Forum

Gawędy o jedzeniu

Pytanie w sprawie krewetek

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-02-26 16:04:40

Wczoraj byłam z tatą na zakupach, zachęcona pozytywnymi komentarzami na Wż, pomyślałam sobie że ten chcę poznać smak owoców morza:) Kupiłam surimi o smaku krewetek, których nigdy w życiu nie jadłam. Na takiej tacy jak śledzie Lisnera w oleju, surimi też jest w oleju, przyprawione różnymi ziołami.
    Niestety, spróbowałam i stwiedziłam że smak ma nieciekawy, brrrr i samo absolutnie nie przejdzie mi przez gardło.
    Może jakby to pokroić, doprawić czymś lub wymieszać z jakimś sosem, to dałoby się zjeść. Kupiłam 2 tacki, jedną dla babci drugą dla nas. Babcia mi podziękowała juz na sam widok:( zostałam z 2 tackami. Może ktoś z żarłoczków ma pomysł co z tego zrobić? ( szkoda wyrzucić bo wcale nie jest tanie.

• Autor: Alicja64 Data: 2010-02-26 16:45:48

Może spróbuj zrobić tą sałatkę: http://wielkiezarcie.com/recipe43085.html

• Autor: emeska1974 Data: 2010-02-26 17:00:59

też nie cierpię tego smaku brrrr az mnie skręca

• Autor: Alicja64 Data: 2010-02-26 17:02:38

http://wielkiezarcie.com/recipe36135.html

• Autor: Scooby Data: 2010-02-26 18:03:53

Zajrzyj do moich przepisów tam jest przepis z paluszkami surimi,a ty użyj tych krewetek tylko drobno je pokrój i myslę,że da sie zjeśc.Scooby.

• Autor: Scooby Data: 2010-02-26 18:05:40

Tytuł mojego przepisu to ,,Tania sałatka krabowa"

• Autor: karolinaXXX Data: 2010-02-26 18:30:54

Nie lepiej jest kupic krewetki? Ja tez bym tego nie zjadla napewno to nie ma nic wspolnego z krewetkami. Tutaj masz wiecej info;
    http://pl.foodlexicon.org/s0000640.php

• Autor: agus2404 Data: 2010-02-26 21:39:27

Moje najlepsze krewetki jadlam dwa razy pod rzad w jednym z hoteli w Wisle, na Sylwestra.. Do dzis nie wiem jak byly przyrzadzone- jakby marynowane.. Smak boski..
    Surimi (krabowe) smazylam ostatnio na patelni teflonowej, bez tluszczu- troszke sie przyrumienily- czesc zjadlam bez niczego, a czesc wrzucilam do salatki.. zamiast miesa..
    Zawsze mozesz te swoje krewetki opanierowac w jajku i bulce i usmazyc- pewnie najlepiej na masle..
    Same krewetki, usmazone na masle, z czosnkiem i pietruszka zielona i odrobina soku z cytryny..mniam...
    Przekonaj sie do krewetek- maja bardzo delikatny smak.. I sa zdrowe :)

• Autor: spajdermen Data: 2010-02-27 02:22:40

Agusiu i nie odzowne do tego mleczko kokosowe

• Autor: agus2404 Data: 2010-02-27 13:27:29

Oj nie pomyslalam..ale moge sobie wyobrazic smak.... :)))) mniam...

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-02-27 15:13:02

Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za rady, zrobiłam z czosnkiem, cytryną , pietruszką i usmażyłam na maśle. Tata kilka zjadł, ja tylko kawałeczek, mama też podziękowała.
    Na światowców nasza rodzina się nie nadaje:)
    Dziękuję jeszcze raz, i pozdrawiam.

• Autor: kokliko Data: 2010-02-27 18:06:10

Rozyczko, surimi o smaku krabowym, krewetkowym, czy nawet homarowym tak sie ma do krabow, krewetek, jak dobry, niegdysiejszy
    niedzielny rosol do rozpuszczonej w wodzie kostki maggi do ktorej to miksturki wpuscimy lyzke najobrzydliwszego makaronu.

W sklad surimi wchodzi 34 procent miesa ze zmielonej bialej ryby, reszte stanowi woda, bialko (kurze), maka kartolana, krochmal zbozowy,
    cukry, zelatyna, olej rzepakowy, sol, aromaty (co maja przypominac smak krewetkowy, krabowy itd), koloranty, jakies karagenany zelifikujace -
    nawet nie wiem co to jest, nastepnie glutamat sodu, sorbitol, polifosforany.....

A ktoz by w wielkim swiecie jadal takie swinstwa?

• Autor: Dorota zza plota Data: 2010-02-27 18:30:55

Otoz to! Nie kazdy musi lubic krewetki ale aby to wiedziec powinien sprobowac wlasnie ...krewetek a nie zastepnikow.  :-)

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-02-27 21:00:37

Chyba jak coś takiego produkują , to ludzie to jedzą?:) kupiłam coś takiego, bo się na tym nie znam! ale wiem na pewno, że nigdy więcej. Żeby nawet za darmo dawali, żadna siła mnie nie zmusi.
    Wolę sobie kupić dobrą rybę i zjeść, były jakieś krewetki w wiaderkach w zalewie, ale jak zobaczyłam te oczy i wasy to mi dech zaparło.Wyglądało to jak na tym zdjeciu,szok.Jak coś takiego jedzą w wielkim świecie,to ja wysiadam

• Autor: agik Data: 2010-02-27 21:12:16

Różyczko, bredzisz niestety :)
    Ludzie produkują różne rzeczy tylko z tego powodu, że chcą na tym zarobić ...
    To jest Twoja prywatna sprawa, co bedziesz jeść, ale nie mów, ze krewetki są niedobre, tylko dlatego, ze jadłaś paluszki o smaku krewetek, bo to tak samo, jakby powiedzieć, że truskawki są niedobre- po zjedzeniu galaretki truskawkowej, która nawet koło truskawek nie leżała.

A widziałaś świnkę w chlewiku? ;)

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-02-27 21:42:00

Agik,oczywiscie że widziałam świnkę, wyglądała na pewno dużo lepiej niż te krewetki na ostatnim zdjęciu.Mięsko wieprzowe smakuje super i  prawie każdy je  jada,  o krewetkach nie da się tego powiedzieć. Moze ten wygląd odstrasza, szczerze powiedziawszy nie zachęcają do zjedzenia, z tego co  wiem :) dużo osób ma podobne zdanie.
    Czy krewetki są faktycznie lepsze od mięsa wieprzowego, to już nie będzie mi dane się przekonać( bo że są zdrowsze, to wiem):)

• Autor: aggusia35 Data: 2010-03-01 19:55:25

ja nie lubię wieprzowiny :):) Rózyczko możesz kupic obrane już krewetki wtedy wygląd nie odstrasza.
    Ja bardzo lubię :)

• Autor: kokliko Data: 2010-02-27 22:03:00

Do Rozyczki:
    jako bywalczyni roznych portali internetowych traktujacych o jedzeniu, sama juz chyba wiesz, ze fakt trzydziestu wpisow z duzym aplauzem pod
    przepisem na salatke z makaronu, kukurydzy, majonezu i czego tam tylko chcesz, wcale nie swiadczy o tym, ze  trzysta innych osob czytajacych
    przepis, nie czyta go z obrzydzeniem.
    Nikt Cie nie namawia do jedzenia, ani lubienia krewetek. Ja Ci tylko napisalam na czym polega z punktu widzenia chemii ich zastepcze wcielenie.
    A ludzie, jak to ludzie, ale mialam wrazenie, ze zakladajac post chcialas pisac o tych erzacach, a nie o ludziach.
    Czy umieszczajac zdjecie krewetek w kubelku chcesz zniechecic, zachecic, a moze zapoznac uzytkownikow WZ z wygladem krewetek.
    A tak dla wiadomosci, to musze Ci powiedziec, ze nigdy nie sprzedaje sie swiezych krewetek w zadnej zalewie.
    Ugotowane, nabieraja koloru rozowego calkiem jak raki (a co sadzisz o rakach, wszak cale pokolenia Polakow probowaly, wystepuja prawie we wszystkich starych polskich ksiazkach kucharskich), nieugotowane sa szaro-zielonkawe.

W sklepach prezentuja je na lodzie, nigdy w zadnych zalewach, bo musza byc swieze jak raki, a nie obslimaczone.

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-02-27 22:32:02

Market w którym ja byłam, nazywa się Arkadia i jest bardzo duży. Na stołach z lodem, leżały tylko różnego rodzaju ryby, żadnych krewetek tam nie było:( krewetki były na półkach.Różowe też były, na tacach w słoikach i w wiaderkach, pewno jakbym się znała, kupiłabym te różowe.
    Widać Polska jest jeszcze krajem bardzo zacofanym, bo tyle razy byłam w różnych wielkich sklepach i marketach i na lodzie nie widziałam krewetek, a może akurat ich nie było.

• Autor: agik Data: 2010-02-27 23:15:17

Przyjedź do niewielkiego miasta Żory ;)- kupisz krewetki swieże( takie trochę bure, drogieeeee), kupisz krewetki takie ceglasto- pomarąńczowe w pancerzykach- trzeba obierać- już nie takie drogie- w cenie wołowiny, możesz też kupić krewetki obrane już - najcześciej w kolorze rózowym- róznej wielkości. I najczęściej mrożone...

Cos chciałaś?

Przecież dziesiątki razy pisałaś, że nigdy się tego nie chwycisz, bo TO  jest Twoim zadniem ( i zdaniem Twojej Mamy, Twojego Taty, Twojej Babci I nawet Twojego Psa) obrzydliwe... więc co? umartwienie z powodu Wielkiego Postu?

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-02-28 13:09:50

A co ja mogę chcieć od Ciebie,? Ty jesteś poprostu złośliwa i czepialska, po kłótniach z moją mamą odgrywasz się na mnie.W ogóle prawie się nie odzywam na forum, ale Ty nie przepuścisz okazji  żeby mi dowalić jak coś napiszę.Odczep się ode mnie! dobrze?

• Autor: agik Data: 2010-02-28 15:06:18

:)
    Ja odpisałam na brednie :) Nie zależy mi na dokuczaniu małolacie, wielkiego zaszczytu to nikomu nie przynosi ;)))

Piszesz bzdury - to się nie dziw, ze nikt Cię nie głaska po głowie :)
    Odczepić się bedzie mi trudno, bo się nie przyczepiłam :) Może gdybyś jakoś grzeczniej się odzywała, to bym rozważyła, czy pisać do Ciebie, czy nie. Takich niegrzecznych wpisów nie chce mi się nawet brać pod uwagę :)

Miłej niedzieli życzę

• Autor: makusia Data: 2010-02-28 21:58:14

Agik wyluzuj ..proszę..coś się z Tobą ostatnio niedobrego dzieje:(((

• Autor: agik Data: 2010-02-28 22:14:26

Hmmm
    Makusiu- Twoje słowa musze wziać do serca... :(

Mozesz mi wyjaśnić, co robię nie tak? Twoim zdaniem?
    Jesli - zgodnie z  moim sumieniem, rozumem i doświadczeniem( albo jeszcze czyms innym) ktoś pisze wg mnie bzdury, to mam zmilczeć, bo to znaczy, ze coś ze mną niedobrego się dzieje?
    Bo chyba nie myślisz, że przyczepiłam się specjalnie do Niebieskiej???
    Przecież, jak prześledzisz moje wpisy to jest tak pól na pół- w zależności od tego z czym się zgadzam,a  z czym nie- albo bronię Różyczki, albo się z nią nie zgadzam. Wiec co ( Twoim zdaniem) jest ze mną nie tak?
    Oprócz tego- ze jeśli bronie Różyczki to Różyczka pisze coś w stylu "nawet agik...", jeśli mam inne zdanie- to Rózyczka w krzyk- ałała, ała, jaką rankę mam na delikatnym dziewczęcym kolanku...

Proszę, wyjaśnij mi to Makusiu.
    Może być w innym watku, bo zaraz ktoś się na mnie rzuci znów, że krewetki dręczę, a one zupełnie niewinne...

• Autor: kojonkosky Data: 2010-02-28 22:58:09

Przepraszam , że się wetnę ...
    Ale też uważam , że wyluzuj :))))

Różyczka wykazała się odwagą : mimo niechęci , chciała spróbować nowego ...
    Nie trafiła z zakupem ( zdarza się przecież :) , prosi o rady .
    A Ty od razu , że bredzi ...:(

Różyczko , nie zrażaj się jednym nietrafionym strzałem :)
    Już wiesz , czego nie kupować ;)))
    A owoce morza są wspaniałe , bezkonkurencyjne , pod warunkiem , że są świeże .
    Na początek : nie kupuj niczego gotowego , apetycznie różowego , tylko nieapetycznie szare .
    Dania z owoców morza są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo szybkie w wykonaniu ( przepisów mnóstwo :)

Kiedyś też , zupełnie jak Ty , zarzekałam się , że " tego " do ust nie wezmę ;)))
    Aż zaprzyjaźniona zagraniczna rodzina zabrała mnie na prawdziwy targ rybny , kupiła tam małe obrzydliwe robaczki , potem wrzuciła je na chwilę do wrzątku , i kazała mi " to " zjeść . Miałam oderwać ogonek , nacisnąć na przód korpusu i do buzi :)))
    Jakoś ( cudem tylko :) się przemogłam i zrobiłam tak , jak mi kazano ...
    I to było coś najpyszniejszego , co dotąd jadłam ...;)))
    Czego i Tobie życzę ;)))

• Autor: kojonkosky Data: 2010-03-01 22:48:05

Łomatko , bzdurę walnęłam :)) . Wszystko ma być odwrotnie :
    Żeby zjeść krewetkę ( tę małą ) , należy oderwać łepek , a potem nacisnąć na tył korpusu , celując do buzi ;)))))

• Autor: tineczka Data: 2010-03-02 14:43:54

A jeszcze kolor tez nie jest szary:) Swieze krewetki polnocne (chyba te nazywacie koktailowymi?), sa o jasno rozowym kolorze i maja lekko przezroczyste cialo. Po ugotowaniu maja intensywny kolor rozu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krewetka_p%C3%B3%C5%82nocna te sa najdrozsze i najsmaczniejsze wedlug specjalistow i mnie:)
    Tutaj nastepne gatunki:
    http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/porady-i-ciekawostki/krewetki-%11-odmiany,-zastosowanie.html

Acha, zeby zjesc nasze polnocne krewetki odrywa sie glowe i koncowke korpusu, potem trzeba reszte pancerza "rozerwac" od strony brzusznej.

Ale narobilam sobie smaku, uwielbiam krewetki:)

• Autor: makusia Data: 2010-02-28 23:02:05

Przeczytaj raz jeszcze , na spokojnie co napisałaś

cyt. Ja odpisałam na brednie :) Nie zależy mi na dokuczaniu małolacie, wielkiego zaszczytu to nikomu nie przynosi ;)))

Piszesz bzdury - to się nie dziw, ze nikt Cię nie głaska po głowie :)
    Odczepić się bedzie mi trudno, bo się nie przyczepiłam :) Może gdybyś jakoś grzeczniej się odzywała, to bym rozważyła, czy pisać do Ciebie, czy nie. Takich niegrzecznych wpisów nie chce mi się nawet brać pod uwagę :)

Agik , to może daj przykład , jesteś dorosłą osobą.. bo ta pyskówka na nic sie zda:)

kończę ten temat tutaj , możesz kliknąc` na gg..jak chcesz :)

• Autor: agik Data: 2010-03-01 08:55:46

Różyczko, przeczytałam jeszcze raz wszystko i bardzo Cie przepraszam, To ja byłam niegrzeczne, a nie Ty.
    I choć nie jest prawdą, że śledzę Twoje wpisy, żeby Ci dokuczać albo, ze sie odgrywam na Tobie za sprzeczki z Twoją mamą, to jednak nie powinnam się tak arogacko do Ciebie zwracać. Za to Cie jeszcze raz chciałam przeprosić.

I tez mam nadzieję, ze spróbujesz krewetek, które Ci zasmakują, będa pachnieć morzem i przynosić wspomnenia wakacji.

• Autor: as Data: 2010-03-01 09:43:04

I tak powinno być. Tu pokazałaś klasę potrafiąc przeprosić. Jak nie zgadzamy się z kimś to nie musimy pisać ale bzdury piszesz, ale ty jesteś głupia. ale ty jesteś  zacofana. Tylko nie zgadzam się z tobą lub mam inne zdanie niż ty. Sens będzie ten sam a będzie milej. Przepraszam, ze ty jest napisane małą literą.

• Autor: Wkn Data: 2010-03-01 09:58:16

Masz klasę, kobieto. Dziękuję.

Przez ten wątek odkryłam w czeluściach zamrażarki paczuszkę krewetek (niestety nie królewskich, tylko tych mniejszych) - ciekawe, jak długo można je mrozić, hm... Może zaraz okaże się, że wylądują w śmietniku. Pewnie nie za bardzo będzie czego żałować - nie ma jak świeże, ale zawsze to krewetki...
    Wiosna idzie, czas przewrócić do góry nogami szuflady zamrażarkowe, może więcej takich zdechlaków chowa się od niewiadomo kiedy.

• Autor: as Data: 2010-03-01 10:01:02

Jak wygląd, zapach i smak po rozmrożeniu nie są zmienione to ja bym zjadła.

• Autor: piszczalka Data: 2010-02-28 20:32:46

Agik kochana co to za sklep? Marze o pysznych krewetkach ! Ale jeszcze nie spotkalam w Polsce takich pysznych jak jadlam kiedys :)

• Autor: agik Data: 2010-02-28 21:04:03

Piszczałko, nie mam pojecia, jakie kiedyś jadłaś...
    Ale w Zorach na tej nowej hali jest taki sklep rybny- są właśnie takie krewetki, jak pisałam, choc nie wiem, czy na stałe, czy tylko czasem. Zresztą nie tylko krewetki ;)

• Autor: piszczalka Data: 2010-02-28 21:12:50

No to chyba musze zaplanowac "wycieczke" do Zor  :)

• Autor: aggusia35 Data: 2010-03-01 19:57:47

ja widziałam w wielu

• Autor: Wkn Data: 2010-02-27 22:52:21

Ech, w Polsce trudno o naprawdę smaczne krewetki. To, co można kupić zwykle niewiele ma wspólnego z prawdziwym smakiem krewetek świeżo złowionych.
    Przyznam się, że nie jadam - z tego właśnie powodu. Choć w Gdańsku krewetek jest wbród. Zwykle mrożonych lub odmrażanych, tych marketowych właśnie, brrr... Zdecydowanie wolę kupić świeżego dorsza prosto z kutra lub wędzonego pstrąga lub łososia  na ciepło lub zimno w Gdyni Orłowie. Drogie, ale warte grzechu, oj warte...
    Z podobnego powodu (niemrożonego oczywiście) wiecznie krytykuję dostępne w Polsce melony. Gdy raz zasmakowałam we włoskich miodowych, prosto z pola, te sprowadzane wydają mi się jakieś niewłaściwie dojrzałe :/
    Natomiast nauczona ldoświadczeniem, nie tylko swoim, nie kupuję czegoś "o smaku czegoś", staram się raczej kupować coś, lub nie kupować wcale hihi :)

• Autor: mysha2006 Data: 2010-02-28 10:51:30

Gdybym mogła też bym sobie kupiła dorsza prosto z kutra. Niestety do nas na Śląsk nie dopływają

• Autor: Wkn Data: 2010-02-28 19:52:53

Wy za to macie bliżej do moich ukochanych oscypków. To, co dojeżdża do Gdańska i chce być nazywane oscypkiem, każdy porządny człowiek średnio znający się na serach najwyżej "oscy" lub "oleje". Zwykle ma foliowy kondomik z piecuntkom i pachnie rozmoczonym celofanem. Serek, nie nabywca.
    Smacznego oscypka, owszem mogę kupić, na hali targowej w centrum Gdańska, na stoisku ze zdrową żywnością, ale cóż mi po nim, skoro jeden mały kosztuje 30 zł, a za 42 zł kupię kilogram sera korycińskiego - więc macham oscypkowi ręką na pożegnanie, odchodząc do domu... z serem korycińskim.

• Autor: mysha2006 Data: 2010-02-28 23:57:17

Oscypków nie jadam ale uwielbiam korbaczyki.

• Autor: as Data: 2010-03-01 08:32:20

Wczoraj jadłam oscypka. Siostra była tydzień w Zakopanem i przywiozła. Czy był prawdziwy czy oszukany nie mam pojęcia. Lubię oscypki ale tym razem jednak całkiem mi nie smakował bo był okropnie słony.

• Autor: as Data: 2010-03-01 09:49:30

Co do krewetek to mialam taki przypadek: ok 15 lat temu mój tata leciał samolotem i na pokładzie dali mu krewetki do zjedzenia. on ich nie zjadł tylko zapakował i przywiózł do domu. Mama nie chciała ich spróbować, więc dał mi. Ja też nie chciałam to namawiał mnie, ze są smaczne i że on próbował. Mimo, że ich wygląd mi się nie spodobał zjadłam je. smaku nie pamiętam ale chyba były smaczne. Nie raz mam ochotę kupić sobie jakieś gotowe w małej puszce w markecie. Po tylu latach wróciłam z tatą do tej rozmowy i przyznał się, ze on tych krewetek wcale nie skosztował czyli mnie oszukał wtedy. Krewetki są bardzo drogie chyba ale taka mała porcja chyba dużo nie kosztuje. Pewnie kiedyś nie wytrzymam i sobie kupię. Jak wspomniałam mężowi to popatrzył na mnie dziwnie i nie próbuje mnie od tego odwieźć ale powiedział, ze sama sobie je wtedy zjem bo on nie ma zamiaru.

• Autor: Wkn Data: 2010-03-01 10:01:19

Przyznaję się bez bicia, że krewetki w skorupkach, z wąsiskami i czarnymi oczyskami wpatrującymi się w potencjalnego konsumenta, nieco mnie przerażają.
    Kurczę, kłamię jak z nut. Potwornie mnie przerażają.
    Ale już same dupencje, owszem owszem, gdy trafią do dzioba, są całkiem całkiem.
    Ale i tak cena przerasta smak, szczególnie w naszym kartoflanym kraju.

• Autor: makusia Data: 2010-03-01 10:46:27

Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
    > Przyznaję się bez bicia, że krewetki w skorupkach, z wąsiskami i czarnymi
    > oczyskami wpatrującymi się w potencjalnego konsumenta, nieco mnie
    > przerażają.Kurczę, kłamię jak z nut. Potwornie mnie przerażają

no właśnie i mnie tez ;))))))))) i to jest powód dla ktorego nie moge się zdecydowac na spróbowanie:)

• Autor: as Data: 2010-03-01 10:50:52

Dlatego chcę kupić gotowca w puszce a nie świeże, 

• Autor: makusia Data: 2010-03-01 10:51:58

dobry pomysł

• Autor: as Data: 2010-03-01 11:07:35

Niebieska ... o tym napisała, że widok ją przeraża to została skrytykowana po co to umieściła i kogo chce zniechęcić.

• Autor: bergamotka2 Data: 2010-03-01 17:30:24

Ostatnio zajadałam się szaszłykami ze świerzych krewetek ( tygrysich ) poprzedzielanych kawałeczkami papryk , były one grilowane 1 minutę - i powiem przepyszne , chętnie wypróbuję cosik takiego w domku i zachęcam do próbowania , koszt - 3,9 zł pl !

• Autor: tineczka Data: 2010-03-01 17:41:06

No, co Ty, przerazaja Ciebie krewetki:) A, cala ryba pieczona, smazona, przeciez tez ma oczy:)

• Autor: Wkn Data: 2010-03-01 20:51:26

Ym, no tak, masz rację, ale jakby mniej - one się jakimś tajemniczym sposobem mnożą na tych biednych krewetkach - zawsze mam wrażenie, że są wielookie i że ruszają tymi wąsiskami - mnogość mnie chyba przeraża i to rozprzestrzenianie się w różnych kierunkach.
    Bardzo dziwnie się też czuję, obcinając płetwy rybom - nie znoszę tego robić.
    No ale smaczne, ech...

• Autor: tineczka Data: 2010-03-01 22:48:17

Ech,moja droga, jak patrze w oczy cielakow, to mnie trzesie, a mam teraz je blisko siebie:) Pamietasz moj watek o "szcziesliwych" swinkach???
    Ryby nie lubie obrabiac, nie lubie po prostu, kupuje filety i nie patrze w oczy:)

• Autor: Wkn Data: 2010-03-01 23:15:59

Ja już kiedyś pisałam (chyba nawet parokrotnie), że powinnam być wegetarianką, bo wgryzam się z pomrukiem rozkoszy w zrazika albo kotlet cielęcy, a potem mi to wszystko w gardle staje w poprzek, gdy pomyślę, że wcześniej to, co jest teraz na talerzu żyło, miało cudne oczy i niechby sobie dalej żarło trawę i dawało się pogłaskać po miękkim pysku. Ludzi koniecznie powinni wymyślić jakieś warzywa o smaku i właściwościach mięsa :(

• Autor: tineczka Data: 2010-03-02 14:08:24

To musze Cie pocieszyc, bo juz jest zastepstwo mies. Nazywa sie Quorn. Jest to produkt robiony z grzybowej proteiny z dodatkiem odrobiny bialka. Zawiera wiecej proteiny niz miesa, nie zawiera cholesterolu, zadnych konserwantow i jest bardzo zdrowy. Smakuje jak mieso kurze, albo jak cielece.
    Wiele razy mialam ubawe, jak podawalam filety quornu a goscie chwalili jakie pyszne byly te filety z kurczaka:)
    Tu pare przykladow Quorna:
    ,filet,kielbasy,hamburgery,Jest jeszcze quorn mielony z ktorego robi sie wegetarianskie sosy do makaronow i do lasagne. Pozdrawiam:)

• Autor: Anovi Data: 2010-03-01 21:12:37

Pyszne krewetki jadłam w Norwegii, do tego duuuuużo tańsze niż w Polsce. Były różne i różniaste: te drobne koktajlowe i duże ze skorupką na odwłoku. Każde mi smakowały a przygotowane były na różne sposoby. Tu, w Polsce, kupuję czasem duże ze skorupką na odłoku. Chociaż mrożone smakują zupełnie przyzwoicie zwłaszcza kiedy nie żałuję im czosnku świeżego :)

Surimi o smaku krewetki to nie krewetka więc smakuje jak dawniej wyrób czekoladopodobny zamiast czekolady. Surimi = prawie krewetka a jak wszyscy wiemy PRAWIE rozbi wielką różnicę ;)

Nie ma się co zrażać na początku, ja sama kiedyś myślałam, że krewetek i innych owoców morza jeść nie będę. A teraz bardzo lubię i krewetki i langusty i langustynki i kalmary. Nie podeszły mi ośmiorniczki i małże oraz ostrygi - nie mówię nie, ale może za jakis czas....

Pozdrawiam i już wiem co w piątek na obiad będzie ;)

• Autor: tineczka Data: 2010-03-02 14:49:30

Wielka szkoda Aniu, ze trafilas na ten produkt. Zobaczysz , ze jeszcze pare lat i napewno dasz sie przekonac na sprobowanie prawdziwych krewetek i beda Ci bardzo smakowaly:)  A jakie dania bedziesz wymyslala z nich,ho, ho zobaczysz:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu