Forum

Rozmowy wolne i frywolne

lunatyzm

• Autor: moni01011 Data: 2010-02-15 10:02:01

Mam mały problem z moją 10-cio letnią córą a konkretnie lunatyzm . Chodzi w nocy po domu , czasami zabierasię za różne czynności typu malowanie czy pisanie . Muszę spać czujnie i nasłuchiwać kiedy wstaje żeby nie zrobiła sobie krzywdy. Niestety ostatnio tak jest co noc , może ktoś z was miał taki problem i coś mi poradzicie ?

• Autor: as Data: 2010-02-15 11:17:48

Iść do lekarza. Najpierw rodzinnego a potem nie wiem pewnie neurolog i zrobić badania

• Autor: Scooby Data: 2010-02-15 11:35:58

A czy córka nosi srebrną biżuterię,np pierścionek?Bo jedna osoba mi mówiła,że jak ktoś lunatykuje to żeby jej założyc coś srebrnego,może byc pierścionek,łańcuszek lub kolczyki.Ale czy to prawda to niewiem.Wpisz w wyszukiwarce to może coś znajdziesz.Mnie też się zdarzyło raz lunatykowac,niewiem czy to miała wpływ kąpiel w wannie,bo potem nie zakładałam srebrnej biżuteri.Twoja córka wtedy bierze się za malowanie czy pisanie,a ja wtedy chciałam ojca pobic i nic o tym nie wiedziałam,tylko mama rano mi mówiła.Pozdrawiam.

• Autor: Almira Data: 2010-02-15 11:37:40

Scooby, Ty się przyznaj, ojciec Ci podpadł i chciałaś mu nastukać:)))))

• Autor: falkor Data: 2010-02-15 14:01:15

W młodości zdarzało mi się to dość często. Ostatni raz na studiach. Nigdy jednak nie było to niebezpieczne. Nie przypominam sobie też, bym przez sen narozrabiał. Natomiast tato wspominał, że w dzieciństwie też to przechodził, może odpowiedzialne są za to jakieś czynniki dziedziczne. Przypominam sobie jednak, że zdarzało mi się głównie wtedy, kiedy coś mocno przeżywałem.
    Z pomocy lekarza nie korzystałem. Samo przyszło, samo minęło.

• Autor: kwiatek09 Data: 2010-02-15 14:55:49

http://www.youtube.com/watch?v=g7aHLZctJgM&feature=related

• Autor: smakosia Data: 2010-02-15 15:03:56

Aktywny: http://www.youtube.com/watch?v=g7aHLZctJgM&feature=related

Dopisek w ramach edycji: Uaktywniłam ten link, ale nie miałam pojecia, że to będzie piosenka, która tak naprawdę w niczym autorce wątku nie pomoże...hm... Przepraszam.

• Autor: Olciaa Data: 2010-02-15 15:11:38

moj maz jest lunatykiem, ma to od dziecka.
    tesciowa mowila ze byla z nim u lekarza(jak byl maly) i lekarz powiedzial ze nie ma na to rady, moze teraz jest inaczej w koncu medycyna idzie do przodu.
    czytalam w internecie zeby lunatykowi zamontowac zaluzje lub rolety zeby swiatło ksiezyca nie przedostawalo sie do pokoju w którym spi lunatyk. powiem szczerze ze cos w tym jest. bo jak tylko jets pelnia to maz odrazu spaceruje. czasami jest to zabawane ale czasami mnie przeraza.
    przez pewien okres czasu dawalam mu przed snem tabletke uspokajajaca ziołowa, spał jak dziecko, z tym ze zdazalo mu sie zaspac do pracy wiec zaprzestalismy tego i poprostu jak wychodzi z łóżka( zdaza sie to co kila dni) mowie do niego spokojnym glosem zeby sie polozyl, nie dotykam go,zeby sie nie wybudzil, tylko delikatnie mowie zeby wrocil.wraca do łóżka i dalej spi, a potem nic nie pamieta:)
    tesciowa mowi ze jak byl maly musiala spac z nim w jednym pokoju zeby krzywdy sobie nie zrobil i tez cicho wołała go spowrotem zeby sie polozyl.
    wazne zeby pousuwac z pokoju przedmioty o ktore moze sie przewrócic(jakies krzesło,stolik) lub poobijac, i niebezpieczne narzedzia typu nozyczki. chociaz maz potrafi potraktowac szafe jako wyjscie z pokoju i pcha sie do niej na sile:)

• Autor: as Data: 2010-02-15 15:27:45

Ciekawe co ona wtedy by narysowała? Zobacz czy to będą różne obrazki czy ciągle ten sam. Może ona coś przeżyła? Sprawdź przez kilka dni.

• Autor: ewka63 Data: 2010-02-15 20:14:06

Moja córka też lunatykowała. Nawet z domu wychodziła, choć z poduszką pod pachą. Gdy zadawałam jej pytania, to na nie odpowiadała, ale cały czas była w innym świecie. Też miała wtedy ok. 10 lat. Rozmawiałam z lekarzem, dowiedziałam się, że może to być padaczka i trzeba jej badania zrobić. Wyszłam z założenia, że jeszcze poczekam, popilnuję jej w nocy. W dzień nie miała żadnych napadów, więc stwierdziła, że lekami pasła jej nie będę. Wyrosła z tego po ok. roku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu