Witam i pytam jak wyżej szukam sprawdzonego przepisu na babkę gotowaną w takiej specjalnej foremce zamykanej gdyż dwukrotnie poniosłam klęskę.,było niedogotowane ciasto w środku i bardzo się sypało po bokach.
Zaraz odszukam w swojem przepisowej szufladzie i ci napiszę. Mnie się zawsze udaje. Proszę poczekaj odezwę się. Już go mam i tak: 1 kostka margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat (ja lubię rumowy) kilka kropli Ucieram margarynę z cukrem i pojedyńczo wbijam jajka. Potem wsypuję stopniowo mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i dodaję aromat. Po wymieszaniu odbieram 1/3 ciasta i dodaję kakao. Do wysmarowanej formy i posypanej bułką tartą wykładam ciasto jasne i na wierzch kładę ciasto ciemne (ono jest cięższe i gęściejsze więc podczas gotowania zacznie opadać na dno formy) i lekko łyżką ruchem obrotowym mieszam kolory ciasta. Ciasto gotuję 1 godzinę i 15 minut. Po ugotowaniu wyjmuję z wody i zdejmuję pokrywę aby stygło. Wyjmuję z formy po wystudzeniu i posypuję cukrem pudrem lub robię polewę czekoladową(częściej )
Bogdzio wielkie ale to wielkie dzięki że zechciało Ci się przepisać ten przepis tyle kasy dałam za foremkę i leży bo na wstępie się zniechęciłam, dzis prawdopodobnie próba tego przepisu.
Podziel się potem wrażeniami. Włóż tę formę do garnka z wrzącą wodą i ustaw tak aby lekko bąblowała. Dobierz taki garnek aby forma stała stabilnie i przykryj pokrywką. Przyjemnego gotowania. Pozdrawiam
Tak wygląda moja baba gotowana to takie preludium przed świętami.Nie sypie się tak jak poprzednie i w smaku świetna dziękuję Bogdziu jeżeli wpiszesz przepis to mozesz wstawić fotki.Pozdrawiam.
Tak naprawdę to teraz nie wiem jakie one obecnie mają rozmiary i kształty, bo swoją mam już z 15 lat. Po tej babie ugotowanej przez beatę1 widzę, że moja jest bardziej stożkowata. Ale ta jej też jest fajna. Pewnie kupic ją można w sklepach z agd. U mnie taka baba gotowana, po odpowiednim ustrojeniu jest ozdobą stołu wilkanocnego. Do otworu w środku baby zawsze wkładam gałązki bazi i kwitnącej forsycji. Pięknie wygląda. Pozdrawiam
Witam i pytam jak wyżej szukam sprawdzonego przepisu na babkę gotowaną w takiej specjalnej foremce zamykanej gdyż dwukrotnie poniosłam klęskę.,było niedogotowane ciasto w środku i bardzo się sypało po bokach.
Zaraz odszukam w swojem przepisowej szufladzie i ci napiszę. Mnie się zawsze udaje. Proszę poczekaj odezwę się.
Już go mam i tak:
1 kostka margaryny
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
aromat (ja lubię rumowy) kilka kropli
Ucieram margarynę z cukrem i pojedyńczo wbijam jajka. Potem wsypuję stopniowo mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i dodaję aromat. Po wymieszaniu odbieram 1/3 ciasta i dodaję kakao. Do wysmarowanej formy i posypanej bułką tartą wykładam ciasto jasne i na wierzch kładę ciasto ciemne (ono jest cięższe i gęściejsze więc podczas gotowania zacznie opadać na dno formy) i lekko łyżką ruchem obrotowym mieszam kolory ciasta.
Ciasto gotuję 1 godzinę i 15 minut. Po ugotowaniu wyjmuję z wody i zdejmuję pokrywę aby stygło. Wyjmuję z formy po wystudzeniu i posypuję cukrem pudrem lub robię polewę czekoladową(częściej )
Bogdzio wielkie ale to wielkie dzięki że zechciało Ci się przepisać ten przepis tyle kasy dałam za foremkę i leży bo na wstępie się zniechęciłam, dzis prawdopodobnie próba tego przepisu.
Podziel się potem wrażeniami. Włóż tę formę do garnka z wrzącą wodą i ustaw tak aby lekko bąblowała. Dobierz taki garnek aby forma stała stabilnie i przykryj pokrywką. Przyjemnego gotowania. Pozdrawiam
Ile gotuje się taka babke?
bogdzia napisała - 1godzinę i 15minut
czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)
Warto by było Bogdziu umieścić przepis w przepisach aby się gdzieś nie zawieruszył?
Może tak zrobię.
Babeczka już się gotuje tylko przez pomyłkę do połowy dodałam kakao mam nasdzieję że to jej nie zaszkodzi.
Babka wyszła super może uda mi się wstawić fotki .
Cieszę się, że udana ta baba. A teraz najważniejsze, jak degustacja, proszę napisz. Pozdrawiam
Tak wygląda moja baba gotowana to takie preludium przed świętami.Nie sypie się tak jak poprzednie i w smaku świetna dziękuję Bogdziu jeżeli wpiszesz przepis to mozesz wstawić fotki.Pozdrawiam.
Piękna ta baba. Gratuluję
Gratuluję :) napiszcie mi prosze coś więcej na temat foremki do takiej babki, bo mnie zainspirowałyście, a właściwych utensyliów brak :)
Można kupić na allegro
http://www.allegro.pl/item921640659_forma_do_gotowania_babki_duza.html
Tak naprawdę to teraz nie wiem jakie one obecnie mają rozmiary i kształty, bo swoją mam już z 15 lat. Po tej babie ugotowanej przez beatę1 widzę, że moja jest bardziej stożkowata. Ale ta jej też jest fajna. Pewnie kupic ją można w sklepach z agd. U mnie taka baba gotowana, po odpowiednim ustrojeniu jest ozdobą stołu wilkanocnego. Do otworu w środku baby zawsze wkładam gałązki bazi i kwitnącej forsycji. Pięknie wygląda. Pozdrawiam