Czeka mnie w tym tygodniu rozmowa kwalifikacyjna w sprawie nowej pracy.O co mogą pytać,jakie ja mogę zadac pytania?To moja pierwsza taka rozmowa,dlatego jestem zielona w tej kwetii.Może macie jakieś doświadczenia i coś mi poradzicie:))))
co wiesz o tej firmie dlaczego chcesz tam pracowac jakie masz wczesniejsze doswiadczenie w zaleznosci od rodzaju pracy moga zapytac co zrobisz gdy ........ no i tu w zaleznosi od rodzaju pracy poddadza cie ekstremalnej sytuacji jakie masz wymagania wobec pracodawcy ile chcuialabys zarabiac kiedy planujesz miec dzieci( nie musisz na to odpowidac bo to niezgodne z prawem jednak gdy sie przeciwstawisz moga cie odrazu skreslic)
na ta chwile tyle zdołałam sobie przypomniec z moich doswiadczen
kiedy zostalam zapytana kiedy planuje wyjsc za maz ile i kiedy chce miec dzieci z kim mieszkam czy mam chlopaka/nazyczonego
juz sie zastanawialam czy spytaja kiedy mam miesiaczke i jaki rozmiar buta ale darowali sobie hi hi:)
powodzenia
aha : nie zakładaj długich kolczyków, spódnicy powyzej kolana, duzego dekoldu i wysokich szpilek,
nie wiem do jakiej pracy to rozmowa, ja te zasady stosowalam na swoich rozmowach do bankowosci i finansów( przechodzilam 9 na 10 rozmow, po pewnym czasie zaczelam to robic dla zabawy zeby sie sprawdzic bo przestalo mnie to kompletnie stresowac) nawet jak nie szukałam pracy :0
Na pewno nie pokazuj,że jesteś zdenerwowana.Moga Cie spytac:ile bys chciała zarabiac,stan cywilny,ile masz dzieci,czy miejscowa,czy dojeżdżasz,czy dyspozycyjna.Zalezy do jakiej pracy-w jakim charakterze(czy do biura,czy na produkcje).
Tez od niedawna poszukuje pracy. Ostatnio bylam na 3 rozmowach. Wspominam je bardziej lub mniej przyjemnie; jedna trwala ponad 2 godziny i byla polaczona z testem umiejetnosci na komputerze oraz z tlumaczeniem fragmentow umow. W poprzednim poscie ktos napisal, ze moga pytac o dzieci, meza i tak dalej. Wg przepisow kodeksu pracy nie maja prawa pytac o sprawy osobisto-rodzinne. Jesli sie tego dopuszcza, mozesz minac sie z prawda... Ja niestety o tym nie wiedzialam. Prawdopodobnie nie dostalam - moze nawet ciekawej - pracy (nie wiem, bo nie sprobowalam) poniewaz uczciwie odpowiadalam na pytania: - gdzie mieszkaja rodzice (!!!) i czy pomoga w razie choroby dziecka - czy dziecko choruje - gdzie pracuje maz i czy czesto wyjezdza.
Jesli moge cos doradzic: sprawdz wczesniej ile sie zarabia na analogicznym stanowisku w innych firmach. Wiadomosci takie mozna znalezc w Internecie. Niestety, pytanie o wynagrodzenie nie jest zbyt komfortowe, bo nie chcesz sie niedocenic i nie chcesz "przestrzelic" kwoty, wiec lepiej nie kluczyc, tylko podac konkretna kwote. POWODZENIA!!!!
Opócz wyżej wymienionych mnie pytali jakie są moje mocne cechy ,czy umiem smodzielnie podejmować decyzje, czy umiem pracować w zespole czy raczej samodzielnie,czy jestem dyspozycyjna.
poza tym co pisały dziewczyny wyżej ja bym jeszcze dodała: - dlaczego chce Pani pracować w naszej firmie - gdzie Pani siebie widzi za (tu odpowiednią ilośc lat 5/10 itp) - jaką scieżkę kariery Pani dla siebie widzi - jakie sa pani mocne i słabe strony - które cechy moga się sprawdzic na stanowisku o które Pani aplikuje
Oprócz rozmowy mogą jeszcze zaprosić na test lub na zajęcia w grupie.
Najważniejsze to nie pokazać, że się jest zestresowanym, wyglądać schludnie i elegancko, uścisk dłoni na "dzień dobry" nie omdlewający a raczej taki dość mocny i uśmiech na twarzy :) Powodzenia :D
mnie pytali ostatnio o zainteresowania, hobby, jak zrobiłabym coś tam (dotyczyło stanowiska), takie totalne bzdety, ale okazało się, że pracownik był już ustawiony, a rozmowa tak pro forma tylko... :(
Zdarzało mi się stać po drugiej stronie biurka i przeprowadzać rozmowy kwalifikacyjne więc zawsze zwracałam uwagę i pytałam o zainteresowania, nie było to podyktowane moją ciekawością a koniecznością sprawdzenia czy kandydat mówi prawdę, czy też w CV uprawia science fiction po to by to ładnie wyglądało; nie zadawałam pytań o rodzinę, stan cywilny, ani o plany powiększania rodzaju ludzkiego,
Nie wiem czy wcześniej pracowałaś, czy to też będzie Twoja pierwsza praca czego gorąco życzę, ale proponuję dobrze przygotować się ze znajomości działalności firmy, a przede wszystkim mieć swoje CV w jednym paluszku :)
Ufff,przeszłam tę rozmowę.Nie wiem jescze z jakim skutkiem.Odpowiedzą za parę dni.Nerwy dały trochę znać o sobie ale byłam przygotowana na pytania.Jeszcze raz dziękuję:)
Przepraszam,że dopiero odpowiadam.Pytano mnie czemu chcę akurat tam pracować,ile zarabiać,jakie jest moje doświadczenie,co zrobiłabym w danej sytuacji.Dalej nie pamiętam,nerwy.Ale własnie się dowiedziałam,że przeszłam tę rozmowę pozytywnie i jestem zaproszona już na omówienie warunków pracy.Czyli w 90 % mam pracę.Udało się!!!!
A to same stadnardy skopiowane od mojego znajomego Dariusza SZ Może przydadzą się komus w przyszłości:
1/.Czy napije się Pan/pani czegoś może, wody, herbatki lub kawki ? A może ma Pan/ni ochotę zapalić papierosa? 2/.Czy może miał Pan/ni trudności ze znalezieniem siedziby naszej firmy? 3/.Dlaczego Pan/ni tak długo pozostawała bez pracy? 4/.Może Nam Pani opowiedzieć coś o sobie. 5/.Z CV wnioskuję, że pochodzi Pan/ni z małego miasteczka, jak się mieszka w takim małym miasteczku? 6/.Dlaczego postanowił Pan/ni zmienić miejsce pracy? 7/ Jakie są Pana/ni plany zawodowe? 8/: Jakie są Pana/ni oczekiwania w związku z zatrudnieniem w naszej firmie ? 9/Proszę opisać jakie cechy posiadał Pan/ni najlepszy przełożony ? 10/ Jak ocenia pan/pani postęp w swojej karierze zawodowej ? 11/Z jakimi ludźmi chciałby Pan/ni najbardziej pracować ? Jaki typ osobowości jest według Pani/na najłatwiejszy we współpracy, a jaki najtrudniejszy ? 12/.Co będzie Pan/ni robić za 10 lat? 13/. Proszę Nam powiedzieć jakie są Pana/ni silne strony a jakie słabe? 14/.Jakie są pana/pani największe sukcesy...proszę o nich opowiedzieć ? 15/.Co chciałby Pan/ni osiągnąć za 10 lat? 16/. Czy chciała by Pan/ni pracować na stanowisku swojego przełożonego? 17/.Dlaczego chce Pan/ni pracować w tej branży ? 18/.Co szczególnie wyróżnia Pana/nią spośród pozostałych kandydatów? 19/. Czym różni się Pan/ni od innych kandydatów aplikujących na powyższe stanowisko? 20/.Jakie umiejętności i czego by się chciał Pan/ni nauczyć pracując w Naszej firmie? 21/.Jak pan/pani ocenia siebie na tle innych osób starających się o pracę w Naszej firmie mających podobne kwalifikacje ? 22/.Proszę o pdanie kilku przykładów potwierdzających w praktyce Pana/ni pracowitość i wytrwałość oraz lojalność ? 23/.Ile dni pracy opuścił Pan/ni w ciągu ostatniego roku ? 24/.Proszę przedstawić Nam sytuację, w której pan/pani odniosła/ósł) porażkę w pracy ? 25/.Proszę opisać Nam ostatni Pani sukces w poprzedniej firmie? 26/. Czy umie Pani pracować w stresie i sobie Pani/an radzi z codziennym stresem w pracy? 27/.W jaki sposób konfiguruje sobie Pan/ni swoje plany, dotyczące wykonywanego projektu/procesu, jeśli zauważy Pan/ni, że coś nie układa się w planie, tak jak zostało to wcześniej zaplanowane ? 28/.Proszę opowiedzieć Nam o sytuacji, w której musiał Pan/ni uspokoić zdenerwowanego klienta. 29/.W jaki sposób organizuje sobie Pan/ni swój tygodniowy plan pracy i ustala terminy wykonania różnych zadań np. spotkań z klientem? 30/.Proszę rozważyć następującą sytuację : Pewnego wieczoru zostaje Pan/niw pracy po godzinach, jako jedyna osoba w biurze. Odbiera Pan/ni telefon, skierowany do przełożonego, do którego dzwoni jeden z przedstawicieli handlowych z pana/pani firmy. Jest on w trakcie spotkania z klientem i potrzebuje pewnych informacji, aby podpisać kontrakt. Jutro będzie już za późno. Pan/pani jest jedyną osobą, która może udzielić takich informacji, jednakże wykracza to poza pana/pani kompetencje. Jak się Pan/ni wtedy zachowuje i co robi? 31/.Które z Pana/ni umiejętności będą najbardziej przydatne na oferowanym przez Naszą firmę stanowisku pracy? 32/.Czego się Pan/ni obawia w czasie pracy na oferowanym Panu/ni stanowisku ? 33/.Jaką opinię wystawiliby Panu/ni przyjaciele ? 34/.W jakich warunkach pracuje się Pani/nu najbardziej efektywnie ? 35/.Czy klienci lubili Pana/nią i czy lubili z Panem/nią współpracować ? 35/. Jaki styl pracy Pani/n preferuje... indywidualny, czy zespołowy? 36/. Jaki Pani/na zdaniem styl zarządzania jest najbardziej efektywny i skuteczny? 37/. Proszę Nam powiedzieć co się podobało i nie podobało w poprzedniej pracy ? 38/. Czy lubi Pani wykonywać polecenia służbowe i w jaki sposób przyjmuje je Pan/ni do wiadomości?
Super, dzieki za sciage. A masz jeszcze moze jakas (sciage) lub cosa w tym rodzaju dotyczace "dyplomatycznych i poprawnych" odpowiedzi na te pytania? Na niektore podobno nie odpowiadac wprost, niektore odpowiedzi mozna "zmanipulowac". Przydalaby mi sie taka wiedza i mysle, ze nie tylko mnie. Np. na pierwsze pytanie: Lepiej o cos poprosic, czy tez lepiej nie?
Nie wiem czy tu można reklamować portal społecznościowy, ale na jednym jest znakomita grupa, w której wiele cennych, praktycznych porad można uzyskać. Dopóki mnie ktoś nie oświeci to przytoczę mnie więcej trzy odpowiedzi:
1/.Czy napije się Pan/pani czegoś może, wody, herbatki lub kawki ? A może ma Pan/ni ochotę zapalić papierosa?
Nie wolno się zgodzić ani sie nie zgodzić, dyplomatycznie jest powiedzieć: dziekuję bardzo, może troszkę później. O papierosie nie ma co pisać: w żadnym razie nie można zapalić, nawet jeśli jest sie palącym.
2/.Czy może miał Pan/ni trudności ze znalezieniem siedziby naszej firmy?
To pytanie powinno sie stosować zazwyczaj, kiedy kandyday spóźnił się na rozmowę ( na rozmowę należy przyjść ok. 5 minut wcześniej). spotkałam się osobiście z tym pytaniem, mimo, ze się nie spóźniłam, więc niektórzy HR stosują je pro forma.
3/.Dlaczego Pan/ni tak długo pozostawała bez pracy?
Jeśli ma się przerwę w karierze zawodowej, i wynika to z cv, to warto opracować rozsądne wytłumaczenie każdej przerwy. Można np. powiedzieć, że szukało się pracy takiej, która daje możliwość wdrożenia umiejętności już posiadanych, takiej, w której można nauczyć się nowych umiejętności. Nie opowiadałabym, ze zierałam rok truskawki za granicą... ewentualnie, ze przebywałam za granicą w celu doskonalenia języka obcego (znam kilku, którzy pracowali w Anglii trzy lata a języka ni w ząb nie umieją).
prosze o jeszcze! Moja przerwa w pracy wynika z uropu wychowawczego. Przebywam na nim od 2 lat i powoli zaczelam szukac nowego miejsca pracy (ze wzgledu na przeprowadzka, ktora nam w miedzyczasie spotkala). Ostatnio nie dostalam pracy, bo "jak sobie pani wyobraza pogodzic prace z dzieckiem?". Do jasnej ciasnej, chyba nie trzeba miec nadzwyczajnej wyobrazni... Mloda juz jest w przedszkolu. Szkoda slow. I jak teraz wybrnac z takiej sytuacji? Chyba nie moge sie przyznawac do tego uropu i do dziecka... Klamac????
Nie, kłamstwo ma zawsze krótkie nogi. Miliony kobiet godzą codziennie pracę i wychowywanie dzieci, nie od dziś. Zawsze możesz powiedzieć, że od kiedy zostałaś mamą lepiej oragnizujesz i zarządzasz swoim czasem.
Tak tez powiedzialam! Kolejne pytanie brzmialo: czy w takim razie mieszkamy z tesciami badz rodzicami? Klamac nie umiem, robie sie czerwona jak burak i mam rozbiegane oczy, zaraz widac, ze krece ;-)
Hm wydaje mi się dalsza część pytania nie na miejscu bo nikomu nic do tego. Zresztą pierwsza również, ale ja głowy nie dam. Czasem mieszkając "przy rodzinie" nie masz z kim dziecka/dzieci zostawić bo wszyscy jeszcze pracują. Co to ma do rzeczy? Niech się wypowie HR-owiec bo ja nim nie jestem może rozjaśni sprawę.
Czeka mnie w tym tygodniu rozmowa kwalifikacyjna w sprawie nowej pracy.O co mogą pytać,jakie ja mogę zadac pytania?To moja pierwsza taka rozmowa,dlatego jestem zielona w tej kwetii.Może macie jakieś doświadczenia i coś mi poradzicie:))))
napewno bedzie:
co wiesz o tej firmie
dlaczego chcesz tam pracowac
jakie masz wczesniejsze doswiadczenie
w zaleznosci od rodzaju pracy moga zapytac co zrobisz gdy ........ no i tu w zaleznosi od rodzaju pracy poddadza cie ekstremalnej sytuacji
jakie masz wymagania wobec pracodawcy
ile chcuialabys zarabiac
kiedy planujesz miec dzieci( nie musisz na to odpowidac bo to niezgodne z prawem jednak gdy sie przeciwstawisz moga cie odrazu skreslic)
na ta chwile tyle zdołałam sobie przypomniec z moich doswiadczen
kiedy zostalam zapytana kiedy planuje wyjsc za maz
ile i kiedy chce miec dzieci
z kim mieszkam
czy mam chlopaka/nazyczonego
juz sie zastanawialam czy spytaja kiedy mam miesiaczke i jaki rozmiar buta ale darowali sobie hi hi:)
powodzenia
aha : nie zakładaj długich kolczyków, spódnicy powyzej kolana, duzego dekoldu i wysokich szpilek,
nie wiem do jakiej pracy to rozmowa, ja te zasady stosowalam na swoich rozmowach do bankowosci i finansów( przechodzilam 9 na 10 rozmow, po pewnym czasie zaczelam to robic dla zabawy zeby sie sprawdzic bo przestalo mnie to kompletnie stresowac) nawet jak nie szukałam pracy :0
Na pewno nie pokazuj,że jesteś zdenerwowana.Moga Cie spytac:ile bys chciała zarabiac,stan cywilny,ile masz dzieci,czy miejscowa,czy dojeżdżasz,czy dyspozycyjna.Zalezy do jakiej pracy-w jakim charakterze(czy do biura,czy na produkcje).
Tez od niedawna poszukuje pracy.
Ostatnio bylam na 3 rozmowach. Wspominam je bardziej lub mniej przyjemnie; jedna trwala ponad 2 godziny i byla polaczona z testem umiejetnosci na komputerze oraz z tlumaczeniem fragmentow umow.
W poprzednim poscie ktos napisal, ze moga pytac o dzieci, meza i tak dalej. Wg przepisow kodeksu pracy nie maja prawa pytac o sprawy osobisto-rodzinne. Jesli sie tego dopuszcza, mozesz minac sie z prawda... Ja niestety o tym nie wiedzialam. Prawdopodobnie nie dostalam - moze nawet ciekawej - pracy (nie wiem, bo nie sprobowalam) poniewaz uczciwie odpowiadalam na pytania:
- gdzie mieszkaja rodzice (!!!) i czy pomoga w razie choroby dziecka
- czy dziecko choruje
- gdzie pracuje maz i czy czesto wyjezdza.
Jesli moge cos doradzic: sprawdz wczesniej ile sie zarabia na analogicznym stanowisku w innych firmach. Wiadomosci takie mozna znalezc w Internecie. Niestety, pytanie o wynagrodzenie nie jest zbyt komfortowe, bo nie chcesz sie niedocenic i nie chcesz "przestrzelic" kwoty, wiec lepiej nie kluczyc, tylko podac konkretna kwote.
POWODZENIA!!!!
Opócz wyżej wymienionych mnie pytali jakie są moje mocne cechy ,czy umiem smodzielnie podejmować decyzje, czy umiem pracować w zespole czy raczej samodzielnie,czy jestem dyspozycyjna.
poza tym co pisały dziewczyny wyżej ja bym jeszcze dodała:
- dlaczego chce Pani pracować w naszej firmie
- gdzie Pani siebie widzi za (tu odpowiednią ilośc lat 5/10 itp)
- jaką scieżkę kariery Pani dla siebie widzi
- jakie sa pani mocne i słabe strony - które cechy moga się sprawdzic na stanowisku o które Pani aplikuje
Oprócz rozmowy mogą jeszcze zaprosić na test lub na zajęcia w grupie.
Najważniejsze to nie pokazać, że się jest zestresowanym, wyglądać schludnie i elegancko, uścisk dłoni na "dzień dobry" nie omdlewający a raczej taki dość mocny i uśmiech na twarzy :)
Powodzenia :D
mnie pytali ostatnio o zainteresowania, hobby, jak zrobiłabym coś tam (dotyczyło stanowiska), takie totalne bzdety, ale okazało się, że pracownik był już ustawiony, a rozmowa tak pro forma tylko... :(
Dziękuję za rady.Mam nadzieję,że jakoś uda mi się przez to przejść.
Oczywiście trzymamy kciuki i czekamy na relację.
Zdarzało mi się stać po drugiej stronie biurka i przeprowadzać rozmowy kwalifikacyjne więc zawsze zwracałam uwagę i pytałam o zainteresowania, nie było to podyktowane moją ciekawością a koniecznością sprawdzenia czy kandydat mówi prawdę, czy też w CV uprawia science fiction po to by to ładnie wyglądało; nie zadawałam pytań o rodzinę, stan cywilny, ani o plany powiększania rodzaju ludzkiego,
Nie wiem czy wcześniej pracowałaś, czy to też będzie Twoja pierwsza praca czego gorąco życzę, ale proponuję dobrze przygotować się ze znajomości działalności firmy, a przede wszystkim mieć swoje CV w jednym paluszku :)
Ufff,przeszłam tę rozmowę.Nie wiem jescze z jakim skutkiem.Odpowiedzą za parę dni.Nerwy dały trochę znać o sobie ale byłam przygotowana na pytania.Jeszcze raz dziękuję:)
Gratuluję już i życzę jeszcze, czyli "została Pani przyjęta".
Ja też życzę Ci tego
Powodzenia!
Nie dziękuję.........
Można wiedzieć jak wyglądała rozmowa?
Przepraszam,że dopiero odpowiadam.Pytano mnie czemu chcę akurat tam pracować,ile zarabiać,jakie jest moje doświadczenie,co zrobiłabym w danej sytuacji.Dalej nie pamiętam,nerwy.Ale własnie się dowiedziałam,że przeszłam tę rozmowę pozytywnie i jestem zaproszona już na omówienie warunków pracy.Czyli w 90 % mam pracę.Udało się!!!!
Gratuluję i cieszę się z Tobą. Oczywiście trzymam kciuki.
Ciesze sie i zazdroszcze :-)
POWODZENIA!!!
Chyba dasz znać od kiedy zaczynasz pracę???
A to same stadnardy skopiowane od mojego znajomego Dariusza SZ Może przydadzą się komus w przyszłości:
1/.Czy napije się Pan/pani czegoś może, wody, herbatki lub kawki ? A może ma Pan/ni ochotę zapalić papierosa?
4/.Może Nam Pani opowiedzieć coś o sobie.
5/.Z CV wnioskuję, że pochodzi Pan/ni z małego miasteczka, jak się mieszka w takim małym miasteczku?
6/.Dlaczego postanowił Pan/ni zmienić miejsce pracy?
7/ Jakie są Pana/ni plany zawodowe?
8/: Jakie są Pana/ni oczekiwania w związku z zatrudnieniem w naszej firmie ?
9/Proszę opisać jakie cechy posiadał Pan/ni najlepszy przełożony ?
10/ Jak ocenia pan/pani postęp w swojej karierze zawodowej ?
11/Z jakimi ludźmi chciałby Pan/ni najbardziej pracować ? Jaki typ osobowości jest według Pani/na najłatwiejszy we współpracy, a jaki najtrudniejszy ?
12/.Co będzie Pan/ni robić za 10 lat?
13/. Proszę Nam powiedzieć jakie są Pana/ni silne strony a jakie słabe?
14/.Jakie są pana/pani największe sukcesy...proszę o nich opowiedzieć ?
15/.Co chciałby Pan/ni osiągnąć za 10 lat?
16/. Czy chciała by Pan/ni pracować na stanowisku swojego przełożonego?
17/.Dlaczego chce Pan/ni pracować w tej branży ?
18/.Co szczególnie wyróżnia Pana/nią spośród pozostałych kandydatów?
19/. Czym różni się Pan/ni od innych kandydatów aplikujących na powyższe stanowisko?
20/.Jakie umiejętności i czego by się chciał Pan/ni nauczyć pracując w Naszej firmie?
21/.Jak pan/pani ocenia siebie na tle innych osób starających się o pracę w Naszej firmie mających podobne kwalifikacje ?
22/.Proszę o pdanie kilku przykładów potwierdzających w praktyce Pana/ni pracowitość i wytrwałość oraz lojalność ?
23/.Ile dni pracy opuścił Pan/ni w ciągu ostatniego roku ?
24/.Proszę przedstawić Nam sytuację, w której pan/pani odniosła/ósł) porażkę w pracy ?
25/.Proszę opisać Nam ostatni Pani sukces w poprzedniej firmie?
26/. Czy umie Pani pracować w stresie i sobie Pani/an radzi z codziennym stresem w pracy?
27/.W jaki sposób konfiguruje sobie Pan/ni swoje plany, dotyczące wykonywanego projektu/procesu, jeśli zauważy Pan/ni, że coś nie układa się w planie, tak jak zostało to wcześniej zaplanowane ?
28/.Proszę opowiedzieć Nam o sytuacji, w której musiał Pan/ni uspokoić zdenerwowanego klienta.
29/.W jaki sposób organizuje sobie Pan/ni swój tygodniowy plan pracy i ustala terminy wykonania różnych zadań np. spotkań z klientem?
30/.Proszę rozważyć następującą sytuację : Pewnego wieczoru zostaje Pan/niw pracy po godzinach, jako jedyna osoba w biurze. Odbiera Pan/ni telefon, skierowany do przełożonego, do którego dzwoni jeden z przedstawicieli handlowych z pana/pani firmy. Jest on w trakcie spotkania z klientem i potrzebuje pewnych informacji, aby podpisać kontrakt. Jutro będzie już za późno. Pan/pani jest jedyną osobą, która może udzielić takich informacji, jednakże wykracza to poza pana/pani kompetencje. Jak się Pan/ni wtedy zachowuje i co robi?
31/.Które z Pana/ni umiejętności będą najbardziej przydatne na oferowanym przez Naszą firmę stanowisku pracy?
32/.Czego się Pan/ni obawia w czasie pracy na oferowanym Panu/ni stanowisku ?
33/.Jaką opinię wystawiliby Panu/ni przyjaciele ?
34/.W jakich warunkach pracuje się Pani/nu najbardziej efektywnie ?
35/.Czy klienci lubili Pana/nią i czy lubili z Panem/nią współpracować ?
35/. Jaki styl pracy Pani/n preferuje... indywidualny, czy zespołowy?
36/. Jaki Pani/na zdaniem styl zarządzania jest najbardziej efektywny i skuteczny?
37/. Proszę Nam powiedzieć co się podobało i nie podobało w poprzedniej pracy ?
38/. Czy lubi Pani wykonywać polecenia służbowe i w jaki sposób przyjmuje je Pan/ni do wiadomości?
Super, dzieki za sciage.
A masz jeszcze moze jakas (sciage) lub cosa w tym rodzaju dotyczace "dyplomatycznych i poprawnych" odpowiedzi na te pytania? Na niektore podobno nie odpowiadac wprost, niektore odpowiedzi mozna "zmanipulowac". Przydalaby mi sie taka wiedza i mysle, ze nie tylko mnie.
Np. na pierwsze pytanie: Lepiej o cos poprosic, czy tez lepiej nie?
Nie wiem czy tu można reklamować portal społecznościowy, ale na jednym jest znakomita grupa, w której wiele cennych, praktycznych porad można uzyskać. Dopóki mnie ktoś nie oświeci to przytoczę mnie więcej trzy odpowiedzi:
Nie wolno się zgodzić ani sie nie zgodzić, dyplomatycznie jest powiedzieć: dziekuję bardzo, może troszkę później. O papierosie nie ma co pisać: w żadnym razie nie można zapalić, nawet jeśli jest sie palącym.
To pytanie powinno sie stosować zazwyczaj, kiedy kandyday spóźnił się na rozmowę ( na rozmowę należy przyjść ok. 5 minut wcześniej). spotkałam się osobiście z tym pytaniem, mimo, ze się nie spóźniłam, więc niektórzy HR stosują je pro forma.
Jeśli ma się przerwę w karierze zawodowej, i wynika to z cv, to warto opracować rozsądne wytłumaczenie każdej przerwy. Można np. powiedzieć, że szukało się pracy takiej, która daje możliwość wdrożenia umiejętności już posiadanych, takiej, w której można nauczyć się nowych umiejętności. Nie opowiadałabym, ze zierałam rok truskawki za granicą... ewentualnie, ze przebywałam za granicą w celu doskonalenia języka obcego (znam kilku, którzy pracowali w Anglii trzy lata a języka ni w ząb nie umieją).
prosze o jeszcze!
Moja przerwa w pracy wynika z uropu wychowawczego. Przebywam na nim od 2 lat i powoli zaczelam szukac nowego miejsca pracy (ze wzgledu na przeprowadzka, ktora nam w miedzyczasie spotkala). Ostatnio nie dostalam pracy, bo "jak sobie pani wyobraza pogodzic prace z dzieckiem?". Do jasnej ciasnej, chyba nie trzeba miec nadzwyczajnej wyobrazni... Mloda juz jest w przedszkolu. Szkoda slow. I jak teraz wybrnac z takiej sytuacji? Chyba nie moge sie przyznawac do tego uropu i do dziecka... Klamac????
Nie, kłamstwo ma zawsze krótkie nogi.
Miliony kobiet godzą codziennie pracę i wychowywanie dzieci, nie od dziś. Zawsze możesz powiedzieć, że od kiedy zostałaś mamą lepiej oragnizujesz i zarządzasz swoim czasem.
Tak tez powiedzialam! Kolejne pytanie brzmialo: czy w takim razie mieszkamy z tesciami badz rodzicami?
Klamac nie umiem, robie sie czerwona jak burak i mam rozbiegane oczy, zaraz widac, ze krece ;-)
Hm wydaje mi się dalsza część pytania nie na miejscu bo nikomu nic do tego. Zresztą pierwsza również, ale ja głowy nie dam. Czasem mieszkając "przy rodzinie" nie masz z kim dziecka/dzieci zostawić bo wszyscy jeszcze pracują. Co to ma do rzeczy?
Niech się wypowie HR-owiec bo ja nim nie jestem może rozjaśni sprawę.