Chciałam dzisiaj upiec ten jabłecznik i niema go w spisie moich ulubionych przepisów. Nie znalazłam też profilu Dorocik , więc chyba zniknęła z WZ. Ktokolwiek widział ten przepis?, czy ktokolwiek ma ten przepis? Czekam z niecierpliwością bo ślinka mi cieknie na myśl o tym ciachu. Pozdrawiam.
Jabłecznik ubijany mikserem: 3-4 jajka,1,5szkl.cukru,1/4kostki margaryny,1/2szkl.oleju,125g śmietany,2łyżeczki proszku,1c.waniliowy,3szkl.mąki,1kisiel cytrynowy,starte jabłka.Wszystkie składniki oprócz kisielu i śmietany,ubić mikserem,połowę ciasta wylać na blaszkę i posypać kisielem,i na to jabłka ,a drugą połowę ciasta rozrzedzić śmietaną lub mlekiem i wylać na jabłka. Jak umiałam tak wpisałam ,sama robię ten jabłecznik i jest pyszny.Myślę że Dorocik nie ma za złe,że podałam ten przepis.
Witaj! TAAAAKKKK to o ten przepis mi chodzi. Huuuuurrraaaa!!!!! dziękuję bardzo. Już zabieram się do pieczenia.A Dorocik niewiem gdzie się podziała? Myślę że byłaby zadowolona że jej przepis jest poszukiwany listem gończym.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Renata
Dziękuję tineczko za poszukiwanie dla mnie przepisu. Sama przekopalam internet i nie znalazłam tego o który mi chodzi. Ty jednak trafiłaś ale to nie ten. Pod spodem jest ten właściwy . Polecam! Jest naprawde rewelacyjny, szybko się go robi i znika szybciutko.Pozdrowionka .
Nie ma za co:) Ja widzialam taki z kisielem tez, ale nie wiedzialam, ze o taki chodzi. Ja nie moge upiec takiego, bo u nas nie kupi sie kisielu:) Pozdrawiam:)
Kochana tineczkoja mieszkam w Angli i też nie kupiłabym kisielu gdyby nie polski sklep w którym jest dosłownie wszystko. Może u Ciebie też jest taki sklep? a co do tego przepisu to wydaje mi się że tam zamiast oleju powinno być mleko, bo właśnie piekę to ciasto i wyszło niedopieczone. Dopiekam go ale to juz nie będzie to samo. Pozdrawiam.
Akurat mam ten przepis. Składniki; 3-4 jajka, 1,5 szkl.cukru, 1/4kostki margaryny, 0,5szkl.oleju, 125ml.śmietany lub mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1cukier waniliowy,3szkl.mąki,1kisiel cytrynowy(lub wiśniowy),,jabłka (ilość dowolna). Wszystkie składniki wymieszać mikserem, oprócz mleka bądż śmietany. Podzielić na pół.Wylać jedną połowę ciasta na blachę . Posypać proszkiem kisielowym,(Kisielem).wyłożyć starte na tarce jabłka ( im więcej tym lepiej) oczywiście bez przesady,do drugiej połowy ciasta dodać 125ml. Śmietany lub mleka,dokładnie wymieszać i wylać na jabłka. Piec około 45 min. W 180 stopniach .po upieczeniu posypać pudrem lub polać polewą.
Ale zescie sie czepiły tej daty rano miałam o tym napisać, ale pomyslałam, ze jak nie wspomne o daxcie to nie zauważycie No poprostu naszło mnie dzisiaj na to ciasto i sobie przypomniałam o Dorocik i jej jabłeczniku. Fajba moja kolezanka z WZ znikła bez słowa Nie wiedziałam że z Was takie obserwatorki. Brawo dla Makusi
Dopisano 12-03-17 9:27:14:
Literówki to nie jest moja specjalność, niewiem czemu się wkradły. Czyżby chciały mnie dopaśc? nie mnie, nie dam się
Dzisiaj pierwszy raz popelnilam ten jeablecznik.. jest przepyszny! dalam tylko mniej cukru do ciasta,bo mialam kisiel z cukrem i maslo zamiast margaryny,odcisnelam tez troche sok z jablek z obawy ze spod sie nie dopiecze..pycha,pycha.. i szybko i latwo.. polecam!
Łoooooooo .. nawet mi nie mów . Już to widzę i czuję zapach jabłek ...Koleżanko !.. sprecyzuj jaki ma być ... chcesz bzyknać mikserem czy popieścić ciacho na stolnicy .. ? Z bezą czy z klasyczną maślaną kruszonką ?
Reniu, znalazlam taki:
http://www.smaczny.pl/przepis,ucierany_placek_z_jablkami
a tu to chyba Dorocika:
http://extra.smaczny.pl/przepis,ucierany_placek_z_jablkami
Pozdrawiam:)
Jabłecznik ubijany mikserem: 3-4 jajka,1,5szkl.cukru,1/4kostki margaryny,1/2szkl.oleju,125g śmietany,2łyżeczki proszku,1c.waniliowy,3szkl.mąki,1kisiel cytrynowy,starte jabłka.Wszystkie składniki oprócz kisielu i śmietany,ubić mikserem,połowę ciasta wylać na blaszkę i posypać kisielem,i na to jabłka ,a drugą połowę ciasta rozrzedzić śmietaną lub mlekiem i wylać na jabłka. Jak umiałam tak wpisałam ,sama robię ten jabłecznik i jest pyszny.Myślę że Dorocik nie ma za złe,że podałam ten przepis.
Witaj! TAAAAKKKK to o ten przepis mi chodzi. Huuuuurrraaaa!!!!! dziękuję bardzo. Już zabieram się do pieczenia.A Dorocik niewiem gdzie się podziała? Myślę że byłaby zadowolona że jej przepis jest poszukiwany listem gończym.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Renata
Jaka ma być wielkość blaszki, śmietany ma być 125g czy ml? bo w przepisie niżej są mililitry. proszę o odpowiedź:)
Fajny przepis. Ile jabłek potrzeba i na jakiej blasze pieczesz - chodzi o wielkość.
Przepraszam, ze zawracam głowę ale ile mam zetrzeć tych jabłek?
Błaaaagam o odpowiedź.
Nie ma za co:) Ja widzialam taki z kisielem tez, ale nie wiedzialam, ze o taki chodzi. Ja nie moge upiec takiego, bo u nas nie kupi sie kisielu:)
Pozdrawiam:)
Akurat mam ten przepis. Składniki; 3-4 jajka, 1,5 szkl.cukru, 1/4kostki margaryny, 0,5szkl.oleju, 125ml.śmietany lub mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1cukier waniliowy,3szkl.mąki,1kisiel cytrynowy(lub wiśniowy),,jabłka (ilość dowolna). Wszystkie składniki wymieszać mikserem, oprócz mleka bądż śmietany. Podzielić na pół.Wylać jedną połowę ciasta na blachę . Posypać proszkiem kisielowym,(Kisielem).wyłożyć starte na tarce jabłka ( im więcej tym lepiej) oczywiście bez przesady,do drugiej połowy ciasta dodać 125ml. Śmietany lub mleka,dokładnie wymieszać i wylać na jabłka. Piec około 45 min. W 180 stopniach .po upieczeniu posypać pudrem lub polać polewą.
Strzał w dziesiatkę! dziękuje!
Strzał w dziesiatkę! dziękuje!
Jednak warto czekać ponad rok, aby po raz kolejny się cieszyć z odnalezionego przepisu:))2 lata jeśli dobrze widzę.
Od września 2010 do teraz to półtora roku
Ale zescie sie czepiły tej daty rano miałam o tym napisać, ale pomyslałam, ze jak nie wspomne o daxcie to nie zauważycie
No poprostu naszło mnie dzisiaj na to ciasto i sobie przypomniałam o Dorocik i jej jabłeczniku. Fajba moja kolezanka z WZ znikła bez słowa
Nie wiedziałam że z Was takie obserwatorki. Brawo dla Makusi
Dopisano 12-03-17 9:27:14:
Literówki to nie jest moja specjalność, niewiem czemu się wkradły. Czyżby chciały mnie dopaśc? nie mnie, nie dam sięCiekawy przepis,a margaryna ma być miękka,czy roztopiona?
Witam,margaryna ma być miękka,życze udanego wypieku-ciasto jest pyszne.
dziekuje
To co ... pieczemy .. ?? . Daj zanać jak pierwsza odpalisz piekarnik ! Pozdrawiam -:)
Dzisiaj zrobiłam juz inne ciacho,ale w tym tygodniu pewnie zrobie ten jabłecznik,bo przepis ciekawy
Jurto upiekę znów, bo jakoś mi sie przypomniała Dorocik i ten Jej wspaniały jabłecznik.
Dzięki za przypomnienie,właśnie siedzi w piekarniku.
Dzisiaj pierwszy raz popelnilam ten jeablecznik.. jest przepyszny! dalam tylko mniej cukru do ciasta,bo mialam kisiel z cukrem i maslo zamiast margaryny,odcisnelam tez troche sok z jablek z obawy ze spod sie nie dopiecze..pycha,pycha.. i szybko i latwo.. polecam!
Przy okazji tego tematu - może mi ktoś w dwu (albo jednym) zdaniach wyjaśnić różnicę między jabłecznikiem a szarlotką?
Dżanino .. ! Juz podaje Tobie moją osobistą indywidualną , wymodzoną w mojej głowie definicję .
Szarlotka - koniecznie na kruchym lub półkruchym cieście , może być z bezą lub polewami ..
Jabłecznik - jabłka obojętnie w jakiej postcie na cieście piaskowym , lub biszkoptowym
A mogę prosić o przepis na sprawdzony jabłecznik? Jabłka u Bauera dumnie oblepiaja jabłonie :)
Łoooooooo .. nawet mi nie mów . Już to widzę i czuję zapach jabłek ...Koleżanko !.. sprecyzuj jaki ma być ... chcesz bzyknać mikserem czy popieścić ciacho na stolnicy .. ? Z bezą czy z klasyczną maślaną kruszonką ?
Bzyknac mikserem... Kruszonka może być aczkolwiek nie musi
W takim razie - ja się dzisiaj zmusiłam i zamiast się byczyć z książką, upiekłam gruszecznik z w/w przepisu. Zasmacznisty! A jak te gruszki pachną...
Oooo cie .... ginkobiloba juz nie działa ... przypomnij na private ..
A ja od siebie dodam, że jabłecznik to koniecznie z jabłkami, natomiast do szarlotki możemy użyć oprócz jabłek też gruszek, moreli czy brzoskwiń.
Słuszna uwaga ! czyli słuszna słuszność .