Forum

Kuchenne porady

waflownica, maszynka do lodów

• Autor: asieksza Data: 2010-02-19 14:00:35

Ostatnio lubię robić dzieciaczkom różne słodkie deserki. Jakiś czas temu byliśmy u znajomej gdie jedliśmy własnoręcnie upieczone wafelki. Wspominała też że ma maszykę do lodów i jest z niej bardzo zadowolona. Przejrzałam oferty na allegro i rzecywcie można taki sprzęt kupić uż za około50 zł. Może więc warto. Co o tym myślicie. Czy ktoś ma taki sprzęt i może coś doradzić?

• Autor: Scooby Data: 2010-02-19 14:07:44

Ja takiego sprzętu nie posiadam,ale ty masz dzieci to myslę,że Ci się przyda,jeśli oczywiście będziesz z niego korzystac,a nie zeby stał jako zabytek. W sumie cena 50zł na allegro to dobra cena taniej już nie kupisz.Pozdrawiam.

• Autor: Scooby Data: 2010-02-19 14:09:26

A zresztą co sobie będziesz żałowac,człowiek i tak w życiu sobie czegoś żałuje ,to jak kupisz sobie to urządzenie to się nic nie stanie.

• Autor: Shanna Data: 2010-02-19 14:34:59

Ja mam gofrownice i jestem bardzo zadowolona. Za to kiedys kupilam maszynke do lodow wloskich i oddalam kilka dni pozniej. Nie dosc ze dlugi czas chlodzenia pojemnika, wychodzily tylko 4 porcje lodow to jeszcze maszyna zacinala sie przy mieszaniu. Powiedzialam sobie, ze wiecej zadnych maszynek do lodow nie kupie.

• Autor: beata1 Data: 2010-02-19 16:20:26

Też miałam zamiar kupić ale uznałam to za zbędny gadżet .

• Autor: iwoniak Data: 2010-02-19 19:00:27

A ja mam maszynkę do lodów i w zasadzie tylko takie lody jemy. Jestem bardzo zadowolona z zakupu. Kupiłam na allegro, za 49,90. Wychodzi z niej więcej niż litr lodów. Ponieważ rzeczywiście dość długo trzeba zamrażać pojemnik, to zaraz po zrobieniu lodów myję go i wkładam do zamrażalnika i mam, jeśli znów ochota na lody, już schłodzony. Jeśli zdarza się, że potrzebuję większą ilość lodów, bo na przykład spodziewam się gości, to jedną porcję robię dzień wcześniej i chowam do zamrażalnika, a drugą robię "przy gościach". Lody robią sie około 1/2 godziny. Są bardzo dobre, bo daję do nich to, co lubię. No i wiem, co jem
    Mając małe dzieci tym bardziej zdecydowałabym się na kupno, moje już dorosłe, ale może niedługo wnuki będą przyjeżdżać na lody

• Autor: asieksza Data: 2010-03-04 12:11:44

Kupiłam na razie maszynkę do lodów. Zrobiłam moje pierwsze lody i to bez żadnego przepisu ( bita śmietana, dwa żółtaka i zmiksowane banany ) wyszły przepyszne. Nie żałuję.

• Autor: monciakrk Data: 2010-03-04 13:38:15

A żółtka z.naczy sie surowe? a salmonella?Trochę bym się obawiała.Nie ma przepisów bez surowych żółtek?

• Autor: asieksza Data: 2010-03-05 11:43:46

jajeczka wyszorowane i wyparzone, tak, ze nawet białko się ścięło. Salmonella jest jedynie na skorupkach więc przy odpowiednim potraktowaniu ma małe szanse na przetrwanie. Ostatnio robiłam lody czekoladowe bez żółtek bita śmietana i rozpuszczona czekolada, też były smaczne.

• Autor: asieksza Data: 2010-04-28 10:43:15

Mam traz maszynkę do lodów, ustrojstwo do pieczenia wafelków a ostatnio nabyłam jogurtownicę, wszystko na allegro za niewielkie pieniądze. Jak na razie jestem zadwolona. Lody wychodzą pyszne, pojemnik na stałe w zamrażarce więc jak mamy ochote mamy lody w cągu pół godziny, moze nie wychodzi to taniej niż litrowe lody z marketu ale wiem co jemy. Na wafelki mam świetny przepisik ze stronki koleżanki http://przygodywkuchni.blogspot.com/search?q=wafle , pierwsze z przepisu znalezionego w necie nie wyszły rewelacyjnie. Teraz jak dzieciaki mają ochotę na coś słodkiego a w domu pustki robie małe wafelki z masłem orzechowym czy dżemem. Ostatni nabytek to jogurtownica. Raz próbowałam zrobić domowym sposobem w termosie i nie był dobry. Teraz wychodzi pyszny , gęsty kremowy jogurcik. Na razie dla mnie robię bez dodatków , dzieciom z miodem i dżemikiem. Jak już będą owoce na działeczce to dopiero będzie szał. Zakupów więc nie żałuję tylko mężuś będzie mi musiał dodatkową półeczkę w kuchni zamontować.

Przejdź do pełnej wersji serwisu