Kochane żarłoczki, zostałam obdarowana litrową butlą oryginalnej włoskiej (kupiona w Neapolu) oliwy z oliwek EXTRA VERGINE. Nigdy nie używałam tej oliwy i mimo że wyczytałam już sporo jaka to jest dobra to po prostu nie wiem do czego jej na codzień używać?? (wiem że do surówek można) Proszę podzielcie się informacją do czego stosujecie ten specyfik - podobno ma on nieco inny smak i zapach od normalnego oleju
mi oliwa z oliwek niestety do gustu nie przypadla( ma dziwny zapach i posmak) wole oliwe z pestek winogron, no ale skoro dostałas to mi przychodza na myśl sałatki lub marynata do pieczenia mięs,do smażenia podobno sie nie nadaje.widzialam ze Nigella polewa oliwa z oliwek gotowe potrawy, np jakies mięsko, czy kanapke z pomidorami i feta, itp
Do surówek obiadowych, sałatek, do ryżu (gotuję, odcedzam, solę i dodaję oliwy, czasem curry - pycha do kurczaka na obiad), do kasz (gotuję, ocedzam, solę, dodaję oliwy i wcinam samą kaszę, z warzywami lub z mięskiem do obiadu), do skropienia pizzy (lepiej po upieczeniu - zachowa swoje właściwości), do maczania focacci, do białego sera zamiast śmietany, do domowego majonezu zamiast oleju, do spaghetti...praktycznie wszędzie, gdzie do tej pory dawałaś olej,masło - możesz stosować oliwę (do smażenia jednak jej szkoda...)
Ogólnie najlepiej jej nie podgrzewać, zachowa więcej zdrowotnych właściwości. Przechowuj ją w ciemnym pomieszczeniu, ale nie za zimnym, bo zgęstnieje.
Jeśli do tej pory nie stosowałaś oliwy...hmmm, różnie może być, dla niektórych jej smak bywa nie do zniesienia. Ja zasmakowałam w oliwie i używam codziennie. Myślę, że to także kwestia przyzwyczajenia się do danego smaku...ja dawniej niecierpiałam oliwek... :)
Przypominam sobie, ze jeszcze do polewania gotowanych warzyw używam. Np. brokuął gotuję na parze i zajadam skropionego oliwą, - samego albo jako dodatek do mięska an obiad.
O, - i dziecku do papek dodawałam po kropelce oliwy na przemian z masełkiem.
Zachęcam Internautów do sporządzenia następującego roztworu z wykorzystaniem walorów zdrowotnych dwóch produktów: oliwy z oliwek ” extra virgin” ( w Tarnowie w sklepie, w centrum miasta przy ul. Katedralnej 4, tel. 0-14, 627 82 28 , e-mail: eko-profil@wp.pl , jest specjalna półka z oliwą hiszpańskiej firmy “Ballester”). Natomiast z zakupem polskiego czosnku chyba nie będzie nigdzie problemu! Obieramy główkę czosnku, następnie pojedyńcze ząbki….
kroimy nożem na małe plasterki.Wsypujemy tak pokrojone drobniutko ząbki czosnku do słoika o pojemności np. 250 ml i zalewamy do pełna oliwą hiszpańską firmy “Ballester”(Hiszpanie mają najlepsze oliwy na śiecie!). Po 2 -3 dniach mamy już gotowy roztwór, ktory możemy wykorzystać w następujący sposób: kroimy ciemne pieczywo na wąskie paski i maczamy w tym roztworze plus zjadamy pojedyńczy ząbek czosnku. Najlepiej spożywać w czasie kolacji, gdyż w Polsce nie toleruje się Osób, od których wyczuwa się zapach czosnku w przeciwieństwie do zapachu nikotyny czy alkoholu! Możemy ten roztwór dodawać również do twarogu chudego! Ważne aby to spożywać codziennie, przez cały rok! Wtedy możemy liczyć na wzmocnienie odporności organizmu! W codzinnej praktyce lekarskiej spotykam się często ze zjawiskiem ,że sięgamy po czosnek jak jesteśmy przeziębieni, co w takiej sytuacji też ma znaczenie! Ale lepiej to robić na codzień, by nie dopuścić do przeziębienia! Jeszcze raz warto sobie przeczytać o walorach czosnku! Czosnek to “naturalny antybiotyk”. Ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze oraz ma korzystny wpływ na odporność organizmu. Podnosi sprawność układu krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów. Reguluje także stężenie cukru we krwi. Czosnek zawiera też dobroczynny pierwiastek, jakim jest selen. Chroni on komórki przed działaniem wolnych rodników. O walorach oliwy z oliwek “extra virgin” mogą Państwo przeczytać wiele informacji na mojej stronie www.jroik.manpol.net, klikając na “Archiwum” Ciekawy jestem Państwa doświadczeń i sposobów wykorzystania oliwy z czosnkiem? Tu link do tego artykułu http://www.roik.pl/oliwa-extra-irgin-plus-czosnek/
Kochane żarłoczki, zostałam obdarowana litrową butlą oryginalnej włoskiej (kupiona w Neapolu) oliwy z oliwek EXTRA VERGINE. Nigdy nie używałam tej oliwy i mimo że wyczytałam już sporo jaka to jest dobra to po prostu nie wiem do czego jej na codzień używać?? (wiem że do surówek można)
Proszę podzielcie się informacją do czego stosujecie ten specyfik - podobno ma on nieco inny smak i zapach od normalnego oleju
mi oliwa z oliwek niestety do gustu nie przypadla( ma dziwny zapach i posmak) wole oliwe z pestek winogron, no ale skoro dostałas to mi przychodza na myśl sałatki lub marynata do pieczenia mięs,do smażenia podobno sie nie nadaje.widzialam ze Nigella polewa oliwa z oliwek gotowe potrawy, np jakies mięsko, czy kanapke z pomidorami i feta, itp
o wykorzystaniu oliwy z oliwek w celach kosmetycznych (moze sie przyda) http://www.colgate.pl/app/Colgate/PL/PC/ShareInspire/NaturalIngredients/OliveOil.cvsp?Mood=Default&Ingredient=Default
Do surówek obiadowych, sałatek, do ryżu (gotuję, odcedzam, solę i dodaję oliwy, czasem curry - pycha do kurczaka na obiad), do kasz (gotuję, ocedzam, solę, dodaję oliwy i wcinam samą kaszę, z warzywami lub z mięskiem do obiadu), do skropienia pizzy (lepiej po upieczeniu - zachowa swoje właściwości), do maczania focacci, do białego sera zamiast śmietany, do domowego majonezu zamiast oleju, do spaghetti...praktycznie wszędzie, gdzie do tej pory dawałaś olej,masło - możesz stosować oliwę (do smażenia jednak jej szkoda...)
Ogólnie najlepiej jej nie podgrzewać, zachowa więcej zdrowotnych właściwości. Przechowuj ją w ciemnym pomieszczeniu, ale nie za zimnym, bo zgęstnieje.
Jeśli do tej pory nie stosowałaś oliwy...hmmm, różnie może być, dla niektórych jej smak bywa nie do zniesienia. Ja zasmakowałam w oliwie i używam codziennie. Myślę, że to także kwestia przyzwyczajenia się do danego smaku...ja dawniej niecierpiałam oliwek... :)
Powodzenia w eksperymentowaniu :)
Przypominam sobie, ze jeszcze do polewania gotowanych warzyw używam. Np. brokuął gotuję na parze i zajadam skropionego oliwą, - samego albo jako dodatek do mięska an obiad.
O, - i dziecku do papek dodawałam po kropelce oliwy na przemian z masełkiem.
Nie robiłam ale znalazłam to
Oliwa ”extra virgin” plus czosnek! Lipiec 17, 2005, 10:22 pm,ilość odsłon 1 185
Zachęcam Internautów do sporządzenia następującego roztworu z wykorzystaniem walorów zdrowotnych dwóch produktów: oliwy z oliwek ” extra virgin” ( w Tarnowie w sklepie, w centrum miasta przy ul. Katedralnej 4, tel. 0-14, 627 82 28 , e-mail: eko-profil@wp.pl , jest specjalna półka z oliwą hiszpańskiej firmy “Ballester”). Natomiast z zakupem polskiego czosnku chyba nie będzie nigdzie problemu! Obieramy główkę czosnku, następnie pojedyńcze ząbki….
kroimy nożem na małe plasterki.Wsypujemy tak pokrojone drobniutko ząbki czosnku do słoika o pojemności np. 250 ml i zalewamy do pełna oliwą hiszpańską firmy “Ballester”(Hiszpanie mają najlepsze oliwy na śiecie!). Po 2 -3 dniach mamy już gotowy roztwór, ktory możemy wykorzystać w następujący sposób: kroimy ciemne pieczywo na wąskie paski i maczamy w tym roztworze plus zjadamy pojedyńczy ząbek czosnku. Najlepiej spożywać w czasie kolacji, gdyż w Polsce nie toleruje się Osób, od których wyczuwa się zapach czosnku w przeciwieństwie do zapachu nikotyny czy alkoholu! Możemy ten roztwór dodawać również do twarogu chudego! Ważne aby to spożywać codziennie, przez cały rok! Wtedy możemy liczyć na wzmocnienie odporności organizmu! W codzinnej praktyce lekarskiej spotykam się często ze zjawiskiem ,że sięgamy po czosnek jak jesteśmy przeziębieni, co w takiej sytuacji też ma znaczenie! Ale lepiej to robić na codzień, by nie dopuścić do przeziębienia! Jeszcze raz warto sobie przeczytać o walorach czosnku! Czosnek to “naturalny antybiotyk”. Ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze oraz ma korzystny wpływ na odporność organizmu. Podnosi sprawność układu krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów. Reguluje także stężenie cukru we krwi. Czosnek zawiera też dobroczynny pierwiastek, jakim jest selen. Chroni on komórki przed działaniem wolnych rodników. O walorach oliwy z oliwek “extra virgin” mogą Państwo przeczytać wiele informacji na mojej stronie www.jroik.manpol.net, klikając na “Archiwum” Ciekawy jestem Państwa doświadczeń i sposobów wykorzystania oliwy z czosnkiem? Tu link do tego artykułu http://www.roik.pl/oliwa-extra-irgin-plus-czosnek/
Dziękuje za podpowiedzi... przy najbliższej okazji spróbuje dodać oliwy do jakiejś sałatki. Jeszcze nie otwarłam butelki więc nie wiem jak pachnie :)
Ja oliwy uzywam głównie do: surowych salatek, kiszonej kapusty, do warzyw gotowanych na parze, czasami do ugotowanego makaronu dodaje
pozdrawiam