Forum

Kuchenne porady

Pomocy!

  • Autor: klio Data: 2010-03-21 09:29:09

    Kochani ratujcie! Zaspany człowiek robi różne dziwne rzeczy ale ja sobie tego nie daruje! Chciałam zrobić sobie rano kawę żeby się obudzić, a że robiłam jeszcze parę innych rzeczy (śniadania dla dzieci i nastawiałm obiad) moja uwaga była a w zasadzie to chyba jej nie było hmmm...
    W każdym razie zamiast wrzątek wlać do szklanki wlałam do otwartego pojemnika z kawą rozpuszczalną! I co ja mam z tym teraz zrobić? Tak mocnej kawy to ja nie chciałam
    Szkoda mi to wywalić tam było 3/4 dużego pojemnika. ani to przesypywać bo leje sie jak lawa a rusza jak piaski ruchome. Co z tym zrobić. Da się jakoś tą kawę uratować lub wykorzystać?

  • Autor: agacia3323 Data: 2010-03-21 09:35:08

    Czyli masz esencję ,wypada tylko zaprosić dużą ilośc znajomych na niedzielną kawusię.

  • Autor: ewka63 Data: 2010-03-21 09:56:33

    Trochę możesz do kawówki dodać, niewiele, ale zawsze. A resztę to ja bym chyba poprzekładała do mniejszych słoiczków i do zamrażarki. Potem po jednym spróbowałabym używać.

    Ale nie wiem czy to sensowny pomysł.

  • Autor: crisen Data: 2010-03-21 10:33:00

    Może spróbuj tą esencję  zapasteryzować w malutkich słoiczkach. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Za dużo na placki ,likier ....
    Trudno coś doradzić skoro kawy używa się 2 łyżeczki a Ty masz prawie całe opakowanie. Mam tylko nadzieję,że to nie to duże 200g.
    Powodzenia może się uda .

  • Autor: klio Data: 2010-03-21 13:44:41

    No właśnie to duże dlatego mi szkoda.
    Rozpuściłam całe w szklance wody. Może pomroże w porcjach kostek lodu?

  • Autor: pszczólka-2 Data: 2010-03-21 21:29:46

    Mysle,ze te kostki to swietny pomysł

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2010-03-24 12:44:43

    Bardzo dobry. Przydadza sie do: tiramisu by nasaczycz biszkopciki czy tez biszkopta na torta, do oziebienia kawy lodowej albo po prostu do wrzucenia od 1-3 do filizanki i uzupelnienia wrzatkiem. Kawa w sam raz do picia :-)

  • Autor: Scooby Data: 2010-03-21 10:47:53

    Ja chyba bym się z tym nie bawiła,tylko od razu wylała.Ja wiem,że szkoda,ale cóż nieraz tak sie zdarza.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-03-21 14:07:19

    podpisuję się pod tym co napisalaś

  • Autor: bozena28 Data: 2010-03-21 15:53:28

    Ja też bym wylała , szkoda ale co zrobić ja ostatnio jak wyjmowałam kawę z szafki to mi przez nieuwagę wyleciała z rąk i rozbiła  się w drobny mak też musiałam całą wywalić do kosza

  • Autor: gitan Data: 2010-03-21 17:30:33

    Może schowac do lodówki (woda przecież była przegotowana),święta tuż,tuż na pewno się przyda,może nie wszystko,ale zawsze cos uratujesz.Mozna tez podzielic się z sąsiadkami,beda miały darmowa kawę lub do placków i wódeczki.

  • Autor: asiula76 Data: 2010-03-22 12:15:55

    Ja kiedyś podobnie zrobiłam i niestety musiałam Cały słoik 200g kawy wywalić do śmieci.Zrobiła się taka skorupa.

  • Autor: klio Data: 2010-03-22 13:27:21

    Fakt breja zrobiła się straszna ale udało mi sie to całe rozpuścić.
    Teraz mam coś jak mrożone kopiko. Może wymyślę nową wersję kawy mrożonej z lodami . Mam dużo produktu do testów :)))))))))))))

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-03-22 15:55:56

    Dużo nowych dań powstaje przypadkowo czasem dzięki pomyłkom, może i Tobie uda się stworzyć coś nowego i nazwane będzie to Twoim imieniem. Powodzenia w eksperymentach.

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-03-22 16:33:33

    Może to? http://wielkiezarcie.com/recipe23285.html

  • Autor: klio Data: 2010-03-22 17:23:59

    Ehh.. no trochę sie ograniczam. Ostatnio zrobiłam sobie i jakoś tak litr mi poszedł w ciągu miesiąca.
    Ale masz racje pomysł przedni

  • Autor: ursula Data: 2010-03-22 21:15:21

    witaj,
    a moze zrob granite kawowa, jadlam taka we Wloszech, swietne na upalne dni, nie mam sprawdzonego przepisu, ale na google jest ich wiele,
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu