Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ciąża na urlopie wychowawczym.

• Autor: Tolla Data: 2010-03-04 14:18:56

Żarłoczki, może ktoś z Was jest osobą kompetentną w tej sprawie i pomoże. Ciężko mi znaleźć jakieś informacje na ten temat.

Od 24.01.2008 przebywam na urlopie wychowawczym, wypisanym od razu do 23.01.2011. W tej chwili jestem w kolejnej ciąży :). I tu moje pytania i wątpliwości:

- czy mam obowiązek zawiadomienia pracodawcy o tym , że jestem w ciąży? Jeśli tak, to do kiedy?

- W jakim wymiarze przysługuje mi urlop macierzyński? A może jest to zasiłek macierzyński i wtedy powinnam składać odpowiednie dokumenty po urodzeniu drugiego dziecka w ZUS?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi.

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-03-04 15:37:59

tak samo miałam i po urodzeniu wystarczy wysłać dokumenty na macierzyński takie same jak przy 1 nic po zatym nie musisz robić. Nie musisz informować o ciąży. No chyba że chciałabyś iść na chorobowe i mieć płatne ale to już inna sprawa.

• Autor: Tolla Data: 2010-03-04 15:41:20

Dzięki Dagusia.  Z chorobowym nie będę kombinować. To już wyższa matematyka ;) No i cieszę się poniekąd, że nie musze zawiadamiać pracodawcy.

Aloalo, rzeczywiście, trochę mi to rozjaśniło, ale wiem też, że w 2010 r. weszły jakieś nowe przepisy... Pani, z którą rozmawiałam w zusie nie miała na przykład pojęcia o dodatkowych dwóch tygodniach urlopu macierzyńskiego. Nie potrafiła też odpowiedzieć mi gdzie powinnam dostarczyć odpowiednie papiery. Jest jeszcze sporo czasu, ale wolałabym już wiedzieć nieco więcej.

Znalazłam też informację, że jeśli urlop macierzyńsk na drugie dzieckoi wybiega poza urlop wychowawczy na pierwsze dziecko, to urlop macierzyński przysługuje wtedy w pełnym wymiarze. Cała głupia już jestem :)

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-03-04 16:05:18

Myslę że najlepiej z czasem zadzwonić do zakładu i tam się dowiedzieć wszelkich informacji.

• Autor: Tolla Data: 2010-03-04 16:16:18

Wiesz, to dużo zależy od zakładu pracy ;) To niewielka firma (coraz mniejsza ostatnio) i księgowa dość kiepska. Czasami to my, pracownicy, uświadamiamy ją jakie są przepisy. Tak więc wolałabym wszystko wiedzieć sama, żeby nie dać się zaskoczyć jakimś dziwnym posunięciem z ich strony.

• Autor: Mar'La Data: 2010-03-05 09:00:56

Jeżeli urodzisz drugie dziecko, to od dnia porodu będzie Ci przysługiwał zasiłek macierzyński. Jeżeli chodzi o urlop, to musisz sobie obliczyć 20 tygodni od dnia porodu. Za czas jaki pozostanie od zakończenia urlopu wychowawczego masz prawo do urlopu macierzyńskiego. Moim zdaniem powinnaś w takim przypadku powiadomić pracodawcę o drugiej ciąży. Pracodawca ma prawo wiedzieć, że po zakończeniu urlopu wychowawczego nie wrócisz do pracy. I jeszcze jedno w trakcie urlopu wychowawczego nie można iść na zwolnienie lekarskie.

• Autor: amelia_z Data: 2010-03-08 06:41:21

Z płatnym chorobowym to niewiele zachodu.. Rezygnujesz z urlopu wychowawczego i "wracasz" do pracy chociaż na jeden dzień. Ten dzień to np. urlop żądanie,  w którym idziesz do lekarza po zwolnienie i od dnia następnego masz już płatne chorobowe, potem macierzyński a potem możesz iść na wychowawczy.

• Autor: izabela_27 Data: 2010-03-04 16:18:33

W trakcie urlopu wychowawczego nie można pójść na chorobowe.

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-03-04 17:17:04

chyba ze sie wroci na kilka dni/tygodni do pracy...?

• Autor: izabela_27 Data: 2010-03-04 17:40:40

Dokładnie tak,ale czy warto w ten sposób kombinować:)

• Autor: izabela_27 Data: 2010-03-04 16:15:16

Ja też w czasie urlopu wychowawczego ponownie byłam w ciaży.Po porodzie poszłam na urlop macierzyński,po tym czasie,z powrotem na urlop wychowawczy na drugie dziecko,i tak do końca umowy o pracę.

• Autor: as Data: 2010-03-04 18:32:18

Ja też miałam taki przypadek. Byłam w ciąży. Urodziłam córkę. Potem macierzyński. Potem wychowawczy. Kilka miesięcy przed końcem wychowawczego zaszłam znowu w ciążę. Po porodzie (bliźniaki) miałam macierzyński. Po macierzyńskim wróciłam na wychowawczy na córkę. Jak się skończył to przeszłam na wychowawczy na bliźniaki. Dzięki temu dłużej brałam wychowawczy, że po macierzyńskim kontynuowałam dalej na córkę zanim przeszłam na synów. Tak podpowiedziały mi panie z opieki społecznej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu