Forum

Kuchenne porady

pierwszy tort

  • Autor: alpabe Data: 2010-02-23 13:26:14

    Witajcie. W piątek moja córa ma 2. urodzinki. Chcę sama upiec tort, to mój pierwszy tego typu wypiek. Chyba zrobię ten tort-motylek (jednak z masą Aleex). Nęci mnie jednak okrutnie ta masa cukrowa, myślicie,ze dam radę obłożyć nią ciacho? A może dać sobie spokój i ozdobić tradycyjnie? Tak czy inaczej, rozumiem ,ze tort najlepiej zrobic dzień wcześniej? I czy można zastąpić te barwniki spożywcze (nie mogę ich dostać) jakimiś naturalnymi barwnikami? Sorki, ze tyle pytań, ale muiałam się Komuś "uzewnętrznić". z góry dziekuję.

  • Autor: aloalo Data: 2010-02-23 13:47:41

    Witaj!

    Moim skromnym zdaniem tort-motyl bardzo ładne wygląda udekorowany tradycyjnie, kremem i owocami. I małe dziecko pewnie zje z większym apetytem taki tort.

    Masa cukrowa powinna Ci wyjść (możesz poćwiczyć wcześniej z połowy porcji), ale ja zdecydowałabym się na krem.

    Tort mozna zrobić wcześniej, bo smaki się fajnie przegryzą. Chyba, że z bitą śmietaną i owocami, to najlepszy raczej świeży.

    Nie wiem, czym można zastąpić barwniki w masie cukrowej. Żółty powinnaś uzyskać przy pomocy kurkumy a czerwony soku z buraków, ale nie wiem, czy do tej masy się nadaje.

    Powodzenia i pozdrawiam!

  • Autor: krysia64 Data: 2010-02-23 18:10:09

    Witaj.
    Co do barwienia masy marcepanowej burakiem:
    robiąc tort dodałam do masy marcepanowej soku ze swieżo wyciśniętego buraka.Uzyskałam jedynie kolor różu( taki majtkowy róż :-), tak to określili widzący owe roże.)
    Masakra była z połączeniem masy z sokiem buraczanym.Wszystko sie rozjeżdzało ,robiła sie przysłowiowa papka.Uratowałam to dodajac kurkumy i dosyć dużo cukru pudru , wyszło to wszystko jako róze w kolorze hercianym.Ale w sumie kolor wyszedł przepiękny.
    Wiec jezeli jestes mało wprawiona w tego typu "bojach" kuchennych to raczej bym Ci odradzała takie eksperymenty .
    Życzę powodzenia :-)

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-02-23 14:37:51

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=311859&post=311859 ja robiłam swój używając posypek i bitej śmietany zobacz sobie. Ja robiłam biszkopt dzień wcześniej, mase przekladałam na następny dzień rano. Tort był na godzinę późno popoludniowe.

Przejdź do pełnej wersji serwisu