.
Puchatku dałeś dobry temat.Tutaj osoby coś mówią o zabarwieniu,ale ja na targu widziałam kapustę kolor buraczkowy.Ona już była kolorowa i czym ona różni się od białej?(Chodzi mi o tą w główce).Pewnie to już jej odmiana jest taka.
A ja kupiłam nasiona rzodkiewki "negatywa"- w środku czerwona, a skórka biała. Jestem ciekawa co z nich wyrośnie. Ludzie lubią ciekawostki . Jest popyt jest też podaż. A co do modrej kapusty - nie szukałabym etymologii jej nazwy w pH podłoża, a w kuchniach regionalnych . Ślązaczki zawsze gotowały na obiad
rosół z nudlami, rolady, czorne kluski i modro kapusta, a moja oma na pewno nie wiedziała co to pH - ocet zaś w kuchni był wszechobecny. I jeszcze jedno na sfaczyna był kołocz z posypką i od święta bonkawa - wspomnienia ...
Użytkownik Scooby napisał w wiadomości:
> Puchatku dałeś dobry temat.Tutaj osoby coś mówią o zabarwieniu,ale
> ja na targu widziałam kapustę kolor buraczkowy.Ona już była kolorowa i
> czym ona różni się od białej?(Chodzi mi o tą w
> główce).Pewnie to już jej odmiana jest taka.
To może pytanie należy odwrócić i zapytać, czemu modrą kapustę nazywa się także - czerwoną
A dlaczego na babkę ziemniaczaną mówi się: " kugiel " , "rejbak ", "kartoflak " - bo każdy region ma swoje nazwy, tak i z tą kapustą. Pozdrawiam !