Forum

Kuchenne porady

gofry

  • Autor: asieksza Data: 2010-02-16 16:35:25

    Niedawno kupiłam gofrownicę , wypróbowałam kilka zachwalanych przepisów. Smakowo jak najbardziej ale ciasto przykleja się do blaszek w rezultacie nie można otworzyć gofrownicy a gofry rozdzielają się na dwie części. Teraz się zastanawiam czy gofrownica jest do kitu czy ja robię coś nie tak

  • Autor: Piper Data: 2010-02-16 18:00:39

    a dodalas tluszcz/maslo do ciasta na gofry?
    jaka masz gofrownice?

  • Autor: as Data: 2010-02-16 18:38:56

    Ja jak robiłam gofry to na wszelki wypadek przed każdym nałożeniem ciasta smarowałam olejem za pomocą pędzelka gofrownicę. W cieście też był olej i nic mi się nie przyklejało.

  • Autor: Lea2 Data: 2010-02-17 01:32:17

    Ja też robię w ten sam sposób, a gofrownicę mam wiekową i nic się nie przykleja.

  • Autor: Beata500 Data: 2010-02-16 18:50:35

    A przed pierwszym użyciem posmarowałaś olejem?Może być inny tłuszcz,ale o tym pierwszym smarowaniu ,wyczytałam kiedyś w instrukcji obsługi gofrownicy.Tak zrobiłam i potem już nie smarowałam.Nie było potrzeby.

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-02-16 19:38:00



    Ja mam coś takiego i mam ten sam problem przyklejanie. Tłuszczem smarowałam. Napiszcie mi proszę jak ustawić tą maszynę - chodzi mi głównie o temperatury.

  • Autor: Piper Data: 2010-02-18 03:33:45

    Moja jest taka sama ale nigdy nie mialam problemow z przyklejaniem....  i zawsze dodaje roztopione maslo do ciasta.Ustawiam temp 350

    Użytkownik dagusia_29 napisał w wiadomości:
    > Ja mam coś takiego i mam ten sam problem przyklejanie. Tłuszczem
    > smarowałam. Napiszcie mi proszę jak ustawić tą maszynę - chodzi mi
    > głównie o temperatury.

  • Autor: bogdzia Data: 2010-02-16 21:14:20

    Ja mam w domu gofrownicę elektryczną sprzed 20 lat. Nigdy mi się gofry nie przyklejały, ponieważ zawsze ucieram margarynę do ciasta. Jakie robisz ciasto?

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-02-16 21:43:56

    ooo takie

    http://wielkiezarcie.com/recipe18129.html

  • Autor: as Data: 2010-02-16 21:49:56

    link aktywny http://wielkiezarcie.com/recipe18129.html

  • Autor: bogdzia Data: 2010-02-16 22:34:39

    Przepis jest w porządku. Wygląda na to, że trzeba smarować i cierpliwie poczekać aż gofrownica się trochę wypiecze. Może myjesz gofrownicę płynem?

  • Autor: agacia3323 Data: 2010-02-17 07:34:39

    A ja mam taką gofrownicę: http://wielkiezarcie.com/recipe13274.html i zawsze mi wychodzą ,nigdy nie smaruję gofrownicy i nic mi się nie przykleja.A dodam ,ża bardzo często robię dzieciom gofry ,ponieważ je uwielbiają.Robiłam ciasto już z wielu przepisów ale nigdy nie wychodziły chrupiące a ten co teraz mam jest poprostu rewelacyjny ,naprawdę szczerze polecam!!!

  • Autor: asieksza Data: 2010-02-18 12:28:39

    Kupiłam MPM 700 W i chyba za mało. Gofry robiłam te wg powyższego przepisu, pyszne, z wierzchu chrupiące ale rozklejają się w połowie. Dzieciakom smakuje ale wolałabym żeby wyglądały lepiej. Z całej porcji takie jak należy wyszły cztery. Pędzelka nie posiadam więc smarowałam papierowym ręcznikiem nasączonym olejem, próbowałam też smarować kawałkiem masełka i te troszkę mniej się przyklejały. Przed pierwszym użyciem jak było w instrukcji gofrownicę umyłam szmatką mokrą , wytarłam , nasmarowałam olejem, rozgrzałam i wytarłam. Smarowałam olejem przed nałożeniem masy. Mam nadzieję, że możę wpadnę na jakiś sposób bo moje maluchy goferki bardzo lubią.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-02-18 13:31:30

    Ja smarowałam kawałkiem świeżej słoninki nabitym na widelec.

Przejdź do pełnej wersji serwisu