Forum

Kuchenne porady

Blat bezowy i pasujacy krem do niego

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-24 10:57:26

Mam pytanie, ile moze taki blat bezowy wytrzymac, byc zdatny do spozycia, chociaz jego data waznosci minela? Moze ma ktos doswiadzenie w tym temacie? Owszem data blatu minela, ale przeciez on od razu sie nie psuje, bo wlasciwie jest suchy. Szkoda mi by bylo wyrzucic, kupilam sobie w Polsce, a przegapilam date waznosci:(

Kolejne pytanie, jaki krem pasuje najlepiej do bezy? Bez alkoholu musi byc. Kiedys jadlam przepyszny tort bezowy z czekoladowym kremem i alkoholem, ale ten tort beda jadly dzieci.
    Bede wdzieczna za rady!

• Autor: agacia3323 Data: 2010-02-24 11:05:38

Jeśli jest po terminie ,to nie polecałabym go podawać dzieciom !

A ten termin to kiedy się skończył?

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-24 11:11:16

masz racje, ale ja glupol czasami jestem!!
    Nie pamietam jaki termin, musialabym w domu sprawdzic. Jakies pare miesiecy chyba??
    No to moze rzeczywiscie z alkoholem, zeby w razie czego zdezynfekowac hahahaha:))

• Autor: aloalo Data: 2010-02-24 11:49:59

Nie wiem, czy jest jeszcze do spożycia. Ugryź kawałek, jak nie poczujesz szczyoania na języku, smaku mydła w ustach, jak po dwóch godzinach nadal będziesz dobrze kojarzyć, to zjedz :)

Ponoć beza najlepiej smakuje z bitą śmietaną i truskawkami. Tylko teraz z truskawkami może być kiepsko...

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-24 12:07:17

hahaha, dostalam ataku smiechu: "jak po dwóch godzinach nadal będziesz dobrze kojarzyć, to zjedz :)"

Chyba tak zrobie: otworze pudelko, popatrze, powacham, odlamie kawalek i posmakuje i dalej jak piszesz:))
    Ja nie chce na wariatke wyjsc, ale naprawde szkoda taki trzypietrowy tort bezowy wyrzucic, ktory sie wpakowalo do walizki i juz niewlie wiecej sie do niej nie zmiescilo (no moze troche przesadzam:).
    To teraz wyrzucic mam??
    :)

• Autor: bogdzia Data: 2010-02-24 12:23:48

Ja wyrzuciłabym, bo skoro tyle czasu się nie przydał, to do kosza z nim.

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-24 12:38:16

Bo ja go na specjalna okazje zachowalam:) I sie okazalo, ze on waznosc stracil, jak smial! A tak na powaznie, nie przypuszczalam, ze takie blaty maja tak krotka waznosc.

• Autor: ewka63 Data: 2010-02-26 15:31:32

jak po dwóch godzinach nadal będziesz dobrze kojarzyć, to zjedz :)
    I tutaj się nie zgodzę, skoro będzie źle kojarzyć, to jest duża szansa, że go zje :)))

• Autor: Scooby Data: 2010-02-24 12:56:52

Ja tak samo bym go wyrzuciła,bo jeszcze dzieci się pochorują.Jest jedno wyjście kupic drugi i potem samemu go ozdobic,ewentualnie zamówic w cukierni,tak będzie bezpieczniej i zdrowo.

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-24 13:24:58

:) Z tymi dziecmi to dalam popis:))

• Autor: aloalo Data: 2010-02-24 13:41:52

Eee, każdemu się może zdarzyć ;) Mój syn kiedyś dziwnie "chrupał" i się okazało, ze wsuwa chleb, dla kur mojego taty. Na szczęście był wysuszony a nie zapleśniały hihi

Ale z bialkami nie eksperymentuj na dzieciach! ;))

• Autor: bogdzia Data: 2010-02-24 13:48:24

Bez przesady, martwisz się i pytasz. Wyrzuć go i po sprawie.

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-24 14:39:22

??? To juz pytac nie wolno? Sa takie produkty, ktore mozna spozywac, chociaz data waznosci juz przeszla. Producenci daje data waznosci i zawsze jest jakis zapas czasu, przeciez od danego dnia od razu sie wszystko nie psuje.

• Autor: sanella* Data: 2010-02-24 17:01:49

Maddalena masz racje, moim zdaniem z taka beza nic sie nie stanie, jedynie moze byc juz b.twarda albo wywietrzala. Nie przejmuj sie i zrob jakiegos torta z masa cappuccino, gorycz kawy pasuje do slodkosci bezy, patrz "kremowka" Lubczyka http://wielkiezarcie.com/recipe42219.html

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-25 14:52:18

Dziekuje za slowa pokrzepienia:)) I za wskazanie przepisu!!

• Autor: Dorota zza plota Data: 2010-02-24 19:23:39

Nie wydaje mi sie zeby taka sucha beza sie zepsuc mogla oczywiscie  jesli nie zlapala wilgoci  - jest sucha i zawiera duza ilosc cukru ktory dobrze konserwuje. Jedynie co, to taka beza moze byc po prostu twarda na kamien lub niesmaczna - taka "stara" w smaku. Mowie tu o typowej bezie: bialka plus cukier. Bez innych dodatkow i z duza iloscia cukru bez ciagnacej sie bezy w srodku, Tzn bardzo dobrze wysuszonej.

Data waznosci to wskaznik do kiedy produkt musi zawierac swe wlasciwosci smakowe i zdrowotne. W niektorych produktach bardzo wazne w innych mniej. Czy nigdy nie jedliscie bulki tartej wlasnorecznie zrobionej na bolkach ktore dawno sie "przeterminowaly" jako swiezy produkt  :-)? Tyle ze treba uwazac by przed starciem byly suche i bron Boze nie zaplesniale... :-)

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-25 14:54:01

Dziekuje Dorotko:) Kiedys tarlam takie bulki, ale teraz to ju gotowce kupuje. Przypomnialas mi zamierzchla historie:))

• Autor: bogdzia Data: 2010-02-24 22:48:29

Chyba mnie źle zrozumiałaś, bo to nie słowa krytyki tylko uznania, że skoro nie jesteś pewna to pytasz. Pozdrawiam serdecznie.

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-25 14:55:51

No niech Ci bedzie:)

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-02-24 19:33:20

Użytkownik Maddalena napisał w wiadomości:
    > Mam pytanie, ile moze taki blat bezowy wytrzymac, byc zdatny do spozycia,
    > chociaz jego data waznosci minela? Moze ma ktos doswiadzenie w tym temacie?
    > Owszem data blatu minela, ale przeciez on od razu sie nie psuje, bo wlasciwie
    > jest suchy. Szkoda mi by bylo wyrzucic, kupilam sobie w Polsce, a przegapilam
    > date waznosci:(

Tutaj ci nie pomogę bo bezy robię sama . Jednak najlepiej smakują domowe

>Kolejne pytanie, jaki krem pasuje najlepiej do bezy? Bez
    > alkoholu musi byc. Kiedys jadlam przepyszny tort bezowy z czekoladowym kremem
    > i alkoholem, ale ten tort beda jadly dzieci.Bede wdzieczna za rady!

Tutaj mogę pomóc
    Polecam Białą Pavlova z przepisu szellki
    Ostatnio zostało mi sporo białek z pączków .
    Zrobiłam 2 blaty , przełożyłam bitą śmietaną . Było cudne. Tylko trzeba pamiętać,żeby nie dodawać do bitej śmietany cukru!
    Tutaj jest przepis , polecam gorąco http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38352846.html
    acha, zrobiłam bez owoców i też było pyszne chociaż z sezonowymi owocami takimi jak np. truskawki na pewno jest lepsze

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-25 15:01:16

Tak, domowe smakuja fantastycznie. W zeszlym roku probowalam robic bezy wg. przepisu Wkn. Nie wyszly mi, miksowalam chyba z godzine, albo i dluzej, a cukier i tak chrzescil. Masa bialkowa zrobila sie jak beton prawie( Wszystko do kosza poszlo, od tego czasu mam traume na bezy:))

• Autor: tineczka Data: 2010-02-25 19:52:43

Ooo, to blad przepisu, ciekawa jestem czy byl dodany ocet albo ocet winny . Nigdy nie wolno ubijac bialek cala godzine. Bialka na bezy najlepiej ubijac najpierw recznie okolo 1 minuty, dodac ocet i wtedy mozna uzyc mikser na wolnych obrotach,ubijac pare minut. Cukier dodawac po troche i ubijac na wiekszych obrotach do gladkiej, lsniacej , sztywnej masy. Natychmiast przerwac ubijanie, to nie trwa dlugo. Piec w 125 stopni gora dol,  okolo godziny, suszyc na siatce do calkowitego ostudzenia.
    Proporcje: 100 ml bialek + 200 ml cukru + 10 kropli octu, albo 20 kropli bialego octu winnego. Moze jeszcze raz sprobujesz:)

• Autor: tineczka Data: 2010-02-25 19:58:21

Jeszcze jedno, piekarnik nie wolno otworzyc w miedzyczasie. W nagrzanym na 100 st piec 1,5 godziny.

• Autor: Piper Data: 2010-02-24 20:20:22

jesli jest napisane "nalezy spozyc do..", to go wyrzuc, ale jesli jest napisane "najlepiej spozyc do...", to znaczy ze nie jest przetermninowany tylko mniej smaczny i mozna go wykorzystac w ciagu nast kilku dni. Jesli sie przedluzy do "miesiecy" to po prostu kosz

• Autor: oasia Data: 2010-02-24 21:32:45

ja takie blaty przekładam kremówką, bez cukru, w to owoce a potem do zamrażarki, przepyszny tort lodowy.

• Autor: agik Data: 2010-02-25 01:48:20

Ja bym zjadła, mnie by prędzej uschła ręka, zanim bym coś wyrzuciła do jedzenia- to grzech jest i świństwo wielkie- ileś ludzi umiera z głowdu a my tu pyszne blaty bezowe wyrzucać mamy?? Jeszcze, jak cos jest nieudane, spalone, zepsute- no to trudno, ale tylko dlatego, zę się cos kupiło na zaś i zapomniało? Maddaleno- ja tak kiedys robiłam bardzo często- kupowałam na zas, kupowałam, bo się przyda, więc nie myśl, ze to jakaś krytyka, czy cos w tym stylu :( tylko...:(((
    Jak Cię to pocieszy, to ja zna;lazłam niedawno przeterminowany o 1,5 miesiaca blat biszkoptowy ( nie umiem upiec biszkopta na razie) zrobiłam tort na nim, najpierw ja zjadłam , bo jakby co to ja jestem odpowiedzialna za zmarnowanie produktu- żyję do tej pory, nie pochorowałam się

A bezowe to pyszne jest z bitą smietaną i owocami i bakaliami ( ja najbardziej lubię truskawki, melona i orzechy laskowe....)... a alkohol osobno ;)))

... tylko dzieciom moze bym nie dawała

• Autor: Maddalena Data: 2010-02-25 15:36:01

Dziekuje wszytskim za odpowiedz! Cmooookkk:))))))))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu