Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Meble Ikea

• Autor: Kicia150 Data: 2010-03-15 15:56:47

Witam co sądzicie o meblach z Ikei. Myślę o kupnie małego zestawu szafek kuchennych. Podoba mi się w nich praktyczność ,zagospodarowany każdy kawałek mebla. Może macie jakieś doświadczenie,podzielcie sie proszę.Jak wyglada realizacja zamówienie? Czy tak szybko i gładko jak obiecują? A co w kwesti zakupu na raty?

Dziękuję i pozdrawiam

• Autor: aleczka Data: 2010-03-15 17:47:17

cześć.my mamy prawie wszystkie meble z ikea.kupujesz je do samodzielnego montażu, chyba  że zamówisz montaż u nich to przyjadą i za płata Ci zmontują.nigdy nie korzystałam z ich transportu-ponieważ nawet wielkie sypialniane łóżko przywieźliśmy autem(materac na dachu-jak statek kosmiczny wuglądało auto:-)))generalnie mebelki sa ładne trwałe i praktyczne-jak Ci się znudzą to rozkręcasz i na strych albo do piwnicy,albo na allegro(teraz kurierem można wysłac już od 12 zł paczkę).kup napewno będziesz zadowolona:-)

• Autor: Ivon Data: 2010-03-15 18:22:36

Cześć, ja jestem akurat dość negatywnie nastawiona do mebli z ikei. Uważam, że są one nadzwyczaj tandetne jak na swoją cenę. Nie wiem o jakich meblach myślisz, możliwe, że te, które ci się podobają są akurat porządku, ale w większość ich produkty są bardzo kruche i nietrwałe. Mój znajomy np kupił stolik z ikei i po 2 czy 3 dniach, stolik za jakieś 400zł po prostu się 'zsiadł' pod ciężarem wazonu z kwiatami. Żenada :(  - na pewno był dobrze zmontowany.
    Jeśli chodzi o transport, to z powodzeniem mieszczą się w samochodzie, większość mebli jest do samodzielnego montażu, więc spokojnie można je we własnym zakresie dostarczyć do domu. 
    Jednak podsumowując - radze dokładnie obejrzeć meble przed zakupem. 

• Autor: Shanna Data: 2010-03-15 19:05:23

Tez tak uwazam. Ale to kwestia gustu co kto lubi. Sama nie mam mebli z Ikea, ale znam i takich co sa nimi zachwyceni, ale tez i takich ktorym kanapa po tygodniu wygladala jakby uzywano jej kilka lat.

• Autor: pralina Data: 2010-03-15 19:36:00

Hej! Ja mam w kuchni meble z Ikei i jestem mega zadowolona! Mam je od roku i nic się z nimi nie dzieje. Są ładne, jedna szafka rogowa spokojnie wytrzymuje ciężar 80 - częściowej zastawy, czyści się łatwo i szybko. I co najważniejsze jak dla mnie - można z nich składać różne kombinacje. Do tego wymienne fronty gdyby się znudziły...
    Co do montażu - składał mąż, beż żadnych kłopotów. Możliwość dostawy jest ale dość drogo wychodzi - w obrębie 20 km zapłaciliśmy chyba z 80 zł. Jak masz dłuższe auto to spokojnie się zabierzesz, bo paczki są pakowane bardzo sensownie..

• Autor: tineczka Data: 2010-03-15 19:45:51

To co piszesz o stoliku jest kompletna bzdura, chyba, ze wazon wazyl 150 kg. Podaj nazwe modelu, to sprawdze z jakiego materialu jest ten "stolik". Jak tak sie stalo po 3 dniach z normalnie uzywanym stolikiem,  wystarczy zareklamowac i wymienic na nowy. Pod tym wzgledem Ikea jest bardzo ceniona na swiecie, nie dyskutuja dlaczego, przyjmuja reklamacje i wymieniaja na nowy produkt.
    Pozdrawiam.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-03-15 20:56:13

Tineczko tu masz racje,ze nie ma problemu z reklamacja.Co do trwalosci to juz troche inaczej,nie czarujmy sie ze meble Ikea to jakies drogie i masywne meble,niestety sa dosc slabe.Ja mam niemile doswiadczenie jak jeszcze w Polsce mieszkalam,pracowalam w kwiaciarni,po remoncie moja byla szefowa wyposazyla kwiaciarnie w meble z Ikei,to byla tandeta ,ktora sie rozjezdzala ,oprocz krzeselka,stolika i polek szklanych,ktore byly dosc porzadne,reszta polki i poleczki,szuflady ,ktore byly drewniane,bardzo szybko sie wypaczyly i trzeba bylo je zamienic na calkiem inne meble.

Dodam,ze nie przepadam za meblami z Ikei,choc moja corka zazyczyla sobie polki wlasnie z Ikei i je ma,oraz wczesniej kupione lozko pietrowe,ktore juz jej sluzy 4 rok,ale jakosc lozka taka sobie,nie raz bylo juz skrecane,bo sie sruby luzuja,wkoncu lozko przypielismy dwoma duzymi srubami do sciany,niestety siatka metalowa czyli dno lozka,strasznie sie wygina i odksztalca niestety.Moi znajomi maja kuchnie i tutaj juz jest troche lepiej,meble kuchenne Ikeowskie nie sa tanie,wiec i jakosc troche lepsza i fajne rozwiazania maja,ja zagospodarowac szuflady itd.
    Ikea sobie cenie natomiast za ciekawe i proste wzornictwo,lubie ich szklo,proste formy i fajnie sie komponuja z wnetrzem,jak rowniez niektore tkaniny,ubrania na poduszki itd

• Autor: tineczka Data: 2010-03-15 22:21:43

Aleksandro, ten watek jest o kuchni i Ikea daje gwarancje 10 letnia na wszystkie szafki. Idea Ikea jest tanio, montujesz sam. Jak kupie stolik za 4 ewro to nie moge zadac masywnego stolika z debu za ta cene. Lozka produkcji Ikea "Sultan" zostaly u nas przebadane na wszystkie mozliwe strony i dostaly opinie rownym marce szwedzkiej "Kon", ktora jest jedna z najdrozszych na swiecie. http://www.hastens.com/sv/SOMNENS-HEMLIGHETER/Om-sangvalet/
    Firma "Kon" daje 100 letnia gwarancje na swoje lozka, tylko kto chce spac w tym samym lozku tyle lat:)))) I placic majatek za spanie?
    Nigdy nie kupilabym lozka pietrowego z dnem siatkowym. Jak mialam dla dzieci kiedys dawno, to dno bylo z poprzecznych desek i na to materace, nie do zdarcia takie lozko:)
    Ja zawsze bylam przeciwko meblom z Ikea , zawsze stawialam na gatunek, lecz gatunek drogo kosztuje i nudzi sie w koncu po paru latach. Moi przyjaciele kupili piekne kanapy ze skory,najlepszego gatunku drogiej firmy , kosztowaly majatek. Teraz siedza po 10 latach w wytartych kanapach i zaluja.Nigdy nie kupie kanapy do siedzenia w Ikeii, ale wszystkie innosci tak. Bylam ogromnie zadowolona z mebli lazienkowych w moich poprzednich mieszkaniach. Jestem zadowolona z szafek kuchennych w moim tutejszym domu. Moja corka jest bardzo zadowolona ze swojej kuchni made Ikea, po 2 latach wyglada jak nowa i napewno dozyje tych 10 lat gwarancji.
    W Szwecji Ikea jest tanim sklepem dla mlodych ludzi bez portfela wypelnionego tysiacami.
    Buziaczki:)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-03-15 22:48:09

Tineczko autorka watka zadala pytanie co sadzimy o meblach z Ikei,w nastepnym zdaniu dodala ,ze ma na oku segment kuchenny.Jesli chodzi o wspomniane przez mnie lozko jest ono cale metalowe,wiec dlatego dno tez takie wlasnie,Oczywiscie na lozku jest materac,ktory dokupilismy:A lozko pietrowe dlatego ze chcielismy oszczedzic powierzchnie,wiec pod lozkiem jest kanapa do siedzenia i stolik,jak corka magosci to maja gdzie usiasc napic sie herbaty i pogadac.

A tak apropo mebli kanape mam skorzana ma drugi rok tzn,bedzie miala latem,Nie byly tanie kupilam ja jako zachwalane meble skandynawskie,mialy byc super.Powiem tylko ze po 3 miesiacach porobily sie dziury na miejscach gdzie sie siedzialo,malutkie dziury,jakby od spodu skora byla zle wygarbowana,wiec zareklamowalismy,bo gwarancja obejmowala bodajze 3 lata.Fakt ze najpierw przyjechal facet spisac protokol i porobic zdjecia,potem cala procedura trwala chyba ze 2 miesiace zanim cos zrobili,facet powiedzial ze jak pracuje 18lat czegos takiego nie widzial,upieralam sie przy tym ze od spodu jesz skora zle wygarbowana i ponacinana.No i mialam racje,skore wymienili na miejscu,przyjechal pan z uszytymi czesciami i je wymienil.Jak na razie,kanapa ma sie dobrze i mam nadzieje ze bedzie dalej sluzyla bez zarzutu.

• Autor: tineczka Data: 2010-03-15 23:08:06

Aleksandro , kanapa "skandynawska", przepraszam bo mam usmiech na twarzy. Nie ma firm skandynawskich produkujacych kanapy ze skory w naszych krajach, za drogo po prostu.Ostatnim krajem byla Finlandia. Wszystkie "skandynawskie" firmy produkuja teraz meble w "tanich" krajach, tam gdzie praca rak nic nie kosztuje.Szlag mnie trafia na robienie wariata z klientow.
    Jak mebel jest produkowany w krajach skandynawskich to kosztuje majatek, moge Ci wyslac cennik:)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-03-15 23:20:24

Tineczko zareczam ,ze w Niemczech za porzadny mebel musze swoje zaplacic,na pewno nie jest tanio.

• Autor: tineczka Data: 2010-03-15 23:38:30

Aleksandro ja wiem i tak samo jest u nas. Mam niemieckie meble z wystawy, kosztowaly kiedys bardzo duzo, gatunek wspanialy. Przezyja napewno mnie i moje dzieci i w dalszym ciagu sa "nowoczesne":)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-03-16 00:05:04

Ufff normalnie zmusilam sie zeby pogrzebac w necie ,wiec melduje,ze meble w tym sklepie prawdopodobnie pochodza z Norwegii i nie tylko http://www.nordic-studio.com/?gclid=CKSmntnru6ACFYMVzAodEkijEA nie wiem czy cos ci mowi firma LK Hjelle,ale w tym sklepie gdzie kupowalismy to byla przewaga tego wzornictwa wlasnie. http://www.architonic.com/de/pmpro/lk-hjelle/3100714/8101197/2/2/1

• Autor: tineczka Data: 2010-03-16 00:46:24

Aleksandro jestem pod wrazeniem, firma bardzo znana i oni robia meble jak narazie we wlasnym kraju.Norwedzy  nie poddaja sie zadnym "tanim" wykonawcom. Wow, masz meble klasy pierwszej:)))

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-03-16 16:21:29

Przepraszam za rozbudowanie watku ,ale musze to napisac,wiem widzialam program o tych lozkach o ktorych piszesz,tylko nazwy nie zapamietalam.Teraz juz wiem ze nazywaja sie Kon.Oboje siedzielismy z mezem i ogladalismy program urzeczeni jak buduja te lozko od podstaw,sa swietne.Z samych naturalnych surowcow,welna,bawelna i jak sie nie myle wlosie konskie,wszystko jest robione tylko recznie,Kazda sprezyna w lozku jest montowana osobno ,ukladana ,potem laczona razem z innymi sprezynami,dopasowana do ciezaru ciala osoby zamawiajacej,recznie wszystko szyte i laczone razem w jedna calosc.Pamietam ,ze lozko takie szerokie na dwie osoby to byl wydatek bardzo wielki,moj maz mowil-ciekawe ja sie spi na lozku ,ktore kosztuje tyle co pol domu.No z przymruzeniem oka nie nowego domu ,ale powiedzmy dwudziestoletniego.Dziekuje za ten link Tineczko z niego sie dowiedzialam ,ze w Frankfurcie do ktorego mam niedaleko jest sklep tej firmy,wiec mozna by bylo sobie tak na zywo zobaczyc hihihi http://www.hastens.com/sv/BUTIKER/Deutchland/Frankfurt-am-Main/Hastens-Store-Frankfurt/Presentation/

I na Polskiej stronie tez jest co nieco napisane o tych lozkach i sa tez sklepy w Polsce, i mozna sobie zobaczc jak to lozko wyglada w przekroju w tym linku http://www.loftloft.pl/loftloft/1,94227,5432343,Krolewskie_lozka_juz_w_Polsce.html i tutaj info,ze ktos w Polsce juz takie lozko zakupil,matko kochana za bagatela 200tys zlotych http://www.loftloft.pl/loftloft/1,94227,5819753,Sprzedano_pierwsze_w_Polsce_najdrozsze_lozko_swiata.html

• Autor: Ivon Data: 2010-03-15 23:24:24

Niestety nie mogę ci powiedzieć jaki to był model, bo nie wiem, jednakże sam fakt, że się rozleciał coś chyba mówi. 
    To prawda, został zareklamowany i reklamacja została przyjęta, bez żadnych trudności, ale wg mnie dowodzi to tylko, że takie sytuacje często się zdarzają i firma ma to 'wliczone w koszta'. 
    Przepraszam, ale jeżeli nowy sprzęt za taką kwotę się psuje i to nie od jakiegoś nie wiadomo jakiego eksploatowania, to coś jest chyba nie tak. Zapewniam Cię, że wazon nie ważył 150kg :)
    Poza tym naprawdę chodząc po ikei i patrząc na stan niektórych mebli uśmiecham się sama do siebie, a jak jeszcze spojrzę na cenę, to już w ogóle istna komedia. 

Nie generalizuje jednak, że WSZYSTKO z ikei to porażka, jednak naprawdę trzeba dokładnie obejrzeć sprzęt przed zakupem i nie tylko pod kątem wizualnym, ale przede wszystkim trwałości. 

• Autor: tineczka Data: 2010-03-15 23:58:35

Kochana Ikea nie produkuje nic na wieki, ich idea od poczatku bylo: tanio, dla kazdego, wymieniac czesto, tak przynajmniej jest u nas. Cen polskich nie znam, u nas jest to jeden z bardziej tanich sklepow z coraz lepszym gatunkiem rzeczy. Chyba wiesz , ze wiekszosc jest/byla produkowana w Polsce, wiec co polacy robia fuche????

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-03-16 00:11:32

Do wszystkich sieci Ikea Polska produkuje sie przedewszystkim szklo,plastyki produkuja Chiny nie wiem jak jest z meblami.Ale wiadomo ze idea Ikei bylo tnio i funkcjonalnie wiec nie mamy sie czego czepiac.Dodam ,ze mam praske do czosnku z Ikea,a wczesniej dwie zepsulam z firmy Fackelmann a mialy byc podobno dobre,a Ikeowska ze mna jak na razie wytrzymuje i jestem z niej zadowolona.

• Autor: tineczka Data: 2010-03-16 00:31:13

Kiedys meble w wiekszosci byly produkowane w Polsce, teraz Ikea znalazla tansze miejsca produkcji w Estonii , ale w dalszym ciagu zatrudniaja polskie firmy o ile mi wiadomo.
    Hehe Aleksandro dobrze, ze praska do czosnku Cie zadowala, produkcja Korea???:)))

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-03-17 18:45:40

co do cen u nas, to nie sa one powalajaco atrakcyjne. Owszem, mozna wyszperac kilka sporo tanszych rzeczy, ale ogolnie niestety nie mozna nazwac tego sklepu tanim.

• Autor: pralina Data: 2010-03-15 19:50:40

Tak czytam o opiniach na temat tych mebli i myślę sobie... Na meble z Ikei jest 10 lat gwarancji, więc nie ma się co "szczypać". Znajomy kupił śliczny komplecik w Black Red White - niby takie eksluzywne meble a po pół roku klnął jak szewc!!!
    I jeszcze co do rat - bez karty Ikea Family kredyt wychodzi drogo - prawie jek kredyt gotówkowy. Bo z kartą masz "zerówki" i chyba tańszy montaż. Tyle że ja takiej karty nie posiadam więc nie wiem czy ona się opłaca... Pozdrawiam!!!
    Acha, zachęcona wzorowym sprawowaniem się mebli kuchennych, w zeszły weekend kupiłam meble pokojowe. Stół i krzesła również kupię tam ( taka moja mała dygresja :) )

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-03-15 19:55:55

Troche nie na temat, ale nie wiem skad przekonanie, ze BRW to ekskluzywna marka???!!! Moim zdaniem - jesli w ogole - niewiele odbiega od "ekskluzywnosci" Ikea.

• Autor: tineczka Data: 2010-03-15 21:35:47

Co do kart kredytowych Ikea to nie wiem jakie u was sa procenty. Koniecznie jest jednak wyrobienie karty Ikea Family, nic nie kosztuje i za kazdym razem zbiera sie punkty przy zakupach oraz dostaje sie znizki przy kupowaniu produktow.
    Moja corka ma kuchnie z Ikea i wszystkie urzadzenia i powiem Ci, ze sama jestem zdziwiona jak wszystko po 2 latach dziala bez zarzutu. Wszystkie szafki, szuflady sa jak nowe. Piekarnik piecze lepiej od mojego z drogiej szwedzkiej firmy:)))
    W moim nowo kupionym domu mam szafki z Ikea i jestem bardzo zadowolona rowniez.
    Pozdrawiam.

• Autor: as Data: 2010-03-15 22:00:18

Szuflady z Black Red White na śrutach to najgorsza rzecz jaka może być.

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-03-16 08:01:35

Jeśli chodzi o karte to posiadam bardzo łatwo ją założyć. Sprawdz stronkę. I warto byłam na zakupach i na jeden produkt który kosztował 19.90 dostałam 5 zł zniżki. Cena promocyjna jest na wybrane produkty w sklepie są formularze karte przyślą do domu.

• Autor: piszczalka Data: 2010-03-15 21:10:21

Ja mam kilka mebli z Ikea i jak na razie nie moge narzekac. Kupowałam w promocji gdy meblowalismy mieszkanie, tak na poczatek, nie jakies drogie tylko raczej z tych tańszych. Mieszkamy juz 4 lata i wszystko sluzy, nic sie nie rozwala, nie luzuje itp itd. Łóżka tez sa wporzadku.

• Autor: malka200 Data: 2010-03-15 22:12:55

moim zdaniem meble ze średniej półki cenowej są badziewne. Ikea krzesło zlamało mi się pod średnim ciężarem, komoda się rozpada...BRW też bardzo średnie, w biurku szuflady wypadają w najmniej oczekiwanych momentach. A najgorszy dla mnie Bodzio. Kanapa "skórzana" wyciera się z koloru ecru do brudnego burego. Reklamację odrzucono- nie można siedzieć w dźinsach:)) zapomniałam mówić gościom, że mają zdejmować....
    czasem się zastanawiam, gdzie przeciętny śmiertelnik może kupić szafę w przystępnej cenie, i taką, która się kupy trzyma....

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-03-15 22:27:45

W Bodzio kupilam 2 rzeczy i byly to ostatnie 2 rzeczy, ktore tam kupilam. Tapczan, po niecalym roku uzytkowania skrzypi niemilosiernie i nie pozwala sie dobrze wyspac, a polki w regalach powyginaly sie w malo dekoracyjne luki.

• Autor: tineczka Data: 2010-03-15 22:30:26

Idz z krzeslem do reklamacji:))) A co to jest sredni ciezar???? Komoda jest zle zmontowana jak z Ikeii, musi sie montowac wedlug opisu a nie tylko skrecic i wtedy nic sie nie ma prawa rozpadac. W razie czego reklamowac natychmiast.........
    Pozdrawiam:)

• Autor: janekb Data: 2010-03-15 22:53:17

Moja rada: jeśli mieszkasz daleko od Ikea, możesz wejść na www.ikea24.pl. Zrobią zakupy i dostarczą do domu

• Autor: as Data: 2010-03-16 12:27:33

Super. nie wiedziałam że jest taka możliwość. Inna sprawa czy to się opłaca ale dzięki za informację o takiej formie kupna.

• Autor: Kicia150 Data: 2010-03-15 23:13:34

Dziękuję za cenne rady. Ogólnie  mebli  kuchennych jest duży wybór. Problem tkwi w jakości ( i w cenie nie ma co sie oszukiwać).  Mam złe doświadczenie  w tej materii. Przyznam,że nie wszystko podoba mi się w Ikei, jak dla mnie jest to styl zbyt zimny.Jednak można coś wybrać. Do tej pory nie miałam przykrych doświadczeń z tym sklepem,wręcz przeciwnie. 

• Autor: angela Data: 2010-03-16 08:05:59

BRW i Bodzio to firmy meblarskie produkujące tanie meble, masówkę. Porządne meble produkują Bydgoskie Fabryki Meblii i Forte. Nie są to produkty tanie ale za jakość trzeba płacić. Mam meble od tych dwóch producentów i jestem bardzo zadowolona. Używamy je już ok. 10 lat.

• Autor: matani Data: 2012-03-30 16:51:20

Kupiłam jeden komplet mebli z Forte, nie były tanie, ale tańsze niż badziewne BRW, do którego mam uraz. I cóż - szajs jakich mało, po roku używania laminat na biurku bliski nieistnienia, szafa zdążyła się rozpaść po 2 latach. To były elementy najmocniej eksploatowane, reszta jeszcze jakoś się trzyma. Nigdy więcej nie kupię nic ani z BRW, ani z Forte, Bodzio ze względu na stosowaną stylistykę również odpada, teraz czaję się na meble z IKEA (dlatego odkopuję ten wątek)

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-03-16 08:08:00

Zimno tych mebli wynika z ich prostoty ale możena je bardzo ładnie ocieplić firankami, dodatkami.

• Autor: pralina Data: 2010-03-16 16:54:29

A ja uwielbiam zimny styl Ikei. Jestem mega zadowolona z wyglądu mebli w mojej kuchni a za kilka dni będę mega zadowolona z mebli w moim pokoju :) Poza tym jak już prędzej pisałam, fajne jest to, że jak się znudzą to idę dokupić fronty w nowej ramie lub w innym kolorze i już jest OK.
    Zimny styl... hmm. Ostatnio w Ikei widziałam fronty do mebli salonowych w kolorze jaskrawej zieleni... Czerwień też jest ostra!!!

• Autor: abiola Data: 2010-03-16 08:27:53

Kiciu moja siostra w zeszłym roku zagospodarowała całą kuchnię meblami z Ikea.
    Jest bardzo zadowolona, meble składał mój małzonek i nie było z nimi najmniejszego kłopotu.
    Jest w nich kilka rozwiazań (np. zabudowa lodówki)
     które mi osobiście nie leżą ale idzie sie do tego podobno przyzwyczaić.
    Siostra kupowała za gotówkę i płaciła kartą, zostało jej chyba dwie rzeczy do zwrotu,
    oczywiście mogła je zwrócić tylko kasę zwrócili też na konto.
    W kwestii rat też nie ma problemu jak w kazdym innym sklepie.
    Życzę udanego zakupu i używania.

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-16 10:50:31

Ta kuchnie kupowalam 10 lat temu w Ikea Gdansk. Sama dokonalam wymiarow, a pracownik Ikea pomogl mi dobrac odpowiednie szafki. Okap i regal na scianie jest dokupiony, jak rowniez kuchenka i lodowka. Ja zamowilam sobie z transportem i montazem.
    Co prawda dzisiaj zdecydowalabym sie na inny wystroj, kolorystyke itd., ale jedno jest pewne: jestem bardzo zadowolona z tej kuchni. To jest mieszkanie, ktore wynajmuje i kuchnia po 10 latach jest w doskonalym stanie.
    Jezeli jestes przed decyzja kupna kuchni to polecam Ci naprawde Ikea, kuchnie sa dobre jakosciowo i rzeczywiscie maja 10 lat gwarancji. jak sobie porownuje moja kuchnie i innych znajomych, ktorzy zamowili u prywaciarzy, to jest niebo i ziemia. Ikea ma ponadczasowy design, ta kuchnia bedzie i za 10 lat jeszcze ok. Szafki chodza lekko, szuflady rowniez. Poezja:)

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-16 19:57:45

Z tym niebem , ziemią i prywaciarzami byłbym ostrożny . Na terenie Polski funkcjonuje kilka potężnych salonów mebli kuchennych ( nazywasz ich prywaciarzami) , przy których IKEA ze swoją ofertą wypada naprawdę blado. To po pierwsze.

Po drugie : rynek mebli kuchennych oferuje dzisiaj tak ogromną gamę rozwiązań ( blaty, korpusy, fronty , mechanizmy, uchwyty, zawiasy, automaty , szuflady , pokrycia , szkło, itp.) , że bardzo trudno jest dokonać wyboru bez opinii osoby kompetentnej - człowieka z branży.

Kuchnię o powierzchni 15 m kw. ( taka jak Twoja) można urządzić za 4 tys. lub za 40 tys., więc jest czym się pobawić ;).

Kuchenki z IKEI zachowują swój urok dopóty , dopóki człowiek nie trafi do salonu , w którym można zemdleć z wrażenia ;) i to jest dopiero prawdziwa POEZJA .

• Autor: malibu Data: 2010-03-17 10:42:26

Meble kuchenne z Ikei kupiliśmy w połowie 2008 roku, łącznie ze sprzętami do zabudowy (lodówka, piekarnik + płyta, okap, zlewozmywak), jak do tej pory sprawują się super i cały czas cieszą oko. Wszystko zostało wzięte na raty i nie było z tym jakichkolwiek problemów. Transport był opłacony bo dużo było tego wszystkiego. Mąż sam skręcał, do każdej paczki była dołączona instrukcja i nie brakowało żadnego wkręta czy śrubki jak to nie raz bywa. Co do użytkowania, to nic się nie psuje, nic nie szwankuje, szuflady zamykają się cicho i nie muszę domykać ich do samego końca, bo mają wbudowany mechanizm, który mnie z tego wyręcza i sam ją domyka. Blaty sa bardzo wytrzymałe. Szafka narożna jest bardzo pojemna. Szafka narożna na garnki z takim fajnym kręciołkiem świetnie spełnia swoje zadanie. Do tego mają fajne patenty zamiast standardowyh półek w niektórych szafkach można zamówić sobie wysuwane ala szuflady, więc odpada problem "nurkowania" w głębokich szafkach.
    W miarę urządzania dokupiliśmy do kuchni rozkładany stół i 4 krzesła i też dobrze nam służą.
    Ktoś wcześniej napisał że styl ikea jest chłodny, też mi się początkowo tak wydawało, ale można tak fajnie pokombinować i zestawiać różne elementy ze sobą że w rezultacie będziemy czuć się miło i przytulnie. Z czystym sumieniem mogę polecić !!!

• Autor: tineczka Data: 2010-03-17 13:58:23

Oczywiscie, i jeszcze mozna sobie kupic najdrozsze lozko swiata...................... to jest dopiero poezja kazdej nocy:)))

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-17 16:28:04

Łóżko to zupełnie odrębna historia , ma być odpowiednio szerokie , wystarczająco długie z niezbyt twardym materacem. Łóżko mnie nie kręci ;) :))) , tak jak kuchnia.

• Autor: kojonkosky Data: 2010-03-17 23:50:26

...Ale też nie za miękkim ;)))
    Też bardziej mnie kręciło urządzanie kuchni , niż wybór materaca ... a teraz , chociaż w kuchni wszystko prawie idealnie , to ja niewyspana jestem ;))))

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-18 19:00:46

Odniüslam sie bezposrednio do pytania o meble z Ikea. Piszac o prywaciarzach mialam na mysli popularne wiele lat temu kuchnie zamawiane z auta np. na gieldzie. Znajomi ktorzy kupowali je juz albo pozmieniali, albo ubolewaja nad zakupem, bo szafki zle chodza, albo odchodzi obicie z plyty MDF itd...
    Oczywiscie oferta na rynku jest ogromna, moja wlasna siostra urzadzala sobie w zeszlym roku kuchnie, zaplacila za nia 15.000 Euro i szczerze?? Ja uwazam, ze zadna rewelacja, na pewno nie warta tych pieniedzy. Owszem kuchnia ladna, ale za ponad 60 tys.PLN!!
    Wielkosciowa taka sama jak moj aneksik ze zdjecia u gory. Markowe sklepu maja najwarazniej ogromna marze i doliczaja sobie, za super obsluge i kawe przy rozmowach nt. typu kuchni. Nie kazdego stac na taki luksus.
    Ja moja kuchnie kupilam za ok. 5000 PLN na raty bez oprocentowania.Mialam swoka kuchenke i lodowke. W tym czasie urzadzalam tez cala reszte mieszkania. Parkiety, szafy systemowe typu Indesit, lazienka, czyli biala porcelana i kafle. Jak sie wszystko na raz robi, to sie raczej patrzy, zeby bylo funkcjonalnie, jakosciowo i ladnie. I dlatego uwazam, ze Ikea sie w tym przypadku sprawdza, po 10 latach i mniej wiecej 5-6 najemcach w tym czasie, kuchnia nie ma zadnych oznak zuzycia. I ja uwazam, ze to jest mistrzostwo swiata, bo nie ludze sie, ze najemca tak bardzo uwaza i szanuje jak wlasne. Mimo wszytsko ma sie inny stosunek do sprzetow, nieprawdaz?

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-18 19:17:45

Prawdaż.

Przejdź do pełnej wersji serwisu