Kochani! Pomóżcie mi obliczyć ile mam dokłądnie lat, jesli urodziłam się 21 marca 1986r. Czy za kilka dni będę miała skończone 23 czy 24 lata? To bardzo wazne - chodzi o sprawy spadkowo- urzędowe. Sami pracownicy mają z tym problem.
Dokładnie. Łatwo to przecież obliczyć. Możesz też przecież od obecnego roku odjąć rok Twojego urodzenia i wyjdzie Ci Twój wiek. Ale tego uczą w szkole podstawowej:)
niestety to jest bardzo istotne. Jak wezmą pod uwagę odjęcie roczników to klops. Alejesli od marca 86 do marca 2010 to zrobi to diametralną różnicę. Dlatego tak dociekam :)
21 marca 1987r obchodziłaś pierwsze swoje urodziny- masz wtedy rok. 21 marca 1988r obchodziłaś drugie urodziny - masz dwa lata itd. 21 marca 2010r obchodzisz 24 raz urodziny - masz więc wtedy 24 lata
A ja jestem w szoku !!!!!!!! To dla urzedu sie jakos inaczej wiek liczy? A poza tym .... nie juz nic - lepiej zmilcze :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Coś mi się obiło o uszy, że w niektórych sprawach liczy się rok ukończenia określonego wieku, a nie dzień i miesiąc. Jednak generalnie za człowieka, który ukończył "n" lat życia uznaje się kogoś nazajutrz po jego "entych" urodzinach.
Dziesięć lat temu (bez mała, jak mawiają sarmaci), jeśli ktoś z Was słucha radia, nasz redaktor Janusz Weiss prowadzący audycję zaczynajacą się od: "mam do pani, pana takie pytanie"; poddał pod dyskusję radiosłuchaczy pytanie: kiedy zaczyna się wiek XXI, a był to podówczas niebagatelny problem jak zapewne pamiętacie. No i właśnie, kiedy zaczął się wiek XXI, w noc Sylwestrową 1999/2000, czy 2000/2001!
Jeśli Masz w domu "metrówkę" to sprawdź: od czego zaczyna się miara, każdy milimetr potraktuj jako rok. Nowy dzień zaczyna się od godziny "1" (pierwszej), czy od godziny "0;01"(zero) ?
Kochani! Pomóżcie mi obliczyć ile mam dokłądnie lat, jesli urodziłam się 21 marca 1986r. Czy za kilka dni będę miała skończone 23 czy 24 lata? To bardzo wazne - chodzi o sprawy spadkowo- urzędowe. Sami pracownicy mają z tym problem.
21 marca skończysz 24 lata.
skończysz 24 lata
...a kiedy "osiągnę" 25 lat? (czy za rok czy już 21 marca?)
Dokładnie. Łatwo to przecież obliczyć. Możesz też przecież od obecnego roku odjąć rok Twojego urodzenia i wyjdzie Ci Twój wiek. Ale tego uczą w szkole podstawowej:)
niestety to jest bardzo istotne. Jak wezmą pod uwagę odjęcie roczników to klops. Alejesli od marca 86 do marca 2010 to zrobi to diametralną różnicę. Dlatego tak dociekam :)
a 22 marca będziesz miała 24 lata i 1 dzień itd. Nadal jednak będziesz miała 24 lata.
Rocznikowo 25 lat będziesz miała od 1.01.2011. A skończone 25 lat 21.03.2011.
Tak więc teraz masz rocznikowo 24 lata. Ale faktycznie 23. W urzędach jednak chyba podaje sie wiek rocznikowy, czyli 24 lata w Twoim wypadku.
Ja też uważam,że 24 lata.
21 marca 1987r obchodziłaś pierwsze swoje urodziny- masz wtedy rok.
21 marca 1988r obchodziłaś drugie urodziny - masz dwa lata itd.
21 marca 2010r obchodzisz 24 raz urodziny - masz więc wtedy 24 lata
A ja jestem w szoku !!!!!!!! To dla urzedu sie jakos inaczej wiek liczy? A poza tym .... nie juz nic - lepiej zmilcze
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Coś mi się obiło o uszy, że w niektórych sprawach liczy się rok ukończenia określonego wieku, a nie dzień i miesiąc.
Jednak generalnie za człowieka, który ukończył "n" lat życia uznaje się kogoś nazajutrz po jego "entych" urodzinach.
Dziesięć lat temu (bez mała, jak mawiają sarmaci), jeśli ktoś z Was słucha radia, nasz redaktor Janusz Weiss prowadzący audycję zaczynajacą się od: "mam do pani, pana takie pytanie"; poddał pod dyskusję radiosłuchaczy pytanie: kiedy zaczyna się wiek XXI, a był to podówczas niebagatelny problem jak zapewne pamiętacie.
No i właśnie, kiedy zaczął się wiek XXI, w noc Sylwestrową 1999/2000, czy 2000/2001!
2000/2001
XXI wiek zaczął się 1.01.2001 jako że 1 to pierwszy rok danego tysiąclecia. 2000 to rok ostatni tysiąclecia XX.
Wiek ma 100 lat a więc od początku 1 do końca 100 roku.
101 rok to kolejne stlecie. Tak 21 razy.
2000/2001
Jeśli Masz w domu "metrówkę" to sprawdź: od czego zaczyna się miara, każdy milimetr potraktuj jako rok.
Nowy dzień zaczyna się od godziny "1" (pierwszej), czy od godziny "0;01"(zero) ?
Czyżbym swoją przewrotnościa zabił klina?