Forum

Kuchenne porady

zaginęła Dorocik i jej przepis na jabłecznik ucierany mikserem.

  • Autor: reniapos Data: 2010-03-14 11:56:36

    Chciałam dzisiaj upiec ten jabłecznik i niema go w spisie moich ulubionych przepisów. Nie znalazłam też profilu Dorocik , więc chyba zniknęła z WZ. Ktokolwiek widział ten przepis?, czy ktokolwiek ma ten przepis? Czekam z niecierpliwością bo ślinka mi cieknie na myśl o tym ciachu. Pozdrawiam.

  • Autor: tineczka Data: 2010-03-15 11:07:40

    Reniu, znalazlam taki:
    http://www.smaczny.pl/przepis,ucierany_placek_z_jablkami

    a tu to chyba Dorocika:
    http://extra.smaczny.pl/przepis,ucierany_placek_z_jablkami
    Pozdrawiam:)

  • Autor: gruba Data: 2010-03-15 11:48:44

    Jabłecznik ubijany mikserem:  3-4 jajka,1,5szkl.cukru,1/4kostki margaryny,1/2szkl.oleju,125g śmietany,2łyżeczki proszku,1c.waniliowy,3szkl.mąki,1kisiel cytrynowy,starte jabłka.Wszystkie składniki oprócz kisielu i śmietany,ubić mikserem,połowę ciasta wylać na blaszkę i posypać kisielem,i na to jabłka ,a drugą połowę ciasta rozrzedzić śmietaną lub mlekiem i wylać na jabłka. Jak umiałam tak wpisałam ,sama robię ten jabłecznik i jest pyszny.Myślę że  Dorocik nie ma za złe,że podałam ten przepis.                                                                                                                                                                                                           

  • Autor: reniapos Data: 2010-03-15 12:12:53

    Witaj! TAAAAKKKK to o ten przepis mi chodzi. Huuuuurrraaaa!!!!! dziękuję bardzo. Już zabieram się do pieczenia.A Dorocik niewiem gdzie się podziała? Myślę że byłaby zadowolona że jej przepis jest poszukiwany listem gończym.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Renata

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-11-04 15:50:38

    Jaka ma być wielkość blaszki, śmietany ma być 125g czy ml? bo w przepisie niżej są mililitry. proszę o odpowiedź:)

  • Autor: Annuka Data: 2013-08-29 21:59:45

    Fajny przepis. Ile jabłek potrzeba i na jakiej blasze pieczesz - chodzi o wielkość.

  • Autor: Annuka Data: 2013-08-30 14:45:49

    Przepraszam, ze zawracam głowę ale ile mam zetrzeć tych jabłek?

    Błaaaagam o odpowiedź.

  • Autor: reniapos Data: 2010-03-15 12:18:06

    Dziękuję tineczko za  poszukiwanie dla mnie przepisu. Sama przekopalam internet  i nie znalazłam tego o który mi chodzi. Ty jednak trafiłaś ale to nie ten. Pod spodem jest ten właściwy . Polecam! Jest naprawde rewelacyjny, szybko się go robi i znika szybciutko.Pozdrowionka .

  • Autor: tineczka Data: 2010-03-15 18:31:47

    Nie ma za co:) Ja widzialam taki z kisielem tez, ale nie wiedzialam, ze o taki chodzi. Ja nie moge upiec takiego, bo u nas nie kupi sie kisielu:)
    Pozdrawiam:)

  • Autor: reniapos Data: 2010-03-15 19:51:06

    Kochana tineczkoja mieszkam w Angli i też nie kupiłabym kisielu gdyby nie polski sklep w którym jest dosłownie wszystko. Może u Ciebie też jest taki sklep? a co do tego przepisu to wydaje mi się że tam zamiast oleju powinno być mleko, bo właśnie piekę to ciasto i wyszło niedopieczone. Dopiekam go ale to juz nie będzie to samo. Pozdrawiam.

  • Autor: magdalena32 Data: 2010-09-19 14:10:00

    Akurat mam ten przepis. Składniki;  3-4 jajka, 1,5 szkl.cukru, 1/4kostki margaryny, 0,5szkl.oleju, 125ml.śmietany lub mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1cukier waniliowy,3szkl.mąki,1kisiel cytrynowy(lub wiśniowy),,jabłka (ilość dowolna).    Wszystkie składniki wymieszać mikserem, oprócz mleka bądż śmietany. Podzielić na pół.Wylać jedną połowę ciasta na blachę . Posypać proszkiem kisielowym,(Kisielem).wyłożyć starte na tarce jabłka ( im więcej tym lepiej) oczywiście bez przesady,do drugiej połowy ciasta dodać 125ml. Śmietany lub mleka,dokładnie wymieszać i wylać na jabłka. Piec około 45 min. W 180 stopniach .po upieczeniu posypać pudrem lub polać polewą.

  • Autor: reniapos Data: 2012-03-16 11:33:06

    Strzał w dziesiatkę! dziękuje!

  • Autor: makusia Data: 2012-03-16 13:09:08

    Strzał w dziesiatkę! dziękuje!

    Jednak warto czekać ponad rok, aby po raz kolejny się cieszyć z odnalezionego przepisu:))

  • Autor: as Data: 2012-03-16 15:19:34

    2 lata jeśli dobrze widzę.

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-03-16 16:38:45

    Od września 2010 do teraz to półtora roku

  • Autor: reniapos Data: 2012-03-16 20:59:00

    Ale zescie sie czepiły tej daty rano miałam o tym napisać, ale pomyslałam, ze jak nie wspomne o daxcie to nie zauważycie
    No poprostu naszło mnie dzisiaj na to ciasto i sobie przypomniałam o Dorocik i jej jabłeczniku. Fajba moja kolezanka z WZ znikła bez słowa
    Nie wiedziałam że z Was takie obserwatorki. Brawo dla Makusi

    Dopisano 12-03-17 9:27:14:

    Literówki to nie jest moja specjalność, niewiem czemu się wkradły. Czyżby chciały mnie dopaśc? nie mnie, nie dam się

  • Autor: makusia Data: 2012-03-16 23:06:57

  • Autor: punca Data: 2012-03-16 12:35:19

    Ciekawy przepis,a margaryna ma być miękka,czy roztopiona?

  • Autor: gruba Data: 2012-03-16 15:02:23

    Witam,margaryna ma być miękka,życze udanego wypieku-ciasto jest pyszne.

  • Autor: punca Data: 2012-03-16 18:38:29

    dziekuje

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-16 18:51:06

    To co ... pieczemy .. ?? . Daj zanać jak pierwsza odpalisz piekarnik ! Pozdrawiam -:)

  • Autor: punca Data: 2012-03-17 16:54:38

    Dzisiaj zrobiłam juz inne ciacho,ale w tym tygodniu pewnie zrobie ten jabłecznik,bo przepis ciekawy

  • Autor: reniapos Data: 2013-03-15 21:53:52

    Jurto upiekę znów, bo jakoś mi sie przypomniała Dorocik i ten Jej wspaniały jabłecznik.

  • Autor: gruba Data: 2013-03-17 10:21:10

    Dzięki za przypomnienie,właśnie siedzi w piekarniku.

  • Autor: myszamycha Data: 2013-08-25 11:15:00

    Dzisiaj pierwszy raz popelnilam ten jeablecznik.. jest przepyszny! dalam tylko mniej cukru do ciasta,bo mialam kisiel z cukrem i maslo zamiast margaryny,odcisnelam tez troche sok z jablek z obawy ze spod sie nie dopiecze..pycha,pycha.. i szybko i latwo.. polecam!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-08-29 06:20:40

    Przy okazji tego tematu - może mi ktoś w dwu (albo jednym) zdaniach wyjaśnić różnicę między jabłecznikiem a szarlotką?

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-29 07:19:58

    Dżanino .. ! Juz podaje Tobie moją osobistą indywidualną , wymodzoną w mojej głowie definicję .

    Szarlotka - koniecznie na kruchym lub półkruchym cieście , może być z bezą lub polewami ..

    Jabłecznik - jabłka obojętnie w jakiej postcie na cieście piaskowym , lub biszkoptowym

  • Autor: kokarda Data: 2013-08-29 07:33:37

    A mogę prosić o przepis na sprawdzony jabłecznik? Jabłka u Bauera dumnie oblepiaja jabłonie :)

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-29 07:51:22

    Łoooooooo .. nawet mi nie mów . Już to widzę i czuję zapach jabłek ...Koleżanko !.. sprecyzuj jaki ma być ... chcesz bzyknać mikserem czy popieścić ciacho na stolnicy .. ? Z bezą czy z klasyczną maślaną kruszonką ?

  • Autor: kokarda Data: 2013-08-29 08:11:23

    Bzyknac mikserem... Kruszonka może być aczkolwiek nie musi

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-08-29 19:50:10

    W takim razie - ja się dzisiaj zmusiłam i zamiast się byczyć z książką, upiekłam gruszecznik z w/w przepisu. Zasmacznisty! A jak te gruszki pachną...

    P.S. Dziewczynko, cały czas mi coś wisisz...

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-29 21:56:50

    Oooo cie .... ginkobiloba juz nie działa ... przypomnij na private ..

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-08-30 12:43:41

    A ja od siebie dodam, że jabłecznik to koniecznie z jabłkami, natomiast do szarlotki możemy użyć oprócz jabłek też gruszek, moreli czy brzoskwiń.

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-30 13:01:54

    Słuszna uwaga ! czyli słuszna słuszność .

Przejdź do pełnej wersji serwisu