Forum

Kuchenne porady

Fixy do pieczenia - używaliście?

• Autor: Julcia Data: 2010-02-25 12:14:15

Mam pytanie czy ktoś używał już tych fixów do pieczenia? http://www.fixydopieczenia.pl/
    Podobno te fixy mają pomagać aby wypieki zawsze się udawały. Mnie biszkot rzadko wychodzi, a jabłecznik często aż wycieka po upieczeniu. Może to coś pomoże? Używał kos tego? Jadę jutro do tesco, może będą widzieliscie je w sklepach? Jeśli tak to gdzie tego szukać?

• Autor: Olciaa Data: 2010-02-25 12:22:31

nie piekłam   z fixami ale reklama w TV mnie rozbawiła, moze warto spróbowac,chociaz pewnie znajdzie sie tu minimum 10 osob które powiedza ze to chemia i nie polecaja(jakby proszek do pieczenia nie był chemią.....)

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-02-25 12:40:34

10 to mało pewnie ze 100 nawet :) ale tam soboe myślę że te fixy to jak pomysł na... i takie tam inne pomysły i zupki w proszkach. na pewno dają lepszy smak ale gluty i inne paskudy są i to dużo. Choć sama przyznam że czasem używam i smakuje mi ale uważam że jest to za drogie.

• Autor: jacqueline Data: 2010-03-19 12:51:30

Woda to też chemia. Ale tylko nadmiar jest szkodliwy bo można sie utopić.
    Studiuje chemie, wcale nie będę sobie śmiało poczynać jeśli stwierdze, że wszystko to chemia co nas otacza. A my zresztą wcale nie jesteśmy lepsi, sam węgiel, azot, woda i inne domieszki.

• Autor: krysia64 Data: 2010-02-25 12:40:00

Julcia...ja staram się nie używać tego typu produktów.Ale czasem coś trzeba wiec cóż ,wówczas sięgam na sklepową pólkę.
    Jeżeli masz problem z biszkoptem to spróbuj ten przepis na biszkopt.Jest on niezawodny,robię wyłącznie ten przepis i zawsze co najważniejsze sie udaje.
    Jest to przepis na blachę rozm 24x38 (taka zwykła klasyczna blaszka do pieczenia)
    Spróbuj ..moze akurat przypadnie Ci do gustu .
    6-7 jaj
    25 dkg cukru
    15 dkg mąki przennej
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Białka jaj ubić na sztywną pianę(ułatwia to dodanie szczypty soli),następnie dodawać cukier,dalejpo jednym żółtku.
    Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać wymieszaną make z proszkiem i to delikatnie drewnianą łyzką mieszajac połączyć.
    piec ok 30-40 min w temp.180-190 st.C
    Ja uzywam piekarnika elektrycznego wieć piekę ok 30 min.
    pozdrawiam i zyczę powodzenia

• Autor: krysia64 Data: 2010-02-25 12:47:45

http://wielkiezarcie.com/recipe56672.html

• Autor: krysia64 Data: 2010-02-25 12:51:26

Ojejku...zle podpięłam link..no trudno..przepraszam :-)

• Autor: holly Data: 2010-02-25 13:10:16

nigdy nie używałam tego typu produktów, jeśli chodzi o pieczenie
    fixy do obiadu, jasne że kiedyś zdarzało mi się ich używać (dziś już nie)
    ale pieczenie to dla mnie inna kategoria, uwielbiam to :)
    próbować nowe przepisy, modyfikować, nie wyobrażam sobie użycia takiego fixu, to dla mnie w pewnym sensie profanacja :D
    tego mojego rytuału pieczenia, wiem że sama (jeśli się postaram) jestem wstanie osiągnać o niebo lepsze rezultaty niż z fixu z pudełka

dlatego ja będę cię gorąco namawiać na znalezienie dobrego, sprawdzonego przepisu na ciasto, przygotowanie się, rozwianie ewent. wątpliwości, skrupulatne trzymanie się przepisu i napewno osiągniesz rezultaty znacznie przewyższające ciasto z fixu

• Autor: Scooby Data: 2010-02-25 13:25:36

Dziwne bo ja nigdy nie używałam żadnych fixów do pieczenia.A uważam,że każdy biszkopt wyjdzie bez,żadnego ulepszacza.Musisz tylko znalezc dobry przepis,co na tej stronce ich nie brakuje.Po co dodawac dodatkową chemię?

• Autor: nonka4 Data: 2010-02-25 14:38:21

Widziałam w tesco na dziale z tymi produktami. Tam gdzie galaretki, proszki,kremy..etc.

• Autor: Julcia Data: 2010-03-18 12:57:28

No ja też już znalazłam te fixy w kauflandzie cena 1,29 albo 1,39 nie pamiętam. Włozyłam po sztuce do koszyka i juz wiem, że ten do biszkoptu bede używać. Jest genialny! Biszkopt jak marzenie, puszysty, smaczny i dawał sie pięknie kroić:) Zrobiłam wspaniały torcik o smaku rafaello z przepisu z tej strony z fixami. Następne fixy będę testować niebawem :D

• Autor: holly Data: 2010-03-18 13:10:06

to nie drogo, myślałam że cena będzie wyższa. mimo wszystko upieram się że da się obejść bez takich specyfików i mówię im zdecydowane nie ;) 
    ale to tylko moje osobiste podejście. reklamę lubię, jest zabawna, wywołała u mnie uśmiech :)
    zastanawia mnie skład takiego fixu?

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-03-18 23:17:35

Uzylam raz do sernika. FUUUUUJ! Sernik ledwo dalo sie zjesc. Smak zostal zmieniony i nie przypadl nam do gustu mimo, ze z przepisu korzystalam juz kilka razy i zawsze sernik wychodzil bardzo smaczny.

• Autor: asieksza Data: 2010-03-19 08:27:03

Jeśli chodzi o biszkopt to już odkryłam, że nie wychodzikiedy białka ubija się mikserem, przynajmniej ten z mojego przepisu . Staram się nie używać polepszaczy, bo jakbym chciała sztuczne ciasto poszłabym do cukierni. Jedyne co z chemii dodaję to proszek do pieczenia lub sodę.Są przepisy, które zawsze się udają. Serniki zazwyczaj opadają, no i co z tego, zdecydowanie wolę bez chemii.

• Autor: jareksz Data: 2010-03-19 11:33:53

Użytkownik Julcia napisał w wiadomości:
    > Używał kos tego? Jadę jutro
    > do tesco, może będą widzieliscie je w sklepach? Jeśli tak to gdzie tego
    > szukać?

Jakoś ciężko mi w to uwierzyć:) W każdym Twoim przepisie jest ta firma wymieniona, w 5 na 7 komentarzach też. Pewnie zbieg okoliczności.

• Autor: ewka63 Data: 2010-03-19 11:42:37

Faktycznie, wszystkie przepisy to mają :)) Jak reklama z opakowań :)

• Autor: holly Data: 2010-03-19 14:26:26

może Julcia to po prostu wierna fanka tej firmy? haha 
    niestety rzeczywiście i przepisy i komentarze wskazują na jedno, nieładnie Julciu, nieładnie
    :p

Przejdź do pełnej wersji serwisu