Forum

Rozmowy wolne i frywolne

rozmowa kwalifikacyjna

• Autor: edyyta Data: 2010-03-23 13:39:28

Czeka mnie w tym tygodniu rozmowa kwalifikacyjna w sprawie nowej pracy.O co mogą pytać,jakie ja mogę zadac pytania?To moja pierwsza taka rozmowa,dlatego jestem zielona w tej kwetii.Może macie jakieś doświadczenia i coś mi poradzicie:))))

• Autor: Olciaa Data: 2010-03-23 14:10:52

napewno bedzie:

co wiesz o tej firmie
    dlaczego chcesz tam pracowac
    jakie masz wczesniejsze doswiadczenie
    w zaleznosci od rodzaju pracy moga zapytac co zrobisz gdy ........ no i tu w zaleznosi od rodzaju pracy poddadza cie ekstremalnej sytuacji
    jakie masz wymagania wobec pracodawcy
    ile chcuialabys zarabiac
    kiedy planujesz miec dzieci( nie musisz na to odpowidac bo to niezgodne z prawem jednak gdy sie przeciwstawisz moga cie odrazu skreslic)

na ta chwile tyle zdołałam sobie przypomniec  z moich doswiadczen

kiedy zostalam zapytana kiedy planuje wyjsc za maz
    ile i kiedy chce miec dzieci
    z kim mieszkam
    czy mam chlopaka/nazyczonego

juz sie zastanawialam czy spytaja kiedy mam miesiaczke i jaki rozmiar buta ale darowali sobie hi hi:)

powodzenia

aha : nie zakładaj długich kolczyków, spódnicy powyzej kolana, duzego dekoldu  i wysokich szpilek,

nie wiem do jakiej pracy to rozmowa, ja te zasady stosowalam na swoich rozmowach do bankowosci i finansów( przechodzilam 9 na 10 rozmow, po pewnym czasie zaczelam to robic dla zabawy zeby sie sprawdzic bo przestalo mnie to kompletnie stresowac) nawet jak nie szukałam pracy :0

• Autor: Scooby Data: 2010-03-23 15:24:18

Na pewno nie pokazuj,że jesteś zdenerwowana.Moga Cie spytac:ile bys chciała zarabiac,stan cywilny,ile masz dzieci,czy miejscowa,czy dojeżdżasz,czy dyspozycyjna.Zalezy do jakiej pracy-w jakim charakterze(czy do biura,czy na produkcje).

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-03-23 15:58:51

Tez od niedawna poszukuje pracy.
    Ostatnio bylam na 3 rozmowach. Wspominam je bardziej lub mniej przyjemnie; jedna trwala ponad 2 godziny i byla polaczona z testem umiejetnosci na komputerze oraz z tlumaczeniem fragmentow umow.
    W poprzednim poscie ktos napisal, ze moga pytac o dzieci, meza i tak dalej. Wg przepisow kodeksu pracy nie maja prawa pytac o sprawy osobisto-rodzinne. Jesli sie tego dopuszcza, mozesz minac sie z prawda... Ja niestety o tym nie wiedzialam. Prawdopodobnie nie dostalam - moze nawet ciekawej - pracy (nie wiem, bo nie sprobowalam) poniewaz uczciwie odpowiadalam na pytania:
    - gdzie mieszkaja rodzice (!!!) i czy pomoga w razie choroby dziecka
    - czy dziecko choruje
    - gdzie pracuje maz i czy czesto wyjezdza.

Jesli moge cos doradzic: sprawdz wczesniej ile sie zarabia na analogicznym stanowisku w innych firmach. Wiadomosci takie mozna znalezc w Internecie. Niestety, pytanie o wynagrodzenie nie jest zbyt komfortowe, bo nie chcesz sie niedocenic i nie chcesz "przestrzelic" kwoty, wiec lepiej nie kluczyc, tylko podac konkretna kwote.
    POWODZENIA!!!!

• Autor: alfa_beta Data: 2010-03-23 17:02:49

Opócz wyżej wymienionych mnie pytali jakie są moje mocne cechy ,czy umiem smodzielnie podejmować decyzje, czy umiem pracować w zespole czy raczej samodzielnie,czy jestem dyspozycyjna.

• Autor: Anovi Data: 2010-03-23 17:37:27

poza tym co pisały dziewczyny wyżej ja bym jeszcze dodała:
    - dlaczego chce Pani pracować w naszej firmie
    - gdzie Pani siebie widzi za (tu odpowiednią ilośc lat 5/10 itp)
    - jaką scieżkę kariery Pani dla siebie widzi
    - jakie sa pani mocne i słabe strony - które cechy moga się sprawdzic na stanowisku o które Pani aplikuje

Oprócz rozmowy mogą jeszcze zaprosić na test lub na zajęcia w grupie.

Najważniejsze to nie pokazać, że się jest zestresowanym, wyglądać schludnie i elegancko, uścisk dłoni  na "dzień dobry" nie omdlewający a raczej taki dość mocny i uśmiech na twarzy :)
    Powodzenia :D

• Autor: monique21 Data: 2010-03-23 22:23:03

mnie pytali ostatnio o zainteresowania, hobby, jak zrobiłabym coś tam (dotyczyło stanowiska), takie totalne bzdety, ale okazało się, że pracownik był już ustawiony, a rozmowa tak pro forma tylko... :(

• Autor: edyyta Data: 2010-03-24 19:40:54

Dziękuję za rady.Mam nadzieję,że jakoś uda mi się przez to przejść.

• Autor: as Data: 2010-03-24 21:57:25

Oczywiście trzymamy kciuki i czekamy na relację.

• Autor: momik Data: 2010-03-25 12:50:18

Zdarzało mi się stać po drugiej stronie biurka i przeprowadzać rozmowy kwalifikacyjne więc zawsze zwracałam uwagę i pytałam o zainteresowania, nie było to podyktowane moją ciekawością a koniecznością sprawdzenia czy kandydat mówi prawdę, czy też w CV uprawia science fiction po to by to ładnie wyglądało; nie zadawałam pytań o rodzinę, stan cywilny, ani o plany powiększania rodzaju ludzkiego,

Nie wiem czy wcześniej pracowałaś, czy to też będzie Twoja pierwsza praca czego gorąco życzę, ale proponuję dobrze przygotować się ze znajomości działalności firmy, a przede wszystkim mieć swoje CV w jednym paluszku :)

• Autor: edyyta Data: 2010-03-29 17:04:11

Ufff,przeszłam tę rozmowę.Nie wiem jescze z jakim skutkiem.Odpowiedzą za parę dni.Nerwy dały trochę znać o sobie ale byłam przygotowana na pytania.Jeszcze raz dziękuję:)

• Autor: CZOS Data: 2010-03-29 17:23:44

Gratuluję już i życzę jeszcze, czyli "została Pani przyjęta".

• Autor: smakosia Data: 2010-03-29 20:27:12

Ja też życzę Ci tego Powodzenia!

• Autor: edyyta Data: 2010-03-29 20:41:46

Nie dziękuję.........

• Autor: as Data: 2010-03-29 21:44:21

Można wiedzieć jak wyglądała rozmowa?

• Autor: edyyta Data: 2010-04-09 18:07:16

Przepraszam,że dopiero odpowiadam.Pytano mnie czemu chcę akurat tam pracować,ile zarabiać,jakie jest moje doświadczenie,co zrobiłabym w danej sytuacji.Dalej nie pamiętam,nerwy.Ale własnie się dowiedziałam,że przeszłam tę rozmowę pozytywnie i jestem zaproszona już na omówienie warunków pracy.Czyli w 90 % mam pracę.Udało się!!!!

• Autor: as Data: 2010-04-09 18:48:52

Gratuluję i cieszę się z Tobą. Oczywiście trzymam kciuki.

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-04-10 15:23:39

Ciesze sie i zazdroszcze :-)
    POWODZENIA!!!

• Autor: CZOS Data: 2010-04-13 15:05:16

Chyba dasz znać od kiedy zaczynasz pracę???

• Autor: amelia_z Data: 2010-04-09 18:46:47

A to same stadnardy skopiowane od mojego znajomego Dariusza SZ  Może przydadzą się komus w przyszłości:

1/.Czy napije się Pan/pani czegoś może, wody, herbatki lub kawki ? A może ma Pan/ni ochotę zapalić papierosa?
    2/.Czy może miał Pan/ni trudności ze znalezieniem siedziby naszej firmy?
    3/.Dlaczego Pan/ni tak długo pozostawała bez pracy?
    4/.Może Nam Pani opowiedzieć coś o sobie.
    5/.Z CV wnioskuję, że pochodzi Pan/ni z małego miasteczka, jak się mieszka w takim małym miasteczku?
    6/.Dlaczego postanowił Pan/ni zmienić miejsce pracy?
    7/ Jakie są Pana/ni plany zawodowe?
    8/: Jakie są Pana/ni oczekiwania w związku z zatrudnieniem w naszej firmie ?
    9/Proszę opisać jakie cechy posiadał Pan/ni najlepszy przełożony ?
    10/ Jak ocenia pan/pani postęp w swojej karierze zawodowej ?
    11/Z jakimi ludźmi chciałby Pan/ni najbardziej pracować ? Jaki typ osobowości jest według Pani/na najłatwiejszy we współpracy, a jaki najtrudniejszy ?
    12/.Co będzie Pan/ni robić za 10 lat?
    13/. Proszę Nam powiedzieć jakie są Pana/ni silne strony a jakie słabe?
    14/.Jakie są pana/pani największe sukcesy...proszę o nich opowiedzieć ?
    15/.Co chciałby Pan/ni osiągnąć za 10 lat?
    16/. Czy chciała by Pan/ni pracować na stanowisku swojego przełożonego?
    17/.Dlaczego chce Pan/ni pracować w tej branży ?
    18/.Co szczególnie wyróżnia Pana/nią spośród pozostałych kandydatów?
    19/. Czym różni się Pan/ni od innych kandydatów aplikujących na powyższe stanowisko?
    20/.Jakie umiejętności i czego by się chciał Pan/ni nauczyć pracując w Naszej firmie?
    21/.Jak pan/pani ocenia siebie na tle innych osób starających się o pracę w Naszej firmie mających podobne kwalifikacje ?
    22/.Proszę o pdanie kilku przykładów potwierdzających w praktyce Pana/ni pracowitość i wytrwałość oraz lojalność ?
    23/.Ile dni pracy opuścił Pan/ni w ciągu ostatniego roku ?
    24/.Proszę przedstawić Nam sytuację, w której pan/pani odniosła/ósł) porażkę w pracy ?
    25/.Proszę opisać Nam ostatni Pani sukces w poprzedniej firmie?
    26/. Czy umie Pani pracować w stresie i sobie Pani/an radzi z codziennym stresem w pracy?
    27/.W jaki sposób konfiguruje sobie Pan/ni swoje plany, dotyczące wykonywanego projektu/procesu, jeśli zauważy Pan/ni, że coś nie układa się w planie, tak jak zostało to wcześniej zaplanowane ?
    28/.Proszę opowiedzieć Nam o sytuacji, w której musiał Pan/ni uspokoić zdenerwowanego klienta.
    29/.W jaki sposób organizuje sobie Pan/ni swój tygodniowy plan pracy i ustala terminy wykonania różnych zadań np. spotkań z klientem?
    30/.Proszę rozważyć następującą sytuację : Pewnego wieczoru zostaje Pan/niw pracy po godzinach, jako jedyna osoba w biurze. Odbiera Pan/ni telefon, skierowany do przełożonego, do którego dzwoni jeden z przedstawicieli handlowych z pana/pani firmy. Jest on w trakcie spotkania z klientem i potrzebuje pewnych informacji, aby podpisać kontrakt. Jutro będzie już za późno. Pan/pani jest jedyną osobą, która może udzielić takich informacji, jednakże wykracza to poza pana/pani kompetencje. Jak się Pan/ni wtedy zachowuje i co robi?
    31/.Które z Pana/ni umiejętności będą najbardziej przydatne na oferowanym przez Naszą firmę stanowisku pracy?
    32/.Czego się Pan/ni obawia w czasie pracy na oferowanym Panu/ni stanowisku ?
    33/.Jaką opinię wystawiliby Panu/ni przyjaciele ?
    34/.W jakich warunkach pracuje się Pani/nu najbardziej efektywnie ?
    35/.Czy klienci lubili Pana/nią i czy lubili z Panem/nią współpracować ?
    35/. Jaki styl pracy Pani/n preferuje... indywidualny, czy zespołowy?
    36/. Jaki Pani/na zdaniem styl zarządzania jest najbardziej efektywny i skuteczny?
    37/. Proszę Nam powiedzieć co się podobało i nie podobało w poprzedniej pracy ?
    38/. Czy lubi Pani wykonywać polecenia służbowe i w jaki sposób przyjmuje je Pan/ni do wiadomości?

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-04-10 15:22:30

Super, dzieki za sciage.
    A masz jeszcze moze jakas (sciage) lub cosa w tym rodzaju dotyczace "dyplomatycznych i poprawnych" odpowiedzi na te pytania? Na niektore podobno nie odpowiadac wprost, niektore odpowiedzi mozna "zmanipulowac". Przydalaby mi sie taka wiedza i mysle, ze nie tylko mnie.
    Np. na pierwsze pytanie: Lepiej o cos poprosic, czy tez lepiej nie?

• Autor: amelia_z Data: 2010-04-13 11:43:48

Nie wiem czy tu można reklamować portal społecznościowy, ale na jednym jest znakomita grupa, w której wiele cennych, praktycznych porad można uzyskać. Dopóki mnie ktoś nie oświeci to przytoczę mnie więcej  trzy odpowiedzi:

1/.Czy napije się Pan/pani czegoś może, wody, herbatki lub kawki ? A może ma Pan/ni ochotę zapalić papierosa?

Nie wolno się zgodzić ani sie nie zgodzić, dyplomatycznie jest powiedzieć: dziekuję bardzo, może troszkę później. O papierosie nie ma co pisać: w żadnym razie nie można zapalić, nawet jeśli jest sie palącym.

2/.Czy może miał Pan/ni trudności ze znalezieniem siedziby naszej firmy?

To pytanie powinno sie stosować zazwyczaj, kiedy kandyday spóźnił się na rozmowę ( na rozmowę należy przyjść ok. 5 minut wcześniej). spotkałam się osobiście z tym pytaniem, mimo, ze się nie spóźniłam, więc niektórzy HR stosują je pro forma.

3/.Dlaczego Pan/ni tak długo pozostawała bez pracy?

Jeśli ma się przerwę w karierze zawodowej, i wynika to z cv, to warto  opracować rozsądne wytłumaczenie każdej przerwy. Można np. powiedzieć, że szukało się pracy takiej, która daje możliwość wdrożenia umiejętności już posiadanych, takiej, w której można nauczyć się nowych umiejętności. Nie opowiadałabym, ze zierałam rok truskawki za granicą... ewentualnie, ze przebywałam za granicą w celu doskonalenia języka obcego (znam kilku, którzy pracowali w Anglii trzy lata a języka ni w ząb nie umieją).

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-04-14 21:01:14

prosze o jeszcze!
    Moja przerwa w pracy wynika z uropu wychowawczego. Przebywam na nim od 2 lat i powoli zaczelam szukac nowego miejsca pracy (ze wzgledu na przeprowadzka, ktora nam w miedzyczasie spotkala). Ostatnio nie dostalam pracy, bo "jak sobie pani wyobraza pogodzic prace z dzieckiem?". Do jasnej ciasnej, chyba nie trzeba miec nadzwyczajnej wyobrazni... Mloda juz jest w przedszkolu. Szkoda slow. I jak teraz wybrnac z takiej sytuacji? Chyba nie moge sie przyznawac do tego uropu i do dziecka... Klamac????

• Autor: Anovi Data: 2010-04-14 21:49:03

Nie, kłamstwo ma zawsze krótkie nogi.
    Miliony kobiet godzą codziennie pracę i wychowywanie dzieci, nie od dziś. Zawsze możesz powiedzieć, że od kiedy zostałaś mamą lepiej oragnizujesz i zarządzasz swoim czasem.

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-04-15 13:04:42

Tak tez powiedzialam! Kolejne pytanie brzmialo: czy w takim razie mieszkamy z tesciami badz rodzicami?
    Klamac nie umiem, robie sie czerwona jak burak i mam rozbiegane oczy, zaraz widac, ze krece ;-)

• Autor: Anovi Data: 2010-04-15 13:11:08

Hm wydaje mi się dalsza część pytania nie na miejscu bo nikomu nic do tego. Zresztą pierwsza również, ale ja głowy nie dam. Czasem mieszkając "przy rodzinie" nie masz z kim dziecka/dzieci zostawić bo wszyscy jeszcze pracują. Co to ma do rzeczy?
    Niech się wypowie HR-owiec bo ja nim nie jestem może rozjaśni sprawę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu