Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Fajne miejsca w Polsce polnocnej-co polecacie?

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-16 13:37:15

Na kilkudniowy, spontaniczny urlop przed swietami wielknocnymi. Patrzac od Szczecina do Gdanska-co polecacie? Moga byc jeszcze Kaszuby i Kociewie.
    Szukam czegos przytulnego, niedaleko natury: lasy, pola, morze, jezioro, moze byc nawet bagno, byle dalej od miasta.
    Jakas fajna agroturystyka moze?
    Bede wdzieczna za wskazowki.

Wymeczona, wykonczona, wyzimowana
    Maddalena

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-03-16 13:56:50

Nie gwarantuje, że się uda ale jak chcesz to zadzwoń 52 554 19 19 nadleśnictwo Przymuszewo, tam w miejscowości Laska wynajmowane pokoje, prawie bezludzie, las, jezioro wyżywienie we własnym zakresie ale można dogadać się z opiekunem obiektu co do obiadków. Cisza gwarantowana. Umiejscowienie woj. pomorskie pow. chojnicki gmina Brusy.

• Autor: Anovi Data: 2010-03-16 14:23:52

www.chatawewsi.pl - polecam :D Cisza, spokój, las i super włascicele. Karmią dobrze, jest gdzie pochodzić. Na miejscu 3 stawy i połowić mozna i pogapić się też (w jednym stawku pływają karpie ozdobne).

a w Borach Tucholskich http://www.soszko.tp1.pl/ tylko tu trzeba dzwonic i pytać, bo nie pamiętam od kiedy u nich zaczyna się sezon.

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-16 19:20:42

Jęczydół nad Jeziorem Miedwie ;) .

• Autor: miauka Data: 2010-03-18 00:58:23

nam moim Miedwiem :)

tama mało spokojnie jest, choć nie mówię, że nieładnie. Ładnie. Chyba. Nieobiektywna jestem :)

Maddaleno a może w moją stronę? jeszcze dalej na północ od Miedwia?

:) tylko jak już mówiłam absolut i bielizna

• Autor: CZOS Data: 2010-03-16 20:00:25

Tu opisałem to czego oczekujesz:
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=336970&post=336970&offset=0

Tel. 957413814

• Autor: bogdzia Data: 2010-03-16 20:44:17

A może Mazury, okolice Mrągowa. Agroturystyki zatrzęsienie wystarczy wybrać. Głosuję za Mazurami

• Autor: Figutka Data: 2010-03-16 21:08:06

Niepoględzie w Dolinie Słupi, las, dwa jeziora no i Słupia. Mozna się zatrzymać w gospodarstwie agroturystycznym.

• Autor: monique21 Data: 2010-03-16 21:13:16

ojej, Kaszuby, moje okolice, a tak sobie pomyślałam, że nie mam pojęcia co bym mogła Ci polecić... Ale tak to jest - cudze chwalicie, swego nie znacie... ;)
    Co nie zmienia faktu, że polecam Ci bardzo Kaszuby - lasy, mnóstwo jezior, góry i doliny, taka Szwajcaria ( i tak też się często mówi Szwajcaria Kaszubska :) )
    A jakbyś szukała już czegoś tutaj, to polecam okolice Kościerzyny, to takie centrum Kaszub poludniowych i chyba to jeden z ładniejszych krajobrazów.

• Autor: agik Data: 2010-03-16 21:16:30

Maddaleno, ja ciagle myślę, na razie przychodza mi do głowy dwa miejsca- jedno to w agroturystyka w okolicach Kamienia Pomorskiego, w miejscowości Strzyżewo ( albo Strzeżewo, jeśli beziesz zainteresowana- to sprawdze w moim kapownkiu)- bardzo przyjemna miejscowość, która liczy kilkanaście numerów, 4 km od morza. Ja się tam cudownie czuję, właścicielka jest przemiła, mają chyba jeden pokój do wynajęcia, wiec nikt Wam nie będzie przeszkadzał.

Drugie- to na Kaszubach- już nie agroturystyka, tylko jeden pensjonat, a drugi hotel. Oba w okolicach Kościerzyny. Pensjonat Grunau w Kościerzynie- sliczne pokoje, mozliwość korzystania z kuchni, do Kościerzyny blisko, ale prawie pod samym lasem w bardzo spokojnej okolicy...
    A druga kwatera to hotel w Kamienicy Królewskiej koło Sierakowic- hotel taki bardziejszy ;))) ale nie bardzo drogi- chyba 120 zł dwójka ze śniadaniem, miejscowość jest maleńka, niedaleko jeziorko, niedaleko tez do ( zapomniałam ;((( ) tego skansenu, gdzie jest dom do góry nogami... Boziu... Szymbarku...

• Autor: monique21 Data: 2010-03-16 21:22:08

To ja bardziej polecalabym ten hotel niedaleko Sierakowic. Polecam okolicę Kościerzyny, zaś same miasto jest trochę `be`. Dość duze zanieczyszczenie powietrza i ostatnio mają problemy z oczyszczalnią, więc często śmierdzi w całym mieście.

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-16 21:43:26

Oooo tak , pierwsza propozycja spełnia przynajmniej jedno bardzo ważne kryterium Maddaleny, mianowicie mnogość bagien . Pod tym względem rzeczywiście miejsce godne polecenia ;) . Dopisz jeszcze Kochanie , żeby Maddalena nie wpadała w panikę , kiedy zbliżając się do Kamienia Pomorskiego, poczuje silny zapach gazu. Niech nie wzywa pogotowia technicznego i nie zakłada maski przeciwgazowej , ponieważ po godzinie przykre dolegliwości zapachowe ustępują. Osobiście radzę zwiedzić Katedrę w Kamieniu i uciekać do CZOSA na gospodarstwo agroturystyczne .

Kaszuby tak , tak , tak i jeszcze raz tak , nie tylko Kościerzyna ale wszystko co można znaleźć między Bytowem, Kartuzami i Kościerzyną.

• Autor: agik Data: 2010-03-16 21:56:40

No widzisz ;)))
    A ja w tym miejscu czuję sie nieziemsko :)))) Od wielu lat jeżdziliśmy do Kamienia. Nie wiem, czy pamiętasz  sprzed dwóch lat pożar hotelu socjalnego w Kamieniu. wczesniej tam był zwykły tani hotel. Moje słonko nawet nie chciało słyszeć o noclegu w innym miejscu- choć w pokoju nie było łazienki, telewizora, już nie mówic o necie :)))
    Twierdził, ze nigdzue nie czuje się tak dobrze, jak tam.
    Ale nie ma o czym mówić- hotel przemienili na hotel socjalny, a i ten się spalił, zostawiając po sobie wielki żal i przeszywający smutek- nawet w nas, których osobiście tragedia nie dotknęła...

Za to okolica jest przepiękna- sam Kamień jest urokliwy. ( zapomniałęs dodać, zę to uzdrowisko, czy Ci sie to podoba, czy nie) Jeszcze szukam w moich szpargałach dla Maddaleny namiaru na agroturystykę na wyspie chrząszczewskiej- to chyba wymarzone miejsce, które spełnia wszystkie wymienione przez Nią kryteria :)- totalne zadupie, wyspa, zalew kamieniecki, bagna ;))) no i nad morze 8 km :)))- a jednoczesnie do cywilizacji na tyle blisko, ze można na butach zajść, albo w 20 min na rowerach :)))

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-16 22:37:46

c.d.n. w nastepnym poście ;)

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-16 22:42:24

Wyspa Chrząszczewska ? Czy to jest to miejsce , w którym  pozyskuje się ropę naftową za pomocą czerpaków wykonanych z wiader;) ?

Niech Ci będzie, Kamień jest faktycznie ładny, z pięknym kościołem, katedrą ,zalewem i fajnym hotelem z łazienkami , lodówkami i parkingiem strzeżonym całą dobę, mieszczącym się w centrum miasta. Z okna pokoju można podziwiać widok na zalew , w nocy natomiast widać światełka osady na osławionej wyspie . Hotel chyba Miejski , nie pamiętam nazwy.

Jedno ale, tylu bagien co na trasie Wolin - Kamień Pomorski wcześniej nie widziałem ;) , wieczorem strach jechać :))) .

• Autor: agik Data: 2010-03-16 23:26:00

;)
    Ja tam nie byłam w celu czerpania ropy, więc nie mam pojęcia :)) Choć - jesli tak jest- to przecież dodatkowa atrakcja :)
    Dla mnie ta wyspa to wyarzone miejsce na romantyczny wypocznek0 z dala od ludzi, i z dala nawet od ludzkich osad :) nad jeziorkiem.

Po co cches jeżdzić wieczorem gdzieś?

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-17 00:02:52

Kiedyś jechałem na tą romantyczna wyspę od strony miasta Wolin, niestety zamiast jechać główną drogą , zachciało mi się jechać opłotkami wzdłuż Dziwnej rzeki ;) . Zbliżał się właśnie wieczór , było szaro i buro  , po drodze ani żywej duszy , żadnego światełka , zabudowania , natomiast po obu stronch  jezdni szuwary i bagna ;) . Z kazdym kilometrem zacząłem wątpic w sens dalszej podrózy, myślałem ,że zbłądziłem . Na wszelki wypadek  jedną rekę trzymalem na kierownicy , zaś drugą na spuście :) .  Potem jeszcze ten gaz ... własciwie chcialem zawracać ,bedąc na rogatkach Kamienia.

Zrobiło się na tyle ciemno , że nie odważyłem się wracać ( może czołgiem tak ) . :)))

• Autor: agik Data: 2010-03-17 10:36:38

Aż musze se zrknąć jakąż to drogą jechałeś z Wolina, ze na wyspie cchrząszczewskiej wylądowałeś. Interesuje mnie to, bo u nas to ja robię za GPS-a ;)))
    Myślę, że w Twojej przygodzie bradziej chodziło o to, ze strach ma wielkie oczy ;))) niż o rzeczywiste szuwary i bagna ;)))
    Mnie się kiedys zachciało kamień oglądać ( ten diabelski) ale , ze nam w plenerze trochę zeszło, to do głazu dojechaliśmy już jak mocno szarzyło. Powrót odbywał się w całkowitych ciemnosćiach. Tak sie złozyło, że urwała nam się linka ze sprzęgła, ale mimo wszystko udało nam się wrócić, nie wpaść do jakiegoś bajora, ani tym bardziej bagna :))
    Myślę, że przesadzasz.

A poza tym- tam naprawdę jest pięknie. W tym hotelu z widokiem na zatokę akurat nie byłam. No i nie o taki hotel przecież Maddalenie chodzi :) Coć mi się wydawało, czy Maddalenie chodzi o takie miejsce, gdzie ani zywej duszy? ;)))

• Autor: mniamtom Data: 2010-03-17 16:57:17

Opuszczasz Wolin ( kierunek Goleniów) przejeżdżając przez most , zaraz za mostem jest droga w lewo na Laski ;) . Wypatrujesz Lasek , jakiejś chacjendy , motelu , pensjonatu dla zakochanych i nic , dosłownie nic.   Owszem drzewka na podmokłych terenach i szuwary czyli nieciekawe laski ;).

• Autor: agik Data: 2010-03-17 17:14:56

;)))
    Sprawdziłam na mapie :) jesli dane mi będzie odwiedzić te okolice w tym roku, to pójdę po Twoich śladach :), bo tak się składa, ze nigdy tam nie byłam ( a dałabym se ręce obciąć, że w wojewódzywie zachodniopomoskim zajrzeliśmy z lubym w każdą dziurę i zaliczyliśmy wszystkie Laski ;)

• Autor: eyta Data: 2010-03-20 17:03:23

u mnie nie byliście:)

• Autor: kurkuma Data: 2010-03-17 17:37:31

W ubiegłym roku byłam tutaj: http://www.czaplinek.kaszuby.info.pl  Jest tam do wynajęcia takie całkiem oddzielne mieszkanko  (pokój z małżeńskim łóżkiem) no i od biedy jeszcze jedno spanie, kuchnia i łazienka do wyłącznej dyspozycj, no i przede wszystkim oszklona weranda (widoczna na zdjęciu), gdzie można siedzieć do późna w nocy, a wieczorami podziwiać sarny wychodzące na skraj lasu. Można wypoczywać, spacerować po lesie, ale można też zwiedzić Kartuzy, Wieżycę, Szymbark. To mieszkanko jest świetne, ale można wynająć pokój. Wówczas łazienka i kuchnia są wspólne dla innych gości - o ile akurat są. Można być na własnym garnuszku, albo skorzystać z kuchni gospodyni. Jednym słowem jest nieźle.

• Autor: smakosia Data: 2010-03-17 17:58:02

Link aktywny: http://www.czaplinek.kaszuby.info.pl

• Autor: Czeslaw Data: 2010-03-17 18:51:29

Serdecznie polecam "Dworek Zielenin" zwłaszcza dla kogoś lubiącego konie sportowe

adres:
    Zielenin 5, Zielenin
    83-422 Nowy Barkoczyn
    telefon:
    (0) 604 974 201
    Dzwoniąc do obiektu proszę powołać się na serwis Eurowypoczynek.pl

• Autor: smakosia Data: 2010-03-17 19:42:31

Dość wysoka cena w tym "dworku", ale budynek super: http://www.zklimatem.pl/agroturystyka/1400_pl_gospodarstwo_agroturystyczne_Nowy_Barkoczyn_Dworek_Zielenin.html

• Autor: CZOS Data: 2010-03-17 19:35:28

Jak coś wybierzesz to napisz jak było.

• Autor: Mar'La Data: 2010-03-18 08:27:03

Jeśli Kaszuby to polecam Kamienicę Królewską, można naprawdę dobrze odpocząć. Tu można znaleźć więcej infornacji: http://www.kamkrol.com/. Na marginesie dodam, że właścicielką jest moja siostra z mężem :)

• Autor: Maddalena Data: 2010-03-18 10:16:33

Ale niespodzianka, tyle mi daliscie wskazowek, dziekuje! Nie bylo mnie od wtorku wieczora przy kompie, a tu taka niespodzianka:))
    Na spokojnie przeanalizuje sobie Wasze podpowiedzi. Dzieki!!

• Autor: as Data: 2010-03-18 10:38:58

Jak wybierzesz i zrealizujesz to czekamy na relację.

• Autor: kot-behemot Data: 2010-03-18 14:05:50

A my szukamy(przepraszam, że podpinam sie pod wątek)30 miejsc w okolicach Grunwaldu w polowie lipca.Tam już dawno wszystko zajęte.A
     tu zbroje przyszykowane, płaszcze(ba, nawet niektore krzyżackie z pawimi piórami; ludzie z całej Polski, a kwatery z łazienką ni ma(((
    Zapłacim każdą cenę!!!
    Ja oczywiście tylko kucharz i podawacz zbroi, ale mieszkać po ludzku gdzieś trzeba))

Przejdź do pełnej wersji serwisu