Forum

Kuchenne porady

ozdobne cytryny i marchewki

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-02-09 22:43:19

widziałam w jakimś programie jak robili cytrynę do ozdoby ciasta wiemże gotowali ją ale nie wiem w czym??? może ktoś coś wie na ten temat. przy okazji proszę jak zrobić glazurowane marchewki???

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-10 07:06:41

Witaj,co do cytryny,nie moge Ci pomoc,a o glazurowanych marchewkach tylko tyle,ze gotuje sie je (moze wczesniej obgotowane?) w gestym syropie z cukru i wody .Widzialam,jak robili to w ktoryms z porannych programow.Jesli znajde dokladny przepis,podesle.

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-10 07:22:31

Wpisalam w wyszukiwarke ''marchewka glazurowana'' i wyskoczylo tyle przepisow,ze nie bede podawac.Znajdziesz z latwoscia i wybierzesz to,co uwazasz.Jednak to najczesciej miod,a nie cukier,oprocz tego np maslo ( w jednym maka ziemniaczana).Sama wyprobuje kilka przepisow

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-02-10 09:00:24

Na pewno sprawdze. coś mi świta że widziałam jak się robi takie marchewki na kuchnia.tv jako ozdoba do ciasta marchewkowego.

• Autor: toffik Data: 2010-02-10 07:26:33

Ja marchewki robię tak: na kilogram marchewki daję dwie kopiate łyżki masła, szczyptę soli(do gotowania), łyżkę cukru i sok z jednej pomarańczy. Marchewki bardzo dokładnie myję. Jeśli są młode to szoruję ostrą częścią ściereczki do mycia naczyń-oczywiście nieużywanej:) i wrzucam do gotującej się wody z odrobiną soli na jakieś 10 minut jeśli jest to młoda marchewka jeśli ta co teraz to robię to trochę dłużej. Potem przekładam odcedzone marchewki do rądla z grubym dnem dodaję pozostałe składnieki i gotuję na średnim ogniu przez około 10 minut. W tym czasie cukier się karmelizuje.

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-02-10 08:59:07

Dziękuje

• Autor: jolka60 Data: 2010-02-12 07:55:24

Witaj,przypadkowo znalazlam przepis na glazurowana marchewke inny od tego z telewizji.Nawet nie sprawdzam,czy jest w internecie.Nie wiem rowniez,czy to smaczne,bo nie robilam .Otoz:

800 g marchwi
    1/2 szklanki mleka
    1/2 lyzki masla
    250 g cukru pudru
    2 bialka
    sol,cukier,sok z cytryny do smaku

Marchew umyc,oczyscic,oplukac,zalac mala iloscia wrzacej wody z dodatkiem masla,soli i cukru,ugotowac do miekkosci pod przykryciem.
    Pod koniec gotowania wlac wrzace mleko.Miekka marchew wyjac,wystudzic.
    Bialka utrzec z cukrem na gesta mase,doprawic sokiem z cytryny.
    Marchew maczac w glazurze,ukladac na polmisku do wyschniecia.

Podawac do drobiu lub cieleciny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu