Forum

Kuchenne porady

Karpatka

  • Autor: sanella* Data: 2010-02-26 08:35:11

    Moze mi ktos podpowiedziec, jak upiec karpatke, zeby ona pieknie wyrosla i nie opadla.
    Dodajecie proszek do pieczenia?, albo stawiacie miske z woda w piekarniku?
    Moja karpatka w czasie pieczenia fajnie wyrasta, ale po wyjeciu opada i jest prawie calkiem plaska, bez "karpatow":(
    Wiem, ze sa tutaj "karpatkowi" fachowcy i bardzo prosilabym o rade.

  • Autor: toffik Data: 2010-02-26 08:49:14

    Prawdopodobnie za wcześnie wyjmujesz ciasto z piekarnika. By ciasto wyrosło nie możesz przez pierwsza 25 minut otwierać piekarnika, bo wtedy ciasto opadnie. Po tym czasie zmniejszasz temp. z 210 stopni na 150 stopni i suszysz ciasto około15-20 minuty. Po tym czasie sprawdź czy ciasto się upiekło. Ma ono być "twarde" a nie miękkie. Jęśli wyjmiesz je za wcześnie to na pewno zrobi się płaskie jak deska.

  • Autor: sanella* Data: 2010-02-26 09:00:16

    O, to juz pierwszy moj blad. Ja pieke ok. 30min w 180° i ciasto jest upieczone ale nie wysuszone.
    Dziekuje:))))

  • Autor: toffik Data: 2010-02-26 10:11:16

    Cieszę się, że mogłam pomóc:)

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2010-02-26 12:24:48

    O wlasnie karpatkowe ptysiowe to ciasto zaparzane i trzeba koniecznie  piec je tak jak pisze toffik

Przejdź do pełnej wersji serwisu