Witam serdecznie. Moze ktoś potrafi mi poradzic ,jak zamienić masło lub margarynę na olej ( dot. ciasta np. drożdżowego ) tzn. ile oleju zamiast np. 1 kostki margaryny (25 dkg ). Dzięki z góry :-)
Ja kiedys do ciasta ucieranego dodałam zamiast kostki masła niepełną szklankę oleju i wyszło ok, ale to było na zasadzie wyjdzie-niewyjdzie. Takiego pewnego zamiennika nie znam.
Witaj:) W zaleznosci ile % wody jest w masle albo w margarynie o tyle nalezy zmniejszyc ilosc oleju. U nas maslo zawiera 81% czystego tluszczu. Olej jest czystym tluszczem.Ja przeliczam okolo 10% mniej jak zamieniam maslo na olej i 20% mniej ilosciowo z margaryny na olej. 25 dkg margaryny to bedzie 20 dkg oleju. Albo 250 ml rozpuszczonej margaryny zamienia sie na 200 ml oleju.... Pozdrawiam:)
Ja czesto podmieniam margaryne na olej wlasnie; glownie przy babkach.
Jesli potrzeba np. 25dag margaryny, odmiezam... na wadze tyle samo oleju. Dziala!
Dzięki wielkie za ten wątek:)) Właśnie zabrakło mi masła, a w sklepie przerwa, więc muszę kombinować ...
Dopisano 2015-9-10 16:3:2:
Udało się - zamiast przepisowych 25 dkg masła, miałam 20 i resztę uzupełniłam olejem. Może nawet lepiej, że tak wyszło - ciacho (krucho - drożdżowe) jest bardzo puszyste i wilgotne jednocześnie. Dzięki :))
Bardzo często zamieniam, szczególnie przy drożdżówce, bo z olejem jest dłużej świeża. U mnie kostka masła lub margaryny to szklanka oleju< a dokładniej taki "duraleksowy" kubek>. Powodzenia.
Witam serdecznie. Moze ktoś potrafi mi poradzic ,jak zamienić masło lub margarynę na olej ( dot. ciasta np. drożdżowego ) tzn. ile oleju zamiast np. 1 kostki margaryny (25 dkg ). Dzięki z góry :-)
Ja kiedys do ciasta ucieranego dodałam zamiast kostki masła niepełną szklankę oleju i wyszło ok, ale to było na zasadzie wyjdzie-niewyjdzie. Takiego pewnego zamiennika nie znam.
Witaj:) W zaleznosci ile % wody jest w masle albo w margarynie o tyle nalezy zmniejszyc ilosc oleju. U nas maslo zawiera 81% czystego tluszczu. Olej jest czystym tluszczem.Ja przeliczam okolo 10% mniej jak zamieniam maslo na olej i 20% mniej ilosciowo z margaryny na olej.
25 dkg margaryny to bedzie 20 dkg oleju. Albo 250 ml rozpuszczonej margaryny zamienia sie na 200 ml oleju....
Pozdrawiam:)
Ja czesto podmieniam margaryne na olej wlasnie; glownie przy babkach. Jesli potrzeba np. 25dag margaryny, odmiezam... na wadze tyle samo oleju. Dziala!
Dzięki wielkie za ten wątek:))
Właśnie zabrakło mi masła, a w sklepie przerwa, więc muszę kombinować ...
Dopisano 2015-9-10 16:3:2:
Udało się - zamiast przepisowych 25 dkg masła, miałam 20 i resztę uzupełniłam olejem. Może nawet lepiej, że tak wyszło - ciacho (krucho - drożdżowe) jest bardzo puszyste i wilgotne jednocześnie.Dzięki :))
Bardzo często zamieniam, szczególnie przy drożdżówce, bo z olejem jest dłużej świeża. U mnie kostka masła lub margaryny to szklanka oleju< a dokładniej taki "duraleksowy" kubek>. Powodzenia.