Znowu proszę Was o pomoc. Do tej pory zawsze gotowałam zupę pomidorową z makaronem. Mężowi marzy się bym ugotowała z ryżem. Pojawia się problem bo nie wiem ile tego ryżu dać by nie było za gęste. Szukałam przepisów ale mi nie wyszło. Często w przepisach jest podane podawać z ryżem i nie pisze ile go dać albo pisze ile dać ryżu a nie pisze na ile wody jest to przewidziane. Nie gotuję żadnych zup z WZ bo prawie nikt nie pisze ile dać wody lub ile wyjdzie z tego zupy. Moje pytania to:
1. Ile ryżu dać na 3 litry zupy?
2. Ryż gotować w zupie czy lepiej oddzielnie i później wsypać do garnka z zupą czy lepiej każdemu do talerza i zalać zupą?
As, ja gotuję zawsze ryżosobno i na sypko. Na podaną przez Ciebie ilość zupy, wystarczy 2 torebki ryżu, takie po 100g ( jedna może być za mało). Ugotuj tak jak podają na opakowaniu. Ja Gotuję tyle wody, żeby ryż w torebkach pływał w garnku. Ryż z torebek wystarczy gotować 20 minut. Potem torebkę wyjmuję na sito lub durszlak, otwieram za pomocą noża, wysypuję z woreczków i albo daję bezpośrednio na talerz i zalewam zupą, albo wsypuję do zupy. Jeśli mi zostaje trochę ryżu, wykorzystuję go do innych dań. Ale możesz ugotować 1 torebeczkę w 2 litrach wody i zobaczysz czy Wam starczy, na pewno nie będzie za mało. Jeśli ugotujesz ryż w zupie, zupa zmieni troche smak. lepiej ugotowac osobno, a potem zmieszać na talerzu lub w garnku.
Ewus nie przeliczylas sie? Z tym ryzem? Bo ryz przeciez podwaja objetosc ja gouje jena paczke na dwie osoby jako dodatek do drugiego dania...Trzy litry zupy to nie tak wiele... sama nie wiem...
Zupę dziś ugotowałam. Ugotowałam 2 woreczki ryżu i dawałam każdemu na talerz i nic nie zostało (było w sam raz). Zupa jak zawsze mi została. Dzięki za odpowiedzi.
As odpowiem tylko na pytanie 2, bo na pierwsze to zwykle robie "no oko". Ja gotuję oddzielnie ryż i każdemu nakładam do miseczki. W wersji dla gości ryż podaje w oddzielnej misce a zupę w wazie - wtedy każdy nakłada ile lubi. U mnie ryż zostawiony w zupie pomidorowej kończył się zawsze ryżem z zupą ;)
Ryż do zupy można wsypać do gotowania lub ugotować oddzielnie. Wszystko zależy od indywidualnych smaków. Zupa ugotowana z ryżem jest bardziej zawiesista. Ja mam taki sposób na gotowanie zup z ryżem lub kaszą - daję tyle dużych kopiasych łyżek ryżu, dla ilu osób gotuję zupę + 1. Najlepiej ugotuj zupę raz tak , a drugi raz - ryż osobno - zobaczysz , która lepiej smakuje. Pozdrawiam !
To zależy jaki ryż chcesz dać. Jeśli jest on w takich torebeczkach to wystarczy zagotować wodę z solą do smaku i do gotującej się wody wrzucić torebki z ryżem (torebki mają w nij pływać). Ilość torebek, ryżu zależy od tego ile kto zje ryżu:) Ja na 3l zupy daję 2 saszetki. Jeśli zaś jest to ryż pakowany w opakowania po 1kg to ja na szklankę ryżu daję 1,5-2 szkl. wody i gotuję w tradycyjny sposób. Ostatnio jednak wrzucam ryż do gotującej się pomidorowej 1-1,5 szkl. Gotuję go chwilę 5-7 minut i wyłączam gaz i przykrywam garnek pokrywką i odstawiam na 15-20 minut. Ryż dojdzie w garnku i się nie rozgotuje:) Ile czasu zajmie jego napęcznienie zależy też od ryżu, bo są różna jego gatunki:)
ja gotuję jak rzymianka-na każdą osobę daję jedną łyżkę ryżu+jedna dodatkowo,jeśli gotuję na dwa dni podwajam porcję powodzenia:))a może tak jak pisały dziewczyny ugotuj na dwa sposoby-zobaczysz która Ci będzie bardziej smakowała:))
trudne pytania zadajesz :):): a na poważnie ugotuj ryż osobno w woreczkach i masz po problemie. Ja zawsze tak robie u mnie dzieci lubią mało ryżu my więcej. W ten sposób mogę każdemu nakladać wg upodobań.
No ja jak w zupie gotuje to tez tak daje. Ryz bardzo rosnie w czasie gotowania - w zupie szczegolnie bo tam sie wrecz moze rozkleic. Dlatego nie dawalabym wiecej nak lyzke na osobe czyli u as 5 lyzek na gar zupy. Ale wiadomo jest to tez rzecz gustu- jedni lubia zupe gesta inni mniej.
No to nie czekam i gotuje dzisiaj tą pomidorową. Tylko sprawdzę czy mam ryż i nic w nim nie lata . Obawiam się co dzieci powiedzą na taką odmianę ale raz kozie śmierć. aż będzie zaskoczony mam nadzieję, że pozytywnie. Co do siebie też mam wątpliwości bo zawsze wydawało mi się, że nie lubię zupy z ryżem ale mam wielką ochotę sprawdzić.. Ugotuję ryż w torebkach 2 szt i dam na talerze. Jak mi za dużo zostanie to jutro zamiast ziemniaków do drugiego dania będę mieć ryż.
To jeszcze spróbuj ugotować zupę ryżową. Wszelakie jarzyny: marchew, pietrucha, kapusta włoska, por. seler drobno posiekać ( zetrzeć na grubych oczkach). Zalać wodą - 3litry. Do gotującego wsypać 0,5 torebeczki ryżu, 2 kostki rosołowe i gotować 20 minut. Po tym czasie dodać 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę. Jak ziemniaki będą miękkie dodaj śmietanę i wymieszaj. Posyp natką. Na prawdę jest pycha. Jeśli twój mąż lubi ryż w zupie, to ta zupa będzie mu smakować. Ja dodaję jeszcze lubczyk zamrożony, ale może być suszony.
Aniu, ja zawsze gotuje ryz w zupie na bardzo malym ogniu, ryz zageszcza zupe i daje lepszy smak. Moje proprcje to : 50 ml ryzu na 1,25 L bulionu. Pozdrawiam:)
Jak podaje zupe odrazu gotuje do miekkosci ryzu, bardzo wazny jest tutaj gatunek ryzu, nie moze rozgotowac sie na ciape. Po staniu wiele godzin puchnie wiecej, ale dobry ryz nie powinien sie rozciapac.
Preferujemy również pomidorową z ryżem. Najpierw gotuję 2 torebeczki ryżu i wysypuję na miskę,żeby dobrze wystygł. Potem już bez obaw,że zupa zgęstnieje dodaję ryż. Następnego dnia spokojnie można odgrzać...
Czy ktoś z Was próbował pomidorową z kaszą gryczaną? Wczoraj miałem pomidorową, a że pozostało mi nieco kaszy ( po niedzielnych zrazach zawijanych) wrzuciłem sobie na talerz zamiast ryżu. Dla mnie pyychaaaaa..
Ja gotuję ryż w zupie bo tak wolą moje dzieci, nauczyła mnie tego mama że przelicznikiem ilości ryżu są talerze zupy. Czyli sype sypkiego ryżu po 1 łyżce na 1 talerz zupy tzn jak dla nas na3 osoby wsypuję 3 płaskie (albo 6 łyżek ryżu jeśli robię ją na 2 dni). Lubimy taką zupkę na drugi dzień choć przyznaję jest ona gęściejsza niż dnia poprzedniego ale ten ryż tak wspaniale nasiąka smakiem zupki że nam to nie przeszkadza. Najczęściej chłopcy na drugi dzień nie jedzą zupy tradycyjnie w talerzu tylko jako gorący kubek (czyli w kubku) - potrafią zjeśc po 2 wielkie kubki - polecam
Znowu proszę Was o pomoc. Do tej pory zawsze gotowałam zupę pomidorową z makaronem. Mężowi marzy się bym ugotowała z ryżem. Pojawia się problem bo nie wiem ile tego ryżu dać by nie było za gęste. Szukałam przepisów ale mi nie wyszło. Często w przepisach jest podane podawać z ryżem i nie pisze ile go dać albo pisze ile dać ryżu a nie pisze na ile wody jest to przewidziane. Nie gotuję żadnych zup z WZ bo prawie nikt nie pisze ile dać wody lub ile wyjdzie z tego zupy. Moje pytania to:
1. Ile ryżu dać na 3 litry zupy?
2. Ryż gotować w zupie czy lepiej oddzielnie i później wsypać do garnka z zupą czy lepiej każdemu do talerza i zalać zupą?
As, ja gotuję zawsze ryżosobno i na sypko. Na podaną przez Ciebie ilość zupy, wystarczy 2 torebki ryżu, takie po 100g ( jedna może być za mało).
Ugotuj tak jak podają na opakowaniu. Ja Gotuję tyle wody, żeby ryż w torebkach pływał w garnku. Ryż z torebek wystarczy gotować 20 minut.
Potem torebkę wyjmuję na sito lub durszlak, otwieram za pomocą noża, wysypuję z woreczków i albo daję bezpośrednio na talerz i zalewam zupą, albo wsypuję do zupy. Jeśli mi zostaje trochę ryżu, wykorzystuję go do innych dań. Ale możesz ugotować 1 torebeczkę w 2 litrach wody i zobaczysz czy Wam starczy, na pewno nie będzie za mało.
Jeśli ugotujesz ryż w zupie, zupa zmieni troche smak. lepiej ugotowac osobno, a potem zmieszać na talerzu lub w garnku.
Ewus nie przeliczylas sie? Z tym ryzem? Bo ryz przeciez podwaja objetosc ja gouje jena paczke na dwie osoby jako dodatek do drugiego dania...Trzy litry zupy to nie tak wiele... sama nie wiem...
kurcze, chyba tak, dlatego potem napisałam że jedna nie będzie mało. Ja gotuje zawsze dużo. Ale ja tak mam :))
Zupę dziś ugotowałam. Ugotowałam 2 woreczki ryżu i dawałam każdemu na talerz i nic nie zostało (było w sam raz). Zupa jak zawsze mi została. Dzięki za odpowiedzi.
w niemczech torebka ryzu wazy 125g.. w polsce 100g /widzialam taki u mamy
hej widzisz moze to dlatego "na moje oko" byloby za wiele!
Tak w Polsce w woreczku jest 100 gram
As odpowiem tylko na pytanie 2, bo na pierwsze to zwykle robie "no oko".
Ja gotuję oddzielnie ryż i każdemu nakładam do miseczki. W wersji dla gości ryż podaje w oddzielnej misce a zupę w wazie - wtedy każdy nakłada ile lubi. U mnie ryż zostawiony w zupie pomidorowej kończył się zawsze ryżem z zupą ;)
uwielbiam ryż z zupa pomidorowa!
Ryż do zupy można wsypać do gotowania lub ugotować oddzielnie. Wszystko zależy od indywidualnych smaków. Zupa ugotowana z ryżem jest bardziej zawiesista. Ja mam taki sposób na gotowanie zup z ryżem lub kaszą - daję tyle dużych kopiasych łyżek ryżu, dla ilu osób gotuję zupę + 1. Najlepiej ugotuj zupę raz tak , a drugi raz - ryż osobno - zobaczysz , która lepiej smakuje. Pozdrawiam !
To zależy jaki ryż chcesz dać. Jeśli jest on w takich torebeczkach to wystarczy zagotować wodę z solą do smaku i do gotującej się wody wrzucić torebki z ryżem (torebki mają w nij pływać). Ilość torebek, ryżu zależy od tego ile kto zje ryżu:) Ja na 3l zupy daję 2 saszetki. Jeśli zaś jest to ryż pakowany w opakowania po 1kg to ja na szklankę ryżu daję 1,5-2 szkl. wody i gotuję w tradycyjny sposób. Ostatnio jednak wrzucam ryż do gotującej się pomidorowej 1-1,5 szkl. Gotuję go chwilę 5-7 minut i wyłączam gaz i przykrywam garnek pokrywką i odstawiam na 15-20 minut. Ryż dojdzie w garnku i się nie rozgotuje:) Ile czasu zajmie jego napęcznienie zależy też od ryżu, bo są różna jego gatunki:)
ja gotuję jak rzymianka-na każdą osobę daję jedną łyżkę ryżu+jedna dodatkowo,jeśli gotuję na dwa dni podwajam porcję powodzenia:))a może tak jak pisały dziewczyny ugotuj na dwa sposoby-zobaczysz która Ci będzie bardziej smakowała:))
trudne pytania zadajesz :):): a na poważnie ugotuj ryż osobno w woreczkach i masz po problemie. Ja zawsze tak robie u mnie dzieci lubią mało ryżu my więcej. W ten sposób mogę każdemu nakladać wg upodobań.
tez wydaje mi sie to najlepszym rozwiazaniem.
No ja jak w zupie gotuje to tez tak daje. Ryz bardzo rosnie w czasie gotowania - w zupie szczegolnie bo tam sie wrecz moze rozkleic. Dlatego nie dawalabym wiecej nak lyzke na osobe czyli u as 5 lyzek na gar zupy. Ale wiadomo jest to tez rzecz gustu- jedni lubia zupe gesta inni mniej.
Ten sposób też sobie zapamiętam.
No to nie czekam i gotuje dzisiaj tą pomidorową. Tylko sprawdzę czy mam ryż i nic w nim nie lata . Obawiam się co dzieci powiedzą na taką odmianę ale raz kozie śmierć. aż będzie zaskoczony mam nadzieję, że pozytywnie. Co do siebie też mam wątpliwości bo zawsze wydawało mi się, że nie lubię zupy z ryżem ale mam wielką ochotę sprawdzić.. Ugotuję ryż w torebkach 2 szt i dam na talerze. Jak mi za dużo zostanie to jutro zamiast ziemniaków do drugiego dania będę mieć ryż.
To jeszcze spróbuj ugotować zupę ryżową. Wszelakie jarzyny: marchew, pietrucha, kapusta włoska, por. seler drobno posiekać ( zetrzeć na grubych oczkach). Zalać wodą - 3litry. Do gotującego wsypać 0,5 torebeczki ryżu, 2 kostki rosołowe i gotować 20 minut. Po tym czasie dodać 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę. Jak ziemniaki będą miękkie dodaj śmietanę i wymieszaj. Posyp natką. Na prawdę jest pycha. Jeśli twój mąż lubi ryż w zupie, to ta zupa będzie mu smakować. Ja dodaję jeszcze lubczyk zamrożony, ale może być suszony.
Też mam ochotę zrobić taką zupę ale myślę zamiast ryżu dać kaszę jęczmienną, której nigdy nie jadłam.
Ewcia dzieki za pomysł na niedzielną zupkę- zrobię właśnie taką :):)
Agusiu, jeśli masz kawałek kuraka, np. podudzie, to dobrze jest dodać na początku, a potem pokroić mięso do tej zupki :)
o dziekuje za radę kuraka kupię :):)
Aniu, ja zawsze gotuje ryz w zupie na bardzo malym ogniu, ryz zageszcza zupe i daje lepszy smak. Moje proprcje to : 50 ml ryzu na 1,25 L bulionu. Pozdrawiam:)
Też ciekawy sposób. Ryż wtedy gotujesz do miękkości czy może lekko nie dogotowujesz? Jak po ugotowaniu zupy trochę postoi to się nie rozciapie?
Jak podaje zupe odrazu gotuje do miekkosci ryzu, bardzo wazny jest tutaj gatunek ryzu, nie moze rozgotowac sie na ciape. Po staniu wiele godzin puchnie wiecej, ale dobry ryz nie powinien sie rozciapac.
Preferujemy również pomidorową z ryżem.
Najpierw gotuję 2 torebeczki ryżu i wysypuję na miskę,żeby dobrze wystygł.
Potem już bez obaw,że zupa zgęstnieje dodaję ryż.
Następnego dnia spokojnie można odgrzać...
Czy ktoś z Was próbował pomidorową z kaszą gryczaną? Wczoraj miałem pomidorową, a że pozostało mi nieco kaszy ( po niedzielnych zrazach zawijanych) wrzuciłem sobie na talerz zamiast ryżu.
Dla mnie pyychaaaaa..
Nigdy nie jadłam, ale myslę, że faktycznie powinna mi smakować z racji tego, że często do gryczanej robię sobie sos pomidorowy.
Czasem robię z kaszą perłową , z gryczaną trzeba spróbowac:)
Ja gotuję ryż w zupie bo tak wolą moje dzieci, nauczyła mnie tego mama że przelicznikiem ilości ryżu są talerze zupy. Czyli sype sypkiego ryżu po 1 łyżce na 1 talerz zupy tzn jak dla nas na3 osoby wsypuję 3 płaskie (albo 6 łyżek ryżu jeśli robię ją na 2 dni). Lubimy taką zupkę na drugi dzień choć przyznaję jest ona gęściejsza niż dnia poprzedniego ale ten ryż tak wspaniale nasiąka smakiem zupki że nam to nie przeszkadza. Najczęściej chłopcy na drugi dzień nie jedzą zupy tradycyjnie w talerzu tylko jako gorący kubek (czyli w kubku) - potrafią zjeśc po 2 wielkie kubki - polecam