Forum

Kuchenne porady

Jakie ciasto do zajączka ,baranka wielkanocnego z foremki?

  • Autor: beata1 Data: 2010-03-21 17:55:43

    Witam i mam pytanie może znacie sprawdzony przepis na ciasto do baranka lub zajączka wielkanocnego z metalowej foremki?Dziś upiekłam z przepisu podanego poniżej lecz nie chciał odejść od formy mimo że była smarowana olejem i ciasto wyszło jakby zbyt pulchne tzn miało duże pory zajączek nie miał gładkiej powierzchni oto przepis z którego korzystałam z połowy porcji,

    jajka 4 całe
    masło 20 dag
    mąka krupczatka 15 dag
    cukier 15 dag
    mąka ziemniaczana 5 dag
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    rum 1 łyżka
    sok i skórka otarta z 1 cytryny
    wiórki kokosowe
    cukier puder

    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia.

    Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami.

    Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.

    Przestudzone ciasto polać lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem) i gęsto posypać wiórkami kokosowymi

  • Autor: dana39 Data: 2010-03-21 20:01:30

    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=159008&post=159525 tutaj przepis na takie ciasto, wpisałam w wyszukiwarke na stronie " ciasto na baranka" i kilka przepisów się znalazło

  • Autor: beata1 Data: 2010-03-22 06:00:54

    O dziękuję świetny wątek chyba dziś znów wyprubuję z tego przepisu.

  • Autor: atek Data: 2010-03-22 19:15:21

    A ja robię zwykłe "bułkowe" - mąka, woda , drożdże , sól - baranek może stać  bardzo dłuuuugo - a później jest z niego tara bułka . Na święta i tak jest dużo mazurków , więc baranek zawsze zdążył zrobić się nieciekawy w smaku nim na niego przyszła pora konsumpcji.

  • Autor: beata1 Data: 2010-03-23 06:28:22

    Czy można prosić o przepis na takiego baranka tzn proporcje?

  • Autor: atek Data: 2010-03-23 18:14:36

    I tu jest problem - ciasto zawsze robię "na oko".
    W ogrzanej misce robi sie kopczyk z mąki - około 300 gram - nigdy nie ważyłam. W kopczyku robi się wgłębienie/ wygląda jak krater / , wlewa się ciepłej wody , dodaje troszkę soli , ciut cukru i wkrusza się z 3-5 dag drożdży. Po wymieszaniu zawartości krateru posypuje  się go mąką i czeka się aż drożdze wyrosną. Następnie dolewając wody i dodając soli do smaku zarabia się nie za zwięzłe ciasto i formuje się z niego kulkę  . Jak już ciasto wyrośnie trzeba go trochę wyrobić  i przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. Po 20 minutach do pieca .

  • Autor: 84chili84 Data: 2010-03-24 10:51:30

    ja od kiedy mam foremkę baranka, rok rocznie wypróbowywałam któryś z przepisów, jakie znajdowałam w internecie. Jako,że żaden nie rzucił mnie na kolana, w zeszłym roku postanowiłam upiec baranka z przepisu na moją ulubioną babkę. Z tym, że nie smarowałam foremki samym olejem, tylko wysypałam jeszcze bułką albo mąką nie pamiętam. I wyszedł. Zarówno ładny wizualnie, jak i smaczny, jak dla mnie przynajmniej:) Polukrowałam go, obsypałam wiórkami i voila:)

  • Autor: makusia Data: 2010-03-24 11:09:52

    Zawsze piekłam z ciasta biszkoptowego , z pozostałego ciasta piekłam babeczki:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu