Witacie.Chcę zakupić sobie mini szklarenkę(na allegro są takie po 12 zł),są to pojemniczki przykrywane przezroczystą nakładką podobno żeby szybciej kiełkowało i rosło.Jak wsiac w te pojemniczki zioła?Po ile nasionek na jeden pojemniczek?Po jednym, po kilka-i które wybije najładnie to zostawić resztę wyrwac?A zioła do gruntu:majeranek itp...rządkami..czy jak?i raczej rzadko te nasionka...czy znowu do przerywania?
Mam taką mini szklarenkę, pojemniczki są dość małe i płytkie. Nadają się na produkcję rozsady ale nie na dłuższą hodowlę. Radzę wysiać najwyżej po 2,3 nasionka. Zawsze lepiej siać rzadziej.
kurcze...a czy myślisz ,że im ta szklarenka ma mniej tych pojemniczków to będą one większe?myślałam ,że może będzie można w nie trzymac coś dłuże a nie tylko do momentu przepikowania...
Jak mniej są trochę szersze ale głębokość ta sama. A może lepiej kup sobie takie podłużne doniczki do kaktusów. W nich mogą śmiało rosnąć długo. Te większe są 3,5 x 3,5 x 4 cm mniejsze 3 x 3 x 4 cm.
Zioła wieloletnie - sugeruję kupić ładne rozsady u profesjonalistów - nie są to zbyt wysokie koszty, a jak poszukasz to ładne i silne rozsady kupisz. W warunkach domowych nie do uzyskania. Zioła jednoroczne sieję wprost do gruntu - efekty bardzo dobre.... Taką plastikową szklarenkę też przerabiałem - daj sobie z nią spokój , kup butelkę dobrego wina i ciesz się życiem
Kupiłam dzieciakowi 8-paka Danio z maskotka głoda. Zapakowane jest to w plastikowe pudełeczko które przypomina szklarenke. Własnie je wykorzystuje do robienia sadzonek :)
Mam taką mini szklarenkę, pojemniczki są dość małe i płytkie. Nadają się na produkcję rozsady ale nie na dłuższą hodowlę. Radzę wysiać najwyżej po 2,3 nasionka. Zawsze lepiej siać rzadziej.
Jak mniej są trochę szersze ale głębokość ta sama. A może lepiej kup sobie takie podłużne doniczki do kaktusów. W nich mogą śmiało rosnąć długo.
Te większe są 3,5 x 3,5 x 4 cm mniejsze 3 x 3 x 4 cm.
już znalazłam:-)
Takie jak ja mam?
Na forum nie znalazłam ale ja mam takie i są do kupienia w tym sklepie
http://www.flora.gda.pl/doniczka-dck1-kaktus-terra-12cm-tera.html
Zioła wieloletnie - sugeruję kupić ładne rozsady u profesjonalistów - nie są to zbyt wysokie koszty, a jak poszukasz to ładne i silne rozsady kupisz. W warunkach domowych nie do uzyskania.
Zioła jednoroczne sieję wprost do gruntu - efekty bardzo dobre....
Taką plastikową szklarenkę też przerabiałem - daj sobie z nią spokój , kup butelkę dobrego wina i ciesz się życiem
Kupiłam dzieciakowi 8-paka Danio z maskotka głoda. Zapakowane jest to w plastikowe pudełeczko które przypomina szklarenke. Własnie je wykorzystuje do robienia sadzonek :)