Kupiłam go jako maleństwo w Biedronce. Ładnie rośnie, ma grube łodygi i jędrne liście. Pomóżcie w identyfikacji, chciałabym wiedzieć, jak go rozmnażać.
Dziękuję Wam, kochane, za identyfikację:) Rozmnaża się z czubków pędów... Czy to znaczy, że mam uciąć czubek z kilkoma liśćmi? A potem go do wody, czy od razu do ziemi?
Użytkownik palcelizac napisał w wiadomości: > Dziękuję Wam, kochane, za identyfikację:)Rozmnaża się z czubków > pędów... Czy to znaczy, że mam uciąć czubek z kilkoma liśćmi? A > potem go do wody, czy od razu do ziemi?
po ucieciu wierzchołka wsadź do wody i jak pokażą się korzonki to dopiero wsadź do ziemi. Możesz też rozmnożyć z samego listka, wsadzasz do wody a potem przenosisz do ziemi.
hej!!! o ile sie nie myle jest to Peperomia albo inaczej Pieprzowka. Rozmnaza sie ja z sadzonek wierzcholkowych lub lisci z ogonkiem o dlugosci do 2 cm (od wiosny do lata). W mieszance torfu z piaskiem przy temperaturze 22 bez nadmiernej wilgoci powinny sie ukorzenic po niedlugim czasie. Zycze powodzenia i pozdrawiam
Kupiłam go jako maleństwo w Biedronce. Ładnie rośnie, ma grube łodygi i jędrne liście. Pomóżcie w identyfikacji, chciałabym wiedzieć, jak go rozmnażać.
Wydaje mi sie, ze to rodzaj peperomii.
Tak,to peperomia.A rozmnaża sie bardzo łatwo,z czubkow pedow.
Mam wiele rodzaji i kocham je bardzo, rosna jak na drozdzach i sa wdzieczne:)
Dziękuję Wam, kochane, za identyfikację:)
Rozmnaża się z czubków pędów... Czy to znaczy, że mam uciąć czubek z kilkoma liśćmi? A potem go do wody, czy od razu do ziemi?
Użytkownik palcelizac napisał w wiadomości:
> Dziękuję Wam, kochane, za identyfikację:)Rozmnaża się z czubków
> pędów... Czy to znaczy, że mam uciąć czubek z kilkoma liśćmi? A
> potem go do wody, czy od razu do ziemi?
po ucieciu wierzchołka wsadź do wody i jak pokażą się korzonki to dopiero wsadź do ziemi.
Możesz też rozmnożyć z samego listka, wsadzasz do wody a potem przenosisz do ziemi.
Próbowałam z listka, ale nadgnił i nie wypuścił korzeni. Może z wierzchołka się uda. Dzięki :)
hej!!!
o ile sie nie myle jest to Peperomia albo inaczej Pieprzowka. Rozmnaza sie ja z sadzonek wierzcholkowych lub lisci z ogonkiem o dlugosci do 2 cm (od wiosny do lata). W mieszance torfu z piaskiem przy temperaturze 22 bez nadmiernej wilgoci powinny sie ukorzenic po niedlugim czasie.
Zycze powodzenia i pozdrawiam
Jest to Pieprzówka magnoliolistna (Peperomia obtusifolia)