Forum

Kuchenne porady

Tabletki do zmywarki

• Autor: piszczalka Data: 2010-03-22 09:01:14

Chcialam sie poradzic Was Żarłoczki jakich uzywacie tabletek do zmywarki? Zawsze uzywalam calgonit, poniewaz sa drogie na probe kiedys kupilismy tanie carrefour i sa beznadziejne. Moze macie jakies tansze sprawdzone tabletki?

• Autor: betap Data: 2010-03-22 09:50:45

Ja kocham i polecam W5 z Lidla . Stosuję zarówno sól jak i błyszczyk a to wszystko w dobrej cenie i z dobrym efektem. Czasem kupujemy też somat , bo zdarzają się dobre promocje, no i są dobre .

• Autor: Olciaa Data: 2010-03-22 12:55:15

ja równiez polecam W5 z lidla,tylko przy brudniejszych naczyniach( np po sosach czy tłuszczach) wrzucam 2 tabletki, jedn ado podajnika a druga kłade na góna półeczke)

• Autor: gosiaw70 Data: 2010-03-29 10:49:58

ja tez jestem za W5,cena rewelacyjna,efekt super

• Autor: tikitaki Data: 2010-03-22 09:51:38

Ja urzywam somat i jest taki sam jak calgonit mialam kiedys ''domol'' z rossmana jest tez dobry ale cenowo wychodzi podobnie jak calgonit. W tabletkach nie widze duzej roznicy za to plyn do czyszczenia zmywarek najlepszy jest somat

• Autor: monami9 Data: 2010-03-22 09:56:18

Ja też polecam tabletki W5 z Lidla. Są niedrogie i bardzo skuteczne. A wczoraj mąż kupił tabletki z Biedronki, pierwsza kostka wczoraj nieźle sobie poradziła.

• Autor: asiula76 Data: 2010-03-22 10:06:08

Ja używam Calgonit,jestem zadowolona.
    Zastanawiałam się czy nie kupić tych z Biedronki,są dużo tańsze.

• Autor: kaszkaj Data: 2010-03-22 10:24:01

Używałam tabletek z Biedronki i byłam znich zadowolona,a teraz używam tych z Lidla i też są dobre.Mam tylko mały problem bo tych z Lidla nie wolno używać do krótkiego programu,a "biedronkowe" stosowałam przy wszystkich programach

• Autor: malinka16 Data: 2010-03-22 10:11:47

Ja używam tabletek W5 z Lidla.Jestem bardzo zadowolona.

• Autor: asieksza Data: 2010-03-22 11:15:32

Ja też W5, tabletki, sól , nabłyszczacz. Jak jestem w Niemczech kupuję Akutę , cenowo wychodzi podobnie do W5. Calgonit jest dobry ale drogi, z Somatu zadowolona nie byłam

• Autor: beata1 Data: 2010-03-22 12:40:37

Ja ostatnio kupiłam Somat żel w butelce 29 zł to jeszcze nic tak swietnie mi nie umyło jak on ,a teraz przymiezam się do w5 z Lidla tabletki.

• Autor: ewka63 Data: 2010-03-22 16:35:35

Ja jednak najlepsze efekty widzę wtedy gdy osobno stosuję proszek, osobno płyn nabłyszczajacy i sól. Proszek kupiłam Ludwika do zmywarek i jestem bardzo zadowolona. 

• Autor: makusia Data: 2010-03-22 17:07:23

tylko calgonit , teraz finisch:)

kupuję oryginalny , sprowadzany z niemiec .

• Autor: szamotka Data: 2010-03-22 18:57:57

Nie używajcie tabletek !!!!! Moja zmywarka miała zaledwie 2 lata i się zepsuła ,kiedy wezwałam serwis Pan powiedział mi żebym nigdy nie używała tabletek bo w nich jest piasek i pokazał mi pompkę całą zabrudzoną piachem .Zdziwiłam się bardzo , bo uzywałam dobrych tabletek calgonit.Teraz używam tylko żel ,bo niechcę płacić 600 zł. za taka usterkę.Pozdrawiam

• Autor: piszczalka Data: 2010-03-22 20:01:51

A jaki masz sprawdzony zel? Moze jakis tanszy?

• Autor: piszczalka Data: 2010-03-22 20:02:33

chcielismy troche zaoszczedzic na tych tabletkach :)

• Autor: matani Data: 2010-03-23 21:40:47

Dłuuuugo używałam calgonitu, ale raz mając resztkę pieniążków w porfelu kupiłam tabletki Ludwik (w życiu nie wpadłabym na to, że mają) są o wiele lepsze niż Calgonit/Finish, nigdy nie zostawiają plamek na patelniach :)
    Nie jestem tak do końca pewna ich "tańszości", w każdym razie nie było opakowań Calgonitu za 15zł :) Opakowanie Ludwika, które mam teraz kosztowało 27 zł za 50 szt. Kupiłam w nie-sieciowej drogerii.

• Autor: agacia3323 Data: 2010-03-24 07:41:49

To patelnie też można myć w zmywarkach?-pytam ,bo nie mam zmywarki i nigdy nie chcę mieć.

• Autor: Beata500 Data: 2010-03-24 14:32:58

Agaciu,jak nie chcesz mieć to i tak ta informacja Ci się nie przyda.Ale ja Ci powiem tak,ja nie myję patelni w zmywarce,bo umyłam raz i rączka ,która była koloru srebrnego(nie wiem jaki to był materiał),zmatowiała.Natomiast moja siostra swoje patelnie myje w zmywarce i jest zadowolona.Sądzę,że to zależy od patelni- z czego jest wykonana.

• Autor: marcia33 Data: 2010-03-24 14:53:59

ja i talerze i gary myje w zmywarce a uzywam tabletek z lidla a ostatnio wynalazlam w drogerii "poppy" w tesco-sa dobre jak dla mnie i dosc tanie:)

• Autor: matani Data: 2010-03-29 15:45:44

Dzięki Beata :)

Patelnie mam z Ikei i choć Ikea nie zaleca ich myć w zmywarkach, to ja mam to "gdzieś" i myję, bo mi się nie chce babrać w moim jednokomorowym zlewie. Mam też jedną patelnię "wok" i tam to srebrne przy rączce już nie jest srebrne, ale tej b. rzadko używam, więc jak raz na jakiś czas muszę ją umyć ręcznie to myję, ale jak mi się nie chce to wrzucam do zmywarki i już.

• Autor: Silvia_pl Data: 2010-03-28 15:37:52

ja polecam proszki - różnica również w dozowaniu.... wcale nie trzeba do krótkiego mycia wsypywać całej dawki - a tabletki przecież nie będziesz kroić na pół.
    Próbowałam tabletek z sieci Schlecker'a - też byłam zadowolona
    Claro różowe pudełko - super, ale trzeba polować na super okazję cenową.

• Autor: piszczalka Data: 2010-03-28 17:27:18

Na razie testujemy tabletki W5 z Lidla :)
    Dziekuje za informacje, jak znajde i bedzie promocja to tez wyprobjemy. Pozdrawiam :)

• Autor: drakas Data: 2010-03-29 02:04:38

Piszczałko, używaliśmy wszelkich drogich tabletek i żeli i zawsze coś zostawało niedomyte. Albo garnek, albo patelnia, a to na talerzu resztka buraczków. Cholera mnie trafiała. I kiedyś mąż na szybkiego kupił w biedronce, bo najbliżej, a nie mieliśmy czasu iść do tesco. Na początku byłam zła, ale w końcu te 15 czy ileś zł, to nie majątek, a myślałam, że na czarną godzinę będą. I okazało się, że odkąd kupił je, nie zdarzają się niedomyte naczynia, gary itp. Już trzecie opakowanie leci a ja nic nie muszę poprawiać. Swą zmywarkę myje co jakiś czas specjalnymi płynami, chodzi na tabletkach już ładnych parę lat:)

• Autor: piszczalka Data: 2010-03-29 08:00:55

O Drakas :) Jak Cie dawno nie widziałam tutaj, jak Twoja Mała?

Tak myslalam tez o biedronkowych tabletkach, pewnie tez je kupimy bo w biedronce prawie codziennie jestesmy bo mamy ja blisko:)
    Jak na razie W5 tez sie sprawdzaja, codziennie rano sprawdzamy wszystkie naczynia czy sa dobrze domyte :)
    Pozdrawiam :)

• Autor: drakas Data: 2010-03-30 12:34:57

Ja tu często jestem, ale raczej czytam, bo na pisanie brak czasu, ale to przejściowe.
    Moja Mała już ma ponad 9 miesięcy, nie można z niej spuścić oka, bo ciągle gdzieś ucieka. Odkąd się nauczyła raczkować, nie mam absolutnie na nic czasu, a w dodatku teraz stoi. Przy wszystkich, co myśli, że ją utrzyma. Gania psa po całym domu, ogólnie małe kochane słoneczko. Wczoraj złapała jakiś kaszel, pewnie od starszego brata, mimo, że przebywał zamknięty w pokoju. A już myślałam, że nie będzie chorować:(
     A jak Twoje Maleństwo? Daje Ci żyć?

• Autor: piszczalka Data: 2010-03-30 12:40:45

Moja 2 bedzie miala 9 miesiecy :) Tez raczkuje po calym domu i gania brata, stawac jeszcze nie staje bo mielismy problem z bioderkami ale juz jest ok. Mała ale głosna z niej spiewaczka, najglosniej robi to bardzo wczesnie rano. Tez wlasnie sie zarazila od braciszka kaszlem i wyladowala na antybiotyku :(( dzisiaj idziemy do kontroli.
    Czy dałas jej na imie Natalka?
    Pozdrawiam :)

• Autor: drakas Data: 2010-03-30 17:20:07

No pewnie, że Natalka:)
    My już po lekarzu, nie stwierdził żadnych zmian, więc tylko syrop i niech tak zostanie.
    Dopiero mi usnęła, zaraz chyba padnę na pysk.
    A Twoja jak ma na imię?

• Autor: piszczalka Data: 2010-03-31 17:37:32

Tez Natalka :) Dlatego zapytalam z ciekawosci o Twoja :)

• Autor: miu-miu Data: 2010-04-01 16:43:12

W5 z Lidla. Wersja niemiecka jest lepszej jakości, również Somat-też niemiecki,ale polski nie odbiega prawie wcale jakością. Raz użyłam polskiego Calgonitu All in one-nigdy więcej-co za dziadostwo. Odradzam wszystkim- sporo kosztuje, zostawia zacieki i niedomywa. Z W5 i somatem nie ma tych problemów. Tabletek używam w zmywarce od 6 lat -jeszcze nic sie od piasku nie zepsuło.

• Autor: piszczalka Data: 2010-04-01 20:54:56

Jak na razie tez jestem zadowolona z W5 :)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-04-03 12:30:41

Moze nie najtanszy,ale jednak Somat.Kiedys kupilam Calgonit na samym poczatku i bylam niezadowolona z efektu,drugi raz zdarzylo mi sie kupic Calginit jak nie bylo Somatu,pomyslalam moze sie poprawili i nic z tego,wiecej juz tego dziadostwa nie kupie.Nie dosc ,ze nie domywa porzadnie to jeszcze zostawia paskudne zacieki na szkle przezroczystym i sztuccach,ktorych potem nie mozna zmyc.

• Autor: Beata500 Data: 2010-04-03 20:22:26

Ja też kupuję tylko Somat i to ten ,który ma namalowane na opakowaniu sztucce.

Przejdź do pełnej wersji serwisu