Forum

Zdrowie i uroda

Co ugotować kobiecie w ciąży?

• Autor: seven1 Data: 2010-03-19 13:40:31

Witam

Zapewne jest tutaj wiele dobrych przepisów, niestety nie orientując się za bardzo co powinna jeść kobieta w ciązy. Więc chciałem prosić o linki do przepisów dań, które mógłbym zrobić mojej żonie, nie martwiąc się że coś jej zaszkodzi. Z góry thx.

• Autor: jareksz Data: 2010-03-19 13:42:10

Wątróbkę

• Autor: as Data: 2010-03-19 13:58:28

Co do wątróbki to bym była ostrożna. Owsem ma dużo żelaza czyli dobra na anemię ale ma bardzo dużo witaminy A , której nadmiar może doprowadzić do uszkodzenia płodu. Ja więc dla pewności będąc w ciąży nie jadłam wcale wątróbki bo się bałam.

• Autor: jareksz Data: 2010-03-19 16:09:59

No masz! A mojej lekarka kazała często jeść, bo żona miała anemię. Tyle, że to prawie dwadzieścia lat temu było. Może jeszcze nie wiedzieli?

• Autor: as Data: 2010-03-19 19:07:48

Może nie wiedzieli. babcie tak robiły, a teraz robi się inaczej.

• Autor: as Data: 2010-03-19 13:56:37

Kobieta w ciąży może jeść raczej wszystko. Chyba, że ma cukrzyce ciążową lub nadciśnienie to musi mieć specjalną dietę. Jeżeli ciążą przebiega prawidłowo to należy zwrócić uwagę by jedzenie zawierało jak najmniej konserwantów i sztucznych dodatków. Nie powinna więc jeść gotowych dań z puszki czy słoików. Nie powinna też pić napojów gazowanych i alkoholu.

• Autor: Pampas Data: 2010-03-19 15:14:52

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-03-19 15:25:26

Wszystko może jeść z wyjątkiem rzeczy surowych oraz serów pleśniowych. Tak polecił mi lekarz i tak słyszałam w mądrej TV zresztą kobiecej. Ale oczywiście jeść nie objadać się za dwóch - ale to dotyczy wszystkich biesiadników. :)

• Autor: Alicja9 Data: 2010-03-19 15:26:22

Wszystko powinna jeść a w dodatku dużo owoców i warzyw, na WZ jest dużo przepisów na surówki do obiadku idealne dla przyszłych mam  :-)

• Autor: Scooby Data: 2010-03-19 15:28:46

A przepraszam,ciąża to choroba?! Uważam,że powinna jeśc wszystko,tylko w małych ilościach i takie rzeczy,zeby nie były ciężko strawne.Pozdrawiam.

• Autor: Olciaa Data: 2010-03-19 15:40:15

o ja cieżarna sie wypoowiem, wszystko z wyjątkiem wątróbki, serów pleśniowych,tatara(generalne surowego mięsa nawet szynki surowej) , surowych jajek, i tego po czym ma zgage:) np ja po wszystkim co pomidorowe:),  no i bez winka do kolacji:) no i lepiej nie podawac czegos po czym moze miec zaparcia, ale surówka+ szklanka wody do obiadku powinny wystarczyc aby zaparcia nie bylo.

za to do każdego obiadku dobrze dodac surówke ze świerzych warzyw(dobrez umytych)

• Autor: Olciaa Data: 2010-03-19 15:47:50

http://www.mamazone.pl/artykuly/bede-mama/ciaza/odzywianie-w-ciazy/2009/produkty-zakazane-w-ciazy.aspx

wszystko o zakazanych produktach:) jest ich TYLKO 8 wiec mozesz przeczytac i zaskoczyc żonke:)

• Autor: anneau Data: 2010-03-19 15:50:03

tatara, wędzonego mięsa, serów pleśniowych, napojów gazowanych, wątróbki, ziół , surowych jaj, alkoholu, mocnej kawy, orzeszków ziemnych - (alegreny), kapusta, groch, ostre przyprawy, surowe owoce morza, niepasteryzowane mleko, sushi.

• Autor: hanah30 Data: 2010-03-20 17:11:26

Kobieta w ciąży powinna spożywać dużo białka budulec komórek naszego organizmu mleko,jogurty, maślanka,serwtka,śmietana, śmietanka itp.reszta to minerały i witaminy.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-03-20 19:34:54

wszystko co sobie zażyczy i na co będzie mieć smaka bo inaczej to Cię szczury zjedzą :)

• Autor: caroline1983 Data: 2010-03-20 20:24:33

Ciaza to nie choroba i można jeść praktycznie wszystko. Unikać należy fast-foodów i innych rzeczy zawierających duzo chemii. Watróbke mozna jesc ale nie za czesto (1 w miesiącu nie zaszkodzi). Radzę unikać rzeczy wzdymajacych.

• Autor: Beata500 Data: 2010-03-20 21:05:48

A ja chciałam powiedzieć,że bardzo się cieszę,że jest między nami mężczyzna(pewnie nie jeden),który martwi się o swoją żonę i potomka.Brawo!

• Autor: kokliko Data: 2010-03-21 03:47:28

Wyczytales, ze kasza jaglana, a ONA  ma ochote na truskawki? To co, jaglana, czy truskawki?

Czy jej chec, czy to co Ci podpowiedziane, a niekoniecznie dla jej checi.
    W tym blogostanie marzyly mi sie  na okraglo wylacznie maliny i sledzie.
    Cale szczescie, ze nie bylo WZ i ze moj maz uwierzyl, bo gdyby tak ktos go napuscil na  jakies tam kalafiory i
    inne watrobki ( co je zajadam dzisiaj z  apetytytem), to chyba bym zwariowala.

• Autor: agus2404 Data: 2010-03-25 20:19:07

Mozesz jej gotowac, cokolwiek jej sie zamarzy- ale uprzedzam- smaczki ciezarnej, jak szybko przychodza, tak szybko mijaja.. To ze mowi ze zjadlaby 3 kilo kapuchy kiszonej, to znaczy, zazwyczaj, ze ma ochote na 3 jej kesy..I pewnie zaraz potem bedzie wolac -paczka z bita smietana!! ;))))
    Natomiast, bezwzglednia, niestety- nawet jak Cie ukochana w srodku nocy obudzi, i powie ze ma ochote na... (tu wstaw odpowiednia zachcianke)- nie pozostaje CI nic innego, jak wstac, wyjsc z domu, wsciasc na rower/do auta lub tez udac sie piechota, do najblizszego sklepu- najlepiej dobrze zaopatrzonego i calodobowego :)
    Powodzenia :)

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-03-28 00:07:12

Powinna jesc wszystko, jesc duzo warzyw owocow i pic duzo sokow:) ograniczylabym jedynie warzywa straczkowe i kapuste , bo wzdyma.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2010-03-28 16:16:40

Ja jedynie wiem, ze powinno sie unikac w pierwszych 3 miesiacach greipfruta w tym picie orenzad typu tonic zawierajacych chinine. Ze wzgledu na zawartosc chininy ktora podejrzewa sie o sprzyjajaca  poronieniom. A i ryb z baltyku - sa bardzej skazone niz te z morza polnocnego, konserw i innych przetworzonych przemyslowo i nafaszerowanych chemicznymi dodatkami potraw. Poza tym wszystko na co ciezarna ma ochote a lekarz nie wydal przeciwskazan.

Przejdź do pełnej wersji serwisu