Forum

Gawędy o jedzeniu

Mrożenie pasztecików/ kapuśniaczków?

• Autor: kasiqqq Data: 2010-02-23 18:44:04

Witam, postanowiłam poradzić się Was w sprawie mrożenia kapuśniaczków i pasztecików:) Ponieważ nigdy jeszcze mroziłam a może ktoś ma już swoje sugestie na ten temat. Chciałabym je zrobić np tydzień przed świetami i zamrozić a potem tylko odgrzać w piekarniku. Czy nie stracą na smaku i nie bedą mokre? (Myśle o mrożeniu upieczonych) Proszę o pomoc:)

• Autor: krysia64 Data: 2010-02-23 18:59:57

Witaj
    Ja osobiscie bardzo czesto zamrażam paszteciki robione w ciescie drożdzowym.
    Robie dużą ilosc i zamrazam ale każde osobno.Nigdy wkładajac razem kilka szt. do woreczka np.
    Układam na specjalnej półce do zamrazania,gdy się zmrożą wkładam wówczas chcianą ilość do woreczka.
    Tak samo robię pierogi i wiele innych potraw.Rozmrożone w/g mnie nie tracą smaku,wręcz przeciwnie odgrzane w piekarniku bądż mikrofali są niczym świeżo upieczone.

• Autor: gosiekb Data: 2010-02-24 01:10:49

Ja tez zawsze zamrazam i tez uwazam ze rownie dobre sa te jedzone na swiezo i te odgrzewane. Z tym ze ja robie i mroze tylko paszteciki bo moj luby nie lubi kapusniaczkow. W moich przepisach znajdziesz przepis na paszteciki, ciasto jest bardzo dobre naprawde godne polecenia i z tego wlasnie przepisu zamrazam paszteciki.

• Autor: ewka63 Data: 2010-02-24 09:08:10

Kapuśniaczki drożdżowe z mojego przepisu zawsze zamrażam. Robię dużo i zawsze wcześniej. Po upieczeniu i ostudzeniu układam w plastikowych pojemniczkach jeden obok drugiego w dwóch lub trzech warstwach ( w zalezności od wielkości pojemnika) i wkładam do zamrażarki. tak mogą być przechowywane do 3 miesięcy. Odgrzewam zawsze wkładając zamrożone, ułozone na natłuszczonej blasze, do piekarnika nagrzanego do 150-160°C.

• Autor: Kazik45 Data: 2010-02-24 11:30:37

Mrożę "obsmażone" już krokiety, zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Przeważnie zamrażam 16-20 szt, jako stały zapas awaryjny obok: bigosu, leczo i pierożków z mięsem, które można jeść w rosole jak i barszczu czerwonym.

• Autor: kasiqqq Data: 2010-02-24 18:43:56

Dziekuję za podzielenie się waszymi spostrzeżeniami :) no to bedziemy zamrażać:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu