Forum

Kuchenne porady

smalec wg Aleex-proszę o szybką odpowiedź

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-02-13 11:43:15

    Czy wszystkie skladniki tego smalcu http://wielkiezarcie.com/recipe3799.html mają się gotować w jednym garnku przez 1-1,5godz.czy trzeba go smażyć na patelni? dzisiaj będe go robić dlatego proszę o radę, pozdrawiam!!!

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-02-13 11:55:18

    Składniki:

    70 dag świeżej słoniny
    25 dag łopatki
    25 dag karkówki
    25 dag boczku
    4 duże cebule
    mielony pieprz
    majeranek
    4-5 ząbków czosnku

    Sposób przygotowania:

    1. Słoninę pokroić w małą kostkę, wrzucić do dużego garnka, wlać 1/2 szklanki wody.
    2. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste.
    3. Mięso i boczek opłukać i osączyć, pokroić w małą kostkę i dodać do roztopionego tłuszczu ze skwarkami.
    4. Smażyć przez 1 - 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
    5. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, a później w plasterki. Dodać do naczynia z mięsem i skwarkami.
    6. Gdy cebula się zezłoci, garnek ze smalcem odstawić z ognia.
    7. Kiedy smalec nieco przestygnie, dodać pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku i majeranek. Wymieszać i przelać do kamiennego naczynia lub do słoików.

    Najpierw słonina z wodą, a potem dodajesz w podanych odstępach czasowych co Aleex karze :-)

  • Autor: Aleex Data: 2010-02-13 16:45:25

    Wszystko robimy w jednym garnku, bez patelni. Przepis jest na moim blogu: W mojej kuchni

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-02-13 19:00:28

    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Już zrobiony, czeka w lodówce na konsumpcję, pozdrawiam!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu