Bardzo ciekawy pomysl piec chleb w makutrze. Mysle, ze spokojnie mozna piec w makutrze, przeciez jest w produkcji wypalana w piecu w bardzo wysokiej temperaturze a nie z "surowej" gliny.
własnie o to mi chodziło,a przecież rzymski garnek to też glina czy inna kamionka:-)pozatym chyba chleb będzie odstawał od ścianek skoro sypie sie je mąką..
oczywiscie, ze upieczony chleb wyjmie sie tak samo z makutry jak z innej formy, rzymski garnek musi moczyc sie w wodzie przed wstawieniem do piekarnika:)
Pierwsze słyszę. Wg mnie makutra służy do ucierania mas a nie do pieczenia. Chyba, że są dwa przedmioty o takiej samej nazwie.
Też pierwszy raz Słysze,żeby w makutrze piec.Nawet trudne by bylo wyjecie ciasta,ponieważ makutra ma w środku wyżłobienia.
Nie ryzykowałabym pieczenia w makutrze nawet ze względu na problem z wyjmowaniem przecież w makutrze są w środku rowki.
Bardzo ciekawy pomysl piec chleb w makutrze. Mysle, ze spokojnie mozna piec w makutrze, przeciez jest w produkcji wypalana w piecu w bardzo wysokiej temperaturze a nie z "surowej" gliny.
oczywiscie, ze upieczony chleb wyjmie sie tak samo z makutry jak z innej formy, rzymski garnek musi moczyc sie w wodzie przed wstawieniem do piekarnika:)
kup w IKEA , kosztuje 4 razy taniej niz orginalny firmy Romertopf :)
Aleczko, mozesz zamowic na internecie w Ikei , wysla do domu :)
tu link:)
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80087711