Forum

Kuchenne porady

jakiego masła uzywacie?

  • Autor: mary50 Data: 2010-02-22 21:51:25

    Planuje na swieta zrobic jakis pyszny tort z masa :Jakie maslo uzywacie?Ja tutaj moge dostac :oselkowe,wiejskie extra .Ktore bedzie lepsze  ?

  • Autor: bogdzia Data: 2010-02-22 22:16:06

    Do kremów używam masło extra, bo ma mało wody i się nie waży

  • Autor: mniamtom Data: 2010-02-22 22:25:47

    Wenecja leży niedaleko Żnina , Ameryka bodajże w warmińsko -mazurskim a Toronto pewnie gdzieś w okolicy Torunia, wszędzie jest masło osełkowe, nie ma natomiast w Kanadzie.

  • Autor: mary50 Data: 2010-02-23 00:45:09

    Wyobraz sobie ze jest maslo oselkowenp. w Starskim czy Brand.

  • Autor: rybka80 Data: 2010-02-22 22:36:07

    Do kremu najlepsze będzie extra 82%

  • Autor: as Data: 2010-02-23 10:17:39

    O dobre masło bardzo trudno. Trzeba dokładnie czytać skład. Co raz częściej pisze na nim masło min 82% tłuszczu a jak przeczyta się skład to jest w tym 20% tłuszczu roślinnego. Nie kupuje masła z dodatkami tłuszczu roślinnego więc muszę czytać. Albo jest super cena masła, patrzę dokładnie a tam 175 gram zamiast 200. Kupuje mało masła. Do kremów wydaje mi się, ze powinno być takie bez dodatków masła roślinnego. Trochę napisałam chaotycznie ale mam nadzieję że zrozumiale.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-02-23 10:24:34

    Ja kupuję takie http://www.wrotapodlasia.pl/NR/rdonlyres/A375419D-08B0-4EB3-B32B-4B2A4A3F1473/29588/maslo.jpg
    albo takie http://www.osmchojnice.pl/grafika/foto/maslo.jpg
    to też jest dobre http://www.langner.com.pl/mlekpol/maslo_ekstra_laciate_200g.jpg

    Tylko czytaj dokładnie co kupujesz bo są też Mixy tłuszczowe w podobnych opakowaniach. Nie kupuj tego .
    Jesli chcesz mieć dobrą masę do tortu , kup dobre masło

  • Autor: mary50 Data: 2010-02-23 15:07:20

    Dziekije wszystkim za porade.Sprobuje znalezc dobre maslo.Pozdrawiam.

  • Autor: RN Data: 2010-03-12 15:39:29

    Chciałam założyć temat o maśle, ale w archiwum dokopałam się do tego wątku :)

    Czy ktoś z Was zna się na maśle? Zawsze staram się kupować masło bez różnych dodatków i z zawartością 82% tłuszczu. Jedno masło fajnie się smaruje a inne nie.

    Fakt faktem zawsze kupowałam najtańsze (w granicach 3 zł za 200g.), ale ciężko było go rozsmarować na świeżym pieczywie. Dzisiaj kupiłam masło irlandzkie (4,99 zł za 200g) i bardzo fajnie się smaruje. Wstyd się przyznać, ale w supermakecie przeszłam całe stoisko z masłem i każde macałam, co by wybadać to miękkie
    Od czego zależy czy masło jest smarowne czy nie?

  • Autor: as Data: 2010-03-12 15:42:54

    Najbardziej smarowne są niestety mixy:( których ja unikam.

  • Autor: jareksz Data: 2010-03-13 00:11:46

    Do wypieków kupuję te najbardziej maślane (82%), właśnie coś koło 3zł. a producent różny. Do smarowania natomiast kupujemy osełkę górską. Niby też 82% ale to chyba inne procenty. Raz że droższe, dwa łatwiej się smaruje.

  • Autor: Alll Data: 2010-03-15 10:28:43

    Masło, to nazwa zastrzeżona dla produktów bez domieszek roślinnych.
    Pełnowartościowe masło zawiera 82% - 82,5% tłuszczu.
    Śmietankowe- 72-73,5%, im mniejsza zawartość tłuszczu tym masło lepiej się smaruje. Pozostają jeszcze walory smakowe.
    Masło Ghee - czyli masło klarowane zawiera ok 99,8% a to już inna bajka

Przejdź do pełnej wersji serwisu