Forum

Kuchenne porady

Gęsie jaja

• Autor: mala herba Data: 2010-03-16 17:29:20

Czy ktoś z  Was uzywał do swoich wypieków gęsich jaj?Jeżeli tak to prosze o radę ile gęsich jaj dać do biszkoptu w którego przepisie są 4 żółtka i 2 jaja kurze?Gęsie jaja są podobno raczej ciężko strawne i dlatego najlepiej zużyć je do wypieków.A może macie pomysł co z nich zrobić oprócz mega pisanek?

• Autor: newa Data: 2010-03-16 20:35:34

Kiedys moja Mama hodowala gęsi (bardzo sympatyczne i kochane ptaki :p) i jajka zużywalismy wlasnie do wypieków.Pamietam,ze gęsich jaj bralam połowę mniej niz kurzych.

• Autor: bogdzia Data: 2010-03-16 20:39:40

Jaja ptactwa wodnego nadają się do wypieków, natomiast nie jest wskazane  ich spożywanie, gdyż magą być zarażone salmonellą z powodu mokrych gniazd. A o ciężkostrawności nic nie słyszałam.

• Autor: megi65 Data: 2010-03-17 07:34:36

Pamiętam jak babcia czasem '' przemycała '' gesie jajo ..... hihhihiih ..Ciasto było jak beton ... a nawet kluseczki nam nie smakowały ..
    Gęsich jajej ja osobiscie nie uzywałabym .. nawet gdybym je miała gratis ..  Ale spróbuj .. moze bedzie ok .. !! Pozdrawiam ... ))))

• Autor: jolka60 Data: 2010-03-17 09:08:27

Mama wielokrotnie używała gesich jaj do ciast i makaronu,ale to było tak dawno,że nie pamiętam,jak smakowały.Częściej  jednak kaczych-te zachwalali wszyscy.Ciocia również piekła na nich ciasta,zawsze smaczne i puszyste.Nie pamietam,żeby przypominały beton.Ilości Ci jednak nie podam,osobiście ich nie używałam.

• Autor: mala herba Data: 2010-03-17 10:17:27

Dziękuję za rady i podpowiedzi.Spróbuję z biszkoptem ,może nie będzie beton.

• Autor: Alll Data: 2010-03-17 12:01:18

Użytkownik mala herba napisał w wiadomości:
    > Dziękuję za rady i podpowiedzi.Spróbuję z biszkoptem ,może nie
    > będzie beton.
    Konieczne napisz jak ci się ciasto udało. Wprawdzie nigdy jaja gęsiego nawet nie miałam w ręku, ale jestem bardzo ciekawa, bo kto wie może kiedyś się trafi:))))

• Autor: mala herba Data: 2010-03-17 22:46:50

Mój mąż zrobił sobie jajecznicę z dwóch gęsich jaj,zjadł ją i twierdzi,że smak taki sam jak jajecznicy z jaj kurzych.Ja jednak nie dałam sie skusić tym bardziej,że w kwestii jajecznicy różnimy się nieco.On lubi dobrze ściętą, a ja wolę półpłynną.Co do ciasta to zobaczymy ,popróbuję cos w sobotę i dam znać jaki efekt.Ale pisanki będą na pewno super z tych wydmuszek,bo jaja gęsie są zdecydowanie większe od kurzych

• Autor: lobuzka Data: 2011-04-08 17:52:44

Nie brałam wcześniej głosu na forum, ale to, co przeczytałam trochę mnie poruszyło..., z resztą jak wszystko, kwestia własnego wyboru.
    Ja używam gęsich jaj. Wcale nie uważam, że są gorsze od kurzych. Smak zależy od tego czym dane ptactwo się żywi- gęś woli więcej zieleniny, kura robaczki.
    Beton ani razu mi nie wyszedł, wręcz przeciwnie, puszysty, żółciutki biszkopt!! Jak dla mnie jaj gęsie rewelacja!!
    Była również mowa o salmonelli (że nie powinno spożywać się ich na surowo, bo to ptaki wodne), kaczki, gęsi, kury składają jaja w kurnikach, nie na mokradłach. Każde z nich mogą być nosicielami salmonelli, dlatego jajka przed uzyciem zawsze sparzam gorącą wodą.
    Biszkopt robię "na oko"- na 5 jaj gęsich używam 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, około 1,5 szkl. mąki pszennej , trochę proszku do pieczenia ~ łyżeczka,i dobrą szklankę cukru (nie lubimy mocno słodkich ciast). Aaa i ze 2 łyżki gorącej wody do ubijanych żółtek (żółtka ubijam oddzielnie, białak oddzielnie).

Przejdź do pełnej wersji serwisu