Forum

Kuchenne porady

zamiana masła na olej

  • Autor: gerba Data: 2010-03-22 16:18:02

    Witam serdecznie. Moze ktoś potrafi mi poradzic ,jak zamienić masło lub margarynę na olej (  dot. ciasta  np. drożdżowego ) tzn. ile oleju zamiast np. 1 kostki margaryny (25 dkg ).  Dzięki z  góry :-)

  • Autor: ewka63 Data: 2010-03-22 16:29:30

    Ja kiedys do ciasta ucieranego dodałam zamiast kostki masła niepełną szklankę oleju i wyszło ok, ale to było na zasadzie wyjdzie-niewyjdzie. Takiego pewnego zamiennika nie znam.

  • Autor: tineczka Data: 2010-03-22 18:13:14

    Witaj:) W zaleznosci ile % wody jest w masle albo w margarynie o tyle nalezy zmniejszyc ilosc oleju. U nas maslo zawiera 81% czystego tluszczu. Olej jest czystym tluszczem.Ja przeliczam okolo 10% mniej jak zamieniam maslo na olej i 20% mniej ilosciowo z margaryny na olej.
    25 dkg margaryny to bedzie 20 dkg oleju. Albo 250 ml rozpuszczonej margaryny zamienia sie na 200 ml oleju....
    Pozdrawiam:)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2010-03-22 20:13:21

    Ja czesto podmieniam margaryne na olej wlasnie; glownie przy babkach. Jesli potrzeba np. 25dag margaryny, odmiezam... na wadze tyle samo oleju. Dziala!

  • Autor: Smosia Data: 2015-09-09 14:13:39

    Dzięki wielkie za ten wątek:))
    Właśnie zabrakło mi masła, a w sklepie przerwa, więc muszę kombinować ...

    Dopisano 2015-9-10 16:3:2:

    Udało się - zamiast przepisowych 25 dkg masła, miałam 20 i resztę uzupełniłam olejem. Może nawet lepiej, że tak wyszło - ciacho (krucho - drożdżowe) jest bardzo puszyste i wilgotne jednocześnie.
    Dzięki :))

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-09-10 08:29:33

    Bardzo często zamieniam, szczególnie przy drożdżówce, bo z olejem jest dłużej świeża. U mnie kostka masła lub margaryny to szklanka oleju< a dokładniej taki "duraleksowy" kubek>. Powodzenia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu