Witam, Kochani mam prośbę do kogoś bardziej zorientowanego ode mnie:) Znajoma poprosiła mnie o rozliczenie jej. Jest wdową i otrzymała pit 40A z Zus-u, jej córka również, obie pobierają rentę. Córka jest już pełnoletnia i uczy się. Mam pytanie, czy znajoma może rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dziecko i doliczyć dochód córki z tyt. renty w wys. 2091zł w swoim rozliczeniu i skorzystać z ulgi na dziecko? Czy może ze względu na pełnoletność dziecka , córka ma się rozliczyć sama? Z góry dziękuję za pomoc.
spokojnie może rozliczyć się z córką i skorzystać z ulgi na dziecko pod warunkiem, że dziecko uczy się i nie skończyło jeszcze 26 roku życia. Dochodu córki z renty w tym wypadku nie dolicza się do dochodów matki - należy rozliczyć się korzystając z deklaracji PIT-37.
Jej córka ma 20 lat i studiuje. Niewiem czy dobrze zrozumiałam, czyli znajoma rozlicza się korzystając z PIT-37 jako osoba samotnie wychowująca dziecko i dochodu córki w ogóle nie dolicza i nigdzie nie wpisuje? Dziękuje za tak szybką odpowiedź.
Witaj ta Twoja znajoma może rozliczyc się jako osoba samotnie wychowujaca dziecko ponieważ przepisy mówia że ulgi nie pozbawia rodzica renta rodzinna,któr~ą otrzymuję dziecko. Rozlicza się na Pit 37 i rozlicza się ze swoich dochodów nie dopisuj~ąc renty córki,natomiast odliczajac sobie ulgę która wynosi 1112,04 zł na 1 dziecko! pozdrawiam
Użytkownik as napisał w wiadomości: > Ulga na dziecko nie jest czasem do 16 roku życia? Nie znam się ale obiło mi > się o uszy jednak mogę się mylić.
Ulga na dziecko przysługuje do ukończenia przez dziecko 25 roku życia o ile dzieckojest uczące się lub studiujące, które nie pracują. Ulga przepada jeśli dziecko uczy się ale pracuje, a to dlatego że samo zostaje płatnikiem i rozlicza się z fiskusem.Jest jednak wyjątek i ulga nie przepada jeśli dziecko w danum roku podatkowym zarobi niewielkie pieniądze- czyli takie ktore nie przekroczą rocznej kwoty nipowodującej obowiazku uiszczenia podatku. A za rok podatkowy 2009 kwota ta to:3091zł I ulgi nie pozbawia także renta rodzinna którą otrzymuje dziecko.
To ciekawe bo mój tata samotnie wychowuje córkę. W tym roku będzie mieć 16 lat i powiedział, że więcej nie będzie mógł korzystać z ulgi na dziecko. Trzeba będzie to sprawdzić.
Użytkownik as napisał w wiadomości: > To ciekawe bo mój tata samotnie wychowuje córkę. W tym roku > będzie mieć 16 lat i powiedział, że więcej nie będzie mógł > korzystać z ulgi na dziecko. Trzeba będzie to sprawdzić.
As napewno tak jest ! I spokojnie tata będzie mogl jeszcze korzystać z tej ulgi.
Jeżeli dziecko nie ma ukończonych 25 lat i obliczony podatek wyniesie 0 zł, matka samotnie wychowująca może doliczyć dochód do swojego zeznania i skorzystać z ulgi podatkowej. Wrazie wątpliwości podaję stronę Krajowej Informacji Podatkowej www.kip.gov.pl. pozdrawiam aw79
Witam, Kochani mam prośbę do kogoś bardziej zorientowanego ode mnie:) Znajoma poprosiła mnie o rozliczenie jej. Jest wdową i otrzymała pit 40A z Zus-u, jej córka również, obie pobierają rentę. Córka jest już pełnoletnia i uczy się. Mam pytanie, czy znajoma może rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dziecko i doliczyć dochód córki z tyt. renty w wys. 2091zł w swoim rozliczeniu i skorzystać z ulgi na dziecko? Czy może ze względu na pełnoletność dziecka , córka ma się rozliczyć sama?
Z góry dziękuję za pomoc.
spokojnie może rozliczyć się z córką i skorzystać z ulgi na dziecko pod warunkiem, że dziecko uczy się i nie skończyło jeszcze 26 roku życia. Dochodu córki z renty w tym wypadku nie dolicza się do dochodów matki - należy rozliczyć się korzystając z deklaracji PIT-37.
Jej córka ma 20 lat i studiuje. Niewiem czy dobrze zrozumiałam, czyli znajoma rozlicza się korzystając z PIT-37 jako osoba samotnie wychowująca dziecko i dochodu córki w ogóle nie dolicza i nigdzie nie wpisuje?
Dziękuje za tak szybką odpowiedź.
Witaj ta Twoja znajoma może rozliczyc się jako osoba samotnie wychowujaca dziecko ponieważ przepisy mówia że ulgi nie pozbawia rodzica renta rodzinna,któr~ą otrzymuję dziecko.
Rozlicza się na Pit 37 i rozlicza się ze swoich dochodów nie dopisuj~ąc renty córki,natomiast odliczajac sobie ulgę która wynosi 1112,04 zł na 1 dziecko!
pozdrawiam
Bardzo dziękuje za pomoc, pozdrawiam!
Ulga na dziecko nie jest czasem do 16 roku życia? Nie znam się ale obiło mi się o uszy jednak mogę się mylić.
Użytkownik as napisał w wiadomości:
> Ulga na dziecko nie jest czasem do 16 roku życia? Nie znam się ale obiło mi
> się o uszy jednak mogę się mylić.
Ulga na dziecko przysługuje do ukończenia przez dziecko 25 roku życia o ile dzieckojest uczące się lub studiujące, które nie pracują.
Ulga przepada jeśli dziecko uczy się ale pracuje, a to dlatego że samo zostaje płatnikiem i rozlicza się z fiskusem.Jest jednak wyjątek i ulga nie przepada jeśli dziecko w danum roku podatkowym zarobi niewielkie pieniądze- czyli takie ktore nie przekroczą rocznej kwoty nipowodującej obowiazku uiszczenia podatku.
A za rok podatkowy 2009 kwota ta to:3091zł
I ulgi nie pozbawia także renta rodzinna którą otrzymuje dziecko.
To ciekawe bo mój tata samotnie wychowuje córkę. W tym roku będzie mieć 16 lat i powiedział, że więcej nie będzie mógł korzystać z ulgi na dziecko. Trzeba będzie to sprawdzić.
Sprawdź ale na pewno jest tak jak pisze pavett.
> To ciekawe bo mój tata samotnie wychowuje córkę. W tym roku
> będzie mieć 16 lat i powiedział, że więcej nie będzie mógł
> korzystać z ulgi na dziecko. Trzeba będzie to sprawdzić.
As napewno tak jest !
I spokojnie tata będzie mogl jeszcze korzystać z tej ulgi.
Jeżeli tak jest To super. Poszukam w wolnej chwili i sprawdzę bo ja się na tym nie znam.
> Ulga na dziecko nie jest czasem do 16 roku życia? Nie znam się ale obiło mi
> się o uszy jednak mogę się mylić.
Do 25 roku ;-)) Na 100%%%
sprawdziłam i macie rację.
Jeżeli dziecko nie ma ukończonych 25 lat i obliczony podatek wyniesie 0 zł, matka samotnie wychowująca może doliczyć dochód do swojego zeznania i skorzystać z ulgi podatkowej.
Wrazie wątpliwości podaję stronę Krajowej Informacji Podatkowej www.kip.gov.pl.
pozdrawiam aw79