Forum

Gawędy o jedzeniu

Czemu regionalnie na czerwoną, mówi się

  • Autor: Puchatek Data: 2010-02-08 16:52:21

    Prawdziwy kolor czerwonej kapusty (przede wszystkim) zależy od pH gleby, na której wyrosła.

    Jeżeli rosła na kwaśnym podłożu, jej kolor będzie bardziej czerwony.

    Wyrośnięta a podłożu alkalicznym, będzie miała odcień niebieskawy.

    Stąd (prawdopodobnie?) to doszukiwanie się modrego koloru
    Czy może to jest zupełnie inaczej?

  • Autor: jolcia2992 Data: 2010-02-08 17:00:20

    Puchatku. U nas na Śląsku modra kapusta to niebieska kapust! Czyli modry kolor to niebieski kolor!

  • Autor: jareksz Data: 2010-02-08 17:24:02

    Sok z czerwonej kapusty jest jak papierek lakmusowy. W środowisku kwaśnym jest czerwony, zasadowym zielony a nawet żółty. Normalnie jest niebieski.
    "Czerwona" jest pewnie dlatego, że zwykle doprawia się ją octem lub kwaskiem cytrynowym a nie sodą.

  • Autor: Scooby Data: 2010-02-08 18:57:28

    Puchatku dałeś dobry temat.Tutaj osoby coś mówią o zabarwieniu,ale ja na targu widziałam kapustę kolor buraczkowy.Ona już była kolorowa i czym ona różni się od białej?(Chodzi mi o tą w główce).Pewnie to już jej odmiana jest taka.

  • Autor: atek Data: 2010-02-09 11:42:25

    A ja kupiłam nasiona rzodkiewki "negatywa"-  w środku czerwona, a skórka biała. Jestem ciekawa co z nich wyrośnie. Ludzie lubią ciekawostki . Jest popyt jest też podaż. A co do modrej kapusty - nie szukałabym  etymologii jej nazwy w pH podłoża, a w kuchniach regionalnych . Ślązaczki zawsze gotowały na obiad
    rosół z nudlami, rolady, czorne kluski i modro kapusta, a moja oma na pewno nie wiedziała co to pH - ocet zaś w kuchni był wszechobecny. I jeszcze jedno na sfaczyna był kołocz z posypką  i od święta bonkawa - wspomnienia ...

  • Autor: Puchatek Data: 2010-02-09 14:30:25

    Użytkownik Scooby napisał w wiadomości:
    > Puchatku dałeś dobry temat.Tutaj osoby coś mówią o zabarwieniu,ale
    > ja na targu widziałam kapustę kolor buraczkowy.Ona już była kolorowa i
    > czym ona różni się od białej?(Chodzi mi o tą w
    > główce).Pewnie to już jej odmiana jest taka.

    To może pytanie należy odwrócić i zapytać, czemu modrą kapustę nazywa się także - czerwoną

  • Autor: Rzymianka Data: 2010-02-09 14:28:48

    A dlaczego na babkę ziemniaczaną mówi się: " kugiel " , "rejbak ", "kartoflak " - bo każdy region ma swoje nazwy, tak i z tą kapustą. Pozdrawiam !

Przejdź do pełnej wersji serwisu