Witajcie. W piątek moja córa ma 2. urodzinki. Chcę sama upiec tort, to mój pierwszy tego typu wypiek. Chyba zrobię ten tort-motylek (jednak z masą Aleex). Nęci mnie jednak okrutnie ta masa cukrowa, myślicie,ze dam radę obłożyć nią ciacho? A może dać sobie spokój i ozdobić tradycyjnie? Tak czy inaczej, rozumiem ,ze tort najlepiej zrobic dzień wcześniej? I czy można zastąpić te barwniki spożywcze (nie mogę ich dostać) jakimiś naturalnymi barwnikami? Sorki, ze tyle pytań, ale muiałam się Komuś "uzewnętrznić". z góry dziekuję.
Moim skromnym zdaniem tort-motyl bardzo ładne wygląda udekorowany tradycyjnie, kremem i owocami. I małe dziecko pewnie zje z większym apetytem taki tort.
Masa cukrowa powinna Ci wyjść (możesz poćwiczyć wcześniej z połowy porcji), ale ja zdecydowałabym się na krem.
Tort mozna zrobić wcześniej, bo smaki się fajnie przegryzą. Chyba, że z bitą śmietaną i owocami, to najlepszy raczej świeży.
Nie wiem, czym można zastąpić barwniki w masie cukrowej. Żółty powinnaś uzyskać przy pomocy kurkumy a czerwony soku z buraków, ale nie wiem, czy do tej masy się nadaje.
Witaj. Co do barwienia masy marcepanowej burakiem: robiąc tort dodałam do masy marcepanowej soku ze swieżo wyciśniętego buraka.Uzyskałam jedynie kolor różu( taki majtkowy róż :-), tak to określili widzący owe roże.) Masakra była z połączeniem masy z sokiem buraczanym.Wszystko sie rozjeżdzało ,robiła sie przysłowiowa papka.Uratowałam to dodajac kurkumy i dosyć dużo cukru pudru , wyszło to wszystko jako róze w kolorze hercianym.Ale w sumie kolor wyszedł przepiękny. Wiec jezeli jestes mało wprawiona w tego typu "bojach" kuchennych to raczej bym Ci odradzała takie eksperymenty . Życzę powodzenia :-)
Witajcie. W piątek moja córa ma 2. urodzinki. Chcę sama upiec tort, to mój pierwszy tego typu wypiek. Chyba zrobię ten tort-motylek (jednak z masą Aleex). Nęci mnie jednak okrutnie ta masa cukrowa, myślicie,ze dam radę obłożyć nią ciacho? A może dać sobie spokój i ozdobić tradycyjnie? Tak czy inaczej, rozumiem ,ze tort najlepiej zrobic dzień wcześniej? I czy można zastąpić te barwniki spożywcze (nie mogę ich dostać) jakimiś naturalnymi barwnikami? Sorki, ze tyle pytań, ale muiałam się Komuś "uzewnętrznić". z góry dziekuję.
Witaj!
Moim skromnym zdaniem tort-motyl bardzo ładne wygląda udekorowany tradycyjnie, kremem i owocami. I małe dziecko pewnie zje z większym apetytem taki tort.
Masa cukrowa powinna Ci wyjść (możesz poćwiczyć wcześniej z połowy porcji), ale ja zdecydowałabym się na krem.
Tort mozna zrobić wcześniej, bo smaki się fajnie przegryzą. Chyba, że z bitą śmietaną i owocami, to najlepszy raczej świeży.
Nie wiem, czym można zastąpić barwniki w masie cukrowej. Żółty powinnaś uzyskać przy pomocy kurkumy a czerwony soku z buraków, ale nie wiem, czy do tej masy się nadaje.
Powodzenia i pozdrawiam!
Witaj.
Co do barwienia masy marcepanowej burakiem:
robiąc tort dodałam do masy marcepanowej soku ze swieżo wyciśniętego buraka.Uzyskałam jedynie kolor różu( taki majtkowy róż :-), tak to określili widzący owe roże.)
Masakra była z połączeniem masy z sokiem buraczanym.Wszystko sie rozjeżdzało ,robiła sie przysłowiowa papka.Uratowałam to dodajac kurkumy i dosyć dużo cukru pudru , wyszło to wszystko jako róze w kolorze hercianym.Ale w sumie kolor wyszedł przepiękny.
Wiec jezeli jestes mało wprawiona w tego typu "bojach" kuchennych to raczej bym Ci odradzała takie eksperymenty .
Życzę powodzenia :-)
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=311859&post=311859 ja robiłam swój używając posypek i bitej śmietany zobacz sobie. Ja robiłam biszkopt dzień wcześniej, mase przekladałam na następny dzień rano. Tort był na godzinę późno popoludniowe.