Forum

Kuchenne porady

Krojenie cebuli .

• Autor: kojonkosky Data: 2010-02-25 15:40:19

Postanowiłam w końcu zmierzyć się z problemem ...:)

Krojenie w ogóle jakoś średnio mi wychodzi , a zwłaszcza cebuli .
    Chodzi mi o takie drobne krojenie , bo w półplastry czy piórka , to jeszcze daję radę ...
    Ale drobniutka kosteczka to tragedia :(((
    Robię tak : kroję cebulę na pół , potem tę połowę w podłużne paski , a potem w poprzeczne ... I do połowy jest w porządku , ale potem mi się wszystko rozjeżdża i z krojenia robi się rąbanie :(
    Nie cierpię porąbanej cebuli , siekana to też nie to , bo wszystkie soki z niej uciekają ...
    No , dramat zupełny :))

Jeśli macie jakieś patenty , to proszę , podzielcie się nimi .

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-02-25 15:43:03

Po prostu nie docinaj podłużnych pasków do końca niech trzymają się "piętki" wtedy się nie rozjadą.

• Autor: monilen Data: 2010-02-25 15:45:38

boroweczka ma rację. Także tak robie z małą ilością, jesli mam wiekszą ilość cebuli( tzn więcej niż 2) to wtedy robię to robotem.

• Autor: marcia33 Data: 2010-02-25 15:47:10

ja tylko na pół i od góry w zdłuż a w poprzek już nie a wychodzi krateczka nie docinam do końca-trzyma mi się "piętki" jak to poprzedniczka napisała

• Autor: linka35 Data: 2010-02-25 15:46:27

Sprobuj te polowke kroic tak jak kroisz ( w poprzek i wzdluz) tylko do trzy czwarte tej polowki, bedziesz miala za co trzymac i nie bedzie sie rozjezdzac.

• Autor: tutunia Data: 2010-02-25 17:30:09

Ja kupiłam sobie na targu tarkę do cebuli jest wspaniala cebula jest potarta w kostkę szybko i  dokladnie.

• Autor: Scooby Data: 2010-02-25 17:37:20

Ja kupiłam sobie taką reczną maszynke do krojenia cebuli w kostkę,koszt takiej maszynki to 10-17zł.Nie ukrywam,że z drobnym krojeniem cebuli też mam ogromny problem,gdyż rozjeżdża się,ślizga w ręku.

• Autor: agik Data: 2010-02-25 18:07:28

Po pierwsze- nie odcinam ogonka, tylko za niego sobie trzymam; po drugie: ja też nie docinam do końca- jak tu już dziewczyny pisały, a po trzecie- te podłużne pasy kroję ukosnie- i sie nic nie rozpada, ani nie ślizga.

Albo mozemy zrobić też tak- Ty mi beziesz kroić miecho, bo ja nienawidze tego robić i w ogóle nienawidze dotykac surowego miecha, a ja mogę kroić Ci dowolne ilości cebuli, w dowolnie maleńką kosteczkę... ok?

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-02-25 18:20:50

Ja chętnie pokroję Ci to mięcho, lubię to robić i nawet w zamian cebuli nie musisz kroić a tylko pogadasz ze mną bo brzkuje i tego.

• Autor: kojonkosky Data: 2010-02-26 00:47:00

Oooo , bardzo chętnie zrobię jakąś zamiankę :))
    Mięcho odpada , bo już Ci Boroweczka25 pokroi ...
    Trochę szkoda , bo lubię z mięchem pracować ;))))

Ale zastanawiam się , co jeszcze lubię robić ( co nie znaczy , że umiem :) ...
    Ciasta zdecydowanie nieee , kluchy ,pierogi tak samo ...
    Lubię robić pasztety warzywne ( ale najpierw muszę się nauczyć siekać warzywa po tatarsku bez używania maszynki , ciach , ciach :)
    Lubię robić przetwory , ale po nich mam liczne oparzenia ( a przecież nie chcesz , żebym cierpiała :)

Znaczy , że dość słabo ...:)

Ale ...
    Dość dobrze i dokładnie myję , czyszczę i omiatam drobne i delikatne listki ( szpinak ) , płatki ( róża ) czy maleńkie grzyby .

Jakbyś była chętna , to w zamian mogłabyś mi zrobić coś ( ??? ) , do czego konieczny jest stosunek ręki z surowym jajkiem ( drobiowym :))) .

To jak ??

• Autor: agik Data: 2010-02-26 21:59:45

Boziu...
    Nie zrozumiałam
    Mam kroić Ci cebulę w zamian za to, ze bedę mogła miec stosunek ręki z surowym jajem? Hmmm w takiej formie i- oczywiście moim zdaniem- taki interes jest do dupy!

Płatki rózy odstawiam, żeby robaczki ( jełsi są) sobie poszły, sałatty kupuje juz umyte, w miksach, tak samo szpinak i rucolę... gryzbów sie nie myje, tylko czyści pędzelkiem...

W tej kwesti bedę twardzielkiem ;))) - pod negocjacje podchodzi jedynie krojenie i dotykanie surowego mięsa :)

Albo uścislij, albo ja się nie piszę...

• Autor: kojonkosky Data: 2010-02-26 22:53:32

No żeszTy !! ;)))

Tłumaczę :))
    Przecież zaraz już będę umiała kroić cebulę , więc z tej usługi rezygnuję ...
    Nie napisałam tego ??;))))))

Ale na coś bym się zamieniła ...
    Coś Ci mogę poomiatać , a Ty zagnieciesz ręką jakieś ciasto ( nie dla mnie , dla dzieci przecież ;)))))

P.S. Ty myślisz , że te " już umyte " sałaty i szpinaki , to są rzeczywiście umyte ???
    Widziałaś kiedyś żywą sałatę karbowaną , albo szpinak ?
    Karbowanej już w ogóle nie używam , a raz w roku kupuję worek szpinaku i listek po listku oczyszczam jak jakiś Kopciuszek :))
    Zajmuje mi to kilka godzin i nie chcę nawet myśleć o tym , co unicestwiam :))

No to jak to z nami będzie ? ;)))

• Autor: agik Data: 2010-02-27 20:15:25

ano, chyba, że tak ;)))
    Mnie jednak zależy na tym krojeniu a w szczególności dotykaniu surowego mięcha, ale faktycznie :D

Dobra to moze tak: nienawidzę odkurzać i ścierać kurzu, a  średnia rozpatrywania wniosku o podokurzanie przez lubego wynosi tydzień!!!! ( dobrze, ze nie jestem alergiczką) więc za poodkurzanie mogę zagnieść dowolne ciasto- moze być drożdżowe, moze być z jogurtem, moze być kruche. Może być też dla Ciebie, a nie tylko dla Twoich cudownych dzieci :)

Nic mnie nie obchodzi co jest w sałacie, która jest UMYTA :))))) - równie dobrze mogłabym się martwić, co jest w wodzie, którą myję sałatę :)))- dopóki mi piasek i ślimaki nie zgrzytają pod zębami- uważam że są umyte ( i nieprzypadkowo czas przeszły dokonany) :)))))))))))))

• Autor: tineczka Data: 2010-02-25 19:06:39

Hehe, ostry noz jest podstawa i najwazniejsze nie odcinac czesci korzennej, jak ja ruszysz to lzy leja sie gwarantowanie. Moja rada wlozyc cebule przed krojeniem na chwile do miski z zimna woda, obieraja sie ekspresowo:)
    A tu metoda krojenia od mistrza:))
    http://www.youtube.com/watch?v=TwGBt3V0yvc

Nigdy nie uzywam zadnych mechanicznych przyzadow, powoduja gorycz cebuli i tak , jak piszesz soki z niej "uciekaja":)
    Powodzenia!

• Autor: kojonkosky Data: 2010-02-26 00:58:09

OMG !!!!
    Jak On kroi tę cebulę :))
    Aż boję się pomyśleć , co robi z innymi warzywami ;))))
    Baaardzo , przebaaardzo Go lubię !
    Dziękuję Tineczko .

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-02-28 03:55:49

Rowniez uwielbiam Ramseya,do niedawna moglam go ogladac w tv co niedziele okolo14tej byl program-przetlumaczone na polski mniej wiecej by to brzmialo-"W diabelskiej kuchni z Gordonem Ramseyem",facet jest super.

• Autor: emeska1974 Data: 2010-02-25 19:29:40

zakupilam ręczną maszynkę - katastrofa!!!!!!! wolę żmudne krojenie ostrym nożem!!!!!!!!! i moje łzy przy tym :-)

• Autor: nonka4 Data: 2010-02-26 13:12:39

na łzy dobra jest zapałka, włożona siarką pod język:)

• Autor: kojonkosky Data: 2010-02-26 00:09:00

Wielkie " dziękuję " wszystkim !!
    Z grubsza wiem już o co chodzi , a teraz tylko ćwiczyć , ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ...
    Ale przedtem muszę ubezpieczyć palce ;)))

Bo dobre noże już mam i tak sobie pomyślałam , że koślawe rąbanie nimi to jednak profana jest :))
    Już czas , żebyśmy tworzyli zgrany duet :)
    Bo krojenie jest fajne ( z wyjątkiem krojenia palców oczywiście ;) , tylko nóż i ja ;)) . I surowiec krojony naturalnie ;))
    No , i chciałabym się pozbyć tych wszystkich tarek , krajalnic i innych maszynek ...

Jak już się nauczę kroić warzywa , to chciałabym się nauczyć filetowania , a na końcu siekania mięsa ( a nie mielenia ) . Po tatarsku : dwa tasaki i ciach , ciach :)))
    Ale najpierw ubezpieczę palce ;))

• Autor: Dorota zza plota Data: 2010-02-26 09:29:08

Do filetowania potrzeba tylko ostrego, cienkiego i gietkiego noza i odrobiny wyczucia  wtady idzie jak z platlka. Taki noz tez jest swietny do obierania blon z miesa.

• Autor: killer Data: 2010-02-26 13:39:52

A może filmik pomoże:

http://www.youtube.com/watch?v=lhTjRwVkKPw

ja tak kroje, bardzo fajnie wychodzi.

Pozdr.

• Autor: kojonkosky Data: 2010-02-26 22:55:23

Łomatko !!
    Jakbym siebie widziała ;)))))
    Dzięki .
    Ale ja chcę tak jak Gordon :))

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-02-26 23:04:08

http://www.youtube.com/watch?v=lhTjRwVkKPw link aktywny