Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Borykam sie z blogiem http://barwysmaku.blogspot.com/

• Autor: Puchatek Data: 2010-02-25 19:30:14

Z czasem ma powstać moja nowa strona internetowa, bo ta stara www.kuchnia-cukiernia.pl okazała się technicznie tak słaba, że powoli trzeba będzie ją zlikwidować. Zanim to się stanie postanowiłem spróbować swoich sił na blogu > Moja Kawiarenka <, pod adresem http://barwysmaku.blogspot.com/
    Wszystkich którzy lubią czytać moje bazgroły zapraszam do odwiedzin.
    Z góry wdzięczny za sugestie poprawy i komentarze na temat tego co już napisałem
    Wasz Puchatek

• Autor: Lucia55 Data: 2010-02-25 19:45:56

http://barwysmaku.blogspot.com/ link aktywny

• Autor: Rzymianka Data: 2010-02-25 21:03:38

Odwiedziłam Twoją Kawiarenkę. Fajnie się czyta, czekam na najnowsze wiadomości. Pozdrawiam !

• Autor: anneau Data: 2010-02-25 22:28:42

Paamiętam taki tort...orzechowy. Z masą z orzechami włoskimi, alkoholem i aż dwiema kostkami masła! A gość w osobie Renaty Gabryjelskiej dokonał degustacji...Ależ ja lubiłam tamte odcinki...Oglądałam z wypiekami na twarzy i jęzorem na brodzie....Domową kawiarenkę

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-02-26 09:40:24

Na pewno bede zagladac na Twoja strone
    Jesli moge cos podpowiedziec: strona wydaje sie nieco "blada", szara dla oka. Byc moze dlatego, ze to dopiero poczatki, ale prosiles o sugestie i ja takowa przedstawiam: zeby bylo troche bardziej kolorowo

• Autor: Puchatek Data: 2010-02-26 11:48:03

Użytkownik słodki buraczek napisał w wiadomości:
    > Na pewno bede zagladac na Twoja strone Jesli moge cos podpowiedziec: strona
    > wydaje sie nieco "blada", szara dla oka. Byc moze dlatego, ze to dopiero
    > poczatki, ale prosiles o sugestie i ja takowa przedstawiam: zeby bylo troche
    > bardziej kolorowo

Słusznie! Prosiłem i nadal proszę o rady i spostrzeżenia. Nieodzownie jest mi potrzebna pomoc w skomponowaniu całego tła i układu strony. Muszę się też nauczyć wklejać zjęcia.
    Wtedy ruszy pełną parą!

• Autor: Lea2 Data: 2010-02-27 22:24:36

Odwiedziłam Twój blog i jestem mile zaskoczona. Podoba mi się, że ciekawie opisujesz. Potrzeba w nim wstawienia  ładnych zdjęć i  całość barwnie ożywić. Życzę powodzenia w dalszym rozwijaniu "Kawiarenki". Pozdrawiam cieplutko.:))

• Autor: CZOS Data: 2010-02-28 18:07:42

W tym przepisie nie podałeś ilości wody: Konfitura z czerwonej szalotki

Piszę tu bo na blogu nie wszystko działa. :)

• Autor: Puchatek Data: 2010-03-01 09:26:35

Racja i przepraszam za niedopatrzenie
    Przepis jest już poprawiony.
    Woda jest tam potrzebna tylko do moczenia cebuli. Nie do gotowania!
    Cebuli nie należy dusić pod przykryciem, a powoli gotować bez przykrycia!
    Inaczej zrobi Ci się z niej nieapetyczne mazidło

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-02 09:43:28

Na razie nie mialam czasu sie "wczytac" w tresc, na pierwszy rzut oka zauwazylam, ze tekst jest napisany bardzo mala czcionka, oczy sie mecza i tak ogolnie to zniecheca do czytania. Twoj pierwszy wpis napisales wieksza czcionka i tego bym sie na Twoim miejscu dalej trzymala. Wiem, ze teksty sa dlugie, ale nie ma sensu ich na sile "skrocac" mniejsza czcionka:))
    Juz sie ciesze na wyprobowanie czekadelka z czerwonej cebulki:))

• Autor: as Data: 2010-03-02 11:09:03

Masz rację. Czcionka mogła by być większa. Strasznie nadziobdziane i jak zaczynasz nową datę do daj 1 linijkę odstępu by było przejrzyściej.

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-02 11:55:50

Jak się pisze trzcionka czy czcionka? Zastanawiałam się nad tym i wyprobowałam i wydawało mi się, ze trzcionka jakoś dziwnie wygląda:) Sprawdziłam w necie i było więcej za czcionka, niż trzcionka. Ale im dużej o tym myslę, to zdaje sobie sprawę, że jednak pisze się trzcionka!! Wstyd mi!! Chyba zaraz się zapadnę pod ziemie. Może to któryś z moderatorów zmienić? Bo umrę ze wstydu zaraz!!

• Autor: toffik Data: 2010-03-02 12:12:08

Pierwsza wersja jest błędna:) Poprawnie piszę się czcionka:)

• Autor: Anovi Data: 2010-03-02 12:18:04

Obecnie tak, ale trzcionka to staropolska nazwa współczesnej czcionki ;)

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-02 12:20:43

czyli mozna obie wersje uzywac? Swoja droga dziwaczne slowo, nieprawdaz?

• Autor: Anovi Data: 2010-03-02 12:23:01

Prawdaż :) Ja używam czcionka. Nawet w programach do pisania tekstów mamy czcionka lub font. Czy obie prawidłowe to nie wiem, może mamy tu polonistę, który mam podpowie?

• Autor: Puchatek Data: 2010-03-02 12:02:22

Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > Masz rację. Trzcionka mogła by być większa. strasznie nadziobdziane i jak
    > zaczynasz nową datę do daj 1 linijkę odstępu by było przejrzyściej.

Ja daję odstęp i mimo wszystko na wizji wychodzi inaczej . Jeszcze nie umiem sobie z tym poradzić.

• Autor: Puchatek Data: 2010-03-02 11:59:57

Użytkownik Maddalena napisał w wiadomości:
    > Na razie nie mialam czasu sie "wczytac" w tresc, na pierwszy rzut oka
    > zauwazylam, ze tekst jest napisany bardzo mala czcionka, oczy sie mecza i tak
    > ogolnie to zniecheca do czytania. Twoj pierwszy wpis napisales wieksza
    > czcionka i tego bym sie na Twoim miejscu dalej trzymala. Wiem, ze teksty sa
    > dlugie, ale nie ma sensu ich na sile "skrocac" mniejsza czcionka:))Juz sie
    > ciesze na wyprobowanie czekadelka z czerwonej cebulki:))

Ba! Kiedy blog mnie nie słucha i publikuję taką czcionkę jaką on zechce.
    Wiem, że to zniechęca do czytania i dziękuję za uwagę. Strona wkrótce otrzyma i nowe tło i całkiem nową formę .
    Może i nawet nowy adres i nazwę, bo ta Kawiarenka okazła się potwornie oklepana.

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-02 12:04:31

Masz na mysli "Domowa kawiarenke"????
    Ja mysle, ze to juz marka sama w sobie. I wcale nie oklepana, wrecz przeciwnie, pol narodu kojarzy nazwe:))

A co do blogu, to sama kiedys probowalm i wiem, ze ciezko sie edytuje. Wkn kiedys wspominala, ze bedzie mozna blogi na WZ zalozyc. Moze beda prostsze w obsludze? Moze sie Wkn wypowie, byloby fajnie, bo ja na taka mozliwosc czekam i chetnie bym sie dowiedziala, od kiedy bedzie taka mozliwosc.

• Autor: Anovi Data: 2010-03-02 12:21:08

a próbowałeś tego: jeśli piszesz posta, albo go edytujesz to wystaczy wcisnąc "ctrl" i "a" lub zaznaczyć cały tekst. Po lewej stronie, u góry znajduje się okienko z czcionką do wyboru. Obok tego okienka znajduje sie ikonka z trzema "T", tam masz rozmiar: small, normal, largest, odznaczasz własciwą, zapisujesz zmiany i powinno zadziałać. Jeśli nie to sie poddaję, bo zwylke na blogspocie to działa. Może Luckystar albo Aleex coś poradzą - obie maja tam blogi.

Hihihi zapomniałam pogratulować bloga :) Puchatku samych radości z prowadzenia Ci życzę :)

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-02 12:26:50

no i naucz sie wstawiac zdjecia:)) Bo chetnie poogladamy te czekadlka i inne cudelka:))

• Autor: Puchatek Data: 2010-03-02 13:59:28

Użytkownik Maddalena napisał w wiadomości:
    > no i naucz sie wstawiac zdjecia:)) Bo chetnie poogladamy te czekadlka i inne
    > cudelka:))

Sie zrobi

• Autor: Puchatek Data: 2010-03-02 13:57:05

Użytkownik Anovi napisał w wiadomości:
    > a próbowałeś tego: jeśli piszesz posta, albo go edytujesz to
    > wystaczy wcisnąc "ctrl" i "a" lub zaznaczyć cały tekst. Po lewej stronie, u
    > góry znajduje się okienko z czcionką do wyboru. Obok tego okienka
    > znajduje sie ikonka z trzema "T", tam masz rozmiar: small, normal, largest,
    > odznaczasz własciwą, zapisujesz zmiany i powinno zadziałać. Jeśli nie to
    > sie poddaję, bo zwylke na blogspocie to działa. Może Luckystar albo Aleex
    > coś poradzą - obie maja tam blogi.Hihihi zapomniałam pogratulować bloga :)
    > Puchatku samych radości z prowadzenia Ci życzę :)

Fakt! Nie naciskam na ctrl i a. Wydaję jedynie polecenie zapisania zaznaczonego tekstu normalną czcionką. Przypuszczam, że w związku długością materiału, program sam ją pomniejsza?
    10 - 12 marca mam być w Krakowie i tam spotkać się ze studentem informatyki. Może on mi pomoże?

• Autor: Anovi Data: 2010-03-02 13:59:43

No ba! Ale popytaj Luckystar, czasem czytuję jej bloga hurtem i Ona potrafi mieć dość długie teksty z tą samą czcionką. Może ma jakis patent?

Przejdź do pełnej wersji serwisu