Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Projekt zakupiony..

• Autor: megii013 Data: 2010-03-20 09:57:37

Drodzy Użytkownicy, zakupiłam projekt domu, oto on: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-firletkach-p/m49490cd87fff4,1331, (zakładka - rzuty) który lada chwila będzie przerabiany, w związku z tym, napisze Wam co zamierzam zmienić, a Wy gdybyście mogli rzucić okiem na to wszystko i coś podpowiedzieć, wg własnego doświadczenia (ja już wcześniej pisałam na WŻ, przed zakupem projektu). Oto co zamierzam:

1) poszerzyć dom z dwóch stron o metr (zwiększy sie salon, bo nie jest za szeroki) i wizulanie ładniej będzie wyglądał
    2) spiżarnię w kuchni zlikwiduję, bo jest mała i nie będzie praktyczna, w miejsce garderoby(nr 7) zrobię spiżarnię, którą tochę przedłuże w str pokoju
    3) wejście do piwnicy od zewnątrz
    4) drzwi tarasowe od strony ogrodowej a nie bocznej
    5) zlikwidować facjatke od strony ogrodowej (nie ma co przesadzać z tymi facjatami)
    6) okno okrągłe zlikwidować całkowicie, bo w pokoju są aż 3 okna!
    3) na poddaszu: z całego pokoju nr 8,9 chciałabym zrobić taką dużą garderobę i prasowalnie

BARDZO PROSZĘ COŚ DORADZIĆ.Z góry dziękuję, Magda.

• Autor: noclegi2008 Data: 2010-03-20 12:28:40

Witam!Projekt to żecz gustu,podoba misię.Pomysł chodzenia do piwnicy od zewnątrz nie jest dobrym rozwiązaniem.W zimę nie będzie się chciało wychdzić z ciepłego domku do piwnicy.Najlepsze rozwiązanie to 2 wejścia ,jedno od zewnątrz /po lecie coś pochować do piwnicy z podwórka np.krzesełka czy grabie/aod wewnątrz -łatwo zejść i przynieść coś z piwnicy.Nie wiem jak to rozwiążesz.Czsami trzeba dobrze pomyśleć.Dzieci będą budować dom  ale sami sobie rozrysowali  plan domu jak będzie im najwygodnie mieszkać a architekt zrobił tylko korektę.Życzę powodzenia w realizacji planów i żeby budowa poszła jak z płatka.

• Autor: Lea2 Data: 2010-03-20 13:08:29

Projekt domu jest ładny. Chociaż ja wybrałabym raczej projekt domku parterowego, bo moje preferencje z wiekiem się zmieniają, ale jak wiadomo ile osób tyle też i pomysłów. Zależy co się komu podoba, bo każdy ma inne zapatrywania w danej sprawie.  Trzeba trochę pogłówkować i można coś niecoś zmienić żeby było bardziej funkcjonalnie i dostosowane do własnych potrzeb.  Wszystko zależy też od tego ile osób zamieszka w tym domu i jakie pokolenie tzn. starsze, młodsze, czy mieszane. Osobiście, to na parterze łazienkę wolałabym mieć wprost z tego pokoju-sypialni, bo tak jest znacznie wygodniej. A osobno zrobić wspólną małą dla gości. Taką z wc i prysznicem. Spiżarnia, faktycznie powinna być większa i koniecznie blisko kuchni, tzn.z wejściem z korytarza przy kuchni.  Wejścia do piwnicy też powinny być 2, jedno z zewnątrz, a drugie od wewnątrz, bo tak jest bardziej wygodnie i nie trzeba ciągle wychodzić na zewnątrz, szczególnie w nieznośne pogody. Z garderobą na poddaszu, to dobry pomysł. Myślę, że jest jeszcze parę zmian do przemyślenia.

• Autor: Czeslaw Data: 2010-03-20 13:52:23

Wszystkie zmiany w ścianach nośnych muszą być zatwierdzone przez architekta. Przy poszerzaniu domu jest to całkowita zmiana projektu. Tylko ściany działowe możesz zmieniać dowoli nie pytając się nikogo o zdanie.

• Autor: megii013 Data: 2010-03-20 16:00:45

Dzięki za rady, jeśli chodzi o wejście do piwnicy to zapomniałam napisać, że od wewnątrz domu naturalnie takowe będzie. Po drugie to architekt juz sie zgodził na poszerzenie domu z dwóch stron, także to juz było uzgodnione przed kupnem projektu. A łazienka jest zaraz po prawej stronie jak sie wychodzi z pokoju, więc juz bardzo blisko tegoż pokoju. Niestety łazienki osobno nie zrobię (można by w miejscu garderoby, tam by pasowała idealnie )ale tam będzie spiżarnia na której mi bardziej zależy (użytkownik WŻ to musi mieć duże zapasy, hihihi) niż na dwóch łazienkach.pozdrawiam i dziękuję.Szkoda, że tak malutko osób mi odpowiedziało, każda porada na wagę złota.

• Autor: Lea2 Data: 2010-03-20 20:02:38

Moim zdaniem ta łazienka na dole przy sypialni jest w dobrym miejscu. Myślałam,że można by było ten ala korytarzyk do wejścia do sypialni zlikwidować i przesunąć za linię drzwi łazienki i dopiero w tym miejscu posadowić drzwi. Wówczas była by razem z sypialnią. To Twój dom i zrobisz go według własnego pomyslu. Ewentualnie mogę coś jeszcze zasugerować, jeżeli zechcesz.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-03-20 19:32:12

Wtaj  Gratulacje :):)
    Ja bym powiększyła łazienkę na dole kosztem pokoju.  Jak dla mnie troszkę za malutka ale to kwestia gustu upodobań i tego czy lubisz mieć trochę większą przestrzeń.
    Co do pokoju 8,9 to rzecz upodobań. Wydaje mi się że jeśli chodzi o garderoby to masz w domu ich z naddatkiem. Jeśli pokój bedzie pusty to przecież możesz w nim prasowac a zostawić sobie go jako gościnny. ja bym tak zrobiła ale jeśli tak jak piszesz będzie dla Ciebie dobrze to tylko to się liczy :):)
     To ma być Twój wymarzony dom. 

• Autor: alfa_beta Data: 2010-03-21 15:39:39

Zlikwidowałabym garaż przy domu.
    Wielkie drzwi garażowe psują wygląd domu, ale to tylko moje zdanie:))
    Domek ładny i funkcjonalny:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu