Wenecja leży niedaleko Żnina , Ameryka bodajże w warmińsko -mazurskim a Toronto pewnie gdzieś w okolicy Torunia, wszędzie jest masło osełkowe, nie ma natomiast w Kanadzie.
O dobre masło bardzo trudno. Trzeba dokładnie czytać skład. Co raz częściej pisze na nim masło min 82% tłuszczu a jak przeczyta się skład to jest w tym 20% tłuszczu roślinnego. Nie kupuje masła z dodatkami tłuszczu roślinnego więc muszę czytać. Albo jest super cena masła, patrzę dokładnie a tam 175 gram zamiast 200. Kupuje mało masła. Do kremów wydaje mi się, ze powinno być takie bez dodatków masła roślinnego. Trochę napisałam chaotycznie ale mam nadzieję że zrozumiale.
Tylko czytaj dokładnie co kupujesz bo są też Mixy tłuszczowe w podobnych opakowaniach. Nie kupuj tego . Jesli chcesz mieć dobrą masę do tortu , kup dobre masło
Chciałam założyć temat o maśle, ale w archiwum dokopałam się do tego wątku :)
Czy ktoś z Was zna się na maśle? Zawsze staram się kupować masło bez różnych dodatków i z zawartością 82% tłuszczu. Jedno masło fajnie się smaruje a inne nie.
Fakt faktem zawsze kupowałam najtańsze (w granicach 3 zł za 200g.), ale ciężko było go rozsmarować na świeżym pieczywie. Dzisiaj kupiłam masło irlandzkie (4,99 zł za 200g) i bardzo fajnie się smaruje. Wstyd się przyznać, ale w supermakecie przeszłam całe stoisko z masłem i każde macałam, co by wybadać to miękkie Od czego zależy czy masło jest smarowne czy nie?
Do wypieków kupuję te najbardziej maślane (82%), właśnie coś koło 3zł. a producent różny. Do smarowania natomiast kupujemy osełkę górską. Niby też 82% ale to chyba inne procenty. Raz że droższe, dwa łatwiej się smaruje.
Masło, to nazwa zastrzeżona dla produktów bez domieszek roślinnych. Pełnowartościowe masło zawiera 82% - 82,5% tłuszczu. Śmietankowe- 72-73,5%, im mniejsza zawartość tłuszczu tym masło lepiej się smaruje. Pozostają jeszcze walory smakowe. Masło Ghee - czyli masło klarowane zawiera ok 99,8% a to już inna bajka
Planuje na swieta zrobic jakis pyszny tort z masa :Jakie maslo uzywacie?Ja tutaj moge dostac :oselkowe,wiejskie extra .Ktore bedzie lepsze ?
Do kremów używam masło extra, bo ma mało wody i się nie waży
Wenecja leży niedaleko Żnina , Ameryka bodajże w warmińsko -mazurskim a Toronto pewnie gdzieś w okolicy Torunia, wszędzie jest masło osełkowe, nie ma natomiast w Kanadzie.
Wyobraz sobie ze jest maslo oselkowenp. w Starskim czy Brand.
Do kremu najlepsze będzie extra 82%
O dobre masło bardzo trudno. Trzeba dokładnie czytać skład. Co raz częściej pisze na nim masło min 82% tłuszczu a jak przeczyta się skład to jest w tym 20% tłuszczu roślinnego. Nie kupuje masła z dodatkami tłuszczu roślinnego więc muszę czytać. Albo jest super cena masła, patrzę dokładnie a tam 175 gram zamiast 200. Kupuje mało masła. Do kremów wydaje mi się, ze powinno być takie bez dodatków masła roślinnego. Trochę napisałam chaotycznie ale mam nadzieję że zrozumiale.
Ja kupuję takie http://www.wrotapodlasia.pl/NR/rdonlyres/A375419D-08B0-4EB3-B32B-4B2A4A3F1473/29588/maslo.jpg
albo takie http://www.osmchojnice.pl/grafika/foto/maslo.jpg
to też jest dobre http://www.langner.com.pl/mlekpol/maslo_ekstra_laciate_200g.jpg
Tylko czytaj dokładnie co kupujesz bo są też Mixy tłuszczowe w podobnych opakowaniach. Nie kupuj tego .
Jesli chcesz mieć dobrą masę do tortu , kup dobre masło
Dziekije wszystkim za porade.Sprobuje znalezc dobre maslo.Pozdrawiam.
Chciałam założyć temat o maśle, ale w archiwum dokopałam się do tego wątku :)

Czy ktoś z Was zna się na maśle? Zawsze staram się kupować masło bez różnych dodatków i z zawartością 82% tłuszczu. Jedno masło fajnie się smaruje a inne nie.
Fakt faktem zawsze kupowałam najtańsze (w granicach 3 zł za 200g.), ale ciężko było go rozsmarować na świeżym pieczywie. Dzisiaj kupiłam masło irlandzkie (4,99 zł za 200g) i bardzo fajnie się smaruje. Wstyd się przyznać, ale w supermakecie przeszłam całe stoisko z masłem i każde macałam, co by wybadać to miękkie
Od czego zależy czy masło jest smarowne czy nie?
Najbardziej smarowne są niestety mixy:( których ja unikam.
Do wypieków kupuję te najbardziej maślane (82%), właśnie coś koło 3zł. a producent różny. Do smarowania natomiast kupujemy osełkę górską. Niby też 82% ale to chyba inne procenty. Raz że droższe, dwa łatwiej się smaruje.
Masło, to nazwa zastrzeżona dla produktów bez domieszek roślinnych.
Pełnowartościowe masło zawiera 82% - 82,5% tłuszczu.
Śmietankowe- 72-73,5%, im mniejsza zawartość tłuszczu tym masło lepiej się smaruje. Pozostają jeszcze walory smakowe.
Masło Ghee - czyli masło klarowane zawiera ok 99,8% a to już inna bajka