Mam pytanie czy ktoś używał już tych fixów do pieczenia? http://www.fixydopieczenia.pl/ Podobno te fixy mają pomagać aby wypieki zawsze się udawały. Mnie biszkot rzadko wychodzi, a jabłecznik często aż wycieka po upieczeniu. Może to coś pomoże? Używał kos tego? Jadę jutro do tesco, może będą widzieliscie je w sklepach? Jeśli tak to gdzie tego szukać?
nie piekłam z fixami ale reklama w TV mnie rozbawiła, moze warto spróbowac,chociaz pewnie znajdzie sie tu minimum 10 osob które powiedza ze to chemia i nie polecaja(jakby proszek do pieczenia nie był chemią.....)
10 to mało pewnie ze 100 nawet :) ale tam soboe myślę że te fixy to jak pomysł na... i takie tam inne pomysły i zupki w proszkach. na pewno dają lepszy smak ale gluty i inne paskudy są i to dużo. Choć sama przyznam że czasem używam i smakuje mi ale uważam że jest to za drogie.
Woda to też chemia. Ale tylko nadmiar jest szkodliwy bo można sie utopić. Studiuje chemie, wcale nie będę sobie śmiało poczynać jeśli stwierdze, że wszystko to chemia co nas otacza. A my zresztą wcale nie jesteśmy lepsi, sam węgiel, azot, woda i inne domieszki.
Julcia...ja staram się nie używać tego typu produktów.Ale czasem coś trzeba wiec cóż ,wówczas sięgam na sklepową pólkę. Jeżeli masz problem z biszkoptem to spróbuj ten przepis na biszkopt.Jest on niezawodny,robię wyłącznie ten przepis i zawsze co najważniejsze sie udaje. Jest to przepis na blachę rozm 24x38 (taka zwykła klasyczna blaszka do pieczenia) Spróbuj ..moze akurat przypadnie Ci do gustu . 6-7 jaj 25 dkg cukru 15 dkg mąki przennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka jaj ubić na sztywną pianę(ułatwia to dodanie szczypty soli),następnie dodawać cukier,dalejpo jednym żółtku. Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać wymieszaną make z proszkiem i to delikatnie drewnianą łyzką mieszajac połączyć. piec ok 30-40 min w temp.180-190 st.C Ja uzywam piekarnika elektrycznego wieć piekę ok 30 min. pozdrawiam i zyczę powodzenia
nigdy nie używałam tego typu produktów, jeśli chodzi o pieczenie fixy do obiadu, jasne że kiedyś zdarzało mi się ich używać (dziś już nie) ale pieczenie to dla mnie inna kategoria, uwielbiam to :) próbować nowe przepisy, modyfikować, nie wyobrażam sobie użycia takiego fixu, to dla mnie w pewnym sensie profanacja :D tego mojego rytuału pieczenia, wiem że sama (jeśli się postaram) jestem wstanie osiągnać o niebo lepsze rezultaty niż z fixu z pudełka
dlatego ja będę cię gorąco namawiać na znalezienie dobrego, sprawdzonego przepisu na ciasto, przygotowanie się, rozwianie ewent. wątpliwości, skrupulatne trzymanie się przepisu i napewno osiągniesz rezultaty znacznie przewyższające ciasto z fixu
Dziwne bo ja nigdy nie używałam żadnych fixów do pieczenia.A uważam,że każdy biszkopt wyjdzie bez,żadnego ulepszacza.Musisz tylko znalezc dobry przepis,co na tej stronce ich nie brakuje.Po co dodawac dodatkową chemię?
No ja też już znalazłam te fixy w kauflandzie cena 1,29 albo 1,39 nie pamiętam. Włozyłam po sztuce do koszyka i juz wiem, że ten do biszkoptu bede używać. Jest genialny! Biszkopt jak marzenie, puszysty, smaczny i dawał sie pięknie kroić:) Zrobiłam wspaniały torcik o smaku rafaello z przepisu z tej strony z fixami. Następne fixy będę testować niebawem :D
to nie drogo, myślałam że cena będzie wyższa. mimo wszystko upieram się że da się obejść bez takich specyfików i mówię im zdecydowane nie ;) ale to tylko moje osobiste podejście. reklamę lubię, jest zabawna, wywołała u mnie uśmiech :) zastanawia mnie skład takiego fixu?
Uzylam raz do sernika. FUUUUUJ! Sernik ledwo dalo sie zjesc. Smak zostal zmieniony i nie przypadl nam do gustu mimo, ze z przepisu korzystalam juz kilka razy i zawsze sernik wychodzil bardzo smaczny.
Jeśli chodzi o biszkopt to już odkryłam, że nie wychodzikiedy białka ubija się mikserem, przynajmniej ten z mojego przepisu . Staram się nie używać polepszaczy, bo jakbym chciała sztuczne ciasto poszłabym do cukierni. Jedyne co z chemii dodaję to proszek do pieczenia lub sodę.Są przepisy, które zawsze się udają. Serniki zazwyczaj opadają, no i co z tego, zdecydowanie wolę bez chemii.
Użytkownik Julcia napisał w wiadomości: > Używał kos tego? Jadę jutro > do tesco, może będą widzieliscie je w sklepach? Jeśli tak to gdzie tego > szukać?
Jakoś ciężko mi w to uwierzyć:) W każdym Twoim przepisie jest ta firma wymieniona, w 5 na 7 komentarzach też. Pewnie zbieg okoliczności.
Mam pytanie czy ktoś używał już tych fixów do pieczenia? http://www.fixydopieczenia.pl/
Podobno te fixy mają pomagać aby wypieki zawsze się udawały. Mnie biszkot rzadko wychodzi, a jabłecznik często aż wycieka po upieczeniu. Może to coś pomoże? Używał kos tego? Jadę jutro do tesco, może będą widzieliscie je w sklepach? Jeśli tak to gdzie tego szukać?
nie piekłam z fixami ale reklama w TV mnie rozbawiła, moze warto spróbowac,chociaz pewnie znajdzie sie tu minimum 10 osob które powiedza ze to chemia i nie polecaja(jakby proszek do pieczenia nie był chemią.....)
10 to mało pewnie ze 100 nawet :) ale tam soboe myślę że te fixy to jak pomysł na... i takie tam inne pomysły i zupki w proszkach. na pewno dają lepszy smak ale gluty i inne paskudy są i to dużo. Choć sama przyznam że czasem używam i smakuje mi ale uważam że jest to za drogie.
Woda to też chemia. Ale tylko nadmiar jest szkodliwy bo można sie utopić.
Studiuje chemie, wcale nie będę sobie śmiało poczynać jeśli stwierdze, że wszystko to chemia co nas otacza. A my zresztą wcale nie jesteśmy lepsi, sam węgiel, azot, woda i inne domieszki.
Julcia...ja staram się nie używać tego typu produktów.Ale czasem coś trzeba wiec cóż ,wówczas sięgam na sklepową pólkę.
Jeżeli masz problem z biszkoptem to spróbuj ten przepis na biszkopt.Jest on niezawodny,robię wyłącznie ten przepis i zawsze co najważniejsze sie udaje.
Jest to przepis na blachę rozm 24x38 (taka zwykła klasyczna blaszka do pieczenia)
Spróbuj ..moze akurat przypadnie Ci do gustu .
6-7 jaj
25 dkg cukru
15 dkg mąki przennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka jaj ubić na sztywną pianę(ułatwia to dodanie szczypty soli),następnie dodawać cukier,dalejpo jednym żółtku.
Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać wymieszaną make z proszkiem i to delikatnie drewnianą łyzką mieszajac połączyć.
piec ok 30-40 min w temp.180-190 st.C
Ja uzywam piekarnika elektrycznego wieć piekę ok 30 min.
pozdrawiam i zyczę powodzenia
http://wielkiezarcie.com/recipe56672.html
Ojejku...zle podpięłam link..no trudno..przepraszam :-)
nigdy nie używałam tego typu produktów, jeśli chodzi o pieczenie
fixy do obiadu, jasne że kiedyś zdarzało mi się ich używać (dziś już nie)
ale pieczenie to dla mnie inna kategoria, uwielbiam to :)
próbować nowe przepisy, modyfikować, nie wyobrażam sobie użycia takiego fixu, to dla mnie w pewnym sensie profanacja :D
tego mojego rytuału pieczenia, wiem że sama (jeśli się postaram) jestem wstanie osiągnać o niebo lepsze rezultaty niż z fixu z pudełka
dlatego ja będę cię gorąco namawiać na znalezienie dobrego, sprawdzonego przepisu na ciasto, przygotowanie się, rozwianie ewent. wątpliwości, skrupulatne trzymanie się przepisu i napewno osiągniesz rezultaty znacznie przewyższające ciasto z fixu
Dziwne bo ja nigdy nie używałam żadnych fixów do pieczenia.A uważam,że każdy biszkopt wyjdzie bez,żadnego ulepszacza.Musisz tylko znalezc dobry przepis,co na tej stronce ich nie brakuje.Po co dodawac dodatkową chemię?
Widziałam w tesco na dziale z tymi produktami. Tam gdzie galaretki, proszki,kremy..etc.
No ja też już znalazłam te fixy w kauflandzie cena 1,29 albo 1,39 nie pamiętam. Włozyłam po sztuce do koszyka i juz wiem, że ten do biszkoptu bede używać. Jest genialny! Biszkopt jak marzenie, puszysty, smaczny i dawał sie pięknie kroić:) Zrobiłam wspaniały torcik o smaku rafaello z przepisu z tej strony z fixami. Następne fixy będę testować niebawem :D
to nie drogo, myślałam że cena będzie wyższa. mimo wszystko upieram się że da się obejść bez takich specyfików i mówię im zdecydowane nie ;)
ale to tylko moje osobiste podejście. reklamę lubię, jest zabawna, wywołała u mnie uśmiech :)
zastanawia mnie skład takiego fixu?
Uzylam raz do sernika. FUUUUUJ! Sernik ledwo dalo sie zjesc. Smak zostal zmieniony i nie przypadl nam do gustu mimo, ze z przepisu korzystalam juz kilka razy i zawsze sernik wychodzil bardzo smaczny.
Jeśli chodzi o biszkopt to już odkryłam, że nie wychodzikiedy białka ubija się mikserem, przynajmniej ten z mojego przepisu . Staram się nie używać polepszaczy, bo jakbym chciała sztuczne ciasto poszłabym do cukierni. Jedyne co z chemii dodaję to proszek do pieczenia lub sodę.Są przepisy, które zawsze się udają. Serniki zazwyczaj opadają, no i co z tego, zdecydowanie wolę bez chemii.
Użytkownik Julcia napisał w wiadomości:
> Używał kos tego? Jadę jutro
> do tesco, może będą widzieliscie je w sklepach? Jeśli tak to gdzie tego
> szukać?
Jakoś ciężko mi w to uwierzyć:) W każdym Twoim przepisie jest ta firma wymieniona, w 5 na 7 komentarzach też. Pewnie zbieg okoliczności.
Faktycznie, wszystkie przepisy to mają :)) Jak reklama z opakowań :)
może Julcia to po prostu wierna fanka tej firmy? haha
niestety rzeczywiście i przepisy i komentarze wskazują na jedno, nieładnie Julciu, nieładnie
:p